Végső nyugalomra helyezték Kovács Sándort, Csepel díszpolgárát

Csepel.hu

FA_20160905_5653

Katonai tiszteletadással, a csepeli önkormányzat saját halottjaként eltemették a 89 éves korában elhunyt Kovács Sándor nyugalmazott vezérőrnagyot, Csepel díszpolgárát, az Összefogás 1956 Örökségért Egyesület elnökét a Csepeli temetőben szeptember 5-én.

Emlékező beszédet mondott Wittner Mária, akit az ’56-os forradalom után szintén halálra ítéltek, valamint Krisán Miklós, az Összefogás 1956 Örökségért Egyesület alelnöke. A gyászszertartáson részt vett az elhunyt fia, hozzátartozói, bajtársai, valamint Csepel elöljárói, az ellenzéki pártok képviselői.

Wittner Mária, Csepel díszpolgára az ’56-os forradalmi harcok aktív résztvevője volt. Kovács Sándorra úgy emlékezett, mint aki élete végéig hű maradt a szabadságharc eszméihez és a haza szolgálatát tartotta a legfontosabbnak. Szenvedéssel teli élete volt, akit a forradalom leverése után halálra ítéltek, majd a másodfokú bíróság fegyházbüntetésre módosította a büntetését. Közkegyelemmel szabadult 1963-ban. Wittner Mária szólt arról, hogy Kovács Sándorral nem egy alkalommal közösen koszorúzták meg a kommunizmus áldozatainak csepeli emlékművét. Wittner Máriát szintén halálra ítélték, majd a másodfokú bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre módosította a büntetését. Nemzetközi nyomásra szabadult 1970-ben.

Krisán Miklós a bajtársaként búcsúzott Kovács Sándortól, akivel együtt munkálkodtak az Összefogás 1956 Örökségért Egyesület vezetőiként. Miközben az egyesületnek egyre kevesebb tagja van, akik részt vettek a forradalmi eseményekben, ma is sok a tennivaló ’56 örökségének megőrzéséért. Most új feladatok és kihívások előtt áll az ország, amelyek a szabadságharchoz hasonlóan erőpróba elé állítják az embereket.

Kovács Sándor 1927-ben született Berettyóújfalun, majd fiatalon Csepelre költözött, ahol géplakatosnak tanult. Csakhamar a katonai pályát választotta, és 1950-ben avatták gépkocsi-technikus tisztté. 1956. november 4-én Nagy Imre miniszterelnök hívó szavára állt a nemzetőrség tagjai közé. Egy Királyerdőben alakult csoport parancsnoka lett, hogy a lakosságot megóvja a felesleges vérontástól. 1957-ben a forradalomban való részvétele miatt az elsőfokú bíróság halálra, a másodfokú tíz év szabadságvesztésre ítélte. Később 1956-os emlékéremmel, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, Csepel pedig díszpolgárává választotta.

Cs. A.

5 hozzászólás “Végső nyugalomra helyezték Kovács Sándort, Csepel díszpolgárát” bejegyzésre

  1. Hunnia szerint:

    Kicsit sok már a díszpolgár mostanában. Cukorkáért osztogatják a címet?

  2. Grün Izidor szerint:

    Hunnia!
    Nem cukorkáért, hanem nyalóka helyett! 😀 😛

  3. Fekete Gábor szerint:

    2005. október 23-án kapta a díszpolgári címet, nem mostanában.
    Aki a díjat átadta, Tóth Mihály polgármester volt.
    Mindezek mellékes körülmények. A fontos az, hogy vezérőrnagy úr valódi 56-os hős volt, aki a hazáért és az embereiért a végtelenségig kiállt, életét sem kímélve.
    Nem ok nélkül ítélték halálra a megtorlás során. Tiszteletet érdemel!

    http://docplayer.hu/3023888-Beszamolo-a-csepeli-56-os-emlekbizottsag-tevekenysegerol.html

  4. Nagyapó szerint:

    Idióta dr grün Izidor Charlie Rodrigez! Ez sem jött be!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Grün Izidor szerint:

    Öreg komcsi!
    Valami csak bejött, ha már rácsaptál mint gyöngytyúk a meleg takonyra!
    Vagy a Tóth Miska KDMP (Keresztény Demokrata Munkás Párt) színeiben adományozta a Csepel Díszpolgára címet?! 😛

Itt lehet hozzászólni !