8 éve hunyt el Cseh Tamás

INDEX

Hosszantartó betegség után 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás Kossuth-díjas zenész.

Cseh Tamás 1943 január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte 1967-ben. A tanítás mellett, 1970-től adta elő Bereményi Gézával közösen szerzett dalait.

1972 és 1977 között tagja a Gyurkó László által alapított, a MUOSZ székházában játszó Huszonötödik Színháznak. Később is tagja volt több színház, köztük a Katona József és a Bárka Színház társulatának.

Első lemeze, a Levél nővéremnek 1976-ban jelent meg, ezt követte az Antoine és Desiré, a fehér babák takarodója, a Műcsarnok, a Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati Pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek, és Ady című album.

Két indián témájú könyve jelent meg, az 1997-es Hadiösvény és a 2006-ban kiadott Csillagokkal táncoló Kojot címmel. Szerepelt számos filmben, köztük Jancsó Miklós Magánbűnök,közerkölcsök, vagy Szörnyek évadja című műveiben, de forgatott együtt Grünwalsky Ferenccel, Gothár Péterrel és Tímár Péterrel is.

1988-ban megkapta Az év lemeze díjat, 1992-ben köztársasági tisztikereszttel, 1993-ban Liszt Ferenc díjjal tüntették ki, majd 2001-ben Kossuth díjat kapott. Májusban új albuma jelent meg A Dal nélkül címmel, amin 1973-ban amatőr technikával rögzített, eddig még kiadatlan tíz dala hallgatható meg.

2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

“Hol jobb, hol rosszabb, igyekszem betartani az orvosok útmutatásait, aztán majd meglátjuk. Persze nem a mindenáron való életben maradás a cél” -nyilatkozta betegségéről idén áprilisban Cseh Tamás.

Forrás: Index

Itt lehet hozzászólni !