Fodor faképnél hagyta a toporzékoló Gyurcsányt – Dávid Ibolya viszont most az SZDSZ-t támadja

Index.hu, 168 óra.hu, Zoom.hu

 Gyurcsány Ferenc

Nem először dühöngött

Éles hangon kritizálta az SZDSZ viselkedését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök néhány héttel ezelőtt, azután, hogy Fodor Gábor pártelnök sajtótájékoztatón hiányolta a kabinet cselekvési programját. Az Index úgy tudja, Gyurcsány találkozót kért az SZDSZ elnökétől, melynek Fodor Gábor vetett véget, kikérve magának a miniszterelnök nyers stílusát. Dávid Ibolya viszont az SZDSZ viselkedését nevezte károsnak, amiért a párt nem békült Gyurcsánnyal.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök még augusztus elején sajtótájékoztatót tartott, ahol kifogásolta, hogy a kisebbségi kormányzás első száz napja után sem tudható, milyen programot kíván végrehajtani a szocialista párt.

Kifogásolta, hogy Gyurcsány Ferenc ígérete ellenére nem tett le augusztus elejére cselekvési tervet a hátralévő kormányzati teendőiről. Az MSZP akkor szűkszavúan hivatalosan annyit reagált, hogy augusztusra ígérték a tervet, és a hónapból még sok van hátra.

A háttérben azonban ennél keményebben reagált Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök az Index információi szerint találkozót kért a liberális pártelnöktől és éles hangon vonta kérdőre a sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt.

Az Index.hu úgy tudja, a magából kikelő kormányfő meglebegtette, ha a liberálisok nem lesznek kooperatívabbak, akkor kezdeményezni fogja az előrehozott választásokat, ami prognózisa szerint az SZDSZ végét jelentené. Fodor az alig párperces találkozóról végül távozott, kifogásolva tárgyalópartnere nyers stílusát. Megkeresésünkre az SZDSZ-nél senki sem kívánta kommentálni értesüléseinket.

Forrás: Index.hu

Az SZDSZ anyagi kárt okoz az országnak

A Magyar Demokrata Fórum szerint az SZDSZ-nek el kell döntenie, hogy Gyurcsány Ferenc személyével vagy a kormány elképzeléseivel vannak-e problémái. Erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke írt hétfői közleményében.
Az ellenzéki pártelnök emlékeztetett arra: Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton nemet mondott Gyurcsány Ferenc kormányfő legújabb elképzeléseire.

– A szocialisták egykori koalíciós partnere, az SZDSZ a nyár elején arra kérte a kormányfőt, hogy készítsen el egy cselekvési tervet, amely függvénye a két párt további együttműködésének. Amikor ezzel elkészült a kormányfő, kiderült, hogy egyes szabad demokrata politikusok számára a miniszterelnök személye kizárja a megegyezés bármilyen formáját a két párt között, azaz, a liberálisok két hónappal ezelőtt olyat kértek a miniszterelnöktől, amiről már akkor tudták, nemet fognak mondani rá – idézte Dávid Ibolyát az MTI.

Véleménye szerint az SZDSZ ezzel újabb hónapokra megbénította a magyar politikát, amivel kárt okozott az országnak.

Dávid Ibolya szerint, bár a kormányfő “Megegyezés” című írásában lényegében megadta az SZDSZ-nek, amit Kóka János korábban “bekért”, Fodor Gábor pártja ismét új álultimátumot adott, újabb hónapokra cselekvésképtelenné téve ezzel a teljes magyar politikai életet.

A közleményben a pártelnök felhívta a figyelmet, hogy pártja két kérdésre várja a választ: az SZDSZ elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenccel a jövőben bármilyen formában együttműködjön, akár kívülről, akár belülről támogatva a kormányt. Amennyiben nem, Gyurcsány Ferenc nélkül elképzelhetőnek tartja-e a kormány támogatását, esetleg az újabb MSZP-SZDSZ koalíció létrejöttét.

– A Szabad Demokratáknak el kell dönteniük: Gyurcsány Ferenc személyével vagy a kormány elképzeléseivel vannak-e problémái – fogalmazott Dávid Ibolya.

Forrás: 168 óra

Hogyan vásárolhat szavazatot Gyurcsány?

Nincs igazi szankciója annak, ha egy képviselő nem nyom gombot például a költségvetési szavazáson. Néhány tízezres büntetéssel könnyen megúszhatja. A kritikus törvények elfogadásához pedig öt-hat ilyen ellenzéki kell a kormánynak. A Zoomnak nyilatkozó politológus szerint először pártszinten próbálnak megegyezni, ha pedig ez nem megy, akkor veszik elő a mezei képviselőket, pénzt, pozíciót, vagy bármi egyebet ígérve nekik.

Először jöjjön egy kis parlamenti matematika. 386 képviselő ül az Országgyűlésben, ennek fele 193. Az egyszerű többséghez a jelenlévők fele, plusz egy szavazat kell, vagyis ha mindenki bent van, akkor 194. Ilyen azonban sosincs, valakik mindig hiányoznak különböző okok miatt.

Például az MSZP-s Toller László és Horn Gyula súlyos beteg, nem tudnak részt venni a szavazásokon. A szintén szocialista Avarkeszi Dezső sincs jó állapotban, az ő gombnyomása is kérdéses. Az MSZP-frakció 190 tagú, a hiányzók ebből jönnek le, vagyis 187 szavazattal kalkulálhatnak alapesetben. Persze ehhez még hozzá lehet számolni az egyéb biztos szavazatokat. Ilyenből egy van a szociknak, a független, majd nemrég miniszterré választott képviselő, Gyenesei István. Így már 188 a biztos voksok száma.

Ha ezt a számítást vesszük alapul, akkor Gyurcsány Ferencnek még legalább 6 szavazatra van szüksége ahhoz, hogy a nevéhez fűződő adócsomagot és a jövő évi költségvetést megszavazza a Parlament, különben lemond.

Az adócsomagról november közepén, a költségvetésről december 20-án döntenek, tehát már nincs sok idő hátra. Ha eddig még nem kezdődtek el, akkor ezekben a napokban biztos elindulnak a háttéralkuk.

Van az a pénz…

Kiszelly Zoltán szerint ezek először pártszinten kezdődnek. Az MSZP különböző érvekkel próbálja meggyőzni az SZDSZ-t és az MDF-et, hogy néhány névtelen képviselőjük ne szavazzon az említett két kritikus törvény végszavazásán, vagyis engedjék át azokat.

A Fidesz várhatóan név szerinti szavazást kér mindkét esetben, így az biztosan nem működik, hogy a vezetők vagy a prominensek igent nyomjanak, vagy akár ne legyenek ott, de a Kiszelly Zoltán által mamelukoknak nevezett társaik ezt már könnyebben megtehetik.

Az MDF például a haláladó eltörlésével, vagy más hasonló, általuk szorgalmazott lépések beígérésével győzhető meg, a különböző, számukra fenntartott pozíciók lebegtetése mellett. Az SZDSZ pedig egyebek mellett a kiadáscsökkentés megvalósításával vehető le lábáról – mondta a Gótikus ház vezetője.

Ha pártszinten nem sikerül megegyezni néhány nem szavazó képviselőről, akkor jöhetnek az egyéni alkuk. Itt már sokkal nagyobb lehet a mozgástér – véli a politológus. A szokásos pénz és pozíciók mellett a képviselőhöz köthető érdekkörök esetleges támogatása vagy elutasítása is hatásos módszer lehet a szoci tárgyalók kezében.

Úgy alkudoznak, mint egy perzsa bazárban

Kiszelly Zoltán szerint jó példa erre Magyar Bálint és a 40 milliárdos digitális tábla beszerzés. Akár lehetne ez is a szabad demokraták által szorgalmazott kiadáscsökkentés első áldozata, de ha mégsem, azt esetleg a szavazás kihagyásával biztosan meghálálná a kormányzatnak a nemrég az Európai Innovációs és Technológiai Intézet vezetőségébe kinevezett politikus. Ez csak szemléltető példa, az elemző szerint a többi képviselőhöz is kapcsolódnak különböző érdekkörök, bár azok talán nem ennyire látványosak.

Az MDF-es képviselőkkel is hasonló stílusú egyeztetéseket folytatnak az ügyben illetékes MSZP-sek. Most jön a szüreti időszak, de a golfklubok is megfelelő színterei a megbeszéléseknek, amiket a politológus leginkább egy perzsa bazár hangulatához tud hasonlítani.

A fórumosok között már így is van egy kakukktojás, a Tisztelet Társaságából Schmuck Andor közbenjárása nyomán beültetett Vas János, aki biztos szívesen elutazik nyaralni, ha megkérik rá. Ezen kívül is vannak még néhányan az MDF-frakcióban (például esetleg Csapody Miklós), akik meggyőzhetőek korábbi vagy jövőbeni kinevezések felvetésével – véli Kiszelly Zoltán. Számos lehetőség akad a kompenzációra önkormányzati szinten is – tette hozzá.

A Fideszben is vannak olyan népszerű erős emberek, akiknek nem érdekük egy elsöprő Orbán-győzelem. Nekik is jól jöhet egy kis szoci hosszabbítás. Persze nem ők maguk fogják átengedni az adótörvényeket vagy a költségvetést, de tudnak mozgósítani egy-két „mamelukot”, hogy járuljon hozzá a jogszabályok elfogadásához.

Egy lecserélt autó árulkodó lehet

A meggyőzött ellenzéki képviselőknek csak annyit kell tenniük, hogy valamilyen indokkal távol maradnak a szavazástól. Például betegség miatt, elutaznak nyaralni, vagy éppen a voksolás alatt kellett átugraniuk a „Fehér Házba”, azaz a Képviselői Irodaházba egy fontos ügy miatt – sorolja a lehetőségeket a politológus.

A nem szavazás szankcionálására nincs túl sok lehetősége a frakcióknak. Néhány tízezres pénzbüntetéssel meg lehet úszni a dolgot. Főleg az MDF-ben, mert ha kizárnának egy-két embert, akkor 10 alá csökken a frakció létszáma, ami már a képviselőcsoport megszűnésével fenyeget.

Csehországban kiderült: 10 millió koronába, vagyis csaknem 100 millió forintba került egy ellenzéki szavazat – emlékeztet Kiszelly Zoltán. Szerinte a magyar árfolyam sem térhet el nagyban ettől. Nem árt majd figyelni az őszi szavazások után, hogy melyik politikus cseréli nagyobbra autóját – tette hozzá az elemző.

Forrás: Zoom.hu

Kabinet: Gyurcsány nem is ordítozott

A Kormányszóvivői Iroda a leghatározottabban cáfolja az Index „Fodor faképnél hagyta Gyurcsányt” című írását. “Valaki félrevezette az Index újságíróját: ahhoz még csak hasonló sem történt, mint ami a cikkben szerepel. Csúnya politikai játék van a háttérben, amihez eszköznek az újságírót használták fel” – írja az iroda közleményében.

Az Index azt írta cikkében, hogy éles hangon, magából kikelve bírálta a kormányfő Fodor Gábort egy augusztus eleji sajótájékoztatón. A pártelnök ott azt kifogásolta, hogy a kormány még mindig adós a cselekvési tervvel.

Forrás: Zoom.hu

12 hozzászólás “Fodor faképnél hagyta a toporzékoló Gyurcsányt – Dávid Ibolya viszont most az SZDSZ-t támadja” bejegyzésre

  1. admin szerint:

    Kiraktuk, ezt a véleményt is. Kár, hogy a kormányszóvivők időnként a saját kormányukkal is konfliktusba kerülnek az igazság terén (lásd “ingyenes” oltás).

  2. Földhözragadva szerint:

    Pár emberrel igencsak ordítozni kellene, jobbról és balról is. Nevetséges az egész magyar politika…

  3. totó szerint:

    Szerintem műbalhé az egész, hülyítenek minket. Eljátszák, hogy milyen nagy az ellentét köztük, aztán a végén, a kts vetés megszavazásánal kiegyeznek a fiúk, ide a rozsdás bökőt!

  4. Papi szerint:

    totó!
    Miért van olyan érzésem, hogy igazad van? Nagy porhintés az egész.

  5. csollány szerint:

    A cikkből is látható, a legnagyobb magyar kft. tagjai tovább keverik a lapokat. Ha kell, majd kisegítik egymást. 20évvel ezelőtt, amikor az SZJA-t bevezették, a % -os adóteher a mainak a harmada-fele volt. Igaz, a pazarlás-pocsékolás aránya is. Ma a látszólagos harc morzsákért (3-4 % adókedvezményért ) megy.

  6. miska72 szerint:

    Mert nit akar a nép? ” Azt, hogy menny a Pics.ba!

  7. infósferi szerint:

    Addig piszkálják, míg a végén lemond. Pedig kétévente (igaz, hogy az előzővel köszönő viszonyban sem lévő) új programot ajánl, teljes adóamnesztiával. Ez utóbbi kinek jó, legfeljebb sejtem.

  8. Levente szerint:

    az MDF nem ellenzéki párt.
    ezt majd egy-két tagja biztosan meg is fogja erősíteni, amikor a szavazáson “véletlen” rossz gombot nyom, vagy nem jelenik meg.

  9. Papi szerint:

    infosferi!
    gyf biztos, hogy nem mond le csak akkor ha Eu képviselő lessz. Akkor még négy évig mentelmi joga lessz és sok gazembersége elfog évülni.

  10. Papi szerint:

    Oda adnám az ötös lottómat (ami sajnos nincs) ha láthattam volna azt a toporzékolást. Istenem de szép lett volna.

Itt lehet hozzászólni !