Végre siker! Jól szerepeltek a kajak-kenusok

SamsungSport.hu

Hétfőn megkezdődtek a kajak-kenu sport küzdelmei. Az első napon hat előfutamot rendeztek, négy magyar egység egyből döntőbe került, ketten középdöntősök.

A magyar kajak-kenu válogatott tagjai hozták, amit mindenki várt tőlük: jól teljesítettek az első nap előfutamaiban. Négy egységünk is döntős lett, az 1000 méteren induló kenus, Vajda Zoltán elsőként kvalifikálta magát a fináléba, ugyanígy tett 1000 méteren a Kammerer-Kucsera összetételű kajak kettős. A férfi kajak négyesnek nem sikerült megelőznie futamában a németeket, de a második hely is egyenes ági finálét jelentett a kvartettnek. Kucsera Gábor első olimpiáján szerepel, de nem izgult túlságosan, így nyilatkozott a SamsungSport.hu-nak.

– Nem fogom fel, hogy olimpián lennénk, olyan, mintha csak egy sima világversenyen állnék rajthoz. Ez a futam arra jó volt, hogy az izmok hosszászokjanak a terheléshez. Nagyon nyugodtak voltunk, én még sosem voltam ennyire nyugodt nagy világversenyen, de ez nem szokott jót jelenteni, talán éppen ezért nem sikerült jól a pálya. Hallottuk, hogy az olimpiai faluban nem olyan jó a hangulat, itt ebből semmit nem érzékelünk, nálunk végig nagyon jó a hangulat. Már nagyon vártuk, hogy versenyezhessünk, mert másfél hete itt voltunk, és már kezdett unalmas lenni az élet. A ránk nehezedő terhekkel nem foglalkozunk, igyekszünk saját dolgunkra koncentrálni – nyilatkozta Kucsera Gábor a kajak kettes előfutama után.

Egy 500 méteres előfutamot is rendeztek, a női kajak négyesek kezdték meg a versengést a rövidebbik távon. A Kovács Katalin, Szabó Gabi, Kozák Danuta, Janics Natasa összetételű női kajak négyes az esélyeknek megfelelően megnyerte előfutamát és bejutott a fináléba.

– Nagyon figyeltünk, hogy minden körülmény rendben legyen, ne szedjünk össze hínárt, és hasonlók. Nyugodtan jöttünk végig, nem stresszeltünk, és nem is adtunk ki magunkból mindent. Nem foglalkozunk azzal, hogy még nem nyert aranyat a küldöttség, mi kizárólag a saját döntőnkre koncentrálunk. Nem sok kilométer van bennünk, hiszen idén ültünk össze, kevés idő volt a felkészülésre, de úgy érzem, kizárólag a németek tudnak megverni bennünket. Bízom benne, hogy ők sem majd tudnak legyőzni, és mindkét számomban aranyérmet szerzek – mondta a fuatm után Janics Natasa.

Két egységünk kényszerült középfutamra: Benkő Zoltán kajak egyesben a második lett futamában K-1 1000 méteren, ám mivel itt csak egy versenyző lépett egyből a fináléba, a magyar kajakosra középdöntő vár.

Kozmann György új társával, Kiss Tamással szált vízre a kenu kettesek 1000 méteres versengésében. A Kolonics György tragikus halála miatt átalakuló páros a negyedik lett előfutamában, ezzel a középdöntőbe került. Kozmann a futam után elmondta: a páros első éles versenyén állt rajthoz és ez meg is látszott a teljesítményén.

A mieink egyébként elégedettek a feltételekkel, többen is panaszkodtak azonban a pályán nagy számban felbukkanó hínárokra, illetve a nagy páratartalomra és a melegre, ami alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát.

– Nem véletlen, hogy Sunyi ennek a pályának a neve, nagyon fülledt, párás a levegő, szélcsendben és ebben a melegben igen kemény futam lett belőle. A futamgyőzelem volt a cél, a tervem az volt, hogy 500-ig utazok, onnan indítás, majd még két-három indítást beletéve elsőként végezni. Elégedett vagyok, kicsit megszenvedtem, el is fáradtam, de egy első pályának ilyennek kell lennie – mondta a futamgyőztes Vajda Attila.

Forrás: SamsungSport.hu

Itt lehet hozzászólni !