Gallup: szakadékban az MSZP, csúcson a Fidesz

Gallup.hu, Mno.hu

 

Gallup

A Gallup korábban sosem mért még ilyen alacsony szocialista támogatottságot a teljes népességen belül. A Fidesz támogatói köre viszont hosszas stagnálás után december elejére szignifikánsan megnőtt.

A teljes népesség körében a Fidesz 38 százalékos, míg az MSZP 13 százalékos támogatottsággal rendelkezik – a Gallup közvélemény-kutatása szerint. A biztos pártválasztóknál a különbség – az ellenzéki szavazók nagyobb elszántsága miatt – több mint kétharmados (71 százalék) támogatottságot jelentene az MSZP egyötödnyi (20 százaklék) támogatottságával szemben.

Az MDF és az SZDSZ teljes népességen belüli támogatottsága kettő százalékos. A biztos szavazó pártválaszók között mindkét tábor támogatói egy százalékkal vannak többen (3 százalék)

A gazdasági közhangulat az előző mélyponthoz képes is tovább romlott – még soha sem volt ilyen magas (41 százalék) azok aránya, aki az ország gazdasági helyzetét kifejezetten nagyon rossznak ítélték volna.

A családok saját anyagi helyzetüknek a változását a tavaszi és nyári reménykedőbb kilátások után most ismét pesszimistábban itélik meg. A következő évre vonatkozóan a lakosság nagyobbik fele számol további romlással.

Decemberre a miniszterelnökről már csak száz ember közül csak tizenkilenc vélte úgy, hogy inkább jól mint rosszul végzi teljesítményét. Minden korábbi mérésnél többen (71 százalék) vélik úgy hogy inkább rossz a miniszterelnök munkája.

Egy év alatt 34 százalékról 20 százalékra csökkent le azoknak az aránya, akik a kormány és a miniszterelnök maradását tartják megoldásnak. Ugyanakkor a relatív többség új választások kiírásában látja csak a megoldást.

A Fidesz által kezdeményezett népszavazás eredménye nem lenne kérdéses a mostani szándékok alapján. A tandíjakra az embereknek 74, a vizitdíjra 79, és a kórházi napidíjra 84 százaléka mondana nemet . Ha csak a népszavazáson a részvételüket biztosra igérők körében nézzük ugyanezeket az arányokat, akkor a szavazók 81, 84 és 89 százaléka vetné el a tandíjak, vizitdíjak és kórházi napidíjak bevezetését.

Forrás: Gallup.hu

20 hozzászólás “Gallup: szakadékban az MSZP, csúcson a Fidesz” bejegyzésre

  1. Levente szerint:

    Anti! semmi elmés megjegyzés, hozzászólás?
    Pedig azt hittem te leszel az első.
    Miután a cikk végére az arcodon legördülő kövér könnycseppet letörölted, elkezdhetnéd megmagyarázni, hogy a 13% valójában 87%, csak fordítva tették fel véletlen a kérdést a felmérés során… vagy valami hasonló okosságot.
    Gyerünk Anti! Biztos ki tudsz hozni valamit ebből a cikkből is. 😉

  2. anti szerint:

    A csúcs az csúcs. Azt nem kell magyarázni.
    De Levente kedvéért idézem Kovács Lászlót (segítségül: az MSZP elnöke és külügyminiszter volt, most az Európai Unió egyik biztosa):

    Nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni. Remélem, a baloldal megelégszik ennyivel is.

  3. Csaba szerint:

    Ez igaz!

  4. Csaba szerint:

    Azért ezek a számok arra engedhetnek következtetni, hogy az mszp nem végzi valami jól a dolgát. Illetve mondjuk ki: nagyon rosszúl…

  5. LB szerint:

    Ez csak egy a sok közül. Majd ha a többiek is hasonló tendenciát mutatnak ki, az már jelezni fog valamit. És bízom benne, hogy nem csak számomra, hanem az MSZP frakció tagjai számára is!

    Kiváncsian várom, Ledvai Ildikó mikor fogja végre azt mondani:
    Elég volt, ez így nem mehet tovább!

  6. kovács ernő szerint:

    Hagyjuk már ezeket a hülye statisztikákat! A Fidesz csak pozitív dolgokkal hülyití a sok sötét emberkét! Aki kicsit kinyitja a szemét az látja, hogy hazudnak!!!!!!!

  7. Csaba szerint:

    Ez a hazugság, kedves ernő! A Fidesz nem hülyit senkit, mindenki a maga bőrén tapasztalja, hogy egyre szarabb lesz minden az országban. Eközben pl. Románia rohamosan fejlődik, és nagyon hamar el fog hagyni minket. Ezt nem észrevenni, na az a probléma. Bár boldogok a tudatlanok…

  8. Andrew Toth szerint:

    Orbán is néha hülyíti az embereket. Jogász; azt tudja, hogy milyen szavakkal utalgasson arra, amit az emberek várnak, hogy mondjon, s az emberek azt higgyék, hogy azt is mondta, de ha valaki számon akarja kérni rajta, hogy mit mondott az embereknek, akkor idézi amit mondott és elmagyarázza, hogy az nem ugyan az, hogy ő csak mit mondott és nem azt mondta…

    Na de ki a kirekesztő?
    Már megint az MSZP-SZDSZ kirekesztő cikkei közül az egyik háborít fel:
    http://www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fnId=113374&fnHid=113374

    Bírálgatják azokat, akik máshogy gondolkodnak, akik igen furcsa és valószínűleg alaptalan kirekesztő nézeteket vallanak. – miközben maguk szólítanak fel kirekesztésre. Képmutatás!
    Egy Biblia-tanulmányozáson pl. megvizsgálásra került Demszky Gábor főpolgármester úr 2007-es ünnepi beszéde (márc. 15.-i) és egy neves vallási vezető egyik írása a kirekesztésről/intoleranciáról…

    Gerd Theißen arról beszélt, hogy a keresztény vallásokat intoleranciával vádolják, mivel Krisztus kijelentéseit követve nem nyitottak bizonyos kérdésekben (kereszténység ellen irányul), elvetik a más istenek létjogosultságát (minden monoteista hit ellen irányuló vád), valamint az egyházi szervezet növeli ezt az irányultságot a hívekben (főkét a nagy egyházak ellen irányul).
    A teológus a tolerancia fogalmát így határozza meg: “tolerálni, elismerni és jogilag garantálni.”
    A bibliai hitben valóban megjelenik az ambivalencia; valóban kizárólagosságot követel meg a hívektől az Üdvözüléshez (csak az helyes, amit a Biblia, az egyház tanít), de lehetőséget ad a választásra (szabadság; elismeri, hogy lehet más utat is választani), felebaráti szeretetre szólít fel (gondoljunk az irgalmas szamaritárius történetére) – a tolerancia és az intolerancia is megjelenik benne egyaránt! Egyénnek kell megtalálnia az egyensúlyt (Liberális világunkban a felekezetet az emberek maguk választják, amibe tartozni kívánnak világnézetük alapján: a reformátusok híresen toleránsak a többi felekezettel kapcsolatban; a jehovisták pl. az ENSZ-t az ördögnek tartják; a Golgota gyülekezet a hippi mozgalomból kinőtt szabados egyház pl. …).

    A főpolgármester úr beszéde (http://ivnapoleon.blogter.hu/?post_id=171122):
    “Főpolgármesterként a város lakóinak nevében kötelességem kiállni mindazokért, akiket hitük, származásuk vagy nemi orientációjuk miatt üldöztetés ér Budapesten. Budapest nemet mond az agresszív, árpádsávos szélsőségeseknek, akik egyre nyíltabban hívnak fel gyűlöletre a legkülönbözőbb embercsoportok iránt. Ebben a helyzetben, ha kell, magam is zsidó, cigány és meleg vagyok. Budapest a mi városunk. Nem hagyjuk, hogy bárkinek félnie kelljen, azért mert egy kisebbséghez tartozik”

