Hétfőtől kevesebbet kell várni az átutalásokra

Inforadio.hu

Az évi mintegy 290 millió darab banki utalás 58-60 százaléka bonyolódhat a hétfőtől induló új utalási rendszeren keresztül, amikor négy órán belül megérkezhet a kedvezményezett számlájára a pénz. Legeza Péter, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a napon belüli átutalás egyelőre csak az elektronikusan indított átutalásokra fog vonatkozni.

Hétfőtől lép életbe az új utalási rendszer, a programmal négy órán belül megérkezhet a kedvezményezett számlájára a pénz. Az évi mintegy 290 millió darab banki utalás 58-60 százaléka bonyolódhat ezen keresztül – közölte az InfoRádióval a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója. Legeza Péter hozzátette: később ez az arány 70-80 százalékra is emelkedhet.

Naponta több mint 700 ezer tranzakció feldolgozása történhet meg a GIRO rendszerében. Az elnök-vezérigazgató szerint optimális esetben két és fél óra alatt is megérkezhet az összeg az utalás során.

A napon belüli átutalás egyelőre csak az elektronikusan indított átutalásokra vonatkozik. A csoportos beszedési megbízások, a papír alapon beadott tranzakciók, illetve a Magyar Államkincstár és intézményeinek átutalásai maradnak a régi rendszerben – fejtette ki.

A rendszer beindításának és működtetésének jelentős költségei vannak, de a bankok ezt nem akarják áthárítani az ügyfelekre – emelte ki Legeza Péter.

A GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta azt is, hogy alaposan felkészültek a rendszer beindítására, több tízezer tesztet végeztek és a támadásokat is szimulálták.

Forrás: Inforadio.hu

Itt lehet hozzászólni !