A 2018-as győzelemhez segítheti Orbánt a népszavazás

Origo.hu

20161004kosa-lajos-orban-viktor4

Az október 2-ai népszavazás bebizonyította, hogy egy új egység jött létre az Orbán Viktor vezette kormány mögött, mivel 1,1 millióval több szavazatot kapott a kvóta elleni küzdelem, mint amennyit a Fidesz-KDNP szerzett 2014-ben – így értékelték kormánypárti forrásaink a referendum eredményét.

Az október 2-ai népszavazás után egyáltalán nincs csalódottság a Fideszben amiatt, hogy a referendum nem lett érvényes és eredményes – tudta meg az Origo kormánypárti berkekből. A pártban úgy értékelik, hogy sikeres volt az elmúlt hónapok kampánya, mozgósítása, és emiatt jelentős mennyiségű szavazót sikerült maguk mögé állítaniuk.

Jelentős eredménynek számít, hogy míg a 2014-es országgyűlési választásokon 2,2 millió ember szavazott a kormánypártokra, addig most közel 3,3 millióan döntöttek úgy, hogy nem kérnek a menekültkvótákból. Ez főként annak fényében számít jelentős előrelépésnek, hogy a 2014-es európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájára csupán 1,1 millióan voksoltak – értékelték az eredményeket forrásaink.

A népszavazást a kormány kezdeményezte, így a választás részben arról szólt, hogy az emberek mekkora bizalmat szavaznak meg a kabinetnek és azon keresztül Orbán Viktornak. Forrásaink szerint ebből a szempontból is jelentős az áttörés, mivel sikerült a korábbi szavazótáboron túlnyúlni, és olyanokat is megszólítani, akiket 2014-ben nem tudott elérni a Fidesz-KDNP.

Arról is beszéltek a forrásaink, hogy a mostani helyzetet érdemes összevetni a 2006-2010-es ciklussal. Tíz évvel ezelőtt az országgyűlési választáson 2,3 millió voksot szerzett a Fidesz-KDNP, de ez kevés volt ahhoz, hogy leváltsák az MSZP-SZDSZ kormányt. 2008-ban a szociális népszavazáson sikerült 3,4 millió embert a párt kérdései mellé felsorakoztatni, majd2010-ben ennek a tábornak a segítségével kétharmadot szereztek.

Orbán Viktor kedden arról beszélt, hogy a kvótareferendummal egy új egységet sikerült létrehozni. Ez az új közösség, hasonlóan a 2008-ashoz,képes lehet arra, hogy a 2018-as választást eldöntse a mostani kormánypárt javára. A mostani eredmény abból a szempontból is jónak tekinthető, hogy mindezt hat és fél év kormányzás után tudta elérni a Fidesz, míg 2008-ban ellenzékből tudott mozgósítani. Mindez pedig jó alapokat adhat a 2018-as választásra – mondták forrásaink.

A pártban egyáltalán nem értékelik sikeresnek a baloldali bojkottot, mivel a mostani referendum részvételi aránya meghaladta az eddig népszavazások átlagát, ami 42,6 százalék volt. Fontos azt is figyelembe venni, hogy a 2014-es országgyűlési választáson csupán 61 százalék volt a részvétel, így a mostani 43,64 százalékos arány nem tekinthető alacsonynak.

A voksolás legnagyobb vesztese a Jobbik. A párt, mivel nem vett részt aktívan a kampányban, ezért a nemek kiütéses győzelmét sem írhatja a maga javára. Mindezt alátámasztja, hogy a Jobbik által irányított településeken a részvétel alatta maradt a megyei átlagoknak. A legjobb példa erre Ózd, ahol csak 31 százalék voksolt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 41 százalék. Hasonló a helyzet Tiszavasváriban is, ahol csak 36,6 százalék szavazott, szemben a 44,58-as megyei átlaggal.

A radikális pártban kettős játékot játszottak,mivel számukra az is jó lett volna, ha érvényes a voksolás, amit így a maguk javára írhattak volna. Azt is jónak vélték volna, hogyha érvénytelen, mert így a miniszterelnök lemondását követelhetik. Legutóbb egyébként Toroczkai László, a Jobbik alelnöke mondta azt a Karc FM rádióban, hogy reményt keltő és derűlátásra okot adó, hogy 3,3 millió magyar ember ugyanúgy gondolkodik. Ezzel szembement a pártelnökével, aki kudarcnak értékelte a vasárnapi eredményt.

Forrás: origo.hu

17 hozzászólás “A 2018-as győzelemhez segítheti Orbánt a népszavazás” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    fideszre szavaztak vagy a nemre?
    Közjogilag érvénytelen népszavazás történt. Sajnos az agresszív reklám kampány csak 8 milliárdnyi forintot juttatott a haveri cégek zsebébe.

  2. Grün Izidor szerint:

    EZ A BUKOTT REFERENDUM??????!
    Akkor meg van a vélemébyem a birkái elmeállapotáról! 😛 😀

  3. csapajev szerint:

    MILYEN NÉPSZAVAZÁS??

  4. Grün Izidor szerint:

    Orbán még arra is képes volt, hogy százalékokra bontsa a nullát, ha ezzel győzelmét igazolhatja! 😛 😀

  5. csapajev szerint:

    Ha valaki valaha tanult jogot,nos akkor tudnia kellene,hogy az érvénytelen! szavazás az lenulláz mindent!!Bármiben,bármikor.
    Vajon O.V. emlékszik-e a jogi /?????/ tanulmányaira?

  6. Tsepeli szerint:

    Fogjátok be a pofátokat cselédek. Ha nem tudnátok a szavazás kötelezte volna az országgyűlést ha érvényes. Nem lett az így azt csinálnak amit akarnak, figyelembe véve a 3 millió szavazó akaratát. A maradék szavazni sem hajlandó csicska senkit nem érdekel.

  7. Tóth kati szerint:

    Annak örüljön a szolgalelkű,hazaáruló baloldal,hogy még csak 2016 van és nem 2018!

  8. fghfjhgkjhk szerint:

    Tsepeli!
    Ön is egyszerű lehet, mint a faék!
    Csak a Fidesz – Orbán vs. Csicskák, ez a fekete vs. fehér esete.
    1 bit! 🙂 (egypártrendszer)

  9. Nagyapó szerint:

    Eetásak! Elhiszem, hogy miután kiadták a jelszót, “aki a NEM-re szavaz, a Fideszre szavaz!”, a sikeres szavazás után nehéz letagadni. Persze ez a komcsiknál rutinfeladat. Ezért nagy pofára esés a népszavazás eredménye a “baloldalnak”!!!
    Eetásak! Fel ’22-re! (Vagy későbbre)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    Ön, aki élete javát a “komcsik” alatt élte le és a volt Szovjetúnióban kolbászolt, nagyon érdekesen fordult egyet. Igaz, az akkori egypártrendszerben is jól megvolt, ezért harcol most is? Önt sem értem, hogy csak 1 bit van? Fidesz – Orbán vs. “ellenség”? Az Ön alternatívája szerint nincs ám ott sem egeket verő támogatottság. 3 millió szavazat nem kevés, de a több mint 8 millió jogosult lett volna a 100%, mint írtam, biztosra vehető, hogy más is elment most szavazni “NEMmel”, nemcsak a Fidesz támogatói. 🙂

  11. Nagyapó szerint:

    Betühalmaz! Igaz, több évtizedet éltem az ön kedves szocializmusa alatt (a kommunizmus alapjait lerakták, majd felszedték). Jártam, sajnos nem kolbászoltam, hanem dolgoztam a SZU-ban, így nem találkozhattam egy kellemes volgai szakszervezeti hajóúton önnel. Sőt jártam a világ több országában – D-Amerika és Ausztrália kivételével – ahol szintén nem kirándultam (azokat magánpénzből végeztem).
    A 3,3 millió nem kevés, de több, mint amennyivel beléptünk az EU-ba (önök nem tiltakoztak) és több mint amennyivel beléptünk a NATO-ba (önök nem tiltakoztak)!
    A Fidesz-KDNP ~2milliós tábora megnövekedett ~3 millióra. Ez tény, de az is tény, hogy a “baloldal” buzdított a bojkottra, így kiket takar a ~1 millió plusz? Talán, ha 1 bitnél tovább tud számolni, megoldja.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Grün Izidor szerint:

    Öreg pöcs!
    Mennyi volt az érvényességi küszöb a NATO és az Uniós csatlakozáskor?! 😛 😀

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    Öreg!
    Megint az 1 bit! 🙂
    Az, hogy nem vagyok egy Fidesz “fan”, abból miért következik mindjárt, hogy “baloldali-hazaáruló-komcsi” vagyok? Hol olvasott tőlem olyat, hogy bármelyik ellenzéki párt szekerét toltam volna. A jelenlegit bírálom, de azelőtt az “elmultnyocévet” is bíráltam. Az, hogy + 1 millió? Mint írtam visszább, többek közt én is elmentem és “válaszoltam a kérdésre”, értelem szerint egy “nemmel”, de találkoztam útközben és az épületben is olyan emberekkel, akik szintén nem mondhatók Fidesz támogatóknak. Gondolom, ha ezt kivetítjük az egész “telekre”, akkor össze jöhet ám ez a szám. Azért mégegyszer hangsúlyoznám, hogy nem parlamenti választások voltak.

  14. fghfjhgkjhk szerint:

    Grün Izidor!
    Ne zavarja össze! 🙂
    Én nem akarok súgni…
    Ők a “darabszámot” nézik, de azóta kevesebben is vagyunk itthon 1 millióval! 🙂

  15. Nagyapó szerint:

    Betühalmaz! A kormánypártok nem mondták, hogy 3 millió a Fidesz-KDNP támogatottsága. A támogatottságuk 4 %-kal növekedett. A baloldali retorika volt az, hogy a nem-re szavazók a Fideszt támogatják. Természetesen a 1 millióban sok baloldali és jobbikos volt. Ezért mondta Orbán mindig, hogy ez a nép (pártoktól független) döntése, mert a migráció mindenkit érint.
    Aki viszont nem szavaz, az nem számít!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. fghfjhgkjhk szerint:

    Nos, most ebben végre így egyet értek Önnel! 🙂
    (így zárójelben, azt még hozzá, hogy akkor is túl lett tolva a kampány, de ezt nem csak én láttam így)

  17. Letiltatni szerint:

    Az érvényességi küszöb számít.

Itt lehet hozzászólni !