    Arról beszél, hogy ő menyire toleráns, még Pál-apostol szófordulatát is alkalmazza. Azonban kiemeli és büszke arra, hogy milyen előítélettel van egy bizonyos társadalmi csoporttal szemben; az “árpádsávcosok” mind szélsőségesek és agresszívek…
    Ez is ugyan olyan képmutatás és bár a legkevésbé sem értek egyet a tv székházat felforgatókkal, a Kossuth téri tüntetők jó részével, de nekik is joguk van véleményüket kinyilvánítani; de mindenképpen a rendőrségnek, a társadalom többi tagjának ugyan úgy joga van – talán kötelessége is! – megtorolni, megállítani azokat, akik túllépnek a kereteken és mások jogait sértik meg; másokat alaptalanul háttérbe szorítanak származásuk miatt…

    Az szerintem biztosnak tűnik, hogy az MSZP nem nyeri meg a következő választást (lehet, hogy még a Tóth Misi bácsit is elmozdítják itt Csepelen), de az azt követőt még simán megnyerheti; az embereknek Magyarországon nagyon rossz az emlékezete ilyen téren és mindig elégedetlenek azzal ami éppen van. Az idő meg fogja szépíteni a Gyurcsány-kormány tevékenységét, és az aktuálissal elégedetlenek majd megint rájuk fognak szavazni…

  9. Levente szerint:

    Andrew, rajtad nehezebb eligazodni, mint Antin.
    De komolyan. Ha már hozzászól valaki egy eléggé politikával összefüggő post-hoz, legalább azzal legyen tisztában, hogy melyik oldalon áll. Ha meg egyiken sem, akkor minek szól hozzá?
    Olyan meg nincs, hogy mindkettőn…vagy mégis?

  10. Andrew Toth szerint:

    Hacsek: Maga melyik oldalon áll?
    Sajó: Ezen.

    Tudom, én sem igazodom ki magamon. De ez normális egy ilyen liberális világban, ahogy Glatz Ferenc akadémikus is biztosan így gondolná….

    Én a narancsot szeretem és nem az elszáradt szegfűt, de azért mondhatom, hogy a narancson itt ott foltok vannak.

  11. LB szerint:

    Andrew!

    Az még hagyján hogy foltos, de itt-ott penészes, sőt imitt-amott még rohadt is! 🙁 Az a mi pechünk, hogy még így is jobbnak tűnik az elkókadt, elszáradt szegfűnél, ami már csak nevében szegfű, valójában egy közönséges mezei gyom. :(((

  12. Nándi szerint:

    Kedves Andrew! Véleményem szerint a te fajtád a legrosszabb. “Narancsosnak” vallod magad, mégis alattomos módszerrel hátulról támadod a Fideszt. Ez egy biztos módszer, talán tudod, hogy melyik “politikai irányzat” használta/használja előszeretettel. Egy “szimpatizáns” támadása nagyobb kárt tud okozni, mint egy ellenfélé, meglátásom szerint.

    Ez fordítva is igaz. Azt javaslom, hogy ne legyél képmutató, nyíltan vállald a meggyőződésedet (ha egyáltalán tisztában vagy vele), és aszerint fogalmazd meg a kritikáidat. Hiszek abban, hogy van olyan, aki tényleg középen áll, de szerintem te nem ide tartozol.

    Mégegyszer, szerintem ha a felállás fordítva lenne, az is tisztességtelen lenne.

  13. Nándi szerint:

    Jó példa erre anti, aki nyílt lapokkal játszik.

  14. Andrew Toth szerint:

    Én is nyílt vagyok.

  15. Andrew Toth szerint:

    Ja, és ez egy kicsit fájt nekem; Nándi.

  16. Nándi szerint:

    Az igazság néha fájdalmas, ne áltasd magad. Ha pedig ezt nem látod át, akkor nagyobb baj van.

  17. Andrew Toth szerint:

    Rá akarsz beszélni, hogy szoci legyek?! – nem fog menni.

  18. His_wife41 szerint:

    But the objection overlooks an impor- tant point: that gold is not only money, but is also, inevitably, a commodity. ,

  19. vermes szerint:

    Angol nyelvlecke indult?
    Vagy Ernő ír álnéven??? :O

  20. csepeliiszap szerint:

    vermes:

    Ernő angolul? viccelsz? Még a saját anyanyelvét sem tanulta meg rendesen.
    Csak azt nem értem, miért nem húz innen már a retekbe ez a komcsi provokátor.
    Na, és még egy kérdés, ami régóta foglalkoztat: ki pénzeli a honlapját?

Itt lehet hozzászólni !