Káprázat Fehérváron: a Videoton oktatta a Sportingot

Nemzeti Sport, Csepel.info

A Videoton-szurkolók nem hiába készültek a mérkőzésre (fotó: Szabó Miklós)

A Genk elleni, vereséggel végződő bemutatkozás után a Videoton javított a labdarúgó Európa-liga csoportkörében: a fehérváriak a második fordulóban első félidei, olykor sziporkázó játékuknak köszönhetően 3–0-ra intézték el a gyenge ellenfélnek éppenséggel nem nevezhető lisszaboni Sportingot.

A gólgyártást Paulo Vinícius kezdte el, majd Filipe Oliveira és Nikolics Nemanja növelte az előnyt, így már a szünetre kialakult a végeredmény.

A mérkőzés előtt

A magyar bajnokság és az El szintje össze sem hasonlítható, itt mi vagyunk a kiscsapat, amely ellen mindenki győzni akar, mi azonban nem adjuk könnyen a bőrünket. Mi is szeretnénk nyerni, még ha a remélt eredményesség mellett tapasztalatszerzésnek is kiváló ez az ősz” – mondta a találkozó előtt Paulo Sousa.

Azt nem tette hozzá, hogy ha a Sporting ellen sikerülne a bravúr, az számára is különös presztízsértékkel bírna, hisz mégiscsak az övéi ellen érne el nagy sikert. Akárcsak Marco Caneira és Filipe Oliveira, akik kezdőként lépnek ma pályára, míg a találkozót a cserepadon kezdő brazil Renato Netóban ugyancsak különös érzések kavaroghatnak a 90 perc alatt, hiszen amúgy ő a Sporting játékosa – csak kölcsönben szerepel a Videotonban.

Paulo Sousa egyébként mindössze egy helyen változtatott a Genk elleni összecsapás kezdőcsapatán: elöl nem Torghelle Sándor kezdett, hanem Nikolics Nemanja, így ma elsősorban rá hárult a gólszerzés feladata.

A portugáloknál a jobbhátvéd, Pereirinha, a két szélső, a perui André Carillo, valamint a spanyol Diego Capel, továbbá az eltiltott Xandao sem volt bevethető, de Ricardo Sá Pinto vezetőedző egyébként is alaposan megforgatta csapatát a találkozóra.

A mérkőzés

Az első öt percben nem történt semmi érdemleges, főként a zöld-fehér csíkos vendégeknél volt a labda, de Mladen Bozsovicsnak mindössze egy gyatra beadásnál és egy hosszú indításnál kellett játékba avatkoznia, helyzet nem volt.

Gyorsan kiderült, hogy a Videoton hazai pályán is a gyors ellentámadásokra épít, Nikolics Nemanjának volt is két biztató megindulása az első negyedórában, ám Khalid Boulahrouz megforgatása után visszaértek a védők, míg másodjára blokkolták a lövést a vendégek.

Az első gól előtti pillanat: Vinícius a hálóba helyez (fotó: Németh Ferenc)

VEZETÉST SZERZETT A VIDEOTON! A 15. percben előnybe került a hazai csapat: Walter Lee egymás után a második szögletet végezhette el, a Sporting-védelem elsőre ismét hárított, ám röviden, így Filipe Oliveira tekerhetett be balról, méghozzá remekül Nikolics fejére: a támadó fejese után Rui Patrício még bravúrral védett, ám a kipattanóra Paulo Vinícius érkezett a legjobb ütemben, és három méterről a hálóba bombázott. 1–0!

A gól után Rojo unta meg a lisszaboniak tétlenségét, és 40 méterről kapura lőtt, Mladen Bozsinovicsot meglephette a próbálkozás, mert majd’ becsúszott a kezei között a labda, de ha pozitívak akarunk lenni, azt is mondhatjuk: szögletre mentett.

Oliveira mesterien érkezett és fejelt (fotó: Szabó Miklós)

ZAVARBAN A SPORTING! No, persze nem volt mindig ilyen nehéz pozitívumokat felfedezni a hazai csapat játékában, a 21. percben például olyan akciót vezetett a Vidi, amiért Európa minden pályáján tapsoltak volna, Székesfehérváron pedig egyenesen felrobbant a stadion. Labdaszerzés után Nikolics révén pillanatok alatt kihozta a labdát saját térfeléről a magyar csapat, Walter Lee csinált egy jó cselt a jobb oldalon, szépen adott be, Filipe Oliveira pedig megelőzve a védőit, hét méterről a jobb alsóba fejelt – mintaszerű! 2–0!!

Sá Pinto alighanem leforrázva érezhette magát, már csak azért is, mert együttese nem igazán tudott váltani: birtokolta ugyan a labdát, tologatta azt a Videoton térfelén is, de még csak kapura lövési kísérletig sem nagyon jutott, André Martins 14 méterrel mellé pattogó próbálkozását legalábbis erős túlzás lett volna annak nevezni.

Érezte a bénultságot Sá Pinto is, s megpróbált kívülről segíteni: a csapatkapitány Rinaudónak fél óra elteltével le kellett baktatni a pályáról, az edző Ricky van Wolfswinkelben látta a megmentőt. A holland gyorsan veszélyt is okozott, de 16-oson belüli elterülését nem díjazta a játékvezető.

MÁR-MÁR KEGYETLEN ERŐDEMONSTRÁCIÓ! A 35. percben aztán már-már kínos helyzetbe került a portugálok szakvezetője, a Videoton ugyanis már 3–0-ra vezetett. Előreívelt labda után Boulahrouz felé csúszott meg a labda, a holland védő pedig lányos zavarában megpróbálta hazaadni, ám a nyakában nyargalászó Nikolics lecsapott a gyenge gurításra, és 15 méterről okosan elcsavarta a labdát a bal alsó sarokba! 3–0!!! Vajon lemond-e Sá Pinto a szünetben?

Bizonyos fogadóirodáknál ekkor már csak hendikepes ajánlatban lehetett a Sportingra fogadni, már, akinek megérte a 10.7-es oddsért. No, a 3–3-as végeredménnyel sem lehetett rosszul járni, 20-szoros pénz járt ekkor érte.

Arról szinte teljesen megfeledkeztünk, hogy Nikolics kapott egy sárga lapot a gólja ünneplése után: a csatár önkívületben ordítozott a szögletzászlónál – ezzel nem volt vele egyedül a stadionban, mégis kevesen tették ezt félmeztelenül. Egészen elképesztő első félidő után a szünetben: Videoton–Sporting 3–0.

Sá Pinto nem eresztette bő lére a mondanivalóját, a Sporting-játékosok már percekkel a második félidő kezdete előtt a pályán várták a sípszót, soraikban Stijn Schaarsszal, aki a keveset mutató Zakaria Labjad helyére érkezett.

A második félidő első jelentenivalója Van Wolfswinkel nevéhez fűződött, aki Bozsovics bizonytalankodását kihasználva fejelhetett, szerencsére a kapura a fölé. A holland beállítása kétségkívül dobott a vendégek játékán, akik mezőnyfölényben játszottak fordulás után, ám a fordulat nem volt benne a mérkőzésben.
Szép, lassan, sousai elképzelés szerint csordogált medrében a találkozó. Az egyik oldalon Walter Lee, a másikon Valentin Viola gondoskodott egy-egy lövéssel arról, hogy a statisztikusok azért ne lankadjanak. Előbbi gyakorlatilag ezzel a megmozdulásával zárta a találkozót, mivel Gyurcsó Ádám állt be a helyére. A másik oldalon Sá Pinto Adrien Silva beállításával (Boulahrouz helyett) próbált meg még váratlant húzni húsz perccel a lefújás előtt.

A hajrára érkezett Torghelle Sándor és Renato Neto is, a találkozó képe azonban nem sokat változott. Úgy tűnt, a lisszaboniak lélekben feladták a kilátástalan küzdelmet, a szögleteket is egykedvűen ívelgették középre, ehhez képest a Videoton játékában a hajrában is benne volt a gól, ám az utolsó, jó passzok – Vinícius helyzete esetében mindössze néhány centi – ekkor hibádzottak.

Panaszra így sem lehet ok: a Videoton kitűnő futballal, teljesen megérdemelten győzte le 3–0-ra a Sportingot, ezzel megszerezte első pontjait az Európa-liga főtábláján.

Hazai pályán 23 éve veretlen a Videoton

Az UEFA statisztikái szerint a Videoton 1989. szeptember 26., a Hibarnian elleni 3–0-s vereség óta veretlen hazai pályán. Ez immár több mint 23 évet és kilenc mérkőzést jelent (négy győzelem, öt döntetlen).

G-CSOPORT, 2. FORDULÓ

VIDEOTON–SPORTING (portugál) 3–0 (3–0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 13 000 néző. V: Jakobsson (izlandi)

VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Stopira (Renato Neto, 89.) – Tóth B., Mitrovics – Walter Lee (Gyurcsó, 68.), Sándor Gy., Filipe Oliveira – Nikolics N. (Torghelle, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa

SPORTING: Rui Patrício – Rinaudo (Van Wolfswinkel, 30.), Rojo, Boulahrouz (Adrien Silva, 71.), Pranjic – Izmaijlov, Fernandes, André Martins, Jeffrén Suárez – Labjad (Schaars, a szünetben), Viola. Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto

Gólszerző: Vinícius (15.), Filipe Oliveira (21.), Nikolics N. (35.)

A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Genk 4 pont
2. VIDEOTON 3 pont
3. Basel 2 pont
4. Sporting CP 1 pont

nso.hu

15 hozzászólás “Káprázat Fehérváron: a Videoton oktatta a Sportingot” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Ennek a hírnek is komoly csepeli vonatkozásai vannak.
    Bezzeg arról hogy a Szentimre téri bérletpénztár bezárt arról továbbra sincs semmi hír.

  2. Gordon szerint:

    Lehet fideszotonozni. Csepelen az égig érő gaz a a hír (100 millióért tépetnék a gazat az elvtársak), Székesfehérváron meg az hogy megverték a Lisszabont három nullra.

    A Szent Imre téren a buktásnál lehet venni jegyet.

    De a HÉV végállomáson bérletet is (annyi hogy a plázánál kell leszállni).

    Te!
    Nagyonokos…

  3. Dr. grün szerint:

    Máshogy fogják számolni a nyugdíjemelést
    “Egy somogyi nyugdíjas civil szervezet már a nyáron kezdeményezte, hogy a nyugdíjakat a jövőben a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció mértékével megegyezően emeljék – idézte fel a VG, amely szerint Orbán Viktor a szervezetnek nem sokkal később azt írta, elképzelhető, hogy a jövőben az infláció helyett a nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedésével korrigálják a nyugdíjakat.”

    Jó lenne a következő Vudu meccsig dönteni, addig a Vezírürünknek jó kedve van! 🙂
    http://hvg.hu/gazdasag/20121005_Mashogy_fogjak_szamolni_a_nyugdijemelest_

  4. Gordon szerint:

    A szocialisták egyhavi nyugdíjt elvettek az idősektől.

  5. Dr. grün szerint:

    Gordon!
    Tőlem miért nem?!
    Még ma is tizenkét hónapit kapok egy évben!
    Tudsz valamit esetleg, ne kímélj! ))) 🙂 (((

  6. csaba péter szerint:

    Gordon ti meg kettőt hisz ti igértétek a 14 – ik havi nyugdíjat . Nem emlékszel szemétkém?

  7. J szerint:

    belekotkot: hogy ne lenne. Ha a vidi sok uefa pontot kap(minél tovább jut), akkor a magyar szövetség is több uefa pontot kap így nő a koficiens(még a csepel fc-jé is). Ergo több magyar csapat indulhat a nemzetközi kupákban. így hát már csak a Csepel FC-nek kell feljutni az NB1-be és az élen végezni, hogy még érdekeltebb legyen.

  8. J szerint:

    Illetve minden pont után a Vidi pénzt kap az uefától, ami után elméletileg adózni fog.

  9. csapos szerint:

    Admin! Kitiltottál?

  10. csapos szerint:

    Akkor melyik szó a tiltott: falkaforradalmár vagy megszorítás?

  11. csapos szerint:

    OK, admin!
    Értem már, hogy mitől majréztok! Gratulálok a hősiességhez!

  12. admin szerint:

    Akit kitiltunk, az garantáltan nem tud hozzászólni, maximum másik gépről és másik névvel. A rendszer a hozzászólásokat támogatja, és nem a linkek beküldözgetését. A fórum ugyanis alapvetően nem linkelésről szól. A beállításokon öt éve nem változtattunk.

  13. lb szerint:

    VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Stopira (Renato Neto, 89.) – Tóth B., Mitrovics – Walter Lee (Gyurcsó, 68.), Sándor Gy., Filipe Oliveira – Nikolics N. (Torghelle, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa

    Ma már ilyen egy “magyar” csapat???

  14. Dr. grün szerint:

    lb.!
    A nevek alapján nem lehet következtetni ki a magyar!
    Pl. Schmitt-Schiffer-Gruber-Harrach-Hirt-Heintz-Hiller-Rogán-Vona stb. magyar parlamenti képviselők! 🙂

  15. J szerint:

    lb: normális utánpótlás nélkül mit vársz? Csepelen vajon van utánpótlás képzés? Miskolcon? Szegeden? Pécsett? Budapesten talán az MTK-jé az egyetlen ami elfogadható, de már az sem biztos. Győrben, Fehérváron, Debrecenben van valami és gyakorlatilag máshol semmi. Ha van az is alibi. Jelenleg egy átlagos családban vagy az alatti életszínvonalon élő(tengődő?) gyereknek esélye sincs bekerülni a magyar fociba. Átlag feletti anyagi háttér nélkül egyszerűen nem lehet.
    Pedig még üzleti vállalkozásnak sem lenne rossz. Most volt nemrég, hogy a Barka megvett egy tizenéves gyereket 12 millió euróért! Ha 10 év alatt csak egy ilyen gyereket kinevelnek és menedzselnek már megérte. De hát ez Agyarország.

Itt lehet hozzászólni !