A magyar vállalkozások a válság, a visszaesett forgalom és forráshiány ellen!

MTI

Budapest, 2012. március 22., csütörtök (OTS) – Közgazdászok, adószakértők, könyvelők, vállalkozónői nagykövetek, kisvállalkozók, mérnökök, kiskereskedők, nagykereskedők és gyárosok fogtak össze, hogy országos elszámolási rendszerük segítségével, közösen lépjenek fel a válság hatásai ellen.

A civil kezdeményezés rövid úton kiutat jelenthet a magyar KKV szektor szereplőit érintő forgalom visszaesés, felgyülemlett tartozások és forráshiány béklyójából.

Az ötlet 1936-ban született Svájcban, ahol Werner Zimmermann 14 fővel alapította meg a WIR Gazdasági Együttműködő Társaságot, amely jelenleg Svájcban 60 000 taggal és saját fizetőeszközzel, a WIR-rel tevékenykedik egy olyan stabil gazdasági helyzetben lévő országban, ahol a nemzeti valuta is rendkívül erős. A rendszer lényege, hogy a WIR-hez csatlakozó társaságok egymástól történő vásárlásaik során nem csak CHF-ben, hanem részben vagy egészben WIR-ben is fizetnek. A WIR-ben történő elszámolásaik nyilvántartását a WIRBank végzi.

Magyarországon hasonló modellt használ a Billbarter Hungaria Zrt. – mondta el Hodnics Márton, a rendszer technológiáját működtető cég vezérigazgatója.

A cél, hogy beindítsuk a vállalkozások közötti vásárlást, ehhez pedig egy olyan fizetőeszközre van szükség, amely viszonylag korlátlanul áll a vállalkozások rendelkezésére. Ez a belső fizetőeszköz független a nemzeti valutától, független a bankoktól, így egy vállalkozásnál annyi áll rendelkezésre, amennyi munkát vagy szolgáltatást tud adni érte cserébe.

A rendszer használói egy belső piacon találnak új megrendelésekre, vevőkre, mindezt úgy, hogy teljes áron, azaz árengedmény nélkül tudják értékesíteni termékeiket és szolgáltatásaikat. A felhasználók a hitelfelvétel nehézségei, járulékos költségei helyett saját árujukkal és szolgáltatásukkal ellentételezve tudják biztosítani a működésükhöz szükséges anyagi és eszköz feltételeket.

A résztvevők hetente, bárki számára megtekinthető webkonferenciákon ismerkedhetnek meg egymással és a rendszer nyújtotta lehetőségekkel. Azok számára, akik a személyes kapcsolattartást preferálják, közel 60 iroda áll rendelkezésére, hogy segítséget, tájékoztatást vagy kérdéseikre választ kaphassanak.

A hatékony üzletkötések elősegítéséhez ingyenes partnerkereső, üzleti kereslet és kínálat megjelenítés és támogatói program áll azok rendelkezésre, akik részt kívánnak venni a rendszer kiépítésében.

A vállalkozások a szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe, csak a ténylegesen megvalósult üzletkötés után kell forgalmi jutalékot (1,4%-tól ) fizetni.

ots.mti.hu

5 hozzászólás “A magyar vállalkozások a válság, a visszaesett forgalom és forráshiány ellen!” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    http://nol.hu/belfold/20120324-a_ratko-nemzedek_ujabb_terhe

    Azt mondja az ürge: addig volt bejelentett állása, amíg a TSZ-eket szét nem verték. Azóta minimálbéren él, vagy zsebből.
    Ennyire hogy lehet valaki elfogult a diktatúrával szemben?
    Ráadásul nem akar 65 éves koráig a kombájnon ülni?

    Biztosan komcsi lehet, ne de?

  2. kiskovi szerint:

    Nehéz elhinni, hogy egy kormány alig 2 év alatt tönkre tesz egy országot. A 100e munkahelyből eddig meg van -50e (minus!).

  3. Manitu szerint:

    Nehéz elhinni, de akik a komcsiknak bármit elhisznek, azoknak ezt is sikerül. Ugye kiskovi?

  4. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    Aki hisz a szemének, az már nem a Ti szemeteiteknek hisz! ))) 🙂 (((

  5. Manitu szerint:

    Újabban szemet is loptok?

Itt lehet hozzászólni !