MSZP: csak MSZP-s önkormányzatok centralizálhatják az óvodákat

MSZP, Fidesz, MTI

Kunhalmi Ágnes MSZP

Kunhalmit máskor sem zavarta a kettős mérce

Az MSZP arra szólítja fel a fideszes önkormányzatokat, hogy ne centralizálják az óvodákat. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke erről vasárnap, a XI. kerületi Fürkész óvoda előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt. A párt felszólítása kizárólag a fideszes önkormányzatokra vonatkozik, így Kunhalmi a XIII. kerület MSZP-s önkormányzatát nem bírálta.

A Fidesz szerint a szocialistákkal ellentétben – akik a sorozatos megszorításokkal a gyermekes családokat elszegényítették és sorra zárták be a bölcsődéket, óvodákat – a jelenlegi kormány számára a gyermek az első.

Kunhalmi Ágnes arra hivatkozva mondta ezt, hogy – szavai szerint – Budapest-szerte a fideszes önkormányzatok sok helyen kezdték el összevonni az óvodákat, pedig az ellen a szülők és a pedagógusok is több esetben tiltakoztak. Az ellenzéki politikus azt kérte: ne állítsanak elő ugyanolyan állapotokat az óvodákban, amilyeneket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) létrehozásával tettek az általános iskolákban.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az összevonásokat a kormánypárti önkormányzati képviselők strukturális átalakításokkal és spórolással indokolják. Az MSZP viszont nem ért egyet azzal, ha a gyerekeken akarnak spórolni – szögezte le. A centralizáció miatt a “gyerekek el fognak veszni”, szét fognak csúszni az egyedi pedagógiai programok, meg fog szűnni a családias hangulat – vélekedett.

Ha ma centralizálják az óvodákat és egy intézményvezetőhöz 200-300 helyett 700-800 vagy akár kétezer gyerek tartozik majd, akkor nem lehet érdemi szakmai munkát folytatni – emelte ki.

Molnár Gyula, a szocialisták XI. kerületi elnöke azt mondta, a helyi önkormányzat a múlt héten “meglepő, váratlan és semmivel sem magyarázható” döntést hozott, ugyanis sem a választási kampányban, sem a képviselő-testület megalakulása utáni üléseken nem volt szó arról, hogy egy köznevelési koncepciót készítenek, amellyel átalakítják az óvodai rendszert.

A döntéssel huszonhárom intézmény helyett nyolcat hoztak létre és ezt követően már ki is írták ezek élére a pályázatokat. Az MSZP szerint ez súlyosan törvénysértő, emiatt a párt megteszi a jogi lépéseket, mert egy intézmény nem egy határozattal, hanem az alapító okirat elfogadásával jön létre – közölte.

A politikus azt mondta, hogy az átalakításokat indokolva az önkormányzati többség pénzügyi okokra hivatkozott, ugyanis előbb 80, majd később 30-40 millió forintos megtakarításról beszéltek, ugyanakkor a képviselő-testület többsége a kiemelt rendezvényekre fordítható összeget 70 millióról 105-re emelte.

Kunhalmi Ágnes másik témára áttérve közölte: az MSZP üdvözli, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozókra kiterjesztik a pedagógus-életpályát. Ez viszont csak valamivel több mint nyolcszáz embert érint, miközben a bölcsődékben dolgozóknak több mint a 75 százaléka még mindig a létminimum alatt keres – hívta fel a figyelmet. A szocialisták ezért azt követelik, hogy az összes pedagógiai munkakörben dolgozó, gyermekneveléssel foglalkozó bölcsődei és óvodai alkalmazott bérét emeljék fel. Emellett felszólított arra, hogy ezekben az intézményekben hajtsanak végre szakmai pedagógiai reformot is.

A politikus végül azt kérte, hogy ne kerüljenek át a Klikhez a gyakorló iskolák.

Fidesz: Ma valóban a gyermek az első

A szocialistákkal ellentétben – akik a sorozatos megszorításokkal a gyermekes családokat elszegényítették és sorra zárták be a bölcsődéket, óvodákat – a jelenlegi kormány számára a gyermek az első.

A családi adórendszer bevezetése óta 3600 milliárd forinttal több maradt a családoknál, ebből 1300 milliárd forint családi adókedvezmény formájában. Jövőre ez az összeg tovább nő, mert a családi adókedvezmény a kétgyermekesek részére fokozatosan megduplázódik és tovább csökken a személyi jövedelemadó. Az otthonteremtés is könnyebb lesz a gyermekeseknek, mert júliustól életbe lép a családi otthonteremtési kedvezmény. Szeptembertől kibővül az ingyenes gyermekétkeztetés és életbe lép a kötelező óvodáztatás a gyermekek korai fejlesztése érdekében. A kisgyermekes szülők boldogulását emellett ma foglalkoztatási adókedvezmény, gyed-extra, hatezer új és ötezer megújult bölcsődei férőhely segíti, és csak az idén 2,5 milliárd forint értékben indul óvodafejlesztés. A kisgyermekekkel foglalkozó felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelők is többet vihetnek haza januártól, mert rájuk is ki fog terjedni a pedagógus életpályamodell. Ma valóban a gyermek az első.

Forrás: MTI

 

12 hozzászólás “MSZP: csak MSZP-s önkormányzatok centralizálhatják az óvodákat” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Na elmentek a bánatba!

  2. felix szerint:

    “A gyerekeknek két dologra van szükségük: gyökerekre és szárnyakra.”
    A gyökeret a szülői ház jelenti, a családi háttér, s az a szeretet és gondoskodás, melyet magukkal hoznak a közösségbe kerülő gyerekek. Az óvodának a feladata, hogy a nevelés és oktatás területén minél magasabb színvonalon biztosítsa azokat a szakmai, anyagi és személyi feltételeket, melyek elengedhetetlenek a képességek kibontakoztatásához, a tehetség felszínre hozásához – költői képpel élve: a „szárnyaláshoz”. Kötelességünk, hogy a gyengébb képességű, hátrányos helyzetű, kevésbé szilárd „gyökerű” gyermekek számára esélyegyenlőséget biztosítsunk. A XIII. kerület Egyesített Óvodáját 2007. 07. 01-jével 14 önálló intézmény és 2 tagintézmény összevonásával hozta létre Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete. 2010. szeptemberétől újabb 2 intézménnyel bővültünk. Az Önkormányzat az irányítása alá tartozó 18 tagóvoda helyi nevelési gyakorlatán keresztül biztosítja az óvodás gyermekek személyiségének teljes kibontakoztatását, különleges védelmét. A tagóvodák vezetői, nevelőtestületei jól képzett, hivatásukat szerető pedagógusokból állnak. Minden tagóvoda, mint szervezeti egység az optimális működést célozza meg, mindenki a helyi közösen kialakított értékeknek megfelelően végzi tevékenységét. A tagóvodák helyi specifikumaival széles szakmai kínálatot kívánunk biztosítani, hogy minden szülő megtalálja a gyermeke számára legideálisabb óvodát.”
    Náluk erről szól a dolog és nem 10 felszabadult munkaerőről.

  3. Tarjányi László szerint:

    Hadd csináljon a Fidesz azt amit akar! Legalább még többen fogják őket utálni! Nem szeretném ha 2018 után is ők kormányoznának!

  4. Bugi szerint:

    Az óvodák felújításáért azok fogják utálni a Fideszt, akiknek a jövő, a gyermekek nem fontosak.

  5. Bugi szerint:

    Tarjányi, te is liberális lettél?

  6. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Úgylátszik Kunhalmi Ágnes féléknek és párttársainak elgurult a Cavintonja, mert a Gyurcsány kormány idején ők kezdték a bölcsődékat, ovódákat bezárni, összevonni ? ! Most ha ezt a jelenlegi kormány intézi, akkor tiltakozni, kritizálni kell ? Nézzenek már a tükörbe !

  7. ebihal szerint:

    Anikó!
    Mit kellett volna tenni azokkal a bölcsődékkel és óvodákkal, ahol nem volt gyerek?

  8. admin szerint:

    Kötelezővé tenni az óvodai ellátást, mint a Fidesz. 2010 óta csak óvodafelújítások és bővítések voltak Csepelen.

  9. felix szerint:

    Ha ez sem elég, akkor a napi, óvszer nélküli kötelező házasélet is bevezetésre kerül.

  10. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Sőt, nemzetünk nagy G.-jéből alakítanak egy mesterséges szaporítóállomást!
    Hadd legyen minden gyerek okos! 😛 😀

  11. Orsós Rodrígó szerint:

    Akkor fogok a fideszre szavazni, ha a Széles Gabesz féle perpetuum mobile fogja árammal ellátni a “felújított” óvodákat. 🙂

  12. ebihal szerint:

    admin!
    Ne fáraszd magad! Írtam már, öreg vagyok ahhoz, hogy minden baromságot
    elhiggyek!

Itt lehet hozzászólni !