Emléktáblát kapott a fiatal poznańi mártír Budapesten

Csepel.hu

emlektabla_avatas_2016_05_ (5)kicsi

Aki a magyaroknak Mansfeld Péter, az a lengyeleknek Romek Strzałkowski – 1956-ban a poznańi sortűz során lőtték le pisztollyal, hidegvérrel a mindössze tizenhárom éves fiút. Az ő tiszteletére avattak emléktáblát a második kerületi Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium falán Mansfeld Péter emléktáblája mellé, aki az alapfokú tanulmányokat ebben az iskolában végezte el.

Az ünnepségen beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki kiemelte a lengyel és a magyar történelem számtalan közös pontját a középkor óta. A tizenhárom éves lengyel kisfiú halála Mansfeld Péteréhez hasonlóan értelmetlen és kegyetlen politikai gyilkosság volt – a magyar diktatúra bírósága mégis tiszteletben tartotta azt a szabályt, hogy kiskorút nem ítélnek halálra, ezért kivárták, hogy betöltse tizennyolcadik életévét a fiú.

Az emléktábla avatása Marek Tadeusz Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke számára rendkívül megható volt, beszédében kifejezte, mennyire örül annak, hogy a magyarok ilyen mértékben rokonszenveznek a fiatal lengyel hősi halottal. Az ünnepségen beszédett mondott még Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, és jelen volt Németh Szilárd országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportja, Magyar-Lengyel Baráti Tagozata elnöke is. Az emléktábla felavatása Tadeusz Kuchciński kétnapos hivatalos látogatásának részeként került megrendezésre.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Emléktáblát kapott a fiatal poznańi mártír Budapesten” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    ….Jézus Mária segíts meg!!!!
    Ezeknek valóban elment a józan eszük….
    Hát nincs nekünk elég hősünk??

  2. Grün Izidor szerint:

    Az emléktábla faragó iparosnak is kell élnie valamiből! 😛 😀

  3. Nagyapó szerint:

    Megüresedtek a falak, eltűntek a gyíkos komcsik emléktáblái, Sallai Fürst, Ságvári, Kun, stb., így helyükre igazi hősök/mártírok kerülhetnek!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    Rendben, de minrk az “import”? 🙂

Itt lehet hozzászólni !