“Örülnék ha kiderülne, hogy etnikai támadásokról van szó”

Heti Válasz, Népszava

Kolompár és Teleki – biztos, hogy örülnének?

Nemrég még csak azt állapította meg, hogy „vannak rasszista jelenségek a rendőrségen belül”, szerdán viszont már egyértelműbben támadt rá az egyenruhásokra. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa ugyanis – az MTI híradása szerint – elfogadhatatlannak nevezte, hogy a rendőrség azonnal „kizárta az esetleges rasszista motívumokat egy kirívóan erőszakos, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény kapcsán.” A távirati iroda az ombudsman véleményét arról a kézigránátos gyilkosságról kérte ki, melynek kedden éjszaka két pécsi cigányember esett áldozatául.

Teleki László romaügyi államtitkár még ennél is tovább ment, és a TV2-ben kijelentette: reméli, hogy a rendőrség téved, „és talán bebizonyosodik az, hogy más indíttatásból keletkezett ez a bűncselekmény.”

Ezen a ponton minden, önmagát szalonképesnek tartó – vagy annak láttatni akaró – orgánum kutya kötelességének érzi, hogy mielőtt az esetet kommentálja, annak rendje és módja szerint elítélje a szörnyű mészárlást.

Ebben az írásban nem lesz ilyen mondat. Nincs rá szükség, hogy a civilizált világ közös normájáról lépten-nyomon külön nyilatkozatot adjunk: élet és halál ügyében nem lehet vita.

Hanem Kállai és Teleki megszólalása, az maga a gyalázat. Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője ugyanis egy szóval sem állította, hogy a nyomozás során kizárták a rasszista indítékot, hanem csak annyit nyilatkozott: „A vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó”. A minden bokorban rasszizmus után kutakodó ombudsmannak és Telekinek azonban ez nem volt elég. Ők vért akartak, méghozzá azonnal. Mármint vérségi alapú indítékot. Egyelőre minden alap nélkül.

Azzal pedig, hogy Kállai az utóbbi idők szinte valamennyi cigányellenes támadása mögött etnikai indítékot kíván láttatni, egyrészt a többségi társadalomra süti rá – egy közhivatalnokhoz a legkevésbé sem illő módon – az ok nélküli, fizikai erőszakba torkolló gyűlöletkeltés bélyegét, másrészt saját népét hozza méltatlan helyzetbe. „Egy romaellenes támadás esetén pártállástól függetlenül, azonnal ítéljék el az erőszak minden formáját, és álljanak ki a sértett családok mellett” – szólította fel a politikusokat, ezzel arról is tanúságot téve: a megtámadott személyben hajlamos nem elsősorban az embert, hanem annak hovatartozását látni. Azzal viszont, hogy az ombudsman és az államtitkár az erőszakot nem általános emberiességi, hanem elsősorban vérségi alapon közelíti meg, nem sokkal válnak különbbé azoknál, akik a cigányokkal szemben rasszista okokból táplálnak ellenszenvet.

Márpedig – és ezt többek között Kállai Ernőtől és Teleki Lászlótól tudjuk – a faji alapon történő megkülönböztetés több mint hiba: bűn. Ahogy pedig Sándor György humoralista örökbecsű, erre a helyzetre is alkalmazható mondása megállapítja: „Az antiszemitizmus a legnagyobb bűnök egyike. Ennél nagyobb bűn csak az, ha olyasvalakire fogják rá, hogy antiszemita, aki nem az.”

Forrás: Heti Válasz


“Több szolidaritást a többségi társadalmtól”

“Örülnék ha kiderülne, hogy etnikai támadások érték a közelmúltban a romákat. Ezáltal a társadalom, és a politika is jobban odafigyelne erre a problémára” – mondta el Teleki László miniszterelnöki megbízott.

“A közelmúltban történt tragédiák sürgős intézkedéseket kívánnak tőlünk. Szeretnénk egy ingyenes zöldszámot biztosítani azoknak a romáknak, akik veszélyeztetve érzik magukat. Létrehozunk egy részletes jogvédő névjegyzéket, hogy a romák tudják kihez fordulhatnak. Valamint szeretnénk egy országos információs központot is létrehozni az ORFK segítségével. Teleki hozzátette: “a rendszerváltásig a romák 97 százaléka dolgozott, addig nem is voltak ehhez hasonló gondok. A jelenlegi helyzet javításához az oktatásban integrációs programokra lenne szükség”.

Forrás: Népszava

27 hozzászólás ““Örülnék ha kiderülne, hogy etnikai támadásokról van szó”” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Úgy várják a rasszistákat, mint a Messiást, pedig ez csak azt mutatja, hogy áldozat-küldetéstudatuk van. Márpedig ez nagy baj.

    A cigány vezetőktől azt várnák el az emberek, hogy az integrációért dolgozzanak. Hatalmas égés volt a Mortimer ügy is, és az az erős érzésem, hogy az ilyen ügyek hátterében sokszor roma-roma konfliktusok vannak.

    Mellesleg, valamelyik rendőrkapitány nyilatkozott ma reggel a TV-ben, ami szintén szégyenletes volt. Amiatt szabadkozott, hogy a kollégái nem egyből rasszista indíttatású bűncselekményekre gyanakodtak. No meg beszélt egy olyan esetről, ahol egy “telepen” nem cigányokat ért támadás. Azt mondta, hogy ez nyilván nem lehet rasszista alapú. Miért nem? Én már találkoztam olyan cigányokkal, akik bennünket, magyarokat szidtak mint a bokrot. Ők nem lehetnek rasszisták?

    Mellesleg jó néhány cigány származású ismerősöm, sőt barátom van, akik ezeket a “roma vezetőket” csak bohócoknak tartják. Igazuk van.

  2. potyek szerint:

    Teljesen igazad van, pl az nem rasszizmus, hogy a cigány elkövetők pl 98% ban magyarokhoz tönek be?

  3. büki szerint:

    Egyértelmű, hogy fele ennyi rasszizmus sem lenne, ha a fenti urak és társai nem tartanák életben. Több roma ismerősöm szégyenli származását, többek között miattuk. Jól jön a figyelem elterelés a gazdasági gondokra választ nem találó kormánynak.

  4. Kovács Ernő szerint:

    A magyarokat ki védi meg a cigányoktól?????????? Magyarországon a magyarnak szégyelni kell, hogy magyar?

  5. Gordon szerint:

    Azt gondolom, hogy Teleki Úrnak még ma távoznia kellene hivatalából.
    Iszonyatos nagy ostobaságot mondott… vagy hihetetlenül aljas.

  6. hollósi szerint:

    A Mohácsi EP képviselőnőt a legutóbbi támadás utáni sajtótájékoztatón leiskolázta egy újságíró. Most jött helyette más. Nagyot alakított.

  7. Papi szerint:

    Hiába vitatkoztok és írtok amit akartok. Ma Magyarországon igenis rasszizmus van. Csak az a baj, hogy itt az “áldásos” kormányunk a rasszista. Mégpedig épp a magyar néppel szemben.
    Kolompár “úr” talán elszámolhatna azzal a pénzzel amit éppen a cigány kisebbség felzárkóztatására kapott és el is sikkasztott.
    Gordon szerintem mind a kettő és ráadásul MSzP-hez húz. Tudod a fő rasszistához Ferke gyerekhez.
    Tudjátok ez olyan mint mikor valakit elkezdenek verni és amikor az elkezd védekezni akkor ő támadó. Hát nem?

  8. Szilveszter szerint:

    Agyisten!
    No ezzel a kérdéssel is igen régen foglalkozom. Még nincs megoldás. Bármilyen megoldás rossz, ezt előrebocsátanám. De meglepetés képpen Figyelmetekbe ajánlanám az alábbi videót. Engem meglepett, és szívesen venném a véleményetek!

    http://www.indavideo.hu/video/Ciganybunozes_3

  9. Nagyapó szerint:

    M.O.-n élnek tótok, rácok, törökök, sokácok, svábok zsidók, cigányok, ruszinok, stb. Ha rabló vagyok, mindig egy gazdagabbhoz török be, legyen az bármilyen nemzetiségű. Ha a bűnöző roma, valószínű, hogy 80%-ban nem cigányhoz tör be. De ha egy magyar bűnöző tör be egy ruténhoz, az mi?
    Uraim M.O.-on az fasisztázás, a rasszistázás, az antiszemitázás csak a gondok elfedésére szolgálnak. A fasiszta Tiso állam utódai fasisztáznak, mert vezetőink is ezt teszik, a 60000 civil magyart megölő szerbek nacionalizmust kiáltanak, mert vezetőink is ezt teszik, a zsidó Rákosi klikk utódai antiszemitáznak. Az elkövető az bűnöző bármilyen nemzetiségű is, az áldozat is lehet bárki, akár mór is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. Bubus szerint:

    Kedves Szilveszter, – csak a vicc kedvéért persze – Jobbikos vagy? Mellesleg, ha te vagy én mondanánk olyat, mint a vajda, akkor garantáltan börtönbe kerülnénk.

    Emlékszel, amikor 88-89-ben olyan sokan mentek ki Bécsbe, akkor kiírták néhány bolt kirakatába, hogy “Magyar ne lopj!”

    No, nekem az a véleményem a cigánybűnözésről, mint a magyarbűnözésről: sértő kifejezés, és nem igaz. Vagy igen – ha elfogadjuk, hogy Ausztriában akkor a magyarok követték el a bolti lopások 90%-át, tehát tolvaj nemzet vagyunk.

    Szerintem meg nem vagyunk azok. Hát ennyit erről.

    És mindez nem azt jelenti, hogy ma a bűncselekmények nagy százalékát nem roma származásúak követik el, hanem azt, hogy nem szabad egy népcsoportot vagy népet letolvajozni.

    A cigányoknak meg munkát kell adni, no meg értelmet az életüknek, a segély ugyanis nem old meg semmit. Épp az MSZP volt, amely alatt 30%-kal növelték a segélyek nagyságát, de megszüntették még azt az Orbán kormány alatt behozott szabályt is, hogy segélyt csak az kaphat, aki iskolába járatja a gyerekét.

  11. én szerint:

    Nem kell ahhoz rasszistának lenni, hogy felfogja az ember mit mond a statisztika. Nézzenek már utána milyen a bűnözők közzötti %-os megosztás!
    Látatlanban ki lehet jelenteni, hogy magas %-ban a cigányok vezetnek, pedig kevesebben is vannak.

    A vezetőik pedig a legszemetebbek, mert kihasználják fajtársaikat is és a magyarokat is a saját zsebük érdekében. Ők gerjesztik a rasszizmust, ők tüzelik a cigányokat.

  12. Szilveszter szerint:

    Kedves Bubus!
    Azt hiszem, hogy régóta most először értünk egyet részben valamiben!
    Most elmondom az álláspontom:
    Nem érdelel, hogy milyen színű az az ember, aki, ha éhes vagyok, ad egy szelet kenyeret! És ugyanígy nem érdekel az, hogy milyen színű az az ember, aki belémvágja a kést!
    A cigánykérdés nem egyszerű! Ismerek több diplomás szemét embereket, épp úgy, mint tudatlan cigányt, aki segítőkész, és lelkiismeretes.
    Félelmetes, hogy mennyire nem akar a cigány cigányok közé költözni. Az is rossz, hogy a magyarok sem akarnak cigány szomszédot.
    Egyet értünk abban, hogy az embert kell látni. Telhetetlen, élhetelten, elégedetlen lehet bárki, ez nem cigány, vagy magyar kérdés.
    Míg sok cigány a megélhetésért küzd, addig sok magyar elvárja, hogy valaki megoldja helyette a saját gondjait.
    Míg sok magyar a jobblétért dolgozik, addig sok cigány a markát tartja, hogy a semmiért ellássa valaki.
    Sok magyar vinnyog, hogy dolgoznia kéne a cigánynak, de ha megkérdezed, hogy elfogadná-e, hogy egy cigány legyen a munkatársa, akkor tiltakozik. Az sem járható út, hogy a cigányok elnyomásra, kirekesztésre panaszkodnak, ha meg bekerülnek egy településre, szétlopják a környéket. (lsd vajda története) Kisebbségre, kirekesztésre, szociális hátrányra hivatkoznak, de szülik a gyerekeket zsinórban, aztán majd lesz valahogy. (Borsodban épp úgy, mint Budapesten, meg az Ormándságban)Állnak sorban a polgármesternél, hogy adjon nekik lakást. Ha nem ad, akkor feltörik, ami éppen üres, lopják az áramot, fizetni meg semmiért nem akarnak. Ha mégis segtséget kapnak, akkor meg fél év múlva hívják az ÁNTSZ-t, hogy a lakás egészségre ártalmas, és követelik(!) a minőségi cserét. Nem egy ilyen üggyel találkoztam Szabolcsban épp úgy, mint Budapesten. A magyarok is sok esetben úgy lakják a lakásukat, hogy a környező lakók hánynak a kiáramló bűztől, ha a lakásuk előtt elmennek a folyosón.
    Óvatos becslések szerint minden 10. polgár cigány a mai magyarországon.
    Nos akkor kinek van igaza? Nekünk magyaroknak, akik kivettük a kezükből a megélhetést (vályogvetés, zene, hangszerkészítés, fa faragás) vagy nekik, akik 600 év alatt sem tudtak beilleszkedni?
    No ha már az Orbán kormányt említed, akkor jelzem, hogy talán nem volt jó ötlet megosztani a cigányokat politikai alapon, mert legalább addig nem lőttek egymásra.

  13. Baba szerint:

    A minden napszakban-helyzetben, belföldön-külföldön, Brüsszelben-Dzsumbujban, gazdagnak-szegénynek a fő érve: Azért mert cigány vagyok!

  14. Baba szerint:

    Minden napszakban-helyzetben, belföldön-külföldön, Brüsszelben-Dzsumbujban, gazdagnak-szegénynek a fő érve: Azért mert cigány vagyok?

  15. büki szerint:

    Menj végig egy falun. Az egyik kert megművelt, a másik műveletlen, mocskos, csak a gaz nő. Melyikben ki lakik? Tévedésben van mindenki, aki azt hiszi, hogy a roma kérdés a munkába állításuk nélkül megoldható. Korozs államtitkár szerint a romákat nem lehet korbáccsal munkára kényszeríteni. Ez igaz. De most már sürgősen találjanak ki valamit azok, aki ezért a minisztériumokban ülnek!

  16. Szilveszter szerint:

    Kedves Büki!
    Lehet, hogy a épp a gazosban lakik a senkiházi magyar. Abban egyetértünk, hogy munkábaállítás nélkül aligha megoldható -számos tekintetben- a cigánykérdés egy része. (mármint bizonyos tekintetben, ami a pénzkeresetet illeti a segélyekkel szemben)
    Az azonban igen általános nézet, hogy valahol valaki találjon már ki -sűrgősen- valamit. Pláne a minisztériumban. No pont ezek a központi “kitalálások” okozzák azokat a jelenségeket, amit a szakma “perverz effektusként” ismer. Mondom a példát, ami valós. Kitalálják, hogy hogy a helyi községben felszámolják a cigánytelepet, a romákat beköltöztetik a belső területre. A helyi iskolában pedig elosztják a romagyagyerekeket az osztályokba, hogy minden osztály vegyes legyen.Merthogy le a szegregációvan! Eredmény: A magyar, aki mellé roma család költözött, örjöng, hogy elvesztette a háza az értékét, mert a szomszéd cigány. A magyar örjöng, hogy a gyereke mellé romagyereket ültettek. No akkor kiveszi a gyereket az iskolából, és a szomszéd községbe hordja iskolába. Rájön, hogy a szomszéd községben van eladó ingatlan- merthogy kiöregednek, kihalnak, és néptelenednek a faluk, így van ház eladó, és átköltözik a szomszéd községbe, így nem kell utazni, benzinezni naponta. Nos mi marad a központilag kitalálás után? Cigányiskola, cigány faluval.
    Ha bárki elkezd a romakérdéssel úgy foglalkozni, hogy tenni is akar valamit, akkor azzal találja szembe magát, hogy ahová nyúl, onnan omlik az egyre több, és szélesebbkörű – évek óta megoldásra váró- probléma.
    Az a véleményem, hogy az ügyben végső megoldás aligha lehet, a dolgot kezelni, csillapítani lehet. Minisztériumilag támogatva, de minden egyes régióban helyileg kitalálva az ottani specifikumokra lebontva.
    Tudjátok, hogy az eu szakemberei mire akartak nekünk magyaroknak forrást biztosítani? Arra, hogy segítsük elő a cigányok letelepedését, mert szerintük csak akkor kezelhető a problémájuk, ha helyben tartjuk őket. Vicces ugye? Gondolom, hogy az angliai helyzetből indúltak ki, ahol falunyi romaközösség vándorol karavánokban lakókocsikkal. Nálunk viszont merőben más a helyzet. Mi magyarok azt várjuk, hogy valaki, valahol találjon már ki valamit, legyen már valami. De azon persze senki nem gondolkodik, hogy ÉN az Egyén, mit tehetnék az ügyben? Vagy ha tevőlegesen nem segíthetek a romák helyzetén, akkor gondolkodásban mit kellene másképp gondolnom?
    Kedves Baba!
    Pont ezt látom az egyik gondnak a romák részéről! Ezt a “Persze, mert én cigány vagyok?!” Nos a világon semminek nem lenne szabad azért történnie, mert ő cigány. Sorolhatnám a “bezzeg”-eket, hogy bezzeg, ha lakást kap a roma, akkor nem mondta, hogy azért mert cigány vagyok! Amikor megkapja bármilyen munka nélkül a segélyt akkor sem mondja, hogy persze, mert cigány vagyok! És SAJNOS (!!!) a kocsmában sem mondja, amikor vedeli a segélypénzt, hogy Persze mert én cigány vagyok. Én erre mindíg felhívom a figyelmet, és hozza is a meglapő arcokat mindíg. Úgyhogy ez a sértődős, kitaszítottságos perszézés nem áll meg.
    Az Ember, és amit tesz, vagy nem tesz!
    (és tök mindegy, hogy milyen nemzetiségű!!!)

  17. Papi szerint:

    Szilveszter!
    Most akkor az a cigány vajda is rasszista? Ezzel az egész mizériával kapcsolatban a Csepp TV-ben egy ízig-vérig cigány asszony mondta a nyerőt “dolgozni kell és a kutya sem törődik azzal, hogy milyen származású vagyok”. Szó szerint ezt mondta. Tudom most nem csak nekik hanem mindenkinek komoly problémát jelent az elhelyezkedés és a cigányoknak különösen nehéz. Talán meg kéne kérdezni a fő rasszistát: (Gyurcsány Ferencet és a bérenceit) mennyi pénz áldoznak a magyar cigány emberek felzárkóztatásához?

  18. Szilveszter szerint:

    Komolyan kérdezed Papi, hogy szerintem rasszista-e a videón a vajda? Miért lenne rasszista, vagy miért gondolod, hogy szerintem az?
    Legyél nyugodt, hogy sokban van a felzárkóztatás.

  19. Papi szerint:

    Ugyan Szilveszter, Te ugyan olyan jól tudod mint Én, hogy egy pillanatig sem gondoltam komolyan csak a Te véleményedre lettem volna kíváncsi. De , tudod tényleg ha egy fehér ember mondta volna akkor teli torokkal harsogta volna a pártod és a kormányod a rasszizmust. Egyébként az a 700 millió szerinted elég kb 1 millió cigány emberre egy évig? Te így gondolod?

  20. Szilveszter szerint:

    Nem tudom Papi, hogy mennyi az annyi. Ha azt mondod, hogy 700 milla, akkor biztos annyi. Gondolom, hogy ez az az összeg, amit célirányosan kapnak valamilyen formában. Arról sehol nincs szó, hogy országosan hányan jutnak lakhatási lehetőséghez, lakhatási támogatáshoz, megemelt családi pótlékhoz, különböző egyszeri, vagy állandó juttatáshoz. Nem beszélve a különböző szervezetek természetbeni adományairól.
    Nincs arról sem szó sehol, hogy ezeket a pénzeket mire költik, hogyan használják fel.
    Vannak még azért ebben a témában definiálandó dolgok is. Mit értünk az alatt, hogy felzárkózás? Mennyi lenne az elég pénz?
    A videót csak azért ajánlottam, mert nekem nagyon tetszik. Részben azért, mert a pacák igen őszintén beszél. Úgy veszem, hogy cigánybűnözést mint tényt (cselekedetet) használja, és nem mint fogalom. Ez biza nagy különbség. És azt mondta ő is, hogy munkát kell adni a romáknak. No ez megint definícióra szorul.
    Érdekes dolog történt velem egyszer. Egy nővel beszéltem, és illendőségből romát mondtam. Kérdezte, hogy mit romázok? Ők cigányok. No hát van ilyen is.
    A rasszizmus az én olvasatomban nem ott nyilvánul meg, hogy romának, vagy cigánynak nevezzük őket, hanem, hogy milyen dolgokat támogatunk velük kapcsolatban?

  21. Papi szerint:

    Na Szilveszter most egyformán gondolkodunk. Nekem is nagyon tetszett a videó nagyon őszinte volt.

  22. munkásököl szerint:

    Szilveszter!

    “Nos akkor kinek van igaza? Nekünk magyaroknak, akik kivettük a kezükből a megélhetést (vályogvetés, zene, hangszerkészítés, fa faragás) vagy nekik, akik 600 év alatt sem tudtak beilleszkedni?”

    Ezeknek nem mi vettük ki a kezükből a megélhetést, hanem a civilizáció. Egyszerűen – tisztelet a kivételnek – büdös nekik a tanulás, a versenyképes tudás megszerzése, a munka. Mert rengeteg áldozattal jár, kitartás kell hozzá, és nem lehet közben inni meg dajdajozni.
    Nekünk sem derogált megtanulni alkalmazkodni, pl. már nyilazgatjuk lóról a környező népeket. Az, hogy ők képtelenek lépést tartani a kor követelményeivel, nem a mi hibánk, ezt azért tisztázzuk.

    Egyébként a probléma nagyon komplex, de az érintettek akarata, elhatározása nélkül önthetjük a sok lóvét a híres neves integrációba, semmi eredménye nem lesz, csak elisszák. Az EU az angol példa révén a letelepítésükre akart pénzt adni? Szóljunk nekik, hogy mi ezt 100-150 éve megoldottuk, és nem jutottunk vele semmire. Nekik sem javasoljuk, inkább a vándorlást preferálnánk. Minél többet vándorolnak, annál jobb. Lehetőleg végig egy irányba. 🙂

    Hozzáteszem, itt most a cigány életmódot folytatókról beszélek, akik közt néhány elcigányosodott magyar is van. És vannak rendes romák, akiket pedig nem diszkriminál a kutya sem, ha munkára jelentkeznek, mert jó a hírük. Igen, vannak ilyenek, és ők szégyellik a leginkább a többieket.

  23. munkásököl szerint:

    “pl. már NEM nyilazgatjuk” akart lenni természetesen 🙂

  24. Szilveszter szerint:

    Kedves Munkásököl!
    Igen, mondhatjuk, hogy a civilizáció. Lévén, hogy nem mosóteknőben mos a háziaszony. (Bár a vicc szerint a rendőr azért vesz két mosógépet, mert egyen billeg a teknő! 🙂 ) Meg nem is vályogházakban lakunk. (Mellesleg egyre inkább visszajön a vidéki építkezésekben). De igen, fogadjuk el, hogy nem Mi, hanem a civilizáció. Akkor ott van még a mezőgazdaság, és még inkább az építőipar, amelyek fogyása, és gépesítése is egyre inkább kiszorította őket. (még a magyart is, nemhogy a romákat)

    Igen, egyet értek Veled abban, hogy bazira komplex a probléma. És bármelyik részén akarsz igazítani, akkor dől minden. Ha egynek segítesz, akkor 10 másik is odaáll, és követelőzik. Ha segítesz egyszer, akkor az nem a lendületet adja meg, és önállóan továbblép, hanem jön, hogy elfogyott, adjál még. Ha nem tudsz adni, akkor sz.r szemétláda vagy. Ha tudsz adni, akkor meg azért vagy szemét, mert miért csak annyit adsz. (és legyen szó bármiről, jellemzően, és általában ez van)
    A roma ügy duplán, és többféle szempontból is komplex. Belülről azért, mert mostmár közöttük sincs sem összefogás, sem egyetértés. Egymást is utálják, irígylik, tapossák, fikázzák. Egymás mellet sem hajlandóak lakni, nemhogy egymás mellé költözni. Kívülről meg azért igen komplex a probléma, mert Mi magyarok sem vagyunk egységesek, marjuk, feszítjük, tapossuk egymást, miközben a cigányokat bizgeréljük, hogy tessék integrálódni, és felzárkózni! Könyörgöm! Hova?
    Talán az is hiba lehet, hogy azt kérdezzük, hogy kinek van igaza, nekünk, vagy nekik? Miben? Miért kellene, hogy igaza legyen valamelyik oldalnak? Ha innen közelítünk, akkor ha egyik oldalnak igaza van, akkor a másik oldalnak nincs. Ez a nyer-veszít játék, amit nem támogatok.
    Én tettekben, magatartásban, szándékban mérem a dolgokat. Támogatom, hogy befogadóan fogadjuk azt, aki akar felállni, megmaradni, gyarapodni. Mindenkinek legyen meg a kalapácsnyele, amit elcseszhet.
    Ez az elmélet is hibás, mert ezer újabb kérdést hoz elő! Mi legyen azokkal, akik már elcseszték a kalapács nyelet? És még sorolhatnám.
    A végén megint egyetértek Veled, mert bizony így van ez!
    Nem lehet okosat mondani, megoldás meg nincs, de törekedni kell rá!

  25. munkásököl szerint:

    Kedves Szilveszter!

    Azért a komplex problémától sem szabad megijedni, mert a nem cselekvés sokkal rosszabb, mint a cselekvés felvállalása, ami adott esetben konfliktusokkal jár.

    Alapvető probléma, hogy jelen körülmények között a probléma anyagilag óriási terhet ró az országra, ami a szaporulatnak köszönhetően exponenciálisan növekszik. Fontos kérdés, hogy mire motivál a rendszer. Jelenleg a “munkaerőpiacról kiszorult” cigányságot szemlátomást arra ösztönzi, hogy szaporodjon, mint a nyulak, és éljen vissza a rendszer által kínált lehetőségekkel. Ez a réteg mindig a legkönnyebb utat választja, ha hagyjuk.

    Általában konszenzus szokott lenni az emberek közt abban a tekintetben, hogy a Kádár-rendszer alatt – igaz, sokszor kapun belüli munkanélküliség révén – legalább volt munkahelyük ezeknek az embereknek is, ami persze megszűnt, mert ők képzetlenek. Az a rendszer sem azért volt rossz, mert nem lehetett benne megélni, hanem a motivációs rendszere volt olyan, ami a kontraszelekció, a fejlődés iránti vágy megszűnésének melegágya volt. Ezért nem képezték/képezhették magukat sokan, ide vezethető vissza egy csomó igénytelenség a mai Mo-n. Ez a mostani rendszer is hibás motivációt hordoz magában ezen réteg számára. Hol van tehát a megoldás?
    Először is el kell érni, hogy a segély helyett munkából éljenek az emberek. Másrészt elő kell segíteni, hogy átképzéseken, továbbképzéseken, adott esetben alapszintű felnőttképzéseken vegyenek részt, hogy esélyük legyen jobb, biztosabb állásra, piaci viszonyok között.
    És fontos szempont, hogy ezzel mintát mutatnak a következő (igen népes) generációnak, tehát olyan hamar kell cselekdni, amilyen hamar csak lehet. Mindez nem megy úgy, hogy “légyszi-légyszi tanulj”! Ehhez olyan ösztönzőrendszer kell, ami érdekeltté teszi a jelenleg igencsak motivációhiányos embereket az előrelépésben.
    O.K., de hogy lehet őket munkához juttatni? Piaci viszonyok között nem kell a kutyának se a munkájuk, valljuk be. Nem kellett Kádár alatt sem, azért ők voltak az első kirúgottak a rendszerváltáskor. Ők támasztották tizediknek a lapátot olyan munkán, amire kettő is elég lett volna.
    Alkalmazni csak a olyan helyen lehet őket, ahol lehet őket:
    1. van olyan munka, amit egyáltalán képesek elvégezni;
    2. elérhető, hogy velük végeztessék el az adott munkát;
    3. van motivációjuk elvégezni a felkínált munkát;
    4. nem jelent többletköltséget az alkalmazásuk;
    5. nem profitorientált foglalkoztatónál, mert a munkájuk hozzáadott értéke minimum megkérdőjelezhető, senki nem vállana ilyen kockázatot (mint ahogy most sem vállal).

    Hogyan teljesíthetők ezek a feltételek? A segély közmunkához kötésével. Mindenhol van olyan kulimunka (árokásás, gereblyézés, bármi), amit képesek elvégezni, de most vagy vállalkozás végzi sokszor feketén alkalmazott brazil gépsorral, vagy nincs rá pénz. Itt a lehetőség, napi 8 óra, hogy lássa a gyerek, hogy apa dolgozik. Apa meg érezze magát fáradtnak, ha hazamegy. A lényeg, hogy ne adjanak nekik a segély összegénél drágább eszközöket a munkavégzéshez, mert eladják. Ha eltűnik valami, le kell vonni az árát a segélyből. Amit ezentúl nem is segélynek kell hívni, hanem munkabérnek. Ekkor – a Kádár-rendszerhez hasonlóan – ismét kialakul egy olyan réteg, akinek VAN munkája, de piaci viszonyok közt nem lenne. A cél innentől kezdve ezek motiválása a továbblépés, a valódi munkaerőpiacra történő belépés felé. A rendes heti 40 órás közmunkát csak képzés miatt lehetne csökkenteni. Ehhez ki kell dolgozni azt a képzési rendszert, ami MUNKA MELLETT, max. napi 2 órában, vagy heti 2 teljes napban működik, és piacképes tudás elsajátításával jár. A részsikereket premizálni kell, különben feladják. De nem pénzzel, hanem szabadnapokkal! Az immáron munkabérnek hívott segély nem haladhatja meg a minimálbér 70-80%-át, különben elvész a képzés iránti motiváció, mert a futószalag mellé történő beállás valamelyik gyárban nem jár többletbevétellel. Miindehhez szükséges a minimálbér emelése is, amihez pedig komplett adóreform kell, igenis adócsökkentéssel és adóegyszerűsítéssel. Enélkül soha nem lesz versenyképes a gazdaságunk. De ez már egy másik téma…

    A lényeg: minden összefügg mindennel, és a változtatásokban mindig a MOTIVÁCIÓ a lényeg. Sajnos komoly kényszerítő erő nélkül ez a réteg soha nem fog tenni egy lépést sem, csak a másikra mutogat. Egy ilyen jó elem volt a családi pótlék iskolába járáshoz kötése (természetesen ezt is visszahoznám). Aki pedig hangosan ellenzi a fentieket (ombudsman, cigányvezetők, szociológusok hada), az pont a jelenlegi helyzetben érdekelt, hiszen ebből él (elég jól)!

    Szerintem a jószándék igenis megvan a többségi társadalomban, az ilyen és ehhez hasonló javaslatok is a cigányok érdekét szolgálják, bár ők ezt nem fogják fel. Vagyis sok dolgozó ember az agykapacitásának egy részét a kérdés megoldásának érdekében használja, miközben helyt kell állnia a munkahelyén is…

    A jelenlegi kormány tevékenységével a legnagyobb bajom az, hogy soha nem sikerül MOTIVÁCIÓT építeniük az intézkedéseikbe, azok mindig statikusak. Pl.: adjuk oda a rendelkezésre álló szűkös pénztömeget a leginkább rászorulóknak. Eredmény: mindenki mindenfélle iratokkal igyekszik igazolni, hogy ő rászorulóbb a másiknál. Ez nagyon negatív motiváció. Ráadásul felesleges bürokráciát kell fenntartani a különféle igazolások ellenőrzésére, a visszaélések kiszűrűsűre, stb. Ez a ’80-as évek paródiája…

    Ez valóban nem nyer-veszít játék. Ez jelenleg veszít-veszít játék, amiből lehetne nyer-nyer játék is.

  26. munkásököl szerint:

    “Alkalmazni csak a olyan helyen lehet őket, ahol lehet őket:”
    ezt jól elütöttem, de azt hiszem azért érthető:
    “Alkalmazni csak olyan helyen lehet őket, ahol”

  27. Szilveszter szerint:

    Kedves Munnkásököl!
    Igazad van. Alapjában. Távol áll tőlem, hogy hibá keressek írásodban, inkább kérlek, hogy úgy vedd, hogy ez inkább továbbgondolása az Általad leírtaknak még akkor is, ha ez kicsit feloldja az Általad leírtakat.
    Motiváció: Sajnos az van, hogy akit nem érdel, hogy hol van, azt az sem érdekli, hogy eltévedt. Ha a sima létfenntartásra törekednek, akkor ott nehéz elérni, hogy ötről a hatra jussanak. Pláne, hogy egyről a kettőre sem jutnak el. A puszta létfenntartáshoz elegendő dolgokat meg igyekeznek úgy kipiszkálni a rendszerből, hogy az a lehető legkönnyebb legyen. Ehhez viszont bőven megvan a rafkójuk! Nem hajlandók széleseben átgondolni a helyzetet annál, mint amit látnak. Minden nap van valahogy, mert nincs úgy, hogy ne lenne valahogy. Ha megvan, akkor holnap is meglesz tán, de az a holnap baja.
    Az idősebb korban az a gond, hogy kivan keze,lába, gerince, tüdeje, gyomra. Részben az életvitelük miatt, részben mert sokuk valóban nem a nehéz fizikai munkához szokott alkattal is azt végezte.
    Középkorúak már úgy nőttek fel, hogy se írni, se olvasni nem tudnak, mert nem látták aput, anyut dolgozni menni, ők sem jártak iskolába. Ez az a korosztály, aki szinte megfoghatatlan. Ha felveszik az építkezéésre, másnap eladja a szerszámot, a sisakot, mindent. Meg sem találják, mert az igazolványát betagadja, vagy a lakcímkártya kamu, arról nem beszélve, hogy nem tud írni (vagy nem akarja, hogy kiderüljön) így mindent csak három kereszttel ír alá. Eltűnik, megy másik helyre, és folytatja, ahol abbahagyta. Ha keresik a megadott lakhelyen, akkor ott biztos, hogy senki nem ismeri, még akkor sem, ha épp a kamrában bújt el.
    A kicsik? Hát őket meg egyszerűen nem viszik be a rendszerbe (óvoda, iskola) Itt termeli magát újra a rendszer.
    Említed a kormányzatot. Továbbra is az a véleményem, hogy kormányzati szinten csupán az irányelveket szabadna meghatározni, mert az effektív munkának, és döntésnek a helyi, regionális területeken kellene megtörténnie. A helyi családgondozó, iskolaigazgató, netán a polgármester az, aki személyesen ismert a helyben lakókat. (kis településekre, nagyközségekre gondolok, ahol még valóban ismerik egymást az emberek)

Itt lehet hozzászólni !