Formálódik a Rákóczi Kert új arculata

Csepel.hu

TBE_6302

Újabb fórummal folytatódott a Rákóczi Kert közösségi tervezése, ahol Kálcsics Ferenc, a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. Városfejlesztési főosztályának vezetője ismertette a beérkezett ötleteket, javaslatokat.

Mint elmondta, a cég munkatársainak közel 180 kérdőívet kellett kiértékelnie, ami azt mutatja, hogy a környéken élők nyitottak az együttműködésre, megfogalmazzák elképzeléseiket. Ennek alapján a szakemberek összeállították a Rákóczi Kert lehetséges koncepció tervét.

A kérdőíven szereplő fejlesztési lehetőségek közül legtöbben egy új futópálya (102) létrehozására szavaztak. Ezzel kapcsolatban Kálcsics Ferenc elmondta, egy másik pályázat bevonásával lehetőség nyílik arra, hogy a Rákóczi Kertben új futókört alakítsanak ki. Sok szavazatot kapott a játszótér megújítása, bővítése (80), a ping-pong asztalok (73), valamint a kerti bútorok (71) létesítése is. – Alapelvünk, hogy a Rákóczi Kertet az itt élők és a Kertet naponta használók igényei alapján újítsuk meg, és csak olyan fejlesztés valósuljon meg, amelyet a többség támogat. Az itt lakók egybehangzó véleménye pedig az, hogy a Rákóczi Kert egy hangos rendezvényektől mentes, pihenő- és szabadidő park legyen – mondta Kálcsics Ferenc, majd rátért arra, hogy nyertes pályázat esetén a Rákóczi Kert növényzete is megújulhat. Fontos szempont lesz a zöld környezet fenntarthatósága, és a gazdaságos üzemeltetés. Előbbit egy öntözőrendszer, utóbbit egy fúrt kút biztosíthatja. A beruházás során elsősorban a zöld környezet kialakítására fognak törekedni, de például a kitaposott utak új szilárd burkolatot kaphatnak, és a parkot részlegesen akadálymentesíthetik. A tervek között szerepelnek filagóriák (kerti kiülőhelyek), új padok, új hulladékgyűjtők, új kerékpártárolók, kialakításra kerülhet egy mini-kresz pálya, felújíthatják a kültéri mosdókat, és több ivókút telepítése is megvalósulhat. Az egyik sportpálya a meglévő aszfalt helyett új gumiburkolatot kap. A terveink szerint a Közösségi Ház épülete új hőszigetelést fog kapni, és a mosdókat is felújítják. A közvilágítás megújítását is vizsgáljuk: intelligens lámpatest-rendszer létesülhet, hasonló, mint a Kis-Duna parton. Lehetséges, hogy helyet fog kapni egy gyakorlókert is: ez ügyben az önkormányzat még kikéri az óvodák és iskolák véleményét. Az előző fórumon többen jelezték, hogy térfigyelő-kamerákat is kellene telepíteni. Mint megtudtuk, az önkormányzat munkatársai már vizsgálják ennek jogi lehetőségeit.

A lakossági ötletek között szerepelt zajvédő fal is. Kálcsics Ferenc szerint ez túl költségigényes, valamint esztétikailag sem jó megoldás, ezért a Városfejlesztési Kft. inkább a parkot körbevevő magasított sövény létrehozását javasolja, amelynek zajvédő és porfogó szerepe is lenne. A visszaküldött kérdőíveken felmerült még a mászófal, röplabda-pálya, szökőkút, sakkasztal és szobrok elhelyezése. A Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. műszaki szakemberei elkészítették a beruházás költségbecslését: a Rákóczi Kert teljes megújítása nagyságrendileg 300 millió forintba kerülne, amely összeg belefér a pályázati keretbe.

A második fórumon többen jelezték, hogy egy parkőr is legyen a Rákóczi Kertben. Néhányan megkérdőjelezték az újabb tűzrakó-helyek kialakításának szükségességét, amivel kapcsolatban Kálcsics Ferenc elmondta, a bemutatott koncepció nem végleges, a részletes költségvetés sem készült még el, így nemcsak a javaslatokat, hanem az elhangzott véleményeket is figyelembe veszik a végeleges terv elkészítésénél.

Egy hozzászólás “Formálódik a Rákóczi Kert új arculata” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Kellene egy kalózhajós játszótér a Rákóczi kertbe is, ami váltásban pótolná a másikat a heti pár napos karbantartás idejére! 😛

Itt lehet hozzászólni !