Épül az Egressy tetőtere

Csepel.info

1012923_528889587214563_6111557253269445019_n

Hamarosan körvonalazódik az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola épületének vonalai, mivel a napokban kezdték el a tetőtér a gerendáit beépíteni.

Mint arról többször beszámoltunk, a kerületben működő, hatalmas sikerrel és múlttal rendelkező zeneművészeti intézmény épületét kinőve, ismét épületbővítésbe kezdett. A mostani projekt keretében Balogh Gábor igazgató újabb szintet hoz létre Csepel és az ott tanuló diákok részére. Ezzel a beruházással az intézmény Európában egyedülálló képzést folytat az óvodától diplomáig.

Az Egressy Béni Művészeti Középiskola Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő oktatási intézménye. Az iskola célja: párhuzamos képzés keretében az általános műveltségi oktatással összehangolt, főtárgy tanításon alapuló, komplex művészeti képzés megvalósítása.

Az intézmény helyszíne a kezdetekkor (Hollandi út)

Az iskola 2001-2002-es tanévtől indította el működését, mint középiskola Csepelen a Hollandi úton. Azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a művészeti középiskola akkor tölti be feladatát, ha önálló intézménnyé alakul, amelyben az oktató és nevelőmunkát koncentráltan, a művészi szakemberképzés jegyében végzi. Meggyőződésünk szerint ez az iskolatípus teremt a legoptimálisabb feltételeket ahhoz, hogy a tanulók a magas szintű szakmai képzést, és az emberi kiteljesedésükhöz szükséges általános műveltséget egyaránt megkapják. Mindezt oly módon, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a kettős képzésből adó terheket.

2003 magasságában eljutott az intézmény arra az álláspontra, hogy kinőtte a Duna-parton található épületét, ezért beköltözött a II. Rákóczi Ferenc úton található épületbe, melyet teljes mértékben felújított.

Későbbiekben a párhuzamos képzés keretében a zene mellett közismereti képzést is végzett, így, hogy a két szakterületet külön tudja választani, felépített egy közismereti épületet a mellette működő csempebolt – kertmozi helyén. Képzését még jobban tágítva a múlt tanévtől színművészeti és népzenei képzést is nyújt. A két új tanszak művészeti vezetője Pintér Tibor színművész, a Magyar Lovasszínház, valamint a szigetszentmiklósi Sziget Színház igazgatója, valamint Szabó Dániel népzenész.

2010-ben Balogh Gábor igazgató együttműködési megállapodást kötött a bécsi székhelyű Vienna Konservatoriummal, és az együttműködésnek köszönhetően kihelyezett tagozatot indított a csepeli épületegyüttesben.

A 2012/2013-as tanévben az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola teljes egészében beépült a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központba és egyházi intézményként működik tovább Bocskai István Református Oktatási Központ, Egressy Béni Alap és Középfokú Zeneművészeti Szakközépiskolája, Ének – Zene Gimnáziuma, rövidebb nevén Egressy Béni Református Művészeti Középiskola néven.

Az intézményben országos és világhírű pedagógusok tanítanak. Például Ifj. Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongoraművészeti, Plútó Horváth József a jazz-bőgő- és basszusgitárművész, Balázs Elemér jazzütőművész. Klasszikus tanszakon: Dr. Dráfi Kálmán zongoraművész, Keönch Boldizsár magánénekművész és Gulyás Dénes operaénekes, színész tanszakon Pintér Tibor, Buch Tibor színművészek.

Egy hozzászólás “Épül az Egressy tetőtere” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Épül az Egressy tetőtere”
    Ne keverjünk!
    Nem a tetőtere, hanem a tetőzete, ami elengedhetetlen egy tetőtérhez! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !