Kibújt Bajnai öleléséből az LMP

MTI, Origo

Az LMP szombat éjszakai kongresszusán elutasították, hogy a párt csatlakozzon a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 mozgalomhoz. A döntés után lemondott Jávor Benedek frakcióvezető, mert hibás, végzetes döntésnek tartja a Bajnaival való szakítást. Az LMP együttműködési tárgyalásokat ugyan kezdene Együtt 2014-gyel, de kimondta, hogy a parlamenti pártok közül senkivel sem fog összeállni a választásokra.

Nem csatlakozik a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 mozgalomhoz az LMP – döntött a párt Csillebércen tartott kongresszusa vasárnapra virradó éjjel. A titkos szavazás eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette lemondását.

A vasárnap hajnali döntés sorsdöntő volt a párt jövőbeli politikai irányának és választási stratégiájának szempontjából. Az MTI információi szerint a kongresszuson két javaslat volt terítéken: az egyik elképzelés szerint az LMP csatlakozott volna Bajnai mozgalmához, a másik szerint pedig elutasítja a csatlakozást, de együttműködést ajánl az Együtt 2014-nek.

Az elfogadott határozat a második lehetőséget támogatja, amivel kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

Négy emberen múlt

Az Együtt 2014-hez való csatlakozás támogatói egy 17 pontban összefoglalt “vízió” elfogadása esetén egyesültek volna Bajnai csapatával. A csatlakozási tárgyalások alapjának szánt dokumentum a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazta, többek között egy új adórendszerről, illetve a paksi atomerőmű bővítésének leállításáról szólt.

Emellett az esetleges belépést ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek felvételéről szóló döntésekben, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor – értesült az MTI. Az LMP a javaslat szerint januári kongresszusán szavazott volna véglegesen a csatlakozásról.

A Bajnai táborához való csatlakozásról a párt kongresszusa késő éjjel szavazott. A csatlakozási javaslat 77 szavazatot, a csatlakozást elutasító, csupán együttműködést támogató verzió pedig 84 voksot kapott. Ez azt jelenti, hogy a döntés csupán négy szavazaton múlt.

“Végzetes döntés”

A kongresszus résztvevői egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Az MTI szerint ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett “Új pólus” kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot. A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra.

“Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek” – tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt. “Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és (…) káros Magyarország számára” – mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte a kongresszus határozatait. Kijelentette, hogy azok végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

Forrás: MTI, Origo

33 hozzászólás “Kibújt Bajnai öleléséből az LMP” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    Azt nem tudjuk még, hogy mi lesz káros a jövőben MO számára, de az biztos, hogy a 2014. évi választás nem a kis pártokról szól majd – a rájuk adott szavazat megy a szemétbe. Ezt ismerték fel Jávorék. A többiek lelkes amatőrök.

    A pártjuk meg majd kap 2-3%-ot és elfelejtheti, hogy valaha ott volt a Parlamentben.

  2. attila szerint:

    ez volt az LMP halálos ítélete. Néhány holdkórost leszámítva senki nem fog rájuk szavazni 14ben.

  3. Dr. grün szerint:

    Ősi dakota megfigyelés:
    “A százlábú észre sem veszi, ha néhány lába visszafelé gyalogol!” 😛

  4. Doki szerint:

    1% alatti eredmény borítékolható az LMP-nek 2014-ben…

  5. Bugi szerint:

    Az LMP az életét mentette meg azzal, hogy nem tette be a fejét a kommunisták nyaktilójába. De ettől még az LMP is csak a hisztiben király. Az MSZP meg Bajnai újra csak a diktatúrát hozná vissza, a cenzúrát, ami Csepelen is volt, a kordonokat, nyugdíjcsökkentést, adóemelést, hogy ne legyen bankadó, tömegbe lövetést, mert nekik mindenki fasiszta, aki nem volt kommunista.

  6. Katka szerint:

    Én azt szeretném megérni egyszer, hogy az álszent kdnp önállóan megmérettetné magát a választásokon. Nagy valószínűséggel sem jutnának a nagypofájú, szemét rohadékok! Persze ehhez gyávák, csak a pofájuk nagy!
    Bugi meg leírta a fidesz elmúlt 2,5 év pár tevékenységét, persze a tevékenység 90 %-át kihagyta, a szinte minden napos megszorításokat, a jog szembeköpését, az ország teljes szétbarmolását. A lövetésről csak annyit, hogy ők nem gumilövedékkel, hanem éles lőszerrel lövettek volna, mint mondták!
    Bugi továbbra is tele a fidesz volt komcsikkal, de az nem számít, azoknak továbbra is nyalod a hátsójukat. Bravóóóóóó jó étvágyat hozzá!

  7. Bugi szerint:

    Kata, neked Lenin volt az Isten és Gyurcsány a messiás. Az ilyenek szégyelljék magukat.

  8. Doki szerint:

    Katka!

    Megsúgom neked, hogy mind 2006-ban, mind pedig 2010-ben voltak olyan települések, ahol a KDNP külön indult az önkormányzati választáson.

  9. Tóth Mária szerint:

    Katka ismét elemében van: az általa felsorolt jelzők hű lenyomata lelkivilágának!

    Katka, nézz már utána, hogy gyf és a többi komcsi elvti milyen “szuper” intézkedéseket hoztak!? Az mind rendben volt? Nincsen tévedhetetlen ember, még Te sem vagy az!

  10. attila szerint:

    Bugi:
    te most hülye vagy, vagy csak trollkodsz? Úgy értem, éppeszű ember nem ír le ilyet komolyan

  11. Bolemann Lajos szerint:

    Az demokratikus ellenzéki összefogás történelmi szükségszerűség, mert tömegigény van rá. Ezért legkésőbb 2013-ra létre is fog jönni.
    Most született egy kongresszusi határozat (pár vidéki szavazat többséggel), aztán majd jönnek az LMP-re nézve sokkoló közvélemény kutatási eredmények, és a lmp-s vélemények meg fognak változni.
    Ugyanaz a helyzet mint anno a Fodor-Kóka választáson. Először 1 szavazattal Kóka győzött, aztán amikor 4% alá süllyedt az SzDSz népszerűsége új választásra került sor, és nyert Fodor.

  12. Katka szerint:

    Tóth Mária szerint: Neked még lelkivilágod sincs, azt érzed, azt mondod, amit Orbán elvtársad és csatlósai az agyatlan fejedbe tömnek. Örökké az előző hatalmat emlegeted, mely hatalom közben Orbán ellenzéked mindent bevetett, hogy hátráltassa az országot, megossza az embereket. Az idióta, rohadék barom nem tudta elviselni, hogy nem győzött. Tudod mit nyald jól ki neki, istenítsd, de az emberek nem hülyék még ha annak is tartjátok őket. Engem meg komcsizhatsz, de te vénasszony inkább lehettél komcsi, mint én.

  13. Katka szerint:

    Bugi szerint: Jó, hogy nem az őskorba mész most vissza, hogy itt kezdesz Leninezni. Persze lehet azért, mert Orbán vajdád eszméi, tettei meg már vészesen közelítenek Sztálin atyátokhoz. Persze párttitkár papa sokat tud mesélni neki, amiket a pártoktatásokon magáévá tehetett, hogyan kell a vállalat dolgozóiról rendszeresen besúgni, jelentgetni, hogy hasznos tagja legyen a Kádár vezette mszmp-nek.

  14. Bugi szerint:

    Bólé, a kommunisták mióta demokratikusak? Mióta nem lövethetnek, mert nem övék a hatalom? Az LMP se nagy kaland, de legalább nem teljesen hülyék.

  15. szigetország szerint:

    Katka!

    A KDNP a kielencvens években mindig önállóan mérettette meg magát, és mindig bejutott a parlamentbe.

    Doki!

    Az LMP-nek jósolt 1 %-ot túzlónak tartom. Árulja már el valaki, hogy mi a fenét csináltak eddig? Mit csináltak pl. Csepelen?

  16. Doki szerint:

    Szigetország!
    Azért írtam azt, hogy 1% alatti eredmény várható a részükről.

    Katka!
    A KDNP egy történelmi párt, akárcsak mint az FKGP. Több tiszteletet érdemelnének. Többet mint az MSZMP-ből kinőtt MSZP, vagy mint az SZDSZ-ből gnómkén született LMP (Liberális Mutyizók Pártja).
    A kereszténydemokraták 3 országgyűlési választáson is egyedül indultak (1990, 1994, 1998) és ebből kétszer be is jutottak a Parlamentbe. Bár ’98-ban nem érték el a bejutáshoz szükséges 5%-ot, de így is 100 ezer feletti szavazatot kaptak.

  17. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    A kedvedért itt a választások eredménye! Mintha 98-ban nem jutott volna be!
    Bogarásszál benne! 😛
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Jelenkori_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

  18. Doki szerint:

    Grün!
    Menj el szemészetre, vagy tanulj meg olvasni… 😀 Kb fél órája írtam erről te marha 😀

  19. Perspektíva? szerint:

    Minden tiszteletem azoknak az uraknak, hölgyeknek, akinek van ideje, türelme, kedve és gusztusa Népszavához, Galamushoz, Gerő Andráshoz s a többi fényességes (hulló) csillaghoz. Nekem az is sok, amit itt hallok felőlük és róluk. Én már végképp elhatároztam, hogy ezentúl csak irodalmi írásokat, szép emlékezéseket, leírásokat, esszéket, kiemelkedő sporteredményeket, fogok olvasni az interneten. A ferdítésekre, csúsztatásokra, politikai befolyásolásokra, hőzöngésekre, feltételezésekre, kampányszövegekre, elemzésekre már nem vagyok kíváncsi. Érdemes volna kinek-kinek magába néznie s elgondolkodnia azon, volt-e értelme s ha igen, micsoda annak, hogy a politikai, ideológiai egymásnak feszüléseket követi húsz éve? Ezzel naponta órákat tölt el, olvassa, kommentálja, mérgelődik. Kár az időért. De tényleg!

    Nincs ember akinek irányításával (legalább is, nem kerülhet hatalomba) kivezethető lenne ez az ország a kátyúból. A történelem, a megélt, leélt évek (min. 1945 óta) bizonyítékát adják.
    Magasröptű hü…….k! Ez lenne a szüntelen, issoráz menü?
    Az emberek egymáshoz való viszonya, társalgási szintje már már “tüneményesnek” tűnő.

  20. felix szerint:

    Az LMP már szóra sem érdemes.

  21. csaba péter szerint:

    Legalább az LMP ről már le van a gond . Előlépett Fidesz szatelitnek. Mindenki láthatja átállt a sötét oldalra.

  22. Doki szerint:

    Te túl sokat nézted a Csillagok háborúját…

  23. "?!" szerint:

    Mindig tudtam, hogy Ady Endre nagy költő volt, de nem sejtettem, hogy látnoki képességei napjainkig terjednek!

    Ezt írta Ady 110 évvel ezelőtt:

    “Néznek bennünket kultúrnépek.

    Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor.

    Látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából.

    Nagy népek sziklavára a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk.

    Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti.

    A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.

    Legyünk ez egyszer számítók.
    Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába.

    Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

    Menjünk vissza, szeretett úri véreim.
    Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre.

    Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal, és ősökkel!

    Menjünk vissza Ázsiába!.”

    Ady Endre
    Nagyváradi Napló – 1902. január 31.

    Megjegyzés:
    Ady fenti véleményével szemben, nekem az a véleményem, hogy azok menjenek vissza Ázsiába, akik odáig jutottak, hogy az “új nemzeti nemzedék” soraiba lassan csak azokat sorolják, akik akár “piros pötty”-öt is hajlandók a seggükre festetni annak érdekében, hogy beengedjék őket a soraiba, vagy az eddig teljesen semleges nevű, de a napokban átkeresztelt “Zánkai Ifjúsági Tábor” területére, amely ifjúsági tábort a “pöttyös seggű” magyar vezérek “Zánka- Új Nemzedék Központ” névre kereszteltek át!

    Annak a tábornak a területére, ahol “pöttyös seggű” vezérek azt szeretnék a “Zánka- Új Nemzedék Központ”-ban összegyűjtött pöttyös seggű “új nemzeti nemzedék”-nek a fejébe programozni, hogy akinek eltér a véleménye az övékétől, az csak “rohadt komcsi” lehet még akkor is, ha az illetőnek minden őse – és maga is – igaz magyar volt, és egyikük sem volt kommunista!

  24. robi szerint:

    Ha már egyszer a KNDP-nél tartunk:
    http://hvg.hu/itthon/20121118_plagiumgyanu_Semjen#rss

    Érdekelne az ügyben – a Gyurcsány(i) szakdolgozatával kapcsolatban oly bőszen kritizáló – Gordon, nagyapó, Királyerdei stb konkrét véleménye?

  25. Bugi szerint:

    Csaba elvtárs, soha nem értettem azt a gyűlöletet amit a nem kommunisták ellen éreztek. Ha egy párt nem kommunista, mint a Fidesz, akkor az nektek rögtön fasiszta, aki meg nem áll be a kommunisták mögé, a fideszbérenc. Nem csoda, hogy több embert gyilkoltak meg az elvtársaid, mint a nácik.

  26. Tóth Kati szerint:

    Előbb vagy utóbb,de bele fognak ülni a komcsik ölébe,ahogy azt az Szdsz is tette annak idején.Nem tehetnek majd mást,mert nem enged nekik mást az aki pénzeli őket.Egy a lényeg a:a külföldi multiknak nem jó a nemzeti kormány.Az Lmp-t rá fogják kényszeríteni,hogy összeálljon a hazaáruló disznófejű libás gyilkossal.

  27. Tóth Kati szerint:

    Pedig Jávor Benedek mindent megtett a cél érdekében,még régi munkahelyét is segítségül hívta/Medián közvélemény kutató/és csináltatott egy igen érdekes eredményt,amely szerint a bajnai féle banda több,mint húsz százalékon áll.Úgy látszik az Lmp-ben ismerik a vezetőjük előéletét.

  28. Té-Gé szerint:

    Kati te is bele ülhetnél már valamibe, hogy ne legyél ennyire rezignált. 🙂 Tanulj már meg legalább írni. 😉

  29. ebihal szerint:

    Ha megtanulna írni, lehet, hogy megtanulna olvasni is!

  30. J szerint:

    Azért az LMP-t ne írjátok le ennyire. Lehet hogy az ős vörös Csepelen sanszuk nincs, de van pár kerület, ahonnan azért bőven számíthatnak szavazatra: V. VI, VII. XIII,
    Az SZDSZ volt szavazóbázisa nem hallt meg és ha valahova fognak voksolni az tuti, hogy nem a Fityisz vagy a jobbik lesz. A jobbik is durván előre fog törni, mert elég sok embernek tele van a töke a szocikkal és a fidesszel is. Kérdés, hogy a regisztrációs kalamajkában ezek az emberek mennyire fognak mozgolódni.
    SZVSZ aki tud mozgósítani, az nagyot szakíthat 2014-ben, mert az átlag magyar annyira megundorodott a politikusoktól, hogy valószínűleg el sem megy szavazni.

  31. Perspektíva? szerint:

    Igen Ady valóban nagy költő volt, egyik kedvencem. Nem véletlenül volt zseni.
    Kár az utószóért, sokat ront a valódin.
    Nem kell magyarázni, érteni kell ADYT!
    Vajon a “Disznófejű Nagyurak is értik?

  32. GONDOLKODÓ! szerint:

    Dr. Grűn urat nem értem!
    Leginkább az Ő és hasonló honfitársaink szinte kötelező feladata lenne, de inkább lesüllyedt a politika szintjére. Igazán sajnálom, kár érte, mert akár hogy is van, azért tud egyet s mást.
    (irodalom, nyelvtan, történelem, sokkal nagyobb hasznára lenne az emberiségnek.)
    Tanítani, kezdjük újra!!!

    Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban

    “De hát ledöntsük, amit ezredek
    Ész napvilága mellett dolgozának?
    A bölcsek és a költők műveit,
    S mit a tapasztalás arany
    Bányáiból kifejtett az idő?”……..

    “Menjünk szét mint a régi nemzetek,
    És kezdjünk újra tűrni és tanulni.”

  33. csaba péter szerint:

    Bugi az a baj hogy nem hiszed el , hogy hülye vagy . Ma egy komcsi bolsevik párt van a Fidesz , ja és roham csapata a Jobbik.

Itt lehet hozzászólni !