Tűzoltókat jutalmaztak Szent Flórián napján

Csepel.hu

tbe_2886

A tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napján a csepeli önkormányzat jutalmakat adott át a polgármesteri hivatal épületében május 4-én.

Az elismeréseket Borbély Lénárd polgármester nyújtotta át Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és Pócsik Attila tűzoltó alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége vezetőjének jelenlétében. Az eseményen részt vett Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

Borbély Lénárd köszöntőjében elmondta, hogy az önkormányzat immár hagyományosan elismeréseket ad át a parancsnokaik által felterjesztett legjobb tűzoltóknak ezen a napon. A csepeli tűzoltók munkája példaértékű, a csepeli lakosok számíthatnak a segítségükre. A tűzoltók szintén számíthatnak az önkormányzat támogatására anyagi és erkölcsi értelemben. A tűzoltók munkája fontos, de mindenki azt kívánja, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen kérni a közreműködésüket akár kármentés, akár tűzoltás esetén. A csepeli tűzoltóság hamarosan ünnepli megalakulásuk századik évfordulóját.

A jutalomban részesülő tűzoltók: Bársony Antal tűzoltó zászlós, Molnár Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, Podoba János tűzoltó zászlós, Ferling Ákos tűzoltó zászlós, Csaba István tűzoltó törzszászlós, Horváth József tűzoltó főtörzsőrmester és Györkéné Kálmán Éva tűzoltó őrnagy.

A névadó Szent Flóriánról érdemes tudni, hogy a 3. században élt keresztény vértanú volt, a római légióban szolgált századosként. Tisztelete főként BajorországbanAusztriábanLengyelországban és Szlovéniában terjedt el, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flórián festménnyel díszíteni. Ismertsége Magyarországon a középkor végén a Szepesség németek lakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A 15. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tartották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai.

Cs. A.

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !