Egyre gyorsabban nőnek a bérek

Tőzsdefórum

2017. áprilisban a bruttó átlagkereset 303 000 forint volt, 14,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2017. január-áprilisban a bruttó átlagkereset 287 100 forint volt. Az év első négy hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 11,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő kereset-rendezések voltak hatással – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

14,6 százalékkal nőttek a bérek

2017. áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 303 000 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 201 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 209 300 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Kompenzáció is járt

2017. január–áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 287 100 forint volt – közölte a KSH.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (582 700 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (178 400 forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 107 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9200, illetve 8600 forint.

Mennyit nőttek egy év alatt?

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 191 000 forint volt. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 198 800 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 301 000 forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt.

A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 11,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,5 százalékos növekedése mellett a reálkereset 9,2 százalékkal emelkedett.

A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek a bruttó átlagkereseteknél nagyobb mértékben, 12,1 százalékkal nőttek. A munkajövedelem 11,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Forrás: Tőzsdefórum

VARGA MIHÁLY: A BÉRNÖVEKEDÉS TARTÓS MARAD

A nemzetgazdasági miniszter szerint a 2017. január-áprilisi időszakban mért reálkereset emelkedés illeszkedik abba a folyamatba, amelyet tavaly novemberben egy 6 éves bérmegállapodásban a kormány és a szociális partnerek közösen fogadtak el és amelynek célja, hogy a gazdasági növekedést valamennyi ágazatban érezhetővé tegyék.

A tárcavezető megjegyezte: „a kormány szerint az a helyes, ha hosszú távon a magyar gazdaság teljesítménye nem az olcsó bérekre, hanem a magasabb hozzáadott értékre, a kutatás-fejlesztésre és az innovációra épül”.

Forrás: Magyar Idők

4 hozzászólás “Egyre gyorsabban nőnek a bérek” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Csak azt nem írták,hogy melyik???? országban?

  2. Lovas szerint:

    Csapajev, te kimaradtál, te balek 😀

  3. Betke szerint:

    A végén még hazajönnek a külföldön dolgozók! 😉

  4. Nagyapó szerint:

    Lassan megindulnak hazafelé a magasan képzett pedagógusok, pszichológusok, politológusok és ott maradnak szegény angolok pincérek, mosogatók, meg bébiszitterek nélkül.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !