Julius 26 – felsőoktatási ponthatárt hirdetnek

EDULINE

Minden jelentkező izgatottan várja azt a napot, amikor kihirdetik a felsőoktatásbeli felvételi ponthatárokat. Ugyanis július 26-án derül ki, hogy kit milyen szakra vettek fel.

A 2016-os felvételi eljárás december 23-án indult el, és a diákok 2016. február 16-ig jelentkezhetnek alap-, mester- és osztatlan képzésekre, illetve felsőoktatási szakképzésekre. A pótfelvételire 2016. július végétől lehet majd jelentkezést benyújtani, amelynek ponthatárait augusztus végén tudhatjuk meg.

A felsőoktatási intézményekbe felvételizők összesen hat helyet jelölhetnek meg a jelentkezéskor. Ebből három szak megjelölése díjmentes, a további háromért két-kétezer forintot kell fizetniük. 2015. december 23-án nyitották meg a jelentkezési felületet, ezzel megindult a 2016-os felvételi eljárás.

A ponthatárokat 2016. július 26-án hirdetik ki. Ahhoz, hogy valaki alap- vagy osztatlan képzésre állami ösztöndíjasként nyerjen felvételt, minimum 280 pontot kell elérnie. A felsőoktatási szakképzést választó diákoknak pedig 240 pont a minimumponthatár. Érdemes tudni, hogy a minimum- és a központi ponthatár elérése még nem garancia az állami ösztöndíjas hely megszerzésére. A különböző szakok kapacitása miatt ugyanis magasabbak lehetnek a ponthatárok, valamint az egyetemek a minőség védelmére hivatkozva tovább emelhetik a bekerülési határt.

Akik nem vettek részt a rendes felvételi eljárásban, vagy a megjelölt szakok egyikére sem jutottak be, 2016. július végétől jelentkezhetnek pótfelvételire. Itt már csak egy helyet lehet megjelölni, ami nagy eséllyel önköltséges, mivel az egyetemek és főiskolák a pótfelvételi során ritkán hirdetnek meg államilag támogatott képzéseket. A pótfelvételi eredménye augusztus végén derül ki.

Forrás: eduline.hu

Itt lehet hozzászólni !