Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film!

Index, Csepel.info, Mr.Gabee

Oscar-díj

Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.

„Reménykedtem benne, hogy valameddig eljut a film, de azt sosem gondoltam volna, hogy idáig. Viccként mondogattuk egymásnak a produceremmel, Udvardy Annával, hogy Oscar így, meg Oscar úgy, de valójában csak november végén kezdtünk el hinni benne, amikor bekerült a tízes listába” – mondta az Oscar-jelölések kihirdetése után interjúnkban Deák Kristóf, a Mindenki rendezője, akinek hétfőn hajnalban már muszáj elhinnie, hogy a filmje eljutott olyan messzire, amennyire az csak lehetséges: százötven nevezett, tíz shortlistes, majd öt jelölt kisjátékfilm közül a magyar alkotás nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

Deák Kristóf filmje egy kislányról szól (Gáspárfalvi Dorka), aki új iskolába megy, és eleinte minden rendben is van, hamar lesz barátnője (Hais Dorottya), és bekerül az iskola híres gyerekkórusába. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy a kórust vezető tanárnő (Szamosi Zsófia) sajátos módszerrel éri el, hogy ne csússzanak hamis hangok az előadásokba, úgyhogy a lányok kitalálnak valamit, és szembeszállnak a hatalmat képviselő tanárral. A film korábban Tokióban, Chicagóban és Berlinben is nyert fesztiváldíjakat.

Magyarországon először a Friss Hús rövidfilm-fesztiválon lehetett látni, mi is akkor írtunk róla először, mégpedig ilyeneket: „Deák Kristóf filmjétől jó kedvünk lesz, mert a Mindenki visszaadja a hitet a jóságban, a szolidaritásban, a segítőkészségben és az együttérzésben. (…) Kivételesen jók a gyerekszereplők, egyaránt szól gyerekekhez és felnőttekhez, és minden pillanatát áthatja zene.”

Deák Kristóf 2006-ban végzett a Színművészeti Egyetem gyártásvezető szakán. Steven Spielberg Magyarországon forgatott filmjében, a Münchenben a vágócsapat asszisztenseként dolgozott. Később Goda Krisztina rendező személyi asszisztense volt a Szabadság, szerelem forgatásán. Ezután Londonban tanult tovább, a University of Westminster film- és TV rendező szakán végzett. 2011-ben a köztévé Hacktion című sorozatának egyik rendezője volt, a Mindenki az első rövidfilmje.

„Nekem már az óriási dolog volt, hogy a százötven film közé bejutottunk. Keletkezett egy kis hírverés körülötte, örültünk neki, de az életben nem gondoltam volna, hogy ez annál tovább tud jutni” – mondta Deák az Indexnek azután, hogy kiderült, a filmjét beválasztották a közé a tíz film közé, amelyből aztán az Oscar-jelölt kisfilmeket megnevezték, ami egyébként már önmagában is felér egy komoly díjjal.

A rendező később, a jelölés bejelentésekor (érdemes megnézni azt a pillanatot, amikor a stáb megtudta a hírt) is hasonlóan nyilatkozott az Indexnek: „Az a legnagyobb dolog, hogy bent vagyunk az öt között, néhány stábtaggal együtt kimehetünk, ott lehetünk, megnézhetjük, hogyan is működik belülről ez az egész. Nekem az a nyeremény, hogy mindezt megtapasztalhatom, beletanulhatok, és egyáltalán belenézhetek, hogy működik ez a csodálatos gépezet.”

9 hozzászólás “Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film!” bejegyzésre

  1. Fekete Gábor szerint:

    Végre egy pozitiv mondanivalójú magyar film, magyar zenével és szereplőkkel.
    A történet egyetemleges, de a forma amelyre most az egész világ felfigyelt teljesen hungarikum.
    A mi gyerekeink, a mi jövőnk . Van remény! 🙂

  2. szigetország szerint:

    Megérdemelte! Örüljünk a sikernek és gratuláció a csapatnak! Éljenek a tehetségek és pukkadjanak meg az irigy semmittevők!

  3. Ábel Attila szerint:

    Miután az ellenzék szerint a kormány tönkretette a magyar filmgyártást, nem csoda, hogy két év alatt ez már a második Oscar.

  4. Vargabi szerint:

    Végre értékelni tudják az ÉRTÉKET! A filmet MINDENKI-nek látnia kell! 🙂

  5. kispajtás szerint:

    Ábel Attila:
    Ez a baj, hogy mindent túlpolitizáltok.
    Szép magyar siker született ismét és emlékezzünk csak, hogy a Saul fia milyen költségvetéssel dolgozott és honnan kapott támogatást.
    De a politika már csak ilyen, minden sikerhez odaférkőzik, a szarságokat, a hibákat és a tévedéseket meg rátolja másra.
    Még jó, hogy nem tudtok róla, hogy az egyik gyerek nagyszülei csepeliek, mert akkor már a melletek is behorpadt volna a döngetéstől. 😛

  6. Ábel Attila szerint:

    Hát igen, igazad van kispajtás: csak meg kell nézni, hogy a Saul fia is honnan kapott támogatást, és kinek köszönte meg először.

  7. strici szerint:

    amikor hallottam az eredmenyt az jutott eszmbe gratulalok az alkotoknak,szereploknek.
    ugyhogy GRATULALOK szep siker/eredmeny/
    vezetoink szocsove annyit mond mert az ellenzek es …
    ennek a hirnek semmi koze a politikahoz de a kopkodes az elso.
    (nem kell reagalni az mmegmagyarazas lenne.)

  8. Csepelsziget überalles szerint:

    a tanulság, nem baj ha tehetségtelen vagy és vannak nálad jobbak, tedd tönkre a munkájukat, mutasd meg mindenkinek hogy nem tudnak elnyomni, a selejt diadalt arathat ha összefognak a tudás és tehetség ellen. végy egy harminc-negyven közötti fehér bőrű női szereplőt náci korra hajazó hajviselettel, aki tanítani akar és sikerre vinni a tehetséges tanulókat, és egy-két liberális tündéri kislányt akik jól fellázadnak és megszégyenítik a hülye magyar tanerőt… annyira átlátszó…
    tapsoljatok csak birkák…

  9. kerdezo szerint:

    “Miután az ellenzék szerint a kormány tönkretette a magyar filmgyártást, nem csoda, hogy két év alatt ez már a második Oscar.”

    Ezen a két filmen kívül még melyik, NEM művész film köthető a regnáló királyság sikerének?
    Tehát, mennyi olyan magyar film készült, amely a moziban szórakoztat?

Itt lehet hozzászólni !