Snapszer bajnokság a Csepeli Nyugdíjas Klubban

Csepel.hu

tbe_0399

Második alkalommal rendezték meg a snapszer bajnokságot a Csepeli Nyugdíjas Klubban április 20-án, amely népszerűsége okán immár hagyománnyá vált a csepeli idősek körében. Tavaly tizennyolcan versenyeztek, ezúttal huszonnyolcan neveztek be. Első lett Karlovics Károlyné, második Wirth Mária, harmadik Kiss Zoltán.

A versengést Vida István, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: a snapszer kellemes szórakozás és jó kikapcsolódás. Az évente megrendezett bajnokságot a csepeli önkormányzat támogatja.

Kállay Endréné, a csepeli bajnokság játékvezetője elmondta: a játékosok az első körben véletlenszerűen kiválasztott ellenfelekkel mérkőztek meg párban. Minden ellenféllel szemben öt leosztást játszottak, s ezek alapján számolták ki az eredményeket. A szabályokról röviden ennyit: egyet ír a játszmát nyerő fél, ha ellenfele elért legalább 33 pontot ütéseiből, kettőt ír a nyertes fél, ha ellenfele nyert ugyan ütést, de annak értéke nem érte el a 33 pontot, és hármat ír a nyertes fél, ha ellenfelének nem sikerült ütést nyerni az adott játszmában. A lebonyolításnak köszönhetően a selejtezőkben mindenki sok ellenféllel játszott, így csökkenthető volt a kockázat, hogy a rossz lapjárás miatt néhányan jelentős hátrányba kerüljenek. A snapszerban fontos szerepet játszik a szerencse, vagyis a lapjárás, de a játékosok jó kombináció képessége mégiscsak elengedhetetlen. A döntőbe a nyolc legeredményesebb versenyző jutott, ahol mindenki játszott mindenkivel. Az első három helyezett ajándékcsomagot kapott, de senki nem ment el üres kézzel: minden résztvevő ajándékkal gazdagodott.

A snapszer játék nagy népszerűségnek örvend a férfiak és a nők körében is a Csepeli Nyugdíjas Klubban. Minden nap legalább két asztalnál „verik a blattot”. Érdemes megjegyezni, hogy a snapszert igazi magyar kártyajátéknak tartják. A Magyar Snapszer Szövetség honlapja szerint Schneider József pesti kártyafestő készítette el az első ilyen kártyákat még 1827-ben. A snapszerozás idővel egyre népszerűbb lett, és mint kártyajáték a közösségi élet egyik leggyakoribb játékává vált Magyarországon.

A csepeli bajnokság legjobbjai részt vehetnek az országos bajnokságon. Vida József az egyik legjobb csepeli kártyás, bár ezúttal nem jöttek ki jól neki a lapok. „Hetente több alkalommal is játszom itt a klubban. A nők és a férfiak egyaránt erős ellenfelek. Gyakran én tanítottam meg őket különféle fortélyokra. Az egyik jó tanácsom, hogy a nyerés érdekében érdemes kockáztatni. Tavaly második lettem a bajnokságon, és az országos megmérettetésen csak azért nem vettem részt Kőszegen, mert beteg voltam” – mondta a férfi.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !