Vigyázat! Így nyúlják le a pénzt a bankkártyádról

Pénzcentrum

bankkartya_pc

Még mindig meglepően sokan írják fel bankkártyájukba, pénztárcájukba a PIN-kódjukat. De az is valószínűsíthető, hogy a gyenge, könnyen kitalálható kódoknak köszönhetően tudnak pénzt felvenni a tolvajok, ha ellopnak egy bankkártyát. 

A rendőrségi híreket böngészve szinte hetente találkozunk olyan esetekkel, amikor a bűnözők az ellopott bankkártyákkal sikeresen vettek fel pénzt. Bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők szerint ezen esetek 99 százaléka úgy történhet meg, hogy az áldozat a kártyájára írva, vagy a pénztárcájában, táskájában tartja PIN-kódját, esetleg a legkézenfekvőbb megoldást – az 1234-kódot – használja. 

Nemrég Debrecenben történt hasonló eset: májusban a képen látható elkövető ellopott egy bankkártyát, és azzal több alkalommal készpénzt vett fel ATM-ekből – derül ki a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

Szinte mindig mi vagyunk a hibásak

Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértő szerint még mindig rengeteg ilyen esettel találkoznak: ha sikeres a készpénzfelvétel, az szinte mindig első próbálkozásra sikeres, azaz bűnöző egyből tudja a kódot. Bár az áldozatok gyakran ennek ellenkezőjét állítják, az esetek túlnyomó többségében egyértelmű, hogy táskájukban, pénztárcájukban tartották PIN-kódjukat, esetleg magára a bankkártyára írták fel azt.

Ha ellopták a kártyánkat, akkor érdemes a lehető leggyorsabban letiltani, ugyanis törvényi előírás szerint a letiltás pillanatáig okozott károkért 45 ezer forintig az ügyfél felel. Ez alól a szabály alól is van kivétel: ha a kártyát annak fizikai jelenléte és/vagy a kártyabirtokos azonosítása nélkül használták (például a kártyabirtokos tudta nélkül a kártya adatait lemásolták), a kár teljes mértékéig a bank felel. Azonban ebben az esetben is megvan a kártyabirtokos kárenyhítési kötelezettsége, tehát ha tudomására jut a visszaélés ténye, akkor köteles a kártyáját azonnal letiltani, illetve minden olyan feladatot elvégezni, amely enyhíti a kár mértékét.

A bejelentés után elméletileg már a banké a felelősség – elméletileg. Ugyanis számos olyan kitétel van, amit ha nem tartottunk be, akkor a kártyával ellopott (ATM-ből felvett, levásárolt) pénzünkből semmit nem fogunk látni, ezen felül pedig az igen borsos (akár 15-20 ezer forintos) kártyatiltási- és pótlási díjat is meg kell majd fizetnünk. A dombornyomott kártya tiltásának díja magasabb, mivel ezek a típusú kártyák azonnal felkerülnek egy nemzetközi tiltólistára is, amiért a bank jelentős díjat fizet a kártyatársaságoknak. Vannak olyan bankok, amelyek csak egy részét számítják fel ennek a díjnak.

Pedig ilyenkor bukjuk a pénzünket is…

Kevesen tudják, hogy ha a kártyánkkal az illetéktelen személyek a PIN kóddal tudtak például pénzt felvenni, akkor igen nagy valószínűséggel el fogják utasítani a kártérítési kérésünket a banknál. Ugyanis valószínűsíthető, hogy a mi gondatlan magatartásunk miatt tudták kitalálni a kártya biztonsági kódját. Ez vonatkozik arra is, ha hagytuk, hogy a sorban mögöttünk álló fizetéskor lelesse a kódot, mert nem takartuk el. Ugyanez érvényes arra is, hogy ha a kivizsgálás során kiderül, hogy a személyünkhöz köthető vagy egyszerűen kitalálható (1111, 1234) PIN-t adtunk meg a bank biztonsági figyelmeztetése ellenére, akkor ugyanúgy elbúcsúzhatunk a számlán lévő pénztől, mintha a kártya mellett (vagy éppen a kártyára) felírva tartottuk volna.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN-kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank. A visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a titkos kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. Tehát a legfontosabb, hogy mind a bankkártyát, mind pedig a PIN-kódot biztonságosan és körültekintően kezeljük.

Egy korábbi kutatás szerint a világszerte leggyakrabban használt PIN még mindig az 1234 – így valószínűleg sok bűnöző egyből ezzel próbálkozik. A legtöbbször használt kódok között ott vannak még az ismétlődő számjegyek (1111, 2222), a 19-cel kezdődő számok (születési évek), valamint a telefon/ATM-billentyűzeteken például egymás alatt/felett lévő számok (2580). Sorrendben az első 10 leggyakoribb PIN kód: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969.

Forrás: Pénzcentrum

2 hozzászólás “Vigyázat! Így nyúlják le a pénzt a bankkártyádról” bejegyzésre

  1. Kuku. szerint:

    hát a nagy pénzt az mszp szdsz már lenyulta

  2. papamaci szerint:

    A fejètől bűzlil a hal, a fidesz rossz pèldával jár elől ami a lopást, csalást illeti, ők csak a kormányt majmolják.

Itt lehet hozzászólni !