Családokat ment a szegények autókölcsönzője

TotalCar, Mr.Gabee, Csepel.info

Foto: TC – A képre kattintva galéria nyílik

A csepeli telepen most is áll néhány javításra váró autó. Néha összetörve hozzák vissza őket a bérlők, de az ilyesmi előfordul Prondvai-Pacsika Ferenc vezérigazgató szerint, aki egy filléres Suzukival jár, és nemrég megmentett két családot, akik nélküle a legnagyobb hidegben kerültek volna utcára. Látogatás a szegények autókölcsönzőjénél.

Tatán lakik, van egy két és fél éves kislánya, ezért rengeteget utazik az otthona és a minimalista autótelep közt, amelyről tegnapelőtt még semmit sem tudtam, pedig olyan dolgok történtek ott az utóbbi hónapokban, amelyekhez hasonlót egyetlen autókölcsönzőtől sem várnánk. Tulajdonképpen egyetlen cégtől sem. Feri saját autója egy drága Skoda Octavia RS, de abba csak akkor ül, ha a gyerekét szállítja, amúgy bárki kibérelheti. Ahogy körülnézek, arra gondolok, hogy a következő választás nyilván egy másik filléres jármű lesz.

Láthatóan nem izgatják a külsőségek, és az sem, hogy a kollégák távirányítós drónnal játszanak az udvaron, miközben beszélgetünk. A jó hangulat fontos, az működtet itt mindent, a szezon pedig csak most kezdődik, lesz még idő hajtani. Feri egész évben elfoglalt, és a négy-öt dolog, amivel bebútorozta a napjait, további évekre biztosítja a rohanást. Az ország legfurcsább autókölcsönzőjében senkitől nem kérnek kauciót, mert a bérlők többsége kispénzű, és a cég, melynek neve egyszerűen az autóbérlés, kaució nélkül szavak rövidítése, kifejezetten azoknak segít, akiket máshol nem vennének komolyan.

Aki ide jön autóért, átmenetileg sem képes százezreket kitenni az asztalra, így marad a részletes bérleti szerződés – és persze az adott szó. Az ügyfelek néha melósok, alkalmi munkavállalók és munkakeresők, van, aki külföldről jön haza, látogatóba. Mind sietnek, fáradtak, présben vannak, de a dolog működik, Feri komoly emberismeretre tett szert az utóbbi években.

Már napi négy-ötezer forintért ad nekik valamit, ami gurul, és nem ázik meg benne az ember, hiszen az autó lényege végül is ennyi, és nem több. Megoldja a szegények közlekedési szükségleteit, így könnyebben találnak munkát, odaérnek a gyerekért az óvodába, el tudnak menni a kórházba, tehát működik az életük, amely jármű nélkül zötyögne, vagy leesne az útról. Feri felesége szociális munkás. Ez formálta át a gondolkodását. 2001 karácsonyán bejglit és rántott húst osztott a csepeli utcákon élőknek, majd tíz évvel később, Tanuljunk és sportoljunk címmel tanfolyamot szervezett munkanélkülieknek, hogy történjen velük valami, mert a semmittevés nagy ellenség.

Amikor év végén – szokás szerint – pangott a bérbeadás, még tovább nyújtóztak a vezérigazgató gondolatai.

2 hozzászólás “Családokat ment a szegények autókölcsönzője” bejegyzésre

  1. strici szerint:

    tobbszor bereltem en is ettol a cegtol es meg voltam elegedve veluk illetve az autoikkal.
    nem luxus jarganyok de tenyleg gond nelkul elvittek hosszu tavon is amikor nagyon jol jott ez a segitseg.

  2. Csepel sziget überalles szerint:

    Csak több cigányt ne telepítsen már ide legyen szíves.

Itt lehet hozzászólni !