Hetvenöt éves az Eötvös József Általános Iskola

Csepel.hu

gma_9081

Éppen 75 éves az Eötvös József Általános Iskola, ahol 1941 szeptember elsején kezdték el a tanítást. Az évforduló alkalmából vidám ünnepi megemlékezést tartottak az intézményben április 12-én. Az eseményen megjelent Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Tóth János tankerületi igazgató.

Hajduk Katalin igazgatónő elmondta, hogy az iskolát évtizedekig Kalamár 232-esként hívták, majd 1990-ben kapta vissza Eötvös József nevét. Az épületet 1978-ban bővítették. Az ünnepségre régi tanárokat és diákokat is meghívtak.

Délelőtt tanórákat tartottak a gyerekeknek másképpen, majd régi idők játékait mutatták be. Ezt követően a diáksereg kivonult az udvarra, és előre megkoreografált alakzatban úgy helyezkedtek el, hogy fentről jól kivehető lett a 75-ös szám. Ezt dokumentálták is, mert egy drón szállt a magasba, amely rögzítette a jelenetet. Lazításként játékos testmozgás következett zenére. Közben elkészült az az időkapszula, amelyben sok-sok üzenetet rejtettek el a jövő nemzedékei számára. A kapszulát az udvaron ásták el, föléje pedig egy nemzeti színű szalaggal ellátott kopjafát állítottak. Néhány méterrel odébb fát ültettek, amivel jelezték, hogy az iskola ökoiskola, amely ügyel a természetre. Aztán lufikat engedtek az égbe a gyerekhad ujjongása közepette.

Kora délután Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok vívóval folyt beszélgetés, majd nosztalgiadélutánt rendeztek.

Hajduk Katalin 2002 óta az iskola igazgatója, és történelmet tanít. „A családom apai ágon csepeli, sokat hallottam tőlük Királyerdőről. Büszkeség tölt el, hogy az iskola igazgatója lehetek és taníthatom a gyerekeket. Még korábban, az igazgatóságom előtt feldolgoztam az iskola történetét. A mostani ünnepségen pincetúrát is tartunk, mert sok érdekességet rejt a hely, a II. világháború idején pincekórházként működött“ – mondta Hajduk Katalin.

Kovácsné Hegyes Ildikó egykor maga is az iskola növendéke volt, jelenleg angol nyelvet tanít. „Gyerekkorom óta tanítani akartam, és ez a vágyam teljesült. Magam szerettem volna ebben az iskolában oktatni, mert erős a kötődésem. A legjobb barátnőm, Nagy Ferencné Istenes Csilla, akivel egy osztályba jártunk ugyanitt, szintén ebben az iskolában tanít. Az intézmény speciális német, angol és ének-zene iskola. Jó érzéssel tölt el, ahogy az elsősöket elkezdem angol nyelvre oktatni, és később egyre jobban meggtanulják a nyelvet“ — mondta Kovács Hegyes Ildikó.

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !