Észak-Korea kilőtt egy rakétát Japán felé

Origo

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel kedden reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett, és a Csendes-óceánba csapódott – közölte a dél-koreai hadsereg. A hírt megerősítette a japán kormány is.

A tokiói vezetés működésbe hozta riasztórendszerét, és figyelmeztette a térség prefektúráit a veszélyre, a lakosságot felszólították, hogy húzódjanak biztonságos helyre.

Az NHK japán közszolgálati tévé arról számolt be, hogy nincs jele károknak. 

A rakétaindítás nem befolyásolta a légi közlekedést, ugyanakkor a Sinkanzen szuperexpressz vonat közlekedését ideiglenesen leállították.

A japán védelmi erő nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse a rakétát, amely 1180 kilométerre a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól keletre, három részre szakadva csapódott a tengerbe.

A rakéta típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága és az amerikai hadsereg vizsgálja a rakétaindítást. Dél-koreai katonai források szerint a rakétát az északi főváros, Phenjan közeléből lőtték fel helyi idő szerint reggel hat óra körül, a kilövés után 2700 kilométert tett és 550 kilométeres magasságot ért el.

Kidolgozzák a választ

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) közölte, hogy a rakéta nem veszélyeztette az Egyesült Államok észak-amerikai területét.

Abe Sinzo japán miniszterelnök a kilövés után azt mondta, hogy

a kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje az embereket.

Sinzo az incidens után azonnali kormányülést hívott össze.

Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő kijelentette, hogy példa nélküli az eset, ami

komoly és súlyos veszélyt jelent Japánra nézve.

Josihide azt is hozzátette, hogy a tokiói kormány nagyon határozottan tiltakozott a történtek miatt Phenjannál. Mint mondta a rakétaindítás az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megsértését jelenti.

Tokió Washingtonnal és Szöullal, valamint más érintett országokkal szorosan együttműködve fogja kidolgozni a választ.

Guamot fenyegette Kim Dzsong Un

Észak-Korea már szombaton kora reggel is több rakétát felbocsájtott, amelyek közül kettő a röppályájának teljesítése előtt robbant fel, egy pedig már az indításakor.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un a hónap elején kilátásba helyezte, hogy rakétatámadást intéz a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. Donald Trum amerikai elnök ugyanakkor azt felelte, hogy

tűzzel és haraggal fogadja majd, ha Észak-Korea továbbra is fenyegeti az Egyesült Államokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb augusztusban fogadott el újabb szigorú büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen nukleáris és rakétaprogramja miatt. A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollár, vagyis több mint 255 milliárd forint exportbevételtől eshet el.

Az új intézkedéscsomag tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tenger gyümölcseinek kivitelét. Ha betartják, Észak-Korea exportbevételei legalább egyharmaddal csökkenhetnek.

Forrás: Origo

 

2 hozzászólás “Észak-Korea kilőtt egy rakétát Japán felé” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Keresi a bajt a koreai kövér jószág.

  2. bagoly szerint:

    Csak feszengetik a pofonos ládát !

Itt lehet hozzászólni !