Tízezer példányt rendeltek eddig az új alaptörvény díszkiadásából

Az államfő személyesen vitte át az alaptörvényt a levéltárba

MTI, Fidesz.hu, Csepel.hu

Fotó: Kitzinger Adrienn

Eddig összesen tízezer példányra kapott megrendelést a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó az új alaptörvény díszkiadásából – nyilatkozta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kedden az MTI érdeklődésére.

Elmondta: az igényekhez alkalmazkodva utánnyomásra vannak berendezkedve, egyelőre azonban csak 1700 (1000 számozott és dedikált, valamint 700 sorszám nélküli) példány készült el, amelyekből csaknem 300-at a közjogi méltóságok rendelkezésére bocsátottak.

Az ezerből az 1-es számú példány Schmitt Pál államfő tulajdona, és saját rendelkezésre megkapta a 2-99 sorszámúakat is. A 100. számozott példány Orbán Viktor miniszterelnöké, és a 101-199 példányok felett is ő diszponál. A 200. példány Kövér László házelnöké, és ő rendelkezhet a 201-től 299-ig számozott példányokkal is.

A 300., 301. és a 302. kötetet a Magyar Nemzeti Galériában állították ki, a látogatók nyolc hónapon keresztül találhatják meg ott.

A három közjogi méltóság saját példányait a szerkesztők dedikálták. Több protokollpéldány nincs az új alaptörvényből, a többi számozott példányt bárki megvásárolhatja a Magyar Nemzeti Galéria boltjában 15 ezer forintért – tájékoztatott Kerényi Imre.

Az országban bárki megrendelheti a helyi önkormányzatnál vagy bármelyik kormányablaknál az alaptörvény díszkiadásának sorszám nélküli, dedikálatlan példányát, amelynek az ára 10 ezer forint, de az interneten nem lehet hozzájutni.

A tervezett 10 ezer példányból 2 ezret még februárban kihelyeznek az önkormányzatoknál található “alaptörvény asztalaihoz”.

A kötet árával kapcsolatban Kerényi Imre megjegyezte: ez bevezető ár, később emelkedni fog.

Az új alaptörvény díszkiadása egyébként mintegy 3,3 kilogrammot nyom, A3-as formátumú és több mint 200 oldalas. “Ez egy könyvészeti különlegesség, szándékosan úgy gyártották, hogy ne férjen el a könyvespolcon, tehát különleges bánásmódot igényel” – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

Csepelen az önkormányzat épületében, az ügyfélszolgálati- és okmányirodában elhelyezett “Alaptörvény Asztalánál” lehet megrendelni a díszkiadást egy adatlap kitöltésével.

A névre szóló, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke által aláírt ingyenes alaptörvény példányokat országszerte több mint ötvenezren igényelték 2011. szeptember 1-je óta. Csepelen több százan töltötték ki a nyomtatványt- sokan közülük már kézhez is kapták a január 1-jétől hatályos új alaptörvényt.

Forrás: MTI, Fidesz.hu

Szerkesztette: Kitzinger Adrienn – csepel.hu

Az államfő személyesen vitte át az alaptörvényt a levéltárba

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön személyesen nyújtotta át az új alaptörvény első, eredeti példányát Mikó Zsuzsannának, a Magyar Országos Levéltár megbízott főigazgatójának. Magyarország újév első napján hatályba lépett alaptörvénye a levéltár Budai Várban található főépületében kap helyet, az itt őrzött jogtörténeti alkotmányok hiteles változatainak sorában, amelyek között 1267-től napjainkig született jogszabályok találhatók.

Az államfő újságírók előtt elmondott rövid beszédében úgy fogalmazott, jó helyre került az alaptörvény előző év húsvét hétfőjén, általa aláírt példánya.

Magyarország új alaptörvénye január 1-jén, vasárnap lépett hatályba. Az új alkotmány Nemzeti hitvallás elnevezéssel tartalmaz preambulumot, amely a Himnusz “Isten, áldd meg a magyart!” sorával kezdődik. “Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre. Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira. Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit” – olvasható a hitvallásban, amelyben az áll: “nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét”.

csepel.hu

12 hozzászólás “Tízezer példányt rendeltek eddig az új alaptörvény díszkiadásából” bejegyzésre

  1. Nemmondoomeg szerint:

    Büszkék lehettek.
    “……………………. Ezzel a harmadik hitelminősítőnél is befektetésre nem ajánlott kategóriába került a magyar adósság. ”

    “Orbán: Nem zároljuk a bankbetéteket”
    Ezzel az a gond, hogy senki sem hisz már neki. Eljátszotta a becsületét és mint többször írtam erkölcsileg megbukott ez a vezetés is, ahogy az elődje tette.
    Még csodálkoznak majd hogy az emberek nem bíznak bennük.

  2. grün szerint:

    http://hvg.hu/vilag/20120106_usa_amerikai_nagykovet

    A magyarok nagyrésze eddig titkolta, de mostmár kezdtenek rájönni, hogy Ők is! ))) 🙂 (((

  3. nagyapó szerint:

    Az okmányirodában a kék ívet kell kitölteni, bedobni az urnába, a hivatal intézi a továbbiakat. Szép kiadvány, jól mutat a Tripartitum reprint kiadása mellett.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Gordon szerint:

    “Ezzel a harmadik hitelminősítőnél is befektetésre nem ajánlott kategóriába került a magyar adósság.”

    Pontosabban: a harmadik amerikai hitelminősítőnél?

  5. grün szerint:

    nagyapó!
    A közjogi méltóságok bezzeg nem sajnálják a péztet a zAlkotmányra!
    100×10 000 Ft/kopf nem kevés, még ha figyelembe vesszük a nem éppen átlagos jövedelmüket!
    De mi a frásznak kellett százat vásárolniuk?! Lehet, hogy csak spájzoltak, mert ha jól olvastam később drágább is lehet!
    “Kis haszon is haszon” ahogy a dakota mondja! ))) 🙂 (((

  6. Én Szóótam szerint:

    Remélem, hogy vékony papírra nyomják ezt a tákolmányt, me’ különben dörzsöl…

    Egyébként meg most vigyétek nyallerék amíg lehet, me’ ahogy mostanában állnak a dolgok, úgy néz ki, hogy nem lesz olyan hosszú életű, mint az elődeik!

    Én Szótam…

  7. Zoli049 szerint:

    “de az interneten nem lehet hozzájutni”

    Ki az a perverz, aki beszkenneli és E-book-nak felnyomja valami torrentre? 🙂
    …szerintem lesz! 🙂

  8. grün szerint:

    Akár matek-fizika érettségi tétel is lehetne!
    Ha egy kb. 50 000 példányban megjelent alkotmány, darabonként 3.3 kg papírt tartalmaz mintegy 1 650 000 kg összsúlyban, hány iskola fűtését biztosítaná a legideálisabb technológia mellett elégetve?!
    Hazaszeretettel nem lehet meleget csinálni! ))) 🙂 (((

  9. grün szerint:

    bocs. most látom a vessző kimaradt
    tehát 165000 kg helyesen!
    Hiába bizonyos korban jobban kellene vigyázni a vesszővel! ))) 🙂 (((

  10. lolka szerint:

    grün szerint:
    2012. január 07., szombat – 09:40 -főleg arra, hogy ne maradjon ki, mert úgy nem ér semmit…

  11. demokrácia szerint:

    Ha Magyar Köztársaság nincs,minek a köztársasági elnök?

  12. ebihal szerint:

    Minek-minek? Hogy helyesírásból korrepetáljon!

Itt lehet hozzászólni !