Tanácskozik a NATO – megbénul a főváros közlekedése

MTI, Mno.hu

Délelőtti dugó a Szabadkikötő úton és a Kvassay hídon

Kétnapos tanácskozást kezd a NATO Budapesten. Az észak-atlanti szervezet védelmi miniszterei elsősorban a szervezet jövőjéről és új stratégiájáról egyeztetnek majd. Szóba kerül az afganisztáni misszió és a NATO-grúz viszony is. A tanácskozáson 42 ország képviselteti magát: a NATO-tagokon kívül a szervezet partnerei is. Az értekezlet miatt a fővárosban és a Ferihegyi repülőtéren számos forgalomkorlátozás lesz csütörtökön és pénteken.

A NATO-tanácskozásra csütörtök reggel és délelőtt érkezik a delegációk többsége, ezért több útszakaszt és utcát teljesen lezárnak az autósok elől, sok helyen pedig korlátozás lép életbe.

Csütörtökön és pénteken az autósoknak ajánlatos elkerülni a belvárost, elsősorban a Kossuth teret, valamint a XIII. kerületi Bessenyei utcát a Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca között. Ezt az útszakaszt vasárnap éjfélig nem is adják vissza a forgalomnak. Csütörtökön lezárják az Állatkert, a Hősök tere és a Műjégpálya környékét, továbbá a pesti alsó rakpartot a Parlamenttől a Közraktár utcáig.

A delegációk útvonalán szakaszos lezárásokra is számítani kell, ezek elsősorban a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat, az Üllői utat, az Erzsébet körutat, a József körutat, az Andrássy út egy részét és a Roosevelt teret érintik. Bizonyos időszakokban csütörtökön és pénteken délelőtt lezárják az Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Közraktár utca – pesti alsó rakpart – Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca útvonalat, valamint az Üllői út – József körút – Erzsébet körút – Teréz körút – Oktogon – Andrássy út – József Attila utca – Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca útvonalat.

A rendőrség közleménye szerint tilos megállni vasárnap éjfélig a XIII. kerületi Bessenyei utca mindkét oldalán a Hegedűs Gyula utca és a Pannónia utca között. Hasonló korlátozás érvényes péntek éjfélig több helyen az V. és a IX. kerületben, így a pesti alsó rakparton a Közraktár utca és a Garibaldi utca között (a felhajtókon is), a Dorottya utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és a Szende Pál utca között, a Szende Pál utca mindkét oldalán, a Vigadó utca mindkét oldalán a Vörösmarty tér és az Apáczai Csere János utca között, továbbá a Deák Ferenc utca, a Türr István utca, az Aranykéz utca, a Régiposta utca, a Galamb utca, az Apáczai Csere János utca és a Pesti Barnabás utca mindkét oldalán. Ezeknek az utcáknak, útszakaszoknak a nagyobb részét teljesen elzárják a forgalom elől.

Lezárják a gyalogosok elől a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területet is, de az Eötvös tér és a Vigadó tér közötti vendéglátóipari egységekbe szabad lesz a bejárás. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belváros gépjárműforgalomtól elzárt területére ellenőrző-áteresztő pontokon léphetnek be a gyalogosok, ellenőrzés után. A lezárt területeken parkolni sem szabad, a rendőrség ingyenesen elszállítja az ott parkoló járműveket, amelyek után a forgalomirányító központ 267-4673-as telefonszámán lehet érdeklődni.

Jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani csütörtökön a Ferihegyre vezető utakon a NATO-tanácskozásra érkező delegációk miatt, ezért azok, akik tehetik, ne autóval közelítsék meg a légikikötőt – erre kérte az utasokat a Budapest Airport és azt javasolja: az utasok a megszokottnál jóval korábban és inkább tömegközlekedési eszközökkel induljanak el Ferihegyre.

A Budapest Airport tudatta: az 1-es terminál megközelítésére a Nyugati pályaudvarról induló vonatokat, az 1-es és a 2-es terminál közötti közlekedésre a 200-as autóbuszt (amely a Gyömrői úton fog közlekedni), illetve az Airport minibuszt célszerű igénybe venni.

A legtöbb delegáció csütörtök reggel és délelőtt érkezik, ezért ekkor várhatók a legnagyobb torlódások. Reggel 8 órától 13 óráig jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út – Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Közraktár utca – pesti alsó rakpart – Roosevelt tér – Apáczai Csere János út útvonalon. Kerülőútként az M0-ás autóutat javasolják azoknak, akik mindenképpen autóval szeretnének eljutni Ferihegyre. A delegációk nagy része a 2-es terminálra érkezik, ezért délelőtt a repülőtér indulási szintjét a rendőrség lezárja, a gyorsparkolóba és az indulási oldal karéjára nem lehet majd felhajtani. Az utasok a 2-es terminál érkezési oldala felől mehetnek fel az indulási oldalra.

Forrás: MTI, Mno.hu

16 hozzászólás “Tanácskozik a NATO – megbénul a főváros közlekedése” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Kerülôútként az M0-t javasolják. Persze. Hajnalban meg történt egy baleset rajta, teljes szélességben lezárták. Eszetlenek. Ráadásul a budafokin is volt egy frontális ütközés. Ezért esett el Csepel, a Szabadkikötô út, a Könyves K. krt. dél felé, és emiatt az összes keresztutca… Még jó, hogy bringával járok…

  2. Bubus szerint:

    Tömegközlekedés vagy bicikli – erre nincs jobb megoldás. Aki ma autóba ült, az nagy valószínűséggel pórul járt. Elég kinézni a HÉV meg a villamos ablakán.

  3. Lexon szerint:

    Így van, szerencsére ma is gyönyörû napunk van/lesz!

  4. DFK szerint:

    A feleségem nem tudott bemenni dolgozni. A dugó miatt. Dugjon a NATO…

  5. Lexon szerint:

    DFK: közlekedni lehetett, csak jókora késésekkel. Hogy nem sikerült bemenni? Vagy csak elment a kedve a munkától a nagy dugó miatt? A BKV sztrájk idején valóban nem lehetett bejutni a melóhelyre (kifelé Csepelrôl), mert nem közlekedett semmilyen BKV-s járat. Ma azonban közlekedtek, csak hatalmas dugó volt. A dugókat pedig nem a NATO okozta, hanem a két hatalmas baleset és a városvezetés tehetetlensége, szakmai hozzá nem értése… Szóval ezért a NATO-t okolni, hát… nem vall nagy elmére…

  6. Földhözragadva szerint:

    Pár év múlva ülések nélkül is ilyen lesz a közlekedés…

  7. Gordon szerint:

    És a régen megígért 2×2 sávos Gubacsi híd hol van?

  8. Dakota szerint:

    Orbán Viktornál tessék sírni, elvégre ő léptette be Magyarországot a NATO-ba.

  9. Lexon szerint:

    Dakota: hagyd már ezt a dumát…

  10. Dakota szerint:

    Ehhez speciel semmi köze nincsen Gyurcsánynak.

  11. Gordon szerint:

    Dakota (Anti)! Speciel a fővárosi tömegközlekedés szétveréséhez van köze Gyurcsánynak. A NATO csatlakozás pedig 1990 és 1999. között minden kormánynak az egyik legfontosabb külpolitikai törekvése volt. Persze már tudjuk: te még a Buci Maciról se tudod hogy az mi. Leglábbis megkérdezted, hogy mi az. Hogyan is várhatnánk el, hogy hazánk 1990 utáni külpolitikájának fő irányaival legalább vázlatosan tisztában légy. Nos felmentelek.. nem várjuk el tőled.

  12. Papi szerint:

    Dakota!
    Az a 13,5 milliárd forint megvonás a fővárostól az akkor kinek a problémája?
    Egyébként a BKV közlekedés is sokkal rosszabb lett mint volt. Nem az a baj, hogy a NATO csúcs itt van hanem az a baj, hogy rengeteg az út felbontás és sajnos nagyon sok autóstól is el kéne venni a jogosítványt mert nem szabályosan vezetnek.

  13. DFK szerint:

    Lexon,

    Hm, szóval nem ment el a kedve, nem az a fajta. Meglehetősen rosszindulatú vagy. Később bement a munkahelyére, amikor nem órákat kellett állni.
    Tudod, kénytelen autózni, mert az egyébként légvonalban nem túl messzi munkahelyére BKV-val 4 átszállással és legalább 1 óra alatt ér be.

  14. Lexon szerint:

    DFK: értem én, de ezt írtad:
    “A feleségem nem tudott bemenni dolgozni. A dugó miatt.”
    Erre reagáltam én azt, hogy ha így van, akkor valami nem stimmel. De ezek szerint csak nagyítottál picit a dolgokon, hiszen mégis be tudott menni. És utána még én vagyok a rosszindulatú… Hmmm… kicsit szállj magadba… És legközelebb fogalmazz pontosan.
    És mint írtam, nem a NATO-t kell okolni a késésért…

  15. Anyóca szerint:

    Dakota!

    Felőled gyurcsány lassan a mennybe megy.
    De nem fog. Jobb helye lesz a pokolban. Csak te ne felejts el vele menni!!
    Aztán majd elmélkedhettek. Az övé ugyanolyan zavaros, mint a tiéd…

Itt lehet hozzászólni !