Nincs még frakcióvezetője a lelkileg elfáradt LMP-nek

Megeszi-e az MSZP az LMP-t reggelire?

Index

A párttagsággal is megerősíttetik az LMP új frakcióvezetőjét, akit még januárban megválaszthatnak – állították az Indexnek LMP-s források. A párt hétfői 12 órás tanácskozásán főként személyes konfliktusokról volt szó, az MSZP-vel való szorosabb együttműködésről a január végi kongresszus dönt.

Február közepéig, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetéig biztosan megválasztják az LMP új frakcióvezetőjét, de ez akár már januárban is megtörténhet – mondta az Indexnek több LMP-s forrás.

A tagság is megerősíti az új frakcióvezetőt

Az új frakcióvezetőt a képviselőcsoport választja majd meg, valamilyen formában azonban kikérik a tagság véleményét. Egy LMP-s forrás szerint egyelőre nem tudni, hogy az új frakcióvezetőt milyen formában erősítse meg a párt tagsága, a párt vezetői erről még kedd délelőtt is tanácskoztak. Addig is a képviselőcsoportot a frakcióelnökség irányítja, amelynek Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mille Lajos és Szabó Tímea a tagja.

Az LMP parlamenti frakciója hétfőn előbb külön, majd a választmánnyal együtt közel 12 órán át egyezetett. Az ülésen elhangzottakról a párt politikusai nem nyilatkoztak hétfőn, illetve kedd délelőtt sem. A nyilatkozatstop várhatóan kedd délután két óráig tart, a történetről ekkor tart sajtótájékoztatót Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes.

A hétfőt maratoni ülést azt követően hívták össze, hogy Schiffer András szombaton lemondott a frakcióvezetői posztról. Schiffer az MTI-nek erről mindössze annyit mondott, stratégiai ügyekben nem érzett kellő támogatottságot maga mögött, valamint “az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant”.

Karácsony az ATV-nek kedd reggel azt mondta, a hétfőn nem jutottak el addig a kérdésig, hogy ki legyen az új frakcióvezető. A politikus szerint a hétfői ülésen elemezték azokat a belső szervezeti problémákat, amelyek miatt Schiffer a frakcióvezetői posztról, Kaufer Virág a parlamenti mandátumáról mondott le, Scheiring Gábor pedig jelezte, hogy kisebb szerepet akar vállalni a frakció munkájában.

Az ülés egyik résztvevője az Indexnek azt mondta, hogy a hétfői ülésen hamar kiderült, hogy nem tudnak az új frakcióvezető személyéről beszélni. A forrás ezt azzal indokolta, hogy egyből előjöttek olyan problémák, amelyeket nem tudtak az elmúlt hónapokban megbeszélni. A forrás szerint nem a párt politikáját érintő kérdésekről, hanem személyes kérdésekről, egymás közti személyes jellegű vitákról volt szó. Többek között felmerültek olyan kérdések is, hogy a frakció tagjai korábbi tevékenységük alapján más-más hangsúlyt adnának a képviselőcsoportnak.

Merre tovább?

A forrás szerint nem beszéltek hosszabban a párt szövetségi politikájáról sem, annak ellenére, hogy Schiffer lemondásában ennek nagy szerepe volt. Schiffer szerint ugyanis az LMP-nek önállóan kéne indulnia a következő választáson, a Népszabadság szerint viszont a frakcióban néhányan úgy vélik, össze kéne fogni más ellenzéki pártokkal, többek között az MSZP-vel.

Több újságcikk arról írt, hogy Karácsony nem ért egyet a párt jelenlegi irányvonalával, a politikus ugyanis a novemberi II. kerületi időközi választás előtt felvetette, hogy ha kevesebb szavazatot kap, mint az MSZP-s jelölt, visszalép a javára. A párt országos tanácsa végül ezzel ellentétes döntés hozott. Karácsony az ATV-nek kedden azt mondta, hogy a sajtó értelmezi többféleképpen a párt vezetőinek szavait. Szerinte a párton belül konfliktusokat jelenleg nem a szövetségi politika befolyásolja a legjobban.

Az ülés résztvevője ezt azzal magyarázta, hogy a hétfői beszélgetés után kiderült, hogy a szövetségi politika a kérdésben nincsenek annyira markáns különbségek, mint ahogy azt korábban gondolták. Egy másik LMP-s forrás arról beszélt, hogy a stratégiáról a január végi kongresszus dönt majd, annak azonban kicsi az esélye, hogy bármilyen választási szövetségről véleményt mondjon a kongresszus.

Egészségügyi problémák

A forrás szerint ezek a konfliktusok azért nem jöttek elő eddig, mert a parlamenti munka jelentősen leterhelte a képviselőket. A hétfői ülés résztvevője az Indexnek azt mondta, hogy decemberben majdnem összeesett a fáradságtól, több frakciótagnál pedig egészségügyi problémák jöttek elő.

Karácsony erről az ATV-nek azt mondta, hogy elhasználták magukat, illetve, mivel nem professzionális politikusok, lelkileg megviselte a frakciótagokat, hogy mit látnak a parlamentben. Karácsony hozzátette, hogy a vitákat azért sem tudták megfelelően kezelni, mert nem tudtak a párt hatékonyságát növelő szervezeti megoldásokat kitalálni.

28 hozzászólás “Nincs még frakcióvezetője a lelkileg elfáradt LMP-nek” bejegyzésre

  1. Bolemann Lajos szerint:

    Teli a gatya kedves kétharmad?

  2. Bolemann Lajos szerint:

    Vizsgálóbizottságot hoz létre a Semmelweis Egyetem Schmitt Pál államfő kisdoktorijának “tanulmányozására” – tette közzé az egyetem.

    És ha mégsem kacsa? Szijjártó mész a f..ba?

  3. Narancsvírus szerint:

    http://index.hu/video/2012/01/16/zaklatottnak_tunt_a_koztarsasagi_elnok/
    Schmitt Pál, ha csalással szerezte a doktori címét, akkor méltatlan a köztársasági elnöki posztra! Ha csalással érte el a pozicióját, hogy köztársasági elnök lett, akkor minden törvény, amit másfél év alatt aláírt, nem hiteles, nem törvényes, törölni kell! Magyarul, hivatalosan még mindig köztársaság van, és a Fidesz minden alkotmányváltoztatását újra kell tárgyalni!

  4. Kaffer szerint:

    Tenk András nem volt a listán? Ha igen javaslom, hogy kapjon mandátumot és akár a frakcióvezetőséget is el tudná vinni! Kerületünkben kiváló munkát végez. Hajrá Andris!

  5. nagyapó szerint:

    A vörös törpék ordibálnak.
    No meg hazaárulóként, rossz hírünket terjesztik a világban (l. Kovács interjú).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. grün szerint:

    Miért lenne már alkalmatlan a köztársasági elnöki posztra a mi Palink egy kis umbulda miatt?!
    Így legalább nem lóg ki a csapatból, mint a szibériai favágók közül a zamerikai szuperkém a bőrszíne miatt! 🙂

  7. Bolemann Lajos szerint:

    Ezt azért érdemes elolvasni a mi pajánkról:
    http://www.kapitalizmus.hu/content/mi-pajank

    Itt rövidítve:
    http://hirszerzo.hu/szemle/2012/1/17/Tokfalvi_YA45I0

  8. Manitu szerint:

    Ernővírus elmondhatná, hogy ma Vonára vagy Gyurcsányra szavazna-e szívesebben. Mivel nála ez naponta inog, kíváncsi lennék rá, hogy ma éppen hol áll az urnamutatója.

  9. Manitu szerint:

    Én amúgy arra tippelnék, hogy az MSZP fog nyerni ebben a versenyben. A kommunisták a pártannekcióban nem egyszer jeleskedtek már. 1919-ben képesek voltak a fekália mélyére lenyomni a szocdemeket, 1945 után mindenkit átvertek, felakasztgatták, Recskre vitték a hiszékeny szocdem elvtársakat, 1989-ben tönkrevágták az új szocdem pártot, 1994-ben kezdték szétrágni az SZDSZ-t, és most már kóstolgatják az LMP-t.

    Ha az LMP ezt hagyja, három év múlva pont ugyanúgy és pont ugyanazok fogják leköpni, akik 2010-ben az MSZP-t és az SZDSZ-t, hogy az LMP-re szavazzanak.

  10. Bolemann Lajos szerint:

    Holnap reggel kivételesen az MR1-et fogom hallgatni.
    http://www.mr1-kossuth.hu/180-perc-vendegunk-schmitt-pal-koztarsasagi-elnok.html

  11. Bolemann Lajos szerint:

    Ezt meg kell nézni! 🙂

  12. Vátesz szerint:

    Bolemann! Az őrmester nagyapád belépett a kommunista pártba 45-ben?
    http://csepel.info/?p=17785#comment-115164 “Uniós zászlót égetett a Jobbik”
    Vátesz szerint:
    2012. január 15., vasárnap – 20:56
    Az enyém? A te apai nagyapád, aki kiléptette az anyai nagyapádat!

  13. nagyapó szerint:

    Itt a gond amikor egy pártnak nincs jövőképe, programja. A jelenlegi ellenzék, talán a Jobbik próbál jövőt mutatni, csak kritizál.
    A lakosság örül, ha feltárják a múlt bűneit. Fontos, de fontosabb, hogy jövőben mi fog történni. Erre csak a kormánynak van víziója.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  14. islander szerint:

    Manituka

    A Fidesz megette a Torgyánékat és Ibikét is. A drámaíróbácsiék meg saját magukat golyózták ki.

  15. grün szerint:

    nagyapó!
    A fityusznak is külön szakértőt kellett alkalmazni, hogy múltba vesző jövőképe legyen!
    De a Kerényi 20 milkáért, neves kortárs művészek segítségével megfesttette!
    Normális zembernek még mindig beleborsódzik a háta ha rágondol!
    Sajnos a kormánynak is csak víziója van a jövőről, néhány ampulla felcsúti kordonbontó legurítása után!
    Jelige “Jobban félünk mint két éve!” ) 🙂 (

  16. ebihal szerint:

    Nagyapó! Igen, a lakosság szeretné megismerni a múltat, de nem csak azt a részét
    amit valaki kénye kedve szerint eléje tol. Szeretné tudni a Tiszti Casino ügyét is, mi
    volt a Kaya Ibrahim-Josip Tot történet, az Ezüsthajó vagy a HappyEnd társulat?
    Érdekes, hogy senki sem tiltakozott, amikor az Orbán család gazdagodását leírta itt
    valaki az egyik poszton! AZ emberek mindenre kíváncsiak!

  17. Tóth Kati szerint:

    Mi van ha Schmitt Pál doktorija rendben van?Bocsánatot fogtok kérni tőle,vagy ez nálatok nem szokás.Előre köpködtök,mert az az alkoholista szanyi megmondta az övéinek a tutit a köztársasági elnökről.Szanyi elvtinek egyébként van valami végzettsége a foxi-maxin kívül?
    Most elemetekben vagytok,végre lehet mocskolódni,gyűlölködni,hogy esetleg ártatlan az aki ellen acsarkodtok az már nem érdekel titeket.Ilyen a ti igazságotok.Gusztustalan.

  18. Tóth Kati szerint:

    Ha az LMP összeáll a komcsikkal fölfalják a disznók.De akkor ezt meg is érdemlik.

  19. ebihal szerint:

    Tóth Kati! Ha Schmitt Pálnak nem lenne takargatni valója, akkor már egy hete, saját
    maga kérte volna a doktori disszertációjának a felülvizsgálatát. Sőt, rágalmazásért
    feljelentést kellett volna tennie!

  20. Tóth Kati szerint:

    Ebihal!Azért,mert valaki nem a ti észjárásotok szerint cselekszik,attól még lehet ártatlan.Nem mindenkinek szokása feljelentgetni.A rágalmazókat nem szokta érdekelni az igazság.

  21. ebihal szerint:

    Tóth Kati! Azt még elfogadom, hogy nem tesz feljelentést, az ő dolga. Azt viszont,
    hogy saját maga nem igyekszik tisztázni magát, azt nem lehet tudomásul venni!
    És ebben részletkérdés Schmitt Pál magánember szerepe, itt jelenleg Magyarország
    első polgárának a becsülete a tét.

  22. Tóth Kati szerint:

    Akkor viselkedjünk is úgy.Tiszteljük meg azzal,hogy nem ítéljük el idő előtt.

  23. Zoli049 szerint:

    Kit, Kati?

    Ennek az embernek nem lenne szabad ott lennie.
    Biztosan ismered a múltját???

  24. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    “Mi van ha Schmitt Pál doktorija rendben van?”
    Mi van akkor ha a Vörös Csepelnek egy szava sem igaz?! Bocsánatot fogtok kérni?!
    Ugye hogy ugye! ) 🙂 (

  25. Zoli049 szerint:

    Dr. grün!

    Like! 🙂

    Mióta vagy Dr.? 🙂

    Te is copy / paste? 😉

  26. islander szerint:

    Tóth Kati

    “Tiszteljük meg azzal,hogy nem ítéljük el idő előtt.”

    Ezt ugye komolyan is gondoljátok, ugye?

  27. Dr. grün szerint:

    Zoli049!
    Egyelőre csak kisdoktori, mert magamévá tettem egy kis termetű de annál nagyobb arcú gondolkodó (sic) bölcsességét
    “Ne én nyerjem a legtöbbet!”
    Ezért a “A Zengő-hegyi bánáti bánatos bazsarózsa rezisztenciája a radarsugárzásra” Sólyom László értekezésének koppintása helyett mégis egy közérdeklődésre jobban számot tartó témakört választottam!
    Kicsit macerásabb, de sokakat izgat az “Albert Schweitzer lambarénéi kórházában szabadidejének hasznos és kreatív módon való eltöltésére működtetett harmónium sípjainak hangfekvés-változása a szubtróousi esők miatti közel 100%-os páratartalmának hatására”
    Ez utóbbi egy fejlett zenei hagyományokkal rendelkező kerületnek mégis csak tiszteletadás!
    Nem akarok Emberek Embere lenni! Pedig gyönyörű kalligrafált szignóm van, csak hát a gyorsaságom már megkopott és a feszített törvényhozási aláírás dömpinget már nem bírnám, és én még meg tudom különböztetni a szarnyalást a szárnyalástól!
    Csak úgy helyesen írásilag ))) 🙂 (((

Itt lehet hozzászólni !