A csepeli lomtalanítás margójára

Csepel.hu

TBE_7458

Csepelen június 29-től július 11-ig tart a lomtalanítás, amely most sem múlik el szabálysértések nélkül, noha a szabályok szigorítása eredményeként javult a helyzet a korábbi évekhez képest.

A legnagyobb gondot az úgynevezett „lomisok” jelentik, akik rendre megjelennek azokon a helyeken, ahol felgyülemlik az elszállításra váró kacat. Nem kevésbé bosszantó, hogy a lakók veszélyes hulladékokat is az utcákra hordanak a lomtalanítás során.

Július 5-én a Királyerdőben tartottak lomtalanítást. Egy-egy helyen hatalmas kupacokban tornyosultak a különféle limlomok, bútordarabok, elhasznált tárgyak, miegyebek. Körülöttük pedig a már említett „lomisok” tanyáztak, akik turkáltak a lomok között értékesebb darabok után kutatva. Talán a legnagyobb lomhalom a Királyerdei Művelődési Ház melletti szabad parkolóban gyűlt össze. Jól látható volt, hogy a veszélyes hulladéknak számító festékeket, gyógyszereket, gumiabroncsokat is kitettek az emberek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai egyre-másra szállították el a hulladékot, de csak több forduló után csökkent a temérdek szemét.

Veszelka László, a csepeli közterület-felügyelet megbízott igazgatóhelyettese ezt mondta:

– Noha a szigorúbb szabályok eredményeként már kisebb a felfordulás a lomtalanítás idején, mint korábban, idén is a tavalyihoz hasonló gondokkal nézünk szembe. A „lomisok” előre tudják, hol tartanak lomtalanítást az országban vagy Budapesten, aztán ellepik a környéket. Többségük nem csepeli, hanem az ország vagy a főváros különféle részeiről gyűlnek össze. Csapatokban járnak, még külföldre is elutaznak a lomizás hírére. Az általuk értékesebbnek vélt tárgyak után kutatnak, amelyeket aztán bolhapiacokon eladnak. Közben folyton szemetelnek, zavarják a környék nyugalmát.

– Mit tehetnek ellenük?

– Tudni kell, hogy a jogszabályok értelmében a lomtalanítás idején az utcára kihordott kacatok tulajdonosa a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A rendőrség eljárást indíthat azok ellen, akik a lomot megdézsmálják, ez ugyanis tulajdon elleni szabálysértésnek minősül. Szoros együttműködésben dolgozunk a rendőrséggel, ha ilyen esetet észlelünk, azonnal értesítjük őket és kiérkezésükig visszatartjuk az elkövetőket A közterület-felügyelet helyszíni szabálysértési bírságot szabhat ki, ha a „lomizóknak” nincs területfoglalási engedélyük vagy vétenek a köztisztasági szabályok ellen. Az sem megengedett, hogy más helyekről Csepelre hordják a szemetet. Ha ezt észleljük, a szállítótól elkérjük a lakcímkártyáját. A bírság összege 5-50 ezer forint között lehet. Nem egy esetben szabtunk ki bírságot, de a tettenérés nem könnyű.

– Mit tehetnek a lakók?

– Azt kérjük tőlük, hogy azonnal jelentsék a szabálysértés esetét a csepeli közterület-felügyelet éjjel-nappal hívható telefonszámán: 278-0150. A közterület-felügyelők csak tettenérés esetén intézkedhetnek, ezért fontos, hogy időben tájékoztassanak minket. Segítenek azzal is, ha felírják a gyanús gépjármű rendszámát vagy más módon adnak pontos tájékoztatást a közrendet zavaró esetekről. A térfigyelő kamerákon keresztül is figyeljük a „lomisok” tevékenységét.

– Milyen visszajelzések érkeznek a lakóktól?

– Főleg arra panaszkodnak, hogy a „lomisok” zajonganak, szemetelnek. Szólnak nekünk, mi pedig intézkedünk, noha nem tudunk jelen lenni mindenhol. Köszönő leveleket is kaptunk, ezeket a közösségi oldalakon is meg szokták osztani.

A Királyerdei Művelődési Ház parkolójában, a szeméthegyek között „lomisokat” is megkérdeztünk, de csak név nélkül mondták a magukét.

– Semmit nem gyűjtünk, mert nincsen mit — tárta szét a karját egy középkorú férfi néhány társa kíséretében. – Csupa szemét minden, nincsen egy értékesebb darab.

– Akkor miért strázsálnak itt?

– Hátha mégis találunk valamit… Tizenhat éve lomizok, eddig szerencsém volt.

– Mi lesz, ha megbüntetik?

– Már megbüntettek. Tízezer forint bírságot szabtak ki rám.

– Hogy tudja majd befizetni?

– Hogy?! Sehogy! Majd közmunkán ledolgozom.

Péterfalvi Tamás lakó így vélekedett:

– Mérhetetlenül megalázó, európaiatlan, ami a lomtalanítás idején történik. Felháborító, ami itt folyik, és ez az egész rendszerre érvényes. Egy hete folyamatosan pakolják ki a kacatokat, holott csak egy nappal korábban szabadna az utcákra kitenni a lomokat. Általában este 11 óra körül fekszem le, de a „lomisok” még akkor is nagy ricsajjal verik szét a cuccokat gátlástalanul. De ez talán nem is az ő hibájuk, hanem a rendszeré, amely ezt eltűri. A lomtalanítást egy zárt helyen kéne végezni, ahová beléptető kapukon keresztül lehetne behordani a kacatokat. Ez volna egy európai megoldás.

Gáli Endréné lakó véleménye:

– Itt lakom a környéken. Én magam ritkán teszek ki bármit is az utcára lomtalanítás idején. A „lomisok” annyira nem zavarnak; kiválogatják, amire szükségük van, aztán továbbállnak. Szerintem most kisebb a felfordulás, mint régebben. A kukások gyorsan elhordják a lomokat, és helyreáll a rend.

 

Cs. A.

Csepel.hu

8 hozzászólás “A csepeli lomtalanítás margójára” bejegyzésre

  1. Krtek szerint:

    Cigánykarácsony.

  2. Jeniszej szerint:

    Ejnye!
    “Krtek”

  3. Jeniszej szerint:

    Köszönet az Önkormányzatnak, hogy lehetőséget teremtett a kerület lakóinál összegyűlt kacatoktól való megszabaduláshoz.
    Lomizók?
    Hmm!
    Még mindig jobb ha a “szegény emberek” megdolgoznak a lóvéért és nem lopnak. “Dolgoznak és nem segélyért állnak sorba az zönkormányzatoknál. 🙂

  4. Sase szerint:

    Kiraktuk és 1 azaz egy órán belül elvitték! Holnap kellene a kocsiknak elvinni de ahol találnak jövet-menet összeszedik! folyamatosan figyelik az összes területet! Ennek ellenére egy Audival, utánfutóval felszerelve, minden fa mozgatható részt egy csepeli lomizó elvitt tüzelőnek!
    Ügyeltünk arra amit szétdobálhatnának, azt amikor megérkezett a kocsi
    raktuk ki. Takarítanunk sem kellett, mert nem maradt semmi piszok a szállítás után.
    Nagyon flottul ment minden !( kertváros)

  5. Nagyapó szerint:

    Azért tűrhetetlen, hogy ezek a lomizók így szabadulnak meg a felesleges autógumiktól!! Vagy nem?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Rácz László szerint:

    Felemás érzései vannak az embernek a lomtalanításokkal kapcsolatban! Egyrészt megváltás hogy eltünik a sok felesleges kacat, másrészt elég nagy sokk, a folyamatosan portyázó “lomis hadsereg” álltal hagyott fejetlenség, szeméthalom! A gondosan bezsákolt lomokat szétdobálják és ha rászólok sem pakol vissza, ha meg kimegyek “visszatartani” akkor én ütöm meg a bokámat! Sok helyen olvasható hogy tilos és illegális de nem látni egy rendőrautót sem aki ellenőrízné a környéket vagy a jól megkülömböztethető kimagasított vasakkal feltornyozott kisteherautókat! Magam láttam ahogy közönbösen elfordult a rendörautóban ülő járőrpáros az egymás mögött haladó, toronymagasan megpakolt 5 kisteherautó láttán! Bezzeg amikor magam szállíttattam el egy konténernyi hulladékot akkor azonnal megtaláltak a hős közterületfelügyelők az engedélyt követelve! A szabályokat csak a becsületes embereknek kell betartani!

  7. Bartucz Istvánné szerint:

    Csepel Almafa u-ban a lomokat rendben elvitték, azonban az út szélén maradt szemetet nem takarították össze úgy mint 2015-ben, reméljük ez még meg fog történni, mert az autóink is károsodhatnak az ott maradt szemét maradványoktól, nem beszélve arról hogy így rendezetlen az egész környék.

    Köszönöm a segítségüket és megértésüket.

  8. Konta Zoltán szerint:

    A Vízművek lakótelepen sorban harmadik éve nem viszik el az ígért időben a lomokat. Idén már két nappal később történt csak meg, így a kihordott lomokat három napig túrhatták a “lomisok”.

    Levelemre azt a nevetséges választ adta a FKF Zrt, hogy a gyűjtést végző járat visszajelzése szerint “a fenti címen található társasház lakói a meghirdetett időponttól eltérő időben, tehát nem 2016. június 29-én, hanem 2016. július 2-án helyezték ki a lomokat.”

    Eleve teljesen valószerűtlennek érzem, hogy (amellett hogy nem is így történt):
    1 – a meghirdetett kikészítési időpont után három nappal raknák ki a lakók a szemetet (mégis miért tennének ilyet?)
    2 – a meghirdetett begyűjtési időpontban a gyűjtést végző kilátogat a helyszínre és nem talál lomot, majd másnap megint visszajön és megint nem talál lomot, majd harmadnap is visszajön (hátha), majd az ekkorra megtalált lomot ezúttal eltakarítja.

Itt lehet hozzászólni !