23 éve nyitott ki újra a Vásárcsarnok

WIKI

23 éve, 1994. szeptember 14-én nyitotta meg újra kapuit a 4 milliárd forintnyi felújítást követően a Nagycsarnok (hivatalos nevén Központi Vásárcsarnok, egyéb nevei: Vásárcsarnok, Fővám téri központi vásárcsarnok, régebben Dimitrov csarnok) Budapest legnagyobb vásárcsarnoka. 

A Központi Vásárcsarnok volt az egyik legnagyobb beruházás, ami Kamermayer Károlynak,Budapest első polgármesterének nevéhez fűződik. Miután Kamermayer 1896-ban – betegségére hivatkozva – nyugdíjazását kérte, az épület átadásán már egyszerű polgárként vett részt.

 Pecz Samu építész, műegyetemi tanár tervei alapján készült el 1897-ben. A magyarországi historizmus téglaépítészetének az egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapukneogótikus stílusjegyeket viselnek. A tetőt a pécsiZsolnay-gyár színes épületkerámiái fedik. Az épület alapterülete kb. 10 000 négyzetméter. Óriási acél tetőszerkezet fedi. Az épületet 1977-ben nyilvánítottákműemlékké. Az idők folyamán erősen tönkrement,1994-re azonban felújították, 1999-ben pedig elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját.

Itt lehet hozzászólni !