Leminősítette Magyarországot a Moody’s

NGM: A döntés Magyarország elleni pénzügyi támadások része – Esik a forint

Magyar Hírlap, Csepel.info

Bóvli kategóriába vágta Magyarországot a Moody’s. Egy fokozattal, a korábbi Baa3-ról Ba1-re rontotta Magyarország adósságának besorolását a hitelminősítő. Utoljára 1996-ban volt a befektetésre nem ajánlott kategóriában Magyarország. Az új besoroláshoz továbbra is negatív kilátást tart érvényben a hitelminősítő.

A  Moody’s szerint nő a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit. Emellett Magyarország ‘egyre fogékonyabb az eseménykockázatokra’. A hitelminősítő szerint mindezek negatívan érintik a kormány pénzügyi erejét és csökkentik sokktűrő képességét. A Moody’s korábban a devizahitelesek megsegítése miatt tett többször is fenyegető kijelentéseket a magyar kormány ellen. A magyar kormány a devizahitelesek megsegítésével ugyanis csökkentette a bankok hasznát.

A Moody’s szerint bár a kormány elkötelezett az államadósság GDP-hez viszonyított arányának 50 százalékra történő csökkentésére, a kormány közép távú stratégiája nem világos és az egyszeri tételek, így a nyugdíjvagyon államosítása, nem javítják az adósság fenntarthatóságát hosszú távon.

A kormány jövő évre kitűzött 2,5 százalékos hiánycéljának teljesítését meg fogja nehezíteni a magasabb finanszírozási költség és az alacsonyabb növekedés. A hitelminősítő rontotta a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését: az idei évre 1,5 százalékos, míg jövőre 0,5 százalékos GDP-bővülésre számít. A másik nagy hitelminősítő a Standard & Poors azt közölte, hogy még kivár a lépéssel az IMF-EU tárgyalásokig.A Fitch egyelőre nem szólalt meg.

NGM: a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs

Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleményében.

Mint írják: azért nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be. 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés. A folyó fizetési mérleg szufficites, vagyis bevételi többletet mutat.

A közlemény kitér arra is, hogy 2011-ben, 7 éves európai uniós tagságunk óta először sikerül 3% alá szorítani a hiányt. Ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes.

A legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP növekedési rátát tudott felmutatni. A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1%-át kitevő tartalékrendszert épít be a Kormány az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel. Így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását.

Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez. Mindezt egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

Gyengül a forint – Újra közel került az euró rekord

A forint gyengülését pedig nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt – zárul a tárca közleménye.

Az eurót 314,85 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben péntek reggel hét óra után, szemben a csütörtök délutáni 311,36 forintos és csütörtök délelőtti 308,82 forintos jegyzésekkel. A svájci frankot 256,52 forinton jegyzik az előző délutáni 253,73 forinttal és a csütörtök délelőtti 251,10 forinttal szemben.

A dollár jegyzése 236,66 forint a csütörtök délutáni 233,58 forint és délelőtti 230,45 forint után. A japán jen 3,0567 forint a csütörtök délutáni 3,0290 forint és a csütörtök délelőtti 2,9854 forinttal szemben.

A forint azonnal reagált a leminősítésre, jelenleg már több mint 315 forintot kell adni egy euróért a bankközin, eközben erősödik a svájci frank a forinttal szemben, a jegyzések 256 forint fölött vannak.

Forrás:

90 hozzászólás “Leminősítette Magyarországot a Moody’s” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Matolcsy szerint a siker láthatatlan. Szerintem meg látható. Sőt érezhető is. Köszönjük.

  2. földhözragadva szerint:

    Hm, Matolcsytól más választ vártam. Pl. Mi, magyarország, leminősítjük a Moody’s-t…:( És punktum, megnézhetik magukat. Továbbá jobb, ha remeg a Standard & Poors és a Fitch is, mert jut nekik is…:(

  3. Papi szerint:

    Leminősítem ezt a céget “Moody’s”! Egyáltalán kik ezek?

  4. Papi szerint:

    Teli van már a hócipőm az ilyen dumákkal!

  5. grün szerint:

    A Moody’s leminősítette Magyarországot!
    Este, záróra után a kocsmákból kitántorgó gazdagokat kellett volna megfigyelni és mindjárt más véleményük lenne anyagi jólétünkről! Mit számít nekünk, mikor épp a zelrugaszkodásnál járunk!
    Értsd a valóságtól elrugaszkodásnál! 🙂

  6. nem aranyhal szerint:

    Lehet, hogy Papi nem tudja, hogy ki a “Moody’s
    a befektetők sajnos igen.

    Sötétek, ahelyett, hogy csak a Matolcsyt figyelnék.
    Ezért állunk itt, a rohadt komcsik meg a külföld kinyír minket.

  7. Letiltatott szerint:

    Semmi munkával, így csinálnak pénzt, tisztességes emberek véréből a zsidók…
    Bezzeg a “szappan” készítés már …

  8. Zsonyo szerint:

    Na már csak ez hiányzott nekünk!
    A kormányunk szerint meg sikersorozatban vagyunk.
    Sajnos a világ inkább hisz ennek a senkiházi Moody’s-nek mint a mi kormányunknak!
    Sajnos ezt is mi szívjuk meg!

  9. Manitu szerint:

    “A Moody’s szerint bár a kormány elkötelezett az államadósság GDP-hez viszonyított arányának 50 százalékra történő csökkentésére, a kormány közép távú stratégiája nem világos és az egyszeri tételek, így a nyugdíjvagyon államosítása, nem javítják az adósság fenntarthatóságát hosszú távon. A kormány jövő évre kitűzött 2,5 százalékos hiánycéljának teljesítését meg fogja nehezíteni a magasabb finanszírozási költség és az alacsonyabb növekedés.”

    Magyarán a Moody’s azért rontotta a minősítést, mert a kormány nem engedi triplán lenyúzni a bőrt az emberekről, és azzal indokolja a leminősítést, hogy a leminősítés után már bizonytalanabb lesz minden. Ez olyan, mintha azért vágnának le egy tehenet, mert ha levágják, már nem tud tejet adni.

    Érthető. Ez egy sima bosszú.

  10. kilgore trout szerint:

    Ez pontosan így van.

  11. Királyerdei szerint:

    A “Birodalom” visszavágott.

  12. grün szerint:

    Királyerdei!
    Az erő velük van!

  13. pityke őrmester szerint:

    így jár aki szembeszáll a nemzetközi zsidómaffiával.
    a III. világháború folyik, csak nem a harctéren, hanem a pénzpiacon.
    ilyen a zsidó, még harcolni is gyáva, csak aljas módon tud támadni.

  14. földhözragadva szerint:

    Manitu, nem ilyen egyszerű. “Bosszú” ez a jobboldalnak egy kellemes takaró, mint az, hogy a cocik ellopták. Lényeg, hogy a problémát maszatoljuk el, ebből áll a politika 20 éve Mo-on. A vidéki hasonlatoddal meg az a probléma, hogy a földesúr mindenkinek adott kicsit, magának nagyot (szja), majd visszavette 2x a kicsit, és csodálkozik, hogy a paraszt megeszi a marha elöl a silót, és le kell vágnia…:(

  15. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Egyetértek pityke őrmester szerinti hozzászólásával, itt szép lehetsz……….. ! Sajnos ilyen világot élünk, de nemcsak a mi országunk gondolom, hanem több európai ország is hasonló cipőben jár, mindenki próbál lavírozni, majd meglátjuk hogyan tovább az IMF-fel.

  16. kiskovi szerint:

    Egyértelműen megszívatnak minket “kurucos” senki házik miatt..
    Én nem látom úgy, hogy olyan helyzetben lennénk, hogy a piacot iskoláztassuk.. ellenben a piac csúnyán lealázta orbánt és csürhéjét. Csak ebben az esetben nem ezek, hanem mi szívunk.
    Már 1,5 éve nincs itt jog biztonság és befektetni sem érdemes, ezt bármelyik nem hülye itt élő megmondhatja a Moody’s érvelése ezért is furcsa, így nem értem ezeket az indokok. Befektetni ide nem érdemes, de nem a fent vázolt indokok miatt.

  17. Vátesz szerint:

    pityke őrmester: “ilyen a zsidó, még harcolni is gyáva, csak aljas módon tud támadni.”

    Igazad van, ez a harc is SEMI-CONTACT! (szemitakontakt!) 😀

  18. Királyerdei szerint:

    Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken reggel az MTI-vel, miután a Moody’s Investors Service csütörtök éjjel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

    A közlemény kiemeli, hogy a döntésnek nincs alapja, mert az elmúlt másfél évben a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be: 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés, a folyó fizetési mérleg szufficites.

    Az idén, 7 éves uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt, ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti – emeli ki a tárca, hozzátéve, hogy az ország 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes – teszik hozzá.

    Kitérnek arra is, hogy a legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP növekedési rátát tudott felmutatni.

    A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1 százalékát kitevő tartalékrendszert épít be a kormány az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel, így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását.

    A közleményben hangsúlyozzák, hogy Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez, ráadásul mindez egy olyan európai környezetben történik, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

    “A forint gyengülését nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt” – olvasható az NGM közleményében.

  19. bigyó szerint:

    A Moody’s bekaphatja!
    Ez az egész csak arra jó, hogy az olyan lihegő görények, mint grün, csapos és a többiek örömükben elélvezzenek!

    Emlékezzen már mindenki, hogy is kezdődött 2008-ban???? Az egyik hitelminősítő által kiválónak kikiáltott bank két hónappal a minősítése után bedőlt -Ő volt az első-, amelyik aztán elindította a válságot. Csak idén 97 amerikai bank ment tönkre.

    A hitelminősítők mind magáncégek, akik érdekek mentén mondanak véleményt. Ébresztő! Az egésznek semmi értelme!!!!!!!!

  20. Toth Kati szerint:

    A hazaáruló elvtársak csak erre vártak.Nem lennék meglepve,ha egyiknek-másiknak benne lenne a ragadós keze ebben a leminősítésben.Az országban minden nyomor és pusztulat ezeknek a volt kommunista,most multimilliárdos/pl. gyurcsányi,podolák,avarkeszi stb/disznófejűeknek köszönhető.És ezek dumálnak,tapsikolnak és osztogatják a nem létező eszüket.Mikor szabadulunk már meg tőlük?

  21. okos szerint:

    Kati
    Elgurultak a pirinjeid.
    Nem veszed észre, hogy kommunistán viselkedsz?

    Boldog névnapot

  22. Bolemann Lajos szerint:

    Nem értem az admin miért nem gyomlálja ki az ilyen kis tetves náci nickek (“pityke” “letililtatott”) behányásait

  23. ebihal szerint:

    Ezért szép a magyar nyelv! Ahányan olvassák, annyiféleképpen értelmezik. Mert :
    – tudomásul veszik az államadósság csökkentésére való törekvést, ez rendben
    – a kormány középtávú stratégiája nem világos – nekem se, még egy szót se mondott
    a kormány arról,hogy valójában mit akar tenni két-három év távlatában.
    – az egyszeri tételek/pl.nyugd./ csak min9imális mértékben játszanak, főleg nem úgy,
    hogy nem termelő beruházásra fordítják, lásd MOL részvények
    Az adósság hosszútávú fenntarthatósága azt jelenti, hogy lesz mindig elegendő bevétel
    a törlesztésre, ehhez viszont jövedelem termelő beruházások kellenek, és sajnos pont
    ezek hiányoznak.

  24. kilgore trout szerint:

    Mi van bólé? Talán érintett?

  25. Bolemann Lajos szerint:

    “Tudom, hogy Giró-Szász András nem ad a hitelminősítők szavára, és a híradóban is be lehet mondatni, micsoda hazug és buta társaságok ezek. A gond az, hogy a piac többi szereplője viszont még nem tette magáévá a mi értelmezésünket. Hát le se szarnánk mi az IMF-et meg a Moody’st, ha az ő borúlátó hazugságaikra fittyet hányva dőlne hozzánk a szaúdi vagy a kínai pénz. De nem dől. A keleti uralkodók sem velünk értenek egyet, hanem a háttérhatalommal. Pech. Mindenki szembejön az autópályán, ortodox irányban.”

  26. ebihal szerint:

    Esztergomban a rendőröknek kellett megvédeni a FIDESZ képviselőit a nép haragtól.
    Ezt is a hitelminősítők csinálták!

  27. Bolemann Lajos szerint:

    “Európa pénzügyminisztereinek 19 fős, a Financial Times által összeállított listáján idén is a 17. helyet szerezte meg Matolcsy György. Mögötte csak két olyan pénzügyminiszter végzett, az olasz és a görög, akik a lista összeállítása idején már nem is voltak miniszterek. Három szempont alapján készült a rangsor, a hitelességi szempontok szerint a 16., a gazdasági növekedés alapján a 10. lett Matolcsy. Viszont abból a szempontból, hogy mennyire méri fel helyesen a helyzetet, mennyire hatékony és milyen hatása van Európában, Matolcsy az utolsó helyen végzett.”

    Rohad a jobbkéz.

  28. lb szerint:

    Ma olvastam: Fideszes kiszámoló

    Egyedem begyedem tengertánc Hoffmann Rózsi mit csinálsz?
    Nem csinálok egyebet, elveszem a gyereked!
    Egyedem, begyedem tengertánc, Kósa Lali mit csinálsz?
    Nem csinálok egyebet, bedöntöm a pénzedet!
    Egyedem, begyedem tengertánc, Lázár Jani mit csinálsz?
    Nem csinálok egyebet, növelem a zsebemet!
    Egyedem, begyedem tengertánc, Giró András mit csinálsz?
    Nem csinálok egyebet, lehazudom az eget!
    Egyedem, begyedem tengertánc, Orbán Viki mit csinálsz?
    Nem csinálok egyebet, az élettől is elveszem a kedvedet!

  29. szigetország szerint:

    Csak azt nem értem, hogyan lehetnek olyan magyar állampolgárok, akik örülnek saját országuk leminősítésének? Miféle élvezetet leltek abban, hogy saját országotoknak esetleg rosszul megy a sora?

    Hozzátéve ugyanakkor, hogy ezek a minősítő cégek elég nagy kamuk, és úgy osztják az észt, mintha csalhatatlanok volnának… Pedig sokszor pofára estek.

  30. lb szerint:

    “Szigetország!” – nagyon tévedsz, én nem örülök, sőt, el vagyok keseredve!

    És legfőképpen azért, mert nem csalódtam a Fideszben és vezetőiben! Ugyanolyan korlátoltak és zsűklátókörűek, mint 2002-ben voltak! 🙁 Mi volt a Medgyesi féle jóléti rendszerváltás őrület előzménye? Matolcsy színrelépése és az új gazdaságpolitika bevezetése! Chikánt, Vargát, az igazi gazdasági szakértőket talonba tették, és elkezdtek ígérni, osztogatni (pl. 14. havi nyugdíj, emlékeszel?)! Most ott folytatják, ahol 2002-ben abba hagyták! És a legjobb úton haladnak affelé, hogy 2 év alatt megcsinálják azt, amihhez az MSZP-nek és GyF-nek 8 év kellett! Ennek nem lehet örülni, mert a levét velünk itatják meg, nekünk kell meginni! 🙁

  31. szigetország szerint:

    lb!

    A Fidesz másfél éve kormányoz, nem kéne előre eltemetni a kormányt. Az MSZP-nek 8 éve volt — nagy sírás lett a vége.
    Egyébként a Fidesz most mit ígérget? Szerintem nem mondják azt, hogy hamarosan kánaán lesz, de azt sem, hogy jövőre érezhetően minden jobb lesz.
    De legalább néhány korrupt gazembert fülön csíptek — ez is valami.

  32. Bolemann Lajos szerint:

    “Csak azt nem értem, hogyan lehetnek olyan magyar állampolgárok, akik örülnek saját országuk leminősítésének? ”

    Látsz valahol szmájlit?

  33. Bolemann Lajos szerint:

    “De legalább néhány korrupt gazembert fülön csíptek — ez is valami.”

    Én politikus bilincsbeverve utoljára a Bajnai-kormány idején láttam.

  34. Zoli049 szerint:

    Addig járt a korsó esete?
    Hallgattál volna esete?

    Megmondtuk a tutit? “Sikerült”! 🙁

  35. Narancsvírus szerint:

    Orbán kapott egy kokit a Moody’s-tól, és most csillagokat lát!!
    http://kepkezelo.com/viewer.php?file=3gu6wu9la78z8oe4dff0.jpg

  36. lb szerint:

    Szigetország!

    Fogadni mernék rá, hogy most is nagy-nagy sírás-rívás lesz a vége!
    Olvastad a Pél utcai fiúkat? Ha igen, akkor tudod, ki vont nemecsek és kik voltak a Pásztor-ikrek,
    Ha van egy kis képzelőerőd, képzeld el., mi történt volna, ha Nemecsek Ernő, a grund felé mentében találkozik a Pásztorokkal, ekőször leköpi majd ezt követően bokán rúgja őket! Az Orbán-Matolcsy páros ugyanezt játszotta el az Eu-IMF “ikrekkel”. Az eredmény is ugyanaz lett!

  37. Zoli049 szerint:

    Biztos, Szomszéd? 🙂

  38. Zoli049 szerint:

    Szomszéd!

    Nincs már meg a kép! 🙁

  39. joságos. szerint:

    Nézzük sorjában!Zsidózni nem nehéz,csakhogy ez az antiszemita hozzá állás az EU-ban ma
    nem nyerő!A neo náci,újfasiszta szélsőséggel a XXI.század nem vállal semmilyen közösséget.
    A hitelminősítőknek tetszik,nem tetszik jobban hisznek mint nekünk!Sőt,lassan ott tartunk,
    hogy zseniális Matolcsyinknak azt sem hiszik el amit kérdez!A FIDESZ sikerként tálalta a
    magán nyugdíjak lenyulását “állam adáság csökkentés”.Jövőre mit nyúl le?Mert sem ipari,sem
    mezőgazdasági termelésből nem tud semit sem csökkenteni!Esetleg a munkaerő piacra vissza vezetett rokkant nyugdíjasok adóját fogják erre fordítani?
    Ideje lenne józanul gondolkodni!Lássuk már be mindkét oldalon, ilyen nagy bajban még sosem voltunk. A fasiszták,nácik, maradjanak csendben ,ugyanis rajtunk kívül ez senkinek sem teszik!
    A pénz pedig kintről jön!HA JÖN!!

  40. Bolemann Lajos szerint:

    “Múlt hét szombaton a Magyar Nemzet diadal ittasan mutatta be címoldalán azt, hogy az IMF-fel “megindított” tárgyalások hatására hogyan erősödött a HUF a CHF-nal és az EUR-val szemben.
    Büszkén mondogatta Lézer János, hogy igazából ez érdekli a zembereket és nem más. Tényleg ez érdekli azokat, akiknek tartozása van devizába.
    Aztán telt-múlt a hét, és a megjósolt böszmeségeket kezdték mekegni a fidesz okosai. Most megtörtént az, aminek soha nem lett volna szabad még egyszer megtörténnie. Ha az előző kormány ilyen helyzetbe hozta volna Magyarországot, az akkori ellenzék teljes joggal mondhatta volt, takarodjatok!
    Emlékszem, Szijjártó Péter azt mondta a választások előtt, hogy azért van szüksége Magyarországnak egy hiteles, hozzáértő, új kormányra, mert a hitelesség visszaszerzésével az ország kockázata csökken, ami az álladósság kamatszintjének csökkentésével csökkenti az ország terheit.”

  41. lb szerint:

    Jóságos!

    Jövőre jönnek a nyugdíjak! Akkor majd igazi sírás-rívás! 🙁

  42. Bolemann Lajos szerint:

    A nyugdíjak csökkentésén fogok legkevésbé sírni.
    Végső soron a nyugdíjak folyamatos, inflációt meghaladó emelése okozta ennek az országnak a legnagyobb problémát. Az érdekelvűségben homogén nyugdíjas szavazótábor zsarolja a politikai elitet immáron 20 éve.

  43. joságos. szerint:

    Ib!ÖN lelenc gyerek?Szülei miatt kérdem.Tudja ha magának is vannak akkor egész biztos egyet értenek önnel!És miből élnek.Boleman úr!A kompenzáció az infláció miatt szükséges.Csodálom,
    hogy ezt magától nem tudja!Ennél sokkal többre tartottam magát!Amennyiben nem érti irjon
    el magyarázom!

  44. Bolemann Lajos szerint:

    Vedd fel a szemüveged!

    inflációt MEGHALADÓ emelése + 13. havi nyugdíj (fidesz 14. havi) + 50%-os , illetve ingyenes utazás.

  45. Lakó1214 szerint:

    A világ össdzeesküdött a hülyék ellen? Ugyan! 🙂

    Ajánlok egy jó és élő, prezentálható példát.

    A Youtube-on keressenek az összeesküvés elméletek hívei egy magyar előadót, mindegy, csak ne világhírűt! 🙂

    A video alatt van egy négyzet “mutass videostatisztikákat” címmel.
    Rá kell kattintani.

    Eljövendöl egy világtérkép és ott egy légyszarnyi zöld pötty vagyunk mi.

    Kérdezem, hogy ki és miért szállt arra a pöttynyi államra rá, keresztes hadjáratként?

    Ugyan már.

  46. Lakó1214 szerint:

    Matolcsy aszonta nem mond le…
    Fel is mondhatna. 🙂

  47. Incike szerint:

    Boleman kedves ma megérkezett a nyugdíjas levél,köszönet a feladónak!

  48. "?!" szerint:

    Ennek a leminősítésnek a jelentősége semmi ahhoz képest, hogy sikeresen megtörtént a Vörös Csepel című könyv bemutatója.

  49. Lakó1214 szerint:

    Incike!

    Akkor nyomj egy lájkot érte a Facebook-on és mégegyet a moody’s miatt is. 😛

  50. joságos. szerint:

    Boleman úr!Ne vegye zokon de önnel sem kívánok tegeződni!A szemüveg rajtam van.
    13.és14.havi nyugdíjról egy szót sem irt 18:52 hozzászólásában.Amit előzőleg írtam azt továbbra is fent tartom.

  51. Ditte szerint:

    Ha valami nagyon okos ember jár erre, legyen szíves mesélje el nekem, hogy az x számú hitelminősítőből, amiből három nagyon mérvadó van, miért csak egy minősített le minket? És mitől függ, hogy melyiknek hisznek? Ha meg csak egy ilyen nagyon okos hitelminősítő van, a többit miért tartják?
    Amit, most nem értek, egyszerűen ennyi…

  52. Lakó1214 szerint:

    Kinek szóltunk be? 🙂 Ennyi… Mit nem lehet ezen érteni? Költői:
    -minden a legnagyobb rendben lenne itt gazdaságilag?

  53. Ditte szerint:

    Kedves Lakó1214, sajnálom, a kérdésemet sem értetted, ezért válaszolni esélyed sincs.

  54. Lakó1214 szerint:

    Valami halvány fogalmad van a hitelminősítőkről? Mármint a tevékenységükről? Már csak azért kérdezek vissza, hogy ne zavarjon össze az a tény, hogy “csak” egy minősített le (eddig) minket.
    Egyéb kérdésed van, amire nehéz válaszolni?

  55. Ditte szerint:

    Semmi fogalmam nincs, ezért keresek egy okos embert, aki az én egyszerű szintemen válaszolni tudna a kérdéseimre. Nem tartozom azok közé, akik szakértőnek tüntetik fel magukat bármely témánál, némi internetes böngészés után.
    Mindig vallottam, kérdezni nem szégyen, egy okos ember a kérdésről látja, hogy nem teljesen hülye az illető, csak tájékozatlan.

  56. Ditte szerint:

    Továbbá azt sem értem, hogy Bokros alatt miért voltunk “bóvliban” ?

  57. csaba péter szerint:

    A hitel minősítés egy szakma pont olyan mint az ingatlan értékbecslés.
    Voltaképp mindegy , hogy mit mire minősítenek amikor konjuktúra van .
    Az hogy mégis számít az amiatt van hogy a piac igényli ezt a tevékenységet , és mivel általában pontos és megbízható emiatt beszámítják az üzleti tervbe a minősítést.
    Ha a VILÁGBAN ez az általános gyakorlat , akkor tök mindegy , hogy egy adós hogy kapálózik ellene .
    A hozzászóló sok izének látni kéne , hogy széllel szemben lehet ugyan pisálni de az eredmény visszaszáll.

  58. csaba péter szerint:

    Úgyhogy fijjug ideje csomagolni , mátol a komcsizással már csak siettetitek a bukást .
    Ki a döglött lovat érdekel a csepeli komcsi könyv ha bedől minden.

  59. Lakó1214 szerint:

    …és a különböző hitelminősítők, különböző befektetői, üzleti és ipari csoportoknak “értékbecsülnek”. Emiatt van belőlül több és igény is irántuk.

  60. Ditte szerint:

    “Voltaképp mindegy , hogy mit mire minősítenek amikor konjuktúra van .”

    Ezt megint nem értem, konjunktúra idején, nem számít a tőkésnek a megtérülés, a biztos profit?

  61. csaba péter szerint:

    Ja igen ezt is a Gyurcsány meg a zsidók csinálták.

  62. csaba péter szerint:

    De számít Ditte , csak akkor tőbb lehetőség van a lavírozásra

  63. Ditte szerint:

    Kedves csaba péter, miért tereled olyan irányba az eszmecserét, amilyen irányt én sosem képviseltem? Persze ezt csak akkor kérdezem, ha nekem szólt a gyurcsányos, zsidós lábjegyzeted.

  64. gyalog szerint:

    Az igazság pillanata elérkezik. Lesz miért szűkölnie ennek az antidemokratikus társaságnak.

    “és így szóltak a hegyekhez és a sziklákhoz: “Essetek ránk, és rejtsetek el minket a királyi trónuson ülő arca elől, és a Bárány haragja elől”

    Jel 6:16

    Szeretettel, gyalog

  65. Ditte szerint:

    Kérdéseimre választ nem kaptam, továbbra is várom a feleletet, ha valaki megtisztel vele.

  66. csaba péter szerint:

    Nem ez az izéknek szólt.
    A dolog lényege az ,hogy a hitelminősítés az egy igen komoly elemző hírszerző és és prognózs készítési munka. Ha a hitelminősítő melléfog akkor bizony lőttek neki mert nagy valószínüséggel kiesik a piacról.
    Aki már vett fel kölcsönt az tapasztalhatta, mi mindenre kell hiteltérdemlően válaszolni . Az is hitelminősítés.
    És akit egy bank elutasít , azt a többi sem biztos hogy pozitívan kezeli , mert ezek az adatok bizony nem titkosak.

  67. gyalog szerint:

    Kedves Ditte!
    Szerintem a másik két hitelminősítő még kivár. Más malom – más őrlés. Most minden azon múlik, hogy képesek-e Orbánék visszaterelődni a reális világba az irracionálisból. Ha igen, úgy a Standard and Poor’s nem minősít le bennünket, elkerüljük a csődöt. Ha továbbütik az eszementség vasát, hát inkább nem jósolok, nagy baj lesz.

    Szeretettel, gyalog

  68. csaba péter szerint:

    Természetesen mindenkinél más az algoritmus , ezért hasonló eredményre természetesen nem egyszerre jutnak.

  69. "?!" szerint:

    “Ditte” írta 22:01-kor:
    “Kérdéseimre választ nem kaptam, továbbra is várom a feleletet, ha valaki megtisztel vele.”

    Kedves “Ditte”!
    A három mérvadó hitelminősítő közül kettő már korábban jelezte, hogy hasonlóan leminősítik Magyarországot, de az IMF irányába történt magyar kezdeményezés után közölték, hogy a tárgyalások megindulása esetén februárig kivárnak és a tárgyalások eredményének figyelembevételével fogják Magyarországot minősíteni.

  70. Vica szerint:

    Szomorú ez a helyzet. Ez az ország túl kicsi ahhoz, hogy kizárja magát az EU és a pénzpiac által diktált normák alól. Széllel szemben nem érdemes pisilni… Szent István bölcsen belátta, hogy alkalmazkodnunk kellett a környezetünkhöz, aminek ára volt, nagy ára, hiszen föl kellett adnunk a hagyományainkat, a vallásunkat az életben maradásért. A fenyő ága meghajlik a hó alatt, ezért nem törik le. Lássátok már be, hogy nem viheti vásárra senki a hazáját!!! Ha valaki nem tudja, mi a Moody’s, esetleg azt sem, mi az IMF, és talán mégis van beleszólása a politikába, akkor valóban nagy gáz van. Sajnos úgy érzem, nem a Moody’s, vagy az IMF, vagy ha úgy tetszik, a bankárok tipornak el minket, megtesszük azt mi magunk magunkkal. Szomorú, mert úgy érzem, nincs menekvés. Még 2,5 évig bizonyára rohanunk fejjel a falnak, mert a nép birka türelemmel viseli, ahogyan ellehetelenül. Nincs középtávú stratégia? Nincs megfelelő mértékű termelés, ami fellendülést hozhatna? Nem ellenséget kellene folyton keresgélni, és folyamatosan másokra ujjal mutogatni, hanem ésszerű, az ország javára váló döntéseket hozni azzal a kihazudott 2/3-dal, mert előbb-utóbb beledöglünk.

  71. Vátesz szerint:

    Lb és szigetország! Kár veszekednetek egymással! Az MSZP és a Fidesz egyformán tehetségtelen országkormányos!

    Mea culpa, mea maxima culpa! Az eszes parasztgyerek 2002. április 9-én 15:55-kor elküldte ama nevezetes gázár-kampányötletét faxon a Fidesz Lendvay utcai székházába. Orbán este 7-kor a TF-en már azzal kampányolt. Innentől mindenkinek ismerős a történet, a két hataloméhes társaság, a mögöttük álló pénzéhes klientúrákkal, eszeveszett ígérgetésbe kezdtek. Ez döntötte romba Magyarországot!
    Az eszes parasztgyerek köszöni jól van, s közli túléli mindkét társaság kormányzását. A nép meg élvezze, hogy ilyen silány társaságokat hatalomba szavazott! Amit főztek, egyék meg! Én osztozom népem sorsában.

  72. csaba péter szerint:

    Azt hiszi kedves Vica , hogy ez valakit is érdekel, ezek közül?

  73. csaba péter szerint:

    Tényleg igaza van kedves Vátesz , mint régebben írtam : az a trgédiánk , hogy a gengszter váltás során sikerült lecserélnünk a törzskönyvezett idiótákat ,gátlástalan rablókra

    ” szegény , szegény Magyar hazám”

  74. grün szerint:

    Vica!
    Valahogyan ezt O.(nulladik) Viktor királlyal kellene közölni és hűséges alattvalóival! 🙂 🙂

  75. GOMDOLKODÓ! szerint:

    “Vica szerint:
    2011. november 25., péntek – 23:39”

    T. Vica!
    Lássuk be!

    -széllel szemben is lehet pisilni, csak azt üvegbe kell tenni, s akkor már érdemes, mert muszáj,
    -a leminősítők, a bankok csupán eszköz szerepét töltik be, -miután a Birdenberg csoport Külügyi Tanácsa meghozta a döntést-, azaz végrehajtják a hozott döntéseket, hiszen ez a feladatuk!
    -az, hogy mi magunk tiporjuk el saját magunkat, -hozzá teszem és emésszük fel magunkat- abban sajnos sok igazság van! Hányszor leírtam e helyütt is, hogy össze kell fognunk, mert másként nincsen esélyünk a kilábalásra, felemelkedésre. Addig vagyunk csak képesek, hogy folyton marakodjunk, örülni a veszteségeknek stb.
    -mostanában sokan emlegetik az Izlandi példát: MICSODA ÖSSZEFOGÁSSAL ÉRTÉK EL EREDMÉNYEIKET! Miközben a politika és gazdasági bűnöket elkövetőkkel szemben a törvény szigorával léptek fel. (börtönévekben)
    -amíg nálunk nincsen törvényes foganatosítás, őszinte, nyílt, tiszta beszéd addig nincsen alapja semminek! Ki mondta meg “csak 1990 óta” őszintén a problémákat, ki hajtatta végre a törvény szellemében, -az igazságszolgáltatás hiány miatt- a következetes, és adott esetekben az ítélkezéseket, mondjuk csak “STRASBOURG SZELLEMÉBEN!”
    -végül, de nem utolsó sorban: az európai országok vezetői olyan jól “működtek, hogy ott minden rendben van? Ugye nem! Hiszen NO.-ban is és másutt is recesszió és nem konjuktúra, hanem DEKONJUKTÚRA VAN, de az egész világban! (T. Csaba Péter)
    -hol van a környező országokban, az EU-ban félévnyire is bármiféle koncepció, amikor 24óra alatt megváltoznak események, folyamatok? Abszolút fejveszett kapkodás lesz egyre inkább úrrá, azaz, nem az anarchia felé közelítünk?
    -a nagy elszívások, bedöntések tudjuk mire szükségeltetnek:
    az emberiség életében, “legdrámaibb játékához”!

  76. Princess szerint:

    Ez a tiszta beszéd: Problémák és kifogások mindig voltak, vannak és lesznek is…. Ez a tapasztalat! Ha van rajtad sapka, akkor az a baj, ha nincs, akkor az a baj, és a kákán is lehet csomót keresni!!! Ha nagyon akarunk találni hibát, az mindig is lesz!!!
    …vannak (és mindig is lesznek), akik a hibát keresik, ahelyett, hogy a fejlődést látnák (most legalább kaphatunk kenyeret és cukrot mindig a közértben és nem a fejadagra kell várnunk). Szomorú dolog ez, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a bérelégedetlenkedők csak a műsort tolják, de lényegi változást egyik sem tesz. Ja, de követelni azt tudnak! Emberek tettek kellenének, a szöveg már unalmas….

  77. Princess szerint:

    “…meg bűnhődte már e nép a mutat, s jövendőt.” – és ez mennyire igaz!!!!! Tettek róla odafent, hogy így legyen. Hova akarják még tovább húzni azt a nadrágszíjat???

  78. kritikus szerint:

    Egy vigasztaljon Princess: hogy amikor már nem tudják tovább húzni (aminek itt az ideje lassan), akkor belátják, hogy a tarthatatlan állapotok a vesztükhöz vezettek, ugyanis vagy elhal a nép (és nem lesz kin hatalmat gyakorolni) vagy kitáncol a szorításból (külföld), de így vagy úgy vége lesz.
    Lehet, hogy pont ezt akarják?!

  79. 21 kerület szerint:

