Szmoghelyzet: a tájékoztatási fokozat fenntartása mellett teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele

Csepel.hu

600x365_smog-and-electric-lines

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az utóbbi napokban kis valószínűséggel, de előre jelezte, hogy ha Budapest felett a felhőzet felszakadozása bekövetkezne, akkor rövid idő alatt jelentősen visszaromolhat a levegő minősége.

A napossá vált és hideg időjárás tegnap is alapvetően a romlás fő tényezője volt, a vasárnapi gépjárműforgalom kicsi, illetve helyi hatása mellett még a nem földgáztüzelésű fűtőberendezések kéményei járultak hozzá – a főváros fölött lezáródó és gyorsan összeszűkülő légrétegben – a szálló por szintjének növekedéséhez.

A jelentős romlás nyolc mérőpont környezetében a tájékoztatási küszöbérték (75 µg/m3), ezeknek felénél – Pesthidegkút, Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca térségében – a riasztási küszöbérték (100 µg/m3) túllépését eredményezte, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, a tájékoztatási és riasztási szint közötti rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportjainál, különösen a gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

A ma működő további két vizsgálati pont környezetében az egészségügyi határérték (50 µg/m3) és a tájékoztatási szint közötti állapot alakult ki.

A fentiekre tekintettel – a további romlás megelőzése és az alkalmazkodás elősegítése érdekében – továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

A szálló por (PM10) légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött fővárosi adatai alapján, az elmúlt négy nap 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak:

Dátum XVIII. ker. Gilice
tér
II. ker.
Széna
tér
VIII. ker.
Teleki
tér
II. ker.
Pesthidegkút
XV. ker. Kőrakás
park
XI. ker.
Kosztolányi
tér
µg/m3
2017.01.26. 44 66 48 61 53 60
2017.01.27. 51 93 62 77 70 79
2017.01.28. 41 78 45 69 46 62
2017.01.29. 67 106 77 101 88 95
Dátum XIII. ker.
Honvéd-telep
V. ker.
Erzsébet
tér
X. ker.
Gergely
utca
XXII. ker.
Budatétény
XXI. ker.
Csepel, Szent István út
IV. ker.
Káposztás-megyer
µg/m3
2017.01.26. n.a. 53 57 35 75 n.a.
2017.01.27. n.a. 68 75 51 93 n.a.
2017.01.28. n.a. 52 55 38 77 n.a.
2017.01.29. n.a. 84 104 72 135 n.a.

Megjegyzés: n.a.: nincs adat

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint a vasárnap este, hétfőre virradó éjszaka feldúsult PM10 koncentráció hétfő napközben várhatóan csökkenni fog, de hétfő este főként a felhőzeti viszonyok függvényében ismét romlás várható. Napi átlagban a vasárnapihoz képest javulás valószínű a levegő minőségében.

Kedden a nap második felében csapadék érkezik, nagyobb részt hó formában. Ez javulást ígér, bár komolyabb szél, légcsere nem társul a ciklonhoz. Szerdán a légmozgás gyenge marad, a borult, csapadékos időjárás hatására elmarad az erősebb éjszakai lehűlés. Pénteken élénk délnyugat széllel melegebb levegő érkezik, ami kedvezően befolyásolja a levegőminőséget. Szombaton is folytatódhat a kedvező tendencia.

A fővárosi szmoghelyzet ismételt romlásának elkerülése, illetve a további javulás érdekében
Tarlós István főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket a következő önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre:

– a fővárosi úti célok eléréséhez mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést;

– mellőzzék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését;

– mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések – ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor mellőzzék a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák – használatát;

– a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

 

A szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatára vonatkozó kéréshez kapcsolódóan felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a vonatkozó jogszabály szerint:

„hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos”.

Megjegyezzük, hogy a szilárd- és olajtüzelésű berendezések nem megfelelő tüzelőanyag használata eredményeképp – az utóbbi fűtési időszakokban rendszeresen ismétlődően, különösen a csepeli királyerdei térségben – olyan kiemelkedő szennyezettségi szint figyelhető meg, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelenthet az emberi egészségre, továbbá ami nem köthető a főváros jelenlegi meteorológiai helyzetéhez, a közlekedési, vagy ipari eredetű kibocsátásokhoz, illetve az országhatáron át terjedő szennyezési folyamatokhoz.

A kisméretű szálló por légszennyezettségi szintjének növekedése, kialakulása jellemzően két – a helyi (közlekedési, ipari, szolgáltatói és lakossági stb.) kibocsátásoktól függő és az azoktól független – folyamat egyidejű eredménye.

A rendkívüli légszennyezettségi helyzetek kialakulásában a helyi kibocsátásoktól függetlenül fontos szerepet játszanak a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, az őszi, téli időszakban gyakrabban előforduló gyenge vízszintes és függőleges irányú légköri átkeveredés, a viszonylag gyakori szélcsendes időszakok, illetve az 5 km/h alatti szélsebesség. A helyi meteorológiai – és domborzati (medence jelleg, kis szintkülönbségek) – tényezőkön túl szerepe lehet az országhatárokon átterjedő hatásoknak is.

Az őszi-téli fővárosi szálló por szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 %-ban járul hozzá, továbbá 5%-a a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 %-kal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti.

Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

 

Az érintett útszakaszokat a Budapest részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen: https://geoportal.budapest.hu/Kornyezetvedelem/ZAJ/2007/Bp/

A megnövekedett koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

 

A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek: twitter.com/fph_sajto

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján: mérési eredményekről és további információkról: http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján:

http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/

http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/elorejelzes/tajekoztato/

(a Fővárosi Önkormányzat támogatásával)

 

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-7500 fax: 302-5439) ad.

 

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató

 

Csepel.hu

6 hozzászólás “Szmoghelyzet: a tájékoztatási fokozat fenntartása mellett teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    A táblázat miért nem tartalmazza a csepeli adatokat? Ha valaki rànéz a szmogtérképre az időkép. hu oldalon elképed a látványtól! Királyerdőben a megengedett határérték négyszeresét mérték! Hányszorosnak kell lenni, hogy komolyabb intézkedést hozzanak?

  2. kilgore trout szerint:

    Betke!
    Ott vannak az adatok. Ne az időképet meg hasonló hatásvadász oldalakat nézze, hanem a hivatalos oldalt: http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat?city=2
    A helyzet persze nem jó, de nincs meg a politikai akarat sok mindenre, amivel csökkenteni lehetne a levegő szennyezettségét.

  3. Betke szerint:

    Én nem is értem, Ön miről beszél? Mi az, hogy hatásvadász? Az alapadatok szerintem ugyanazok, minden ilyen oldal szinte ugyanarról a helyről veszi az adatokat! A mérőállomások adottak! Amit ide másolt linket, ajánlom újra nézze át, a kéndioxid szennyezettségét a szénmonoxid erős szennyezettségét mutat! Tehát Ön szerint aggodalomra semmi ok? Ki a hatásvadász? Ez nem politika, az egészségünkről van szó! Vagy az is politikai kérdés? Ennyire naiv lennék?

  4. kilgore trout szerint:

    Van ok aggodalomra. Első lépsként az önkormányzatoknak felül kellene vizsgálni az összes kertes ingatlanon levő ház, melléképület fűtését. Ahol szabálytalanságot állapítanak meg, ott hatszámjegyű bírságot kell kiszabni. A műszaki vizsgaállomásokra ugyanolyan belső ellenőrzési rendszert kell kialakítani, mint a NAV esetében. A korrupt vizsgáztatókat (aki esetleg “okosba” ad ki jogosultságot olyan járműre, mely nem teljesíti a szabványokat) bíróság elé kell állítani. A rendszámfelismerő kamerák rendszerét ki kell egészíteni a környezetvédelmi kategória azonosításával. Ahol ilyen nincs, ott a főutakra rendőröket kell kivezényelni. A határon túlról jövő szennyezés miatt keresetet kell benyújtani a tőlünk észak-észak-nyugatra elhelyezkedő államok ellen, amiért veszélyeztetik egészségünket.
    Erre írtam, hogy politikai akarat kérdése. Ön szerint mitől javulna a helyzet? Csak azt ne írja, hogy hőszivattyút minden házba :-))

  5. Betke szerint:

    Ön írta😉

  6. ZsiványZoli szerint:

    Olcsóbbá kell tenni a földgázt.Hogyan? El kell hajtani a picsába a külföldi szolgáltatókat és állami monopóliummá változtatni a földgázszolgáltatást és az sem ártana ha a vízzel és a villamos energiával is ez történne.Ez akár 50%-os árcsökkenést is okozhat.

Itt lehet hozzászólni !