Csepel Római Katolikus Egyház

V39ENDRE, Mr:Gabee, Csepel.info

img_2648

img_2648

Mint köztudott, az 1686-ban törököktől felszabadult CSEPEL-sziget északi részére a visszatelepülő kevés magyar család mellé németek (svábok) és rácok (illírek) érkeztek.

A sziget déli részén a már korábban is itt volt rác (szerb) lakosság mellé további szerbek érkeztek. E szerbek ortodox keresztények voltak, Ráczkevén van egy csodálatos templomuk, máig is e valláson maradtak.

NOTITIA HUNGARIAE

A sziget északi részére betelepül magyarok, svábok és illírek római katolikusok voltak. Így Csepel falu lakossága a betelepülés idején római katolikus volt. Erről a 18. század közepén Bél Mátyástól értesülünk NOTITIA HUNGARIAE című művéből, melyet 1737.-ben adott ki : „A lakosok mind római katolikusok és kezdetben istentiszteletre Budára jártak.” Ezek szerint a Dunán való átkelést nem volt nehéz megoldani. Később, szintén Bél Mátyás szerint a közigazgatásilag Csepelhez tartozó Promontor lakói 1726-ban Csepelre jöttek lelki gondozásra. E körülmény azt bizonyítja, hogy Csepelen akkor már templom lehetett. A feljegyzések szerint egy nem nagy bolthajtásos templomocska volt az Ó-falu dűlőben, ajtaja a Dunára nézett. Kis Boldogasszony tiszteletére volt felszentelve. Budai kapucinusok szolgáltattál az istentiszteletet. 1745-től vezettek anyakönyvet.

         Az 1838-as árvíz falait nagyon megrongálta, tornyát le kellett bontani. A harangokat haranglábra helyezték. A templom még egy ideig használható volt, de falai repedeztek, ezért a miséket egyelőre a temető kápolnájában tartották. Miután a Templomtéren felépült az új templom, már 1861.-től ott miséztek. Végül 1870-ben a régi templomot lebontották, köveit felhasználták.

csp-023a

csp-023a

         Csepel új templomát 1862. szeptember 9.-én szentelték fel Kis Boldogasszony tiszteletére. Erre 2012. szeptember 9.-én ünnepi szentmisén emlékeztünk. (A 20. század elején divatos volt a színezett képeslap.)  Külsődleges eltérés : a templom bejárata szinte a homlokfal síkjában van.

csp-022

csp-022

       Templomunk hátsó része. Az épület két oldalán van egy – egy sekrestye. Építészeti összekötésére később került sor.

egyh-02a

egyh-02a

       Templomunk előlnézete, meglehetősen rendezetlen parkkal.

egyh-03

egyh-03

temp-1937-elott-a

temp-1937-elott-a

         1936-37.-ben az addigra kopottá vált belső festést átfestették. E képünkön az 1937 előtti díszítőfestés látható. Az első fénykép Apám egy barátjának esküvőjét mutatja kivilágított oltárral. A második kép egy másik barát esküvője oltárvilágítás nélkül.

         Templomunk az 1937-es újrafestés után. A fényképet Apám sógora készítette szüleim esküvőjén 1937. május 9.-én délután 6 óra körül.

csp-025a

csp-025a

         E levelezőlapot, amely a plébániát mutatja, 1902. május 29. adták postára. A Templom tér északi oldalán állt az Erzsébet utca sarkán. (Szent Imre tér / Kossuth Lajos utca.)

egyh-05a

egyh-05a

         Templomunk észak felőli oldalnézete. Eddig tartott a templom 1945 előtt bemutatása. Sajnos az 1944 amerikai-angol bombázás a templomot sem kímélte. teteje beszakadt, berendezése kiégett. 1945-ben újjáépítették, de a belső terét megváltoztatták. A Templom ma így néz ki. Legközelebbi fejezetünkben folytatni fogom a templom bemutatását.

img_2651

img_2651

img_2648

img_2648

7 hozzászólás “Csepel Római Katolikus Egyház” bejegyzésre

  1. v39endre szerint:

    Kedves esetleges Érdeklődők ! Sajnos feledékenység miatt nem küldtem át az összes képet, ezért nem teljes ez a bemutató. Viszon mostantól újjá alakított honlapomon : http://www.v39endre címűn elhelyezem minden itt megjelenített anyagomat, tehát, ha a blog természeténél fogva átkerülnek a következő oldalra, vagy még tovább, a honlapomon akkor is megtalálható lesz minden ezidáig már itt megjelent, közeljövőben feltöltendő képcsoportom.
    Ezenkívül csepeli helytörténeti munkáimat is részben feltöltöm.
    v39endre

  2. Hajrá Csepel szerint:

    Kedves Endre! Webhely nem érhető el.

  3. v39endre szerint:

    Fura helyzet !
    Ez valóban nem működik, de nem tudom, miért ?
    Próbád beírni a google-ba.
    Én beírtam, és elérte.
    v39endre

  4. v39endre szerint:

    Megnéztem a statisztikát :
    tegnap az oldalt megnyitották 21 alkalommal és a belső fejezeteket megtekintették35-en.
    v39endre

  5. Letiltatni szerint:

    http://www.v39endre.hu

    a “.hu” végződés szükséges.

  6. v39endre szerint:

    Köszönöm a megjegyzést ! Sajnos ezt elfelejtettem.
    De azért ne tiltsd le !
    Kösz !
    v39endre

Itt lehet hozzászólni !