Lendületben a gazdaság, továbbra is kétszámjegyű a bérnövekedés

Csepel.hu

Tovább gyorsult a bérnövekedés dinamikája hazánkban 2017 első öt hónapjában: 12,1 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek a KSH adatai szerint – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokra reagálva.

Ezzel 53 hónapja folyamatosan emelkednek a reálkeresetek. Az infláció miatt a bérek reálértéke 9,5%-kal növekedett, de ez is magasabb a vártnál, hiszen a tárca korábban úgy vélte, a reálkeresetek 8-8,5 százalékkal nőnek az idén.

A béremelkedés minden főbb ágazatot érintett, a turizmus, a mezőgazdaság, a pénzügyi és az állami szektor fizetései is egységesen nőttek. Mindez részben a tavaly novemberben a szociális partnerekkel megkötött 6 éves bérmegállapodásnak köszönhető, amely a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza. De a munkaerőhiány és a mérsékelt inflációs környezet is hozzájárult a bérek növekedéséhez.

A miniszter úgy véli, hogy a kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás további lendületet adhat a munkaerőpiacnak, a következő években csökkenhet vagy meg is szűnhet a hazai bérek régiós lemaradása, miközben a bérekre rakódó terhek és a társasági adó mérséklődése a vállalatok költségeit is csökkenti.

Jó hír, hogy a bérek növekedési üteme a jegybank szerint is elérheti idén a csúcsát, s a következő években is jelentős emelkedés várható.

Elemzők is kétszámjegyű béremelkedésre számítanak az idén. A versenyszférában tapasztalható jelentős bérverseny, illetve a költségvetési szféra bérrendezéseinek hatásával magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a mostani jelentős béremelkedést.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy látja, hogy idén kitarthat a bérnövekedés tempója, vagyis a növekedés éves átlagban meghaladhatja 10 százalékot. Horváth András, a Takarékbank elemzőjének várakozásai szerint 13 százalékot megközelítő mértékben nőhetnek a bérek az idén, aminek hátterében elsősorban a bérmegállapodások és az egyre fokozottabb szakember hiány áll. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is úgy véli, hogy az év első négy hónapjában tapasztalt bérnövekmény alapján valóban kétszámjegyű lehet a teljes éves béremelkedés.

A cikk teljes tartalmát a Csepeli Állások Oldalának hírei között olvashatják.

Csepel.hu

20 hozzászólás “Lendületben a gazdaság, továbbra is kétszámjegyű a bérnövekedés” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Az egészségügyben doogozom közel 40!éve.2010-ben túlmunkával együtt kerestem nettó 160ezer forintot.Most 2017-ben ugyanabban a munkakörben,ugyanannyi túlmunkával keresek nettó 350ezer forintot.Legalább háromszor emelték a fizetésünket 2010 óta,rendezték a túlmunka díjazását és 15% az adó.Ugyanis a több kulcsossal az volt a baj,hogy aki többet dolgozott,több volt a túlmunkája kevesebbet vitt haza,mert átugrott a felsőbb sávba.Szerintetek az volt az igazságos?Több munka,kevesebb fizetés szoci virtus.
    Most is lesz emelés októberben!Köszönjük!

  2. névkötelező szerint:

    Tóth kati, te teljesen hülye vagy. A sávos adózás nem azt jelenti, hogy ha átugrasz a következő sávba, akkor kevesebbet kapsz. Akkor is többet kapsz, a magasabb adó csak a sávhatáron fölüli részre vonatkozik. Ekkora ésszel mi a fenét csinálsz te az egészségügyben?

  3. Betke szerint:

    Tóth Kati, akkor miért rínak az eü dolgozók, hogy milyen kevés a fizetés és mennek külföldre időseket ápolni? Megkérdezhetem, hogy ez a nettó 350e.Ft mennyi túlórát takar? Pótlékok nélkül mennyi a bruttó alapbér?

  4. Hozzászóló szerint:

    A nettó 350 ezer forintos fizetés ordas hazugság. Az bruttó félmillió fölött van, ezzel a stílussal és helyesírással pedig egy kutatói, sebészi pozíciót nehéz betölteni.

  5. Matula szerint:

    Tóth Kati! Aki az egészségügyben dolgozik, az mind tudja hogy amit írsz az nem igaz! Tény hogy emelkedett a legtöbb eü-s dolgozó jövedelme, de azért ekkora túlzást nem szabad elhinni.

  6. robi szerint:

    Ha igaz lenne a bérenc hölgy(?) meséje, akkor nem lenne munkaerő hiány az egészségügyben és nem távoztak volna tízezrek külföldre kollégáik közül.

    Madarat tolláról, hazug hozzá szólót bandájáról…

  7. robi szerint:

    jav. hozzászólót…

  8. Nagyapó szerint:

    névkötelező! Ha valaki nem ért egy szöveget, vagy hazudik, akkor pofátlanság a másikat hülyézni!! Igenis a sávos adózásnál a sávonkénti pénz (gy.k. mondjuk 100 Ft) egyre kevesebbet ér. Ez a lineáris adózásnál nincs!!
    névkötelező! “Ekkora ésszel” egyáltalán mit képes csinálni??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Nagyapó szerint:

    Betke! Az eü dolgozók mennek, mert nekik szakmai kihívás az idősek ápolása nyugaton, ugyanakkor szakmai megalázás a Weiss kórházban. Az orvosoknak jobb a migránsok nyavalyáit kezelni, mint itthon operálni. Ezek az egészségügyiek, akiket 10 000 000 Ft-ért képezett országunk, sajnos annyit is érnek.
    Régebben a rodéziai bányafelügyelői állás volt a menő!
    Ha olvassa Tóth Katit kibogozhatja, hogy a túlórával együtt, ami szabályozott, tehát azonos!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Tóth kati szerint:

    Névkötelező saját tapasztaltomról írtamAmikor többet túlóráztam magasabb lett a bruttó bérem,átugrott a magasabb sávba,így aztán több adót vontak,és kevesebb lett a nettóm,mint mikor kevesebb volt a túlórámTudom,hogy neked ez magas,mert nemcsak hülye vagy,hanem ostoba is.
    Egyébként a lényeg az,hogy 2010-ben 160ezret kerestem,2017-ben ugyanannyi munkával 350ezret.A hülye pedig az,aki ezek után még mindig a komcsilibiket élteti.

  11. Tóth kati szerint:

    Bárkinek megmutatom a fizetési papíromat.Egyébként biztos voltam benne,hogy inkább nem hiszik el egyesek,minthogy be kelljen látni,hogy ez a kormány sokkal többet tett az emberek jobb megélhetéséért,mint a “baloldali” disznófejű nagyurak.Akkor még azt is ide írom,hogy a rezsicsökkentéssel 2011 óta csak a gázon már 410ezer forint maradt nálam.Lehet tagadni a nyilvánvalót,de minek?

  12. Nagyapó szerint:

    Hozzászóló! Próbálja meg megkülönböztetni a nettó és a bruttó jövedelmet (gy.k. nem mindig a szinglikről van szó)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. scan szerint:

    tothkatka – akkor szkenneld be a fizetési papírodat és tedd elérhető helyen publikussá a net-en. Várjuk a linket. Amíg ilyet nem teszel ide addig úgy tekintem, hogy hazudsz.

  14. Nagyapó szerint:

    scan! Mint hazug proli! Először tegye nyilvánossá saját adait, azután követelje a másét!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:

    Résen kell lenni, mert Soros bármikor shortolhat!!

  16. Nagyapó szerint:

    No és mit szólnak a két számjegyű bérnövekedéshez? Talán a szoci megszorítás volt jobb??

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. névkötelező szerint:

    Tóth kati, te ostoba nőszemély, te életedben nem töltöttél még ki egy adóbevallást, ugye? Vezesd már le nekem, hogy jön ki az, hogy ha több lesz a bruttód, akkor kevesebb lesz a nettód a sávos adórendszerben! Idióta liba!

  18. Hozzászóló szerint:

    Nagyapó elvtárs! A zárójeles rövidítéseit és a szingliséget nem értem. Szerintem nem ehhez a témához akart hozzászólni, vagy nagyon komolyan veszi a mottóját és ha kinyitja a száját, köteles hazudni.

  19. Betke szerint:

    Tóth Kati nem kell a fizupapir, csak arra lennénk kíváncsiak mennyi a bruttó a!apbére most és 2010-ben! Persze csak őszintén!

  20. Bubódoktor szerint:

    bolsevikapó: ha valaki nem ért valamit, az te vagy. tóthkatalin meg simán hülye vagy hazudik.
    a sávos adó azt jelentette, hogy az éves 1.3m Ft feletti rész után kellett többet adózni.
    Olyan matematikailag nem lehetséges, hogy valaki azért kapjon összességében kevesebbett, mert átlépett a 2. sávba. Hiába, a bolsevizmus és a matematika tűz és víz kedves bolsevikapó.

    Ha tehát havi 110e Bruttó mondjuk az alsó sáv határa, akkor a 110e-ből levonták a 18%-t.
    Ha valaki mondjuk átlépte 10ezerrel ezt, akkor csak a 10ezerből vontak 36%-t. Összességében így is többet kapott, tehát Tóth Katalin hazudik vagy hülye. Ez is matematika.

    A*(1-0.18)+B*(1-0.36) biztos, hogy nagyobb mint A*(1-0.18)

Itt lehet hozzászólni !