Kampányfilmbotrány: az MSZP nem tekintené magyarnak, de használja Bartókot

Mno.hu

Az MSZP-s gyűlöletfilm három szereplőjéből kétharmad örökösei már tiltakoztak

A Hír TV beszámolója: lopott anyagból dolgoztak

Puskás Ferenc világhírű magyar labdarúgó özvegye tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt, amelyet előző nap az RTL Klub kereskedelmi csatorna is kifogásolt szerzőijog-sértés miatt. A Hír TV és a terrorelhárítás felvételeit szintén engedély nélkül használták fel. Bartók Béla szerzői jogainak örököse a film visszavonását követeli.

Puskás Ferencné hétfőn közleményt jelentetett meg: tiltakozik Puskás Ferenc nevének kampánycélú felhasználása ellen, s egyúttal azt kérte, aki teheti, ítélje el és közösítse ki azokat, akik ilyen gátlástalan politikai eszközökkel élnek. Kifejtette, megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP kampányfilmjében férje nevét és arcképét is felhasználták „mindenfajta hivatalos felhatalmazás, s egyáltalán, erkölcsi alap nélkül”. Kitért arra, hogy a Magyar Nemzet hétfői száma által is ismertetett propagandaanyagot azok politikai örökösei készíttették, akik miatt férje huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra.

A 2006-ban elhunyt labdarúgó özvegye hangsúlyozta, hogy Puskás Ferenc igyekezett magát a lehető legtávolabb tartani a napi politikától. Puskás Ferencné ezért kötelességének érzi „tiltakozni minden hasonló kísérlet ellen, különösen az MSZP mostani váratlan és felháborító akciója ellen” – olvasható közleményében.

Bartók Bélát ne rángassák bele

Délután Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse is tiltakozását fejezte ki a kampányfilm miatt. Vásárhelyi Gábor az MSZP elnökének címzett nyílt levelében, azt írta: mély megdöbbenéssel és felháborodással vett tudomást arról, hogy Bartók Béla nevét és fényképét napi politikai érvek alátámasztására használták fel.

Vásárhelyi Gábor azt írta: az a politikai csoportosulás, amely a közelmúltban nyíltan hangoztatta azt a véleményét, hogy a Bartók Béla szülőhelyén élőket nem tekinti automatikusan magyar állampolgárnak – és politikusai ezzel azt mondták ki, ha Bartók Béla ma születne Nagyszentmiklóson, akkor az MSZP szerint nem lenne magyarnak tekinthető –, „akkor se nyúljon a mai határainkon kívül született valóban nagy magyarok nevéhez, ha ez éppen a mai politikai céljainak megfelelne”. A dokumentumban az áll: Bartók Béla hamvait két fia mindaddig nem hozta haza Magyarországra, „amíg hazájában az önök felvállalt politikai elődpártja által fenntartott diktatúra uralkodott”, és a hamvakat nem a munkásmozgalmi panteonban, hanem a Farkasréti temetőben helyezték végső nyughelyre.

Bartók Bélát életében több alkalommal is próbálták belerángatni a napi politikai élet csatározásaiba, de „ő maga mindig […] távol tartotta magát a napi politikától” – olvasható a levélben, mely így zárul: „határozottan követelem, hogy azt a kampányfilmet, melyben Bartók Béla szerepel, azonnal vonják vissza a nyilvánosság elől!”

Innen lopták össze: Puskás, RTL, Hír TV, Tek

A szűk 20 perces kisfilmet, amelyet ide kattintva tekinthet meg, vasárnap mutatta be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, és azt mondta: a film Magyarország ma elnevezésű kampányuk része. A filmben egyebek mellett az hangzik el, hogy Orbán Viktor kormányzása tönkretette az országot, a kormánypropaganda pedig elszakadt a valóságtól. Az RTL Klub vasárnap közleményében tudatta,hogy szerzőijog-sértés miatt levélben fordult a szocialista párthoz, mert a Magyarország ma címmel bemutatott filmjében engedély nélkül használt fel részleteket a kereskedelmi csatorna híradójából.Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn a köztévé Ma reggel című műsorában azt mondta: szabályszerűen jártak el, amikor a párt kisfilmjében felhasználták a kereskedelmi csatorna híradójának részleteit.

Nem az RTL az egyetlen panaszos médium: a Hír TV-től is engedély nélkül vettek át képanyagokat, ezért a csatorna nyomatékosan felszólítja a szocialista pártot, hogy távolítsa el a jogosulatlanul felhasznált jeleneteket a kampányvideóból. A Terrorelhárítási Központtól, mint arra a TEK hétfői közlésében rávilágít, szintén nem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához az MSZP. Leszögezték, hogy „az elfogásokról szóló kisfilmek minden esetben a Terrorelhárítási Központ tevékenységéről szóló beszámolók, melyek az emberek hiteles tájékoztatása érdekében készülnek, és nem politikai célokat szolgálnak”.

Kampányfilm lopott alapanyagból: bevált gyakorlat

Nem ez volt az első eset, hogy az MSZP-nek meggyűlt a baja a szerzői jogokkal: legutóbb 2012 szeptemberében kapták hazugságokon és lopáson a pártot. Akkor az a dokumentum szivárgott ki, amely 26 oldalban taglalta, hogy miként bővítenék táborukat a szocialisták.

Egy évvel korábban pedig Földes Hobo László háborodott fel azon, hogy az MSZP kongresszusán bejátszották egy korábbi koncertfelvételét, amelyen József Attila Hetedik című versét dolgozta fel a Hobo Blues Band. „A felvétel felhasználásáról nem volt tudomásom, engedélyemet nem kérték. (Nem is adtam volna meg.) – írta portálunkon hozzászólásban az énekes.

Forrás: Mno.hu

34 hozzászólás “Kampányfilmbotrány: az MSZP nem tekintené magyarnak, de használja Bartókot” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    És tagadnak és tagadnak és tagadnak.
    És hazudnak és hazudnak és hazudnak.

    Ez ma az Mszp.

    Kárt érte. Becsületesen politizálva sokkal többre vihetnék.
    Mondjuk ahhoz teljes személyi megújulásra lenne szükség.
    Erre ma esély sincs.
    Az Mszp nem tanult 2010-ból.

  2. Doki szerint:

    Nagy pofára esés lesz ebből 2014-ben. 🙂

  3. Gordon szerint:

    Magyarország érdekében:
    Úgy legyen!!!

  4. bonifác szerint:

    Ne aggódjatok, kimagyarázzák magukat.Gerinctelen, sunyi népség, csak a saját érdekeit
    nézi. Tenger eszű blogolóinkat is magasról …..le, ha nyernének. Hiába: a bolsevik vér
    kötelez.Amíg Soros úr pénzeli őket, sok ilyen mocskos meglepetés fog érni minket.
    Sok pénzükbe kerül az Orbán kormány…

  5. hajós szerint:

    Csak hogy tudjátok, miről van szó: A filmben az a mondat hangzik el: “Magyarország mindig is a tehetséges és szabadságszerető emberek otthona volt.” És eközben mutatják Bartók Béla, Puskás Ferenc, Hajós Alfréd, József Attila, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos képét.

    Mi a problémája Puskás Ferencnének, meg Bartók örökösének? Szerintük Puskás Ferenc, Bartók Béla nem voltak tehetségesek, vagy nem voltak szabadságszeretők? Melyik jelző zavarja őket ennyire?

    Mégis mit képzelnek magukról ezek az emberek, hogy szerintük az ő engedélyük kell Puskás Ferenc vagy Bartók Béla nevének említéséhez?

  6. hajós szerint:

    Ja és nézzétek már meg a filmet, amiről beszélünk! Belinkelem, mert az admin úgyse linkeli be:

  7. felix szerint:

    Amikor a szocik alatt kórházi kezelést majd állami temetést kapott Puskás, akkor az özvegy elfelejtette, hogy kik miatt ne tudott hazajönni?

  8. Gordon szerint:

    Nem szégyellitek magatokat!?
    Lerángatnátok mindenkit magatok mellé a mocsokba?

    Mi van a párttársatokkal, Deme Gáborral, aki első fokon életfogytot kapott? Látogatjátok sűrűn!?

  9. felix szerint:

    Gordon!
    A Csepeliek téged szégyellnek.
    Téged olvasva még azt találja hinni valaki, hogy minden csepeli ennyire primitív.
    Mond csak, téged mivel zsarol a fidesz, hogy ennyire csaholnod kell?

  10. Gordon szerint:

    Vittél leveskét a párttársadnak, Deme Gabikának!?
    Egykor ifjú titán volt ő a csepeli Mszp-ben.
    Most kancsó a kóterben.

  11. felix szerint:

    Demét én magasról leszarom.
    Téged valamivel alacsonyabbról.

  12. Gordon szerint:

    Mikor egy pártban ültetek ittad a szavait, felnéztél rá.
    Látod, látod…
    lenne miért szégyelld magad.

    Persze nem fogod, mert lelkiismeret nélküli ember vagy.

  13. felix szerint:

    Gordon.
    Deme nemigen szólalt fel a taggyűléseken.
    Amiről fogalmad sincs arról ne pofázz, mert csak az derül ki, hogy mennyire ostoba vagy.

  14. Gordon szerint:

    Látom te nagyon otthon vagy a szoci taggyülik világában.

    “Amiről fogalmad sincs arról ne pofázz” – írja felix a szoci taggyülikkel kapcsolatban.

    Hát még szerencse hogy nem voltak köztetek.
    Bűnbarlang lehetett???

    Mesélj!
    Tudja meg minden csepeli hova lett a 115 millió, amibe a csepeli mszp politikusok a tiszteletdíjukon felül kerület a csepeli embereknek.

    Volt pénzosztás is a taggyűléseteken?

    Mesélj!

    Mennyit kaptál, hogy befogd a szád (p.fád).

  15. felix szerint:

    Ha nem voltál ott, akkor ugye csak hazudtad, hogy ittam Deme szavait és felnéztem rá.
    Már megint lebuktál te kis hazudozó.
    Az is lehet, hogy kiugrott szoci vagy, de előbb még behoztad Demét?

  16. felix szerint:

    A 115 millió sorsát meg kérdezd meg az ellenőrzéssel megbízott fideszes képviselőt, mert az nem párt pénz, hanem önkormányzati pénz volt és őt azért fizették , hogy mint ellenzéki ellenőrizze a szocikat.
    Valaki szar munkát végzett, vagy nem történt törvénytelenség.
    Legyen tied a választás joga.

  17. Gordon szerint:

    “mert az nem párt pénz, hanem önkormányzati pénz volt”

    Felix!

    Van olyan vastag a p.fádon a bőr, hogy tízmilliók felmarkolása után még a szavazati értelemben kisebbségben lévő ellenzékre mutogass!?

    Inkább mentél volna el dolgozni, ahelyett, hogy hazugságokat magoltál be a múltban az mszp-ben.

    Mikor Deme Gábor szavát ittad a taggyűléseken (mi mást tettél volna, hisz az üdvöskétek volt a csepeli kettős gyilkossági ügyben elhíresült semmirekellő ) egy pillanatra sem futott át az agyadon, hogy a csepeliek egyszer benyújtják nektek a számlát!?

    Szemrebbenés nélkül tettétek tönkre a kerületet.

    Tényleg jobban teszitek ha mind elhúztok Tárnokra.

  18. Gordon szerint:

    Puskás Ferenc vagy az özvegye nevét meg szátokra ne vegyétek ti semmirekellő tolvajok.

  19. hajós szerint:

    Íme egy hír 2005-ből:

    “Köztársasági érdemrendet kapott Puskás Ferenc

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára a Magyar Köztársaság elnöke Puskás Ferenc labdarúgónak, edzőnek, világszerte nagyrabecsült sportolói pályafutásáért, az utánpótlásnevelésben szerzett elévülhetetlen érdemeiért és edzői tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta. A kitüntetést Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Real Madrid budapesti gálamérkőzése kapcsán szombat este tartott ünnepi vacsorán adta át Puskás Ferencnének.”

    No lám. Akkor még nem volt problémája a szocikkal Puskásnénak.

    Akkor sem tiltakozott, amikor 2006-ban Puskás Öcsi halálát a Gyurcsány-kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította, és a Bazilikában a nemzet halottjaként temették el nagy állami szertartással, amit a tévék-rádiók is közvetítettek.

    És akkor sem tiltakozott Puskás özvegye, amikor ez történt 2007-ben:

    “Pénteken délben Szekeres Imre honvédelmi miniszter felavatta az MLSZ székházának falán elhelyezett márványtáblát, amellyel a Honvédelmi Minisztérium tavaly elhunyt dandártábornokára, az Aranycsapat legendás kapitányára, Puskás Ferencre emlékezik.”

  20. Gordon szerint:

    Annyi a különbség a hajós etáns által felidézett és a mostani eset között, hogy most egy gyűlöletkampányhoz használta fel az Mszp Öcsi bácsi emlékét. Természetes, hogy az özvegy és sok jóérzésű ember kiakadt.
    Az Mszp hazugságkampánya nem érte el célját. Mióta csinálják azóta a Fidesz erősödött az Mszp pedig megzuhant.

    Csak így tovább etánsak, még egy pár ilyen hazug akció és labdába se fogtok rúgni!

  21. hajós szerint:

    A gyűlöletkampányt azt te csinálod most éppen, Gordon.

  22. Tóth Mária szerint:

    Én vagyok a Bajnai, … – Emlékeztető – ezek az elvtársaink!

    “Én vagyok a bajnai,
    ti meg az ország barmai.
    Becenevem Libás gordon,
    engem őriz minden kordon.
    Barátom a gyurcsány feri,
    zsebünk ezért pénzzel teli.
    Nem fog rajtam semmi átok,
    a magasról tojok rátok.
    Lelkiismeretem nincsen,
    ez nekem a legfőbb kincsem.
    Nem lehet itt semmi gikszer,
    én lettem a főminiszter.
    Korlátlan a mi jogunk,
    ezzel élni is fogunk.
    Nektek viszont nincsen jog,
    megmondtam, hogy fájni fog.
    Bizony nagy a mi eszünk,
    tőled mindent elveszünk.
    Nekünk semmi nem elég,
    ki nem haver – csőcselék.
    Nem jött be a Pannon Puma?
    Majd bejön egy másik duma.
    Dübörög a gazdaságunk?
    A lábunkon alig állunk.
    A magyar sose haladhat,
    minket bárki meg …… hat.
    És ha télen hideg lesz,
    ha megfagysz, megdöglesz.
    Azt mondod, hogy meghalsz éhen?
    Megtehetted volna régen.
    Majd kapsz sírodra virágot,
    mi eladjuk az országot.
    Az országból mehettek,
    külföldön tán ehettek.
    Helyetted majd lesz itt ember,
    Izraelből, mint a tenger.
    Nem kell nektek szaporodni,
    azok fognak sokasodni.
    A romákkal majd jóban lesznek,
    bajt, problémát lerendeznek.
    Remélem, hogy ránk szavaztok, na viszlát, szevasztok!”

  23. Királyerdei szerint:

    Puskás Ferencné azt írta, hogy megdöbbenve értesült arról, hogy az MSZP kampányfilmjében férje nevét és arcképét is felhasználták “mindenfajta hivatalos felhatalmazás és egyáltalán, erkölcsi alap nélkül”. Úgy fogalmazott, hogy a propagandaanyagot “azok politikai örökösei” készíttették, akik miatt férje “huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra”. A 2006-ban elhunyt labdarúgó özvegye hangsúlyozta, hogy Puskás Ferenc igyekezett magát a lehető legtávolabb tartani a napi politikától. Puskás Ferencné ezért kötelességének érzi “tiltakozni minden hasonló kísérlet ellen, különösen az MSZP mostani váratlan és felháborító akciója ellen” – olvasható közleményében.

  24. felix szerint:

    Gordon.
    Hogy fogalmad legyen a gyűlöletről. olvasgasd magad, bugit,vagy az imént verselő és zsidózó tóht mariskát.
    A hazudozást meg nyugodtan befejezheted.

  25. felix szerint:

    A különböző neveken elhiresült fideszes programokhoz melyik család adta a nevét?
    Az pedig kemény politika, nem csak egy felvillanás.Nem kell a hülye hiszti.
    Semmilyen politikai felhang nem kapcsolódott a nevekhez, kár keverni.

  26. lucifer szerint:

    Gondolom, a marha nagy tiltakozást a Fidesz generálta. A filmben bemutatott nemzeti nagyjaink közül nekem Puskással van bajom. Focizni tényleg tudott, ez tény, a sportvilág elismerte focitudását. Azon kívül azonban SEMMI! SŐT! Itthon elismerték képességeit, szerették, kivételes bánásmódban részesült, az ország a tenyerén hordta. Ennek ellenére az 1956.-os olimpiáról nem jött haza, hanem a nagyobb anyagiak reményében nyugaton maradt, szarban hagyta hazáját, Hát ilyen hazafi volt Puskás Ferenc, aki emberi magatartásáért nem magas kitüntetést, hanem elmarasztalást érdemelt volna.
    Állítólag Bartók Béla leszármazottai is tiltakoztak a zenetudós fényképének közlése miatt. Pedig Bartók azért emigrált 1940.-ben Amerikába, mert nem értett egyet a fasizmus előretörésével, ami a most regnáló politikának elismert etalonja. 1940.-ben írt végrendeletében meghagyta: „Mindaddig, amíg a budapesti volt Oktogon-tér, és a volt Körönd azoknak az embereknek a nevéről van elnevezve, akikéről jelenleg van továbbá mindaddig, amíg Magyarországon erről a két emberről elnevezett tér vagy utca van, vagy lesz, rólam az országban ne nevezzenek el sem teret, sem utcát, sem nyilvános épületet; velem kapcsolatban emléktáblát mindaddig ne helyezzenek el nyilvános helyen.”
    Ez a két név Musszolini és Adolf Hitler volt. Ezek elől menekült Bartók Béla 1940.-ben. Akkor most mi ellen tiltakoznak az utódok?

    A Fidesznek ez a kampánya nem más, mint gyűlöletkeltés.

  27. vermes szerint:

    A gennyes Werber elérte célját: a sok tiltakozás olyan médiavisszhangot okoz, hogy ezt a szánalmas szar bolsevik fröcsögést milliók fogják megnézni. Enélkül a kutyát se érdekelte volna.

  28. "?!" szerint:

    Figyeljetek, kedves “narancsosok”!

    Nem vitatva Bartóknak a népzene kutatás területén, és Puskásnak a fociban nyújtott teljesítményeit, az alábbi problémák vannak az itt folytatott műfelháborodásotokkal:

    1.) Az csak egy szóra sem érdemes epizód, hogy Bartók szerzői jogainak (jogdíjainak!) az örököse tiltakozott, mert az MSZP Bartókot is szerepelteti a kampányfilmben!

    Ez a majom (és sok itt hőbörgő narancsos) szándékosan elfeledkezik arról, hogy Bartók Béla – az alábbiakkal bizonyíthatóan – sokkal közelebb állt az MSZP által képviselt baloldali ideológiához, mint a Fidesz Horthy-rendszert restaurálni szándékozó jobboldali irányzatához.

    – Bartók 1919-ben a Tanácsköztársaság zeneművész “direktóriumának” a tagja volt!!!

    – Már a Tanácsköztársaság bukása után az emigráció gondolatával foglalkozott!

    – A Fidesz által idealizált Horthy-kormányhoz úgy viszonyult, hogy 1930-ban nem vette át a kitüntetésként neki adományozott Corvin-koszorút!!!

    – Az Erdélyben lévő szülőhelyéhez és Magyarországhoz olyan mértékben nem kötődött, hogy amikor 1940. szeptember első napjaiban Észak-Erdélyt visszacsatolták, akkor Bartók nem szülőföldjére Nagyszentmiklósra igyekezett, hanem a Horthy-kormány politikájának az elutasításaként, hűtlenül elhagyta a hazáját, és 1940. október 30. Amerikába emigrált, ahol 1945. szeptember 26.-án hunyt el!!!

    Tehát Bartók, nem a kommunizmus miatt hagyta el a hazáját – ahol az MTA tagjaként megbecsült ember volt – hanem a jobboldali rendszerrel állt szemben, és holt biztos, hogy a Fidesz jelenlegi politikáját is elutasítaná és távozna Magyarországról!

    – Bartók zenei munkásságához és magyar nemzeti kötődéséhez annyit jegyzek meg, hogy Bartókot ugyanúgy érdekelte a szlovák, a román, és más népek zenéje, mint a magyar népzene.
    Ennek bizonyítéka, hogy több mint 3500 román, és több mint 3200 szlovák népzenei anyagot gyűjtött és még Afrikában is gyűjtögetett.
    1929-ben pedig a Szovjetunióban koncertezett, komponált és gyűjtött.

    A fentiek miatt visszatetsző, hogy a fideszesek ilyen bőszen hőbörögnek Bartókért!

    2.) A gyermekkori barátai között “Sváb” becenévre hallgató Purczel (Puskás) Ferencért elkezdett fideszes szájtépés is a fenti Bartók-ügyhöz hasonlóan röhejes mutatvány!

    A Magyarországon kiemelkedően megbecsült, már Puskás Ferenc nevet viselő őrnagy és válogatott focista, a tőle származó “kis pénz, kis foci” mondás szellemében, a nagy pénz megszerzése érdekében dezertált és disszidált Magyarországról, és árulta el a hazáját!
    Ebben a cselekedetében politikai motívum nem volt.
    Kizárólag a nagyobb pénz reményében lett hazaáruló!

    Szerintem Purczel (Puskás) Ferenc – amellett, hogy kiváló futballista volt – csak egy szóra sem érdemes “magyar” volt, és az Ő ajnározása azokat minősíti, akik a fenti részletekről hajlamosak elfeledkezni!

  29. "?!" szerint:

    Teljesen igaza van “vermes”-nek abban, hogy “a sok tiltakozás olyan médiavisszhangot okoz, hogy ezt a kampányfilmet milliók fogják megnézni, pedig a média visszhang nélkül ez a kutyát sem érdekelte volna”.

    Ezt azonban nem a “vermes” szerint “gennyes Werber”, hanem a fideszesek érték el!

    Úgy is mondhatjuk, hogy a kétballábas futball-centrikusok nagy öngólt lőttek maguknak!

  30. felix szerint:

    Az MSZP a fidesz nélkül soha nem jutott volna ekkora médiafelülethez.
    Ahogy Gordon mondaná
    Köszönjük Fidesz!

  31. joságos szerint:

    Néhány kérdés!
    1987-ben amikor meg kezdte adását a Bartok rádió hol voltak az örökösök? Akkor mért nem tiltakoztak? Csak emlékeztetőül! A Bartok rádió Lázár György miniszter elnöksége idején kapta a nevét! -Addig Magyar rádió 3-ként sugározta műsorait. Puskás Ferenc özvegye mért nem akkor háborodott fel amikor a férjét kitüntették? Mért nem tiltakozott az ÁLLAMI DÍSZ TEMETÉS ellen? Végezetül; mi van abban sértő ha valakit vagy valakiket a MAGYAR NEMZET büszkeségének tartanak és példaképként állítanak az ország elé?

  32. joságos szerint:

    T. Lucifer! Puskás Ferenc 1956-ban nem vett részt a Melbourne-i olimpián! A honvéddal vett részt egy Spanyol Turán. A családja Bécsbe utazott elé és onnan nem tértek haza.

  33. felix szerint:

    Vajon mennyibe került a fdidesznek ez a hiszti?

  34. Nem mindegy?? szerint:

    Úgy látom ez a jelenlegi uralkodó “elit” nem veszi észre , hogy olyan reklám kampányt szervez az MSZP-nek amire annak soha nem lenne pénze!!! Kedves Fidesz tudni kéne , hogy mikor beszéljen és mikor hallgasson !!!
    Amikor a fideszes kinyitja a száját hazudik, amikor kinyújtja a kezét lop !!
    😀 😀 😀

Itt lehet hozzászólni !