1 éve halt meg Kertész Imre

INDEX

Életének 86. évében, hosszú betegség után 2016. március 31-én halt meg a Nobel-díjas magyar író. 1929. november 9-én született Budapesten. 1944. június 30-án a Budapest környéki csendőrpuccs következményeképpen tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Több koncentrációs táborban is fogva tartották, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra. Ezt követően újságírással és fizikai munkával tartotta el magát. 

Az 1955 és 1960 között létrejött írásokban született meg az 1960-tól 1973-ig írt első regény, a Sorstalanság gondolati alapanyaga. A sikert és azt, hogy írói, műfordítói munkájából megélhet, a nyolcvanas évek második fele, majd a magyarországi rendszerváltás hozta meg számára. Hosszú évekig Berlinben élt, néhány éve költözött vissza Magyarországra. Első regénye, melyet a Magvető visszadobott,  már megjelenése évében is nagy visszhangot váltott ki, igazában azonban csak a nyolcvanas és kilencvenes években keletkeztek olyan kritikák, melyek a hazai irodalmi utómodernség kánonjába sorolják. A könyvből  maga írt forgatókönyvet, és Koltai Lajos rendezett vegyes kritikai fogadtatásnak örvendő filmet 2005-ben.

 A regényeket és az önéletrajzi jellegű könyveket (Gályanapló, Valaki más) olvassák a miméziselv alapján készült önéletrajzi jellegű művekként, mások pedig, ezt cáfolva, nyelvileg megszerkesztett műalkotásokként. Kertész Imre írásainak fő problematikája – az eddigi értelmezések tükrében – a totalitarizmus emberének szabadsága. Auschwitz, sőt a történelem lezárhatatlansága, jelesül: „az »Auschwitzon túli« tapasztalat horizontját nem engedi érvényesülni” (Szirák Péter) – a probléma centrális jellegére utal, hogy A száműzött nyelv (2001) című kötetben a Holocaust szót már nagy kezdőbetűvel írja. Ugyanígy fontos az írásokban megjelenő emberek által képviselt gondolkodásmódok, különböző nyelvi világok egymással való kibékíthetetlensége.Kertész Imre jelentős műfordítói tevékenysége során Elias Canetti, Sigmund Freud, Hugo von Hoffmannstahl, Friedrich Nietzsche, Joseph Roth, Arthur Schnitzler, Ludwig Wittgenstein, valamint modern német és osztrák szerzők írásait ültette át magyarra.

1998 óta a darmstadti Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, 2001-től a német Becsületrend (Pour le Mérite) tagja. 2000 májusában Herder-díjjal, novemberben a Die Welt irodalmi díjával tüntették ki.  2002. október 10-én első magyarként tüntették ki irodalmi Nobel-díjjal, az indoklás szerint  Kertész „az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”. Utolsó műve, az 1991 és 2001 között született feljegyzéseit tartalmazó A néző március közepén jelenik meg a Magvetőnél.  (A PIM életrajza.)

 2014. augusztus 20-án a magyar állam is kitüntette: a Magyar Szent István-rendet kapta meg és vette át. Sokak szerint nem lett volna szabad átvennie a díjat, Kertész úgy fogalmazott, hogy „a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”. Állítása szerint azért fogadta el a legmagasabb állami kitüntetést, mert magyar állampolgár, és „a magyar állam elnöke kínálta fel, a magyar állam feje”.

Kertész Imre fontosabb művei:

  • Sorstalanság (1975)
  • Kaddis a meg nem született gyermekért (1990)
  • Az angol lobogó (elbeszélés, 1991)
  • Gályanapló (1992)
  • Felszámolás (2003)
  • K. dosszié (2006)
  • A végső kocsma (2014)

36 hozzászólás “1 éve halt meg Kertész Imre” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Legyen könnyű a föld!

  2. szigetország szerint:

    Nagy író volt.

  3. királyerdei szerint:

    “Az európai kultúra terméke
    vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem
    magyarnak” – jelentette ki válaszában Kertész.”

  4. Rázsó szerint:

    Ha jól tudom rajta kívül csak Szent-Györgyi Albert kapta meg a díjat, Magyarországon végzett munkásságáért. A fenti bejegyzés előzményeit nem ismerem, minden esetre a polgári kormány is kitüntette. A végén még kiderül, hogy a jelenlegi kormány idegen szívűekkel cimborál 🙂

  5. Grün Izidor szerint:

    Rázsó!
    Ráadásul , ha értesüléseim jók egyedüli magyarként!
    A többi mind zsidó! 😀

  6. Rázsó szerint:

    Igen, valahogy így van. Talán még Polányi nem volt zsidó.

  7. Vazulnéni szerint szerint:

    zsidózunk ?? zsidózunk ?

  8. Grün Izidor szerint:

    Rázsó!
    Polányinak csak az apja volt az!

  9. Grün Izidor szerint:

    Vazul néni!
    Valamit félreértettél!
    A magyar Nobel díjasainkra emlékezünk! 😀

  10. Rázsó szerint:

    Vazulnéni, talán ha megnézné, hogy miről van szó.

  11. Grün Izidor szerint:

    Rázsó!
    Vazul néni nem fogja megnézni!
    Ő csak megy előre egy ökör következetességével a megszokott úton! 😛 😀

  12. Rázsó szerint:

    Igen, valószínűleg igazad van.

  13. SOS szerint:

    „Bizony, ő is csak ember. Ő is csak sérült gyermek…Kicsivé kellett téged tennie, meg kellett aláznia, hogy hihessen a saját nagyságában, mert nem talált más kiutat. Akinek kisebbségi érzése van, annak a másikat még annál is kisebbé kell tennie, mint amekkorának önmagát érzi.”
    Anselm Grün: A Megbocsátás Angyala

  14. Nagyapó szerint:

    Vazulnéni! Az úgy pc, ha zsidó zsidózik, az kóser, ha gój, akkor antiszemitizmus.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Rázsó szerint:

    Nagyapó. Ha tényleg nem érti az a kisebbik baj, ha nem akarja, az már nagyobb. Minden esetre az előbbit tételezem fel, ezért megpróbálom röviden vázolni az amúgy sem hosszú beszélgetés lényegét. Arról volt szó, hogy a 13 magyarországi Nobel-díjasból valószínűleg 12 zsidó volt. Tudja az, hogy leírja, vagy kiejti azt a szót, hogy zsidó, még nem feltétlenül zsidózás. Mivel ennek a szónak a jelentése pejoratív. Viszont lehet úgy zsidózni, hogy ezt a szót nem is említi. Nem tudom, hogy érzékeli-e a kettő közti különbséget?

  16. Nagyapó szerint:

    Rázsó! Talán elemezze ezt a kommentet!!!
    “Igen, valahogy így van. Talán még Polányi nem volt zsidó.” Érdekes nem azt mondja, hogy magyar, hanem nem zsidó. Ez a zsidózás!!!
    Ajánlom olvasgatni Radnótit, Karinthyt, Szép Ernőt, esetleg Neumannt,Tellert, talán megvilágosodik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Grün Izidor szerint:

    SOS!
    Talán ezért mondhatta Kertész Imre, hogy az általad idézettet bizonyítsa:
    “Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem magyarnak” 😀

  18. Rázsó szerint:

    Mondjuk maga ebben szaktekintély, hiszen úgy komcsizni, libsizni (na szerintem meg ez a zsidózás), bolsizni, mint maga, kevés ember tud.

  19. Grün Izidor szerint:

    Rázsó!
    Egy lovat előbb megtanítasz háton úszni mint a Vén Hüjét egy értelmes reagálásra!
    Egy zsidó hadd döntse már el, hogy ki az, aki antiszemita!
    Mint ahogy azt is csak egy magyar tudja eldönteni, hogy ki a zántimagyar! 😛 😀

  20. Rázsó szerint:

    Grün Izidor. Persze igazad van, csak hát olyan elképesztő ez az álszentség.

  21. Grün Izidor szerint:

    Rázsó!
    Ehhez, hogy valaki ilyen mesteri fokon űzze a komcsizást, ahhoz nagyon jól kell ismernie belülről a rendszerüket!
    Traumaként érhette meg a”seggváltás”-t mint annyi más eetársa és a jelenlegi helyzetéért őket hibáztatja!
    Még szerencse, hogy az alkohol vigasztalást nyújt neki! 😀

  22. Rázsó szerint:

    Grün Izidor.
    Hát sajnos ez van, és még hány ilyen ember lehet.
    Na mindegy, megyek aludni, mert holnap korán csörög az óra.
    Jó éjt mindenkinek.

  23. SOS szerint:

    Igen nagy túlzás Kertész Imre mondanivalóját és az itt hozzászólók máson, másokon élcelődő és gúnyolódó stílusát, szintjét egy napon nevezni. Viszont tény, hogy, hogy az idézett mondaton túl képes volt arra, amire sokan nem, és ez nagyságát igazolja:
    “Sokak szerint nem lett volna szabad átvennie a díjat, Kertész úgy fogalmazott, hogy „a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”. Állítása szerint azért fogadta el a legmagasabb állami kitüntetést, mert magyar állampolgár, és „a magyar állam elnöke kínálta fel, a magyar állam feje”.
    Viszont az is, hogy Őt jelölték a díjra az is a konszenzus keresés és jóindulat szeretetteljes jele.

  24. Grün Izidor szerint:

    SOS!
    Az “egy napon nevezni” helyet szerencsésebb az “egy lapon említeni”-használni!
    .
    A többiről csak annyit, hogy ha Tőkésnek volt képe elfogadni a Románia Csillaga kárpótlásául a Magyar Becsület Rend-et, feltételezésem szerint mint magyar állampolgár, akkor Kertész miért ne fogadta volna el a Magyar Szent István-rendet mint szintén magyar állampolgár?!
    Ha jól emlékszek Sömjén Zsolt mondta, hogy nincsenek első és másodrendű magyarok!

  25. királyerdei szerint:

    A “Béla bácsid” is beadta a kulcsot a Mazsihisz szeretetházban.

  26. Grün Izidor szerint:

    királyerdei!
    Milyen jól elnosztalgiáznak majd a régi időkről odafenn Kádár, Pozsgay stb. elvtársával! 😀

  27. királyerdei szerint:

    “Odafenn”?
    Na neee!
    Odalent! 🙂

  28. Tóth Mária szerint:

    Nem volt nagy író és magyar sem volt, csak időként magyarul beszélt, maradjunk ennyiben! Aki megtagadja magyarságát, alávaló! Ennyi.

  29. fghfjhgkjhk szerint:

    Tóth Mária!
    Önnek is leesett a tantusz.
    Gratulálok.
    🙁

  30. Rázsó szerint:

    Tóth Mária: Csak halkan kérdezem, nehogy zsidózással vádolhassanak, ez minden zsidó vallású Nobel-díjasra igaz, vagy csak Kertészre? Ha mindegyikre, akkor hány magyar marad? Egyébként nagyon érzékenyek vagyunk arra, hogy mi történt a határon túl rekedt magyarsággal, ( természetesen teljes joggal) de valahogy mindig a múlt homályába vész a mi felelősségünk. Nem vitás, hogy elképesztő igazságtalanságok, kegyetlenségek történtek Velünk, de azért mégis csak tudomásul kéne vennünk, hogy tömeg gyilkosokkal cimboráltunk, ők voltak a szövetségeseink, és Sztálin bűnei hiába elévülhetetlenek, azért még is csak a nácik voltak akik emberek százezreit, millióit, köztük katolikus papokat, másként gondolkodókat, hadi foglyokat végeztek ki, és égettek el.

  31. határon túli szerint:

    “nagyon érzékenyek vagyunk arra, hogy mi történt a határon túl rekedt magyarsággal,” ???
    – Valóban?….Van aki igen, és van aki nem érzékeny, van akinek fontos és van akinek nem…2004. december 5….23000.000 románnal való kampányolás, nehogy könnyítsék a magyar állampolgárság megszerzését, a határon túl élőknek!!!…
    Göncz Árpád pl. egyszer sem látogatta meg a délvidéki magyarságot két ciklus alatt, pedig nagyon nehéz évek voltak azok az ott élő magyarok számára.
    Szóval ne általánosítsunk, hanem valljuk be, hogy nem mindenki számára voltak a határon túl rekedt magyarok fontosak!

  32. Rázsó szerint:

    Végre egy korrekt értékelés 🙂

  33. ZsiványZoli szerint:

    Még szerencse hogy komolyabb baja nem történt.

  34. bagoly szerint:

    Lehet, hogy volt valaki, de hogy nem vagyok büszke rá az tuti !

  35. munkás szerint:

    Gyorsan el kell felejteni !

  36. névkötelező szerint:

    bagoly nyilván Wass Albertre büszke.
    munkás meg csak egy paraszt.

Itt lehet hozzászólni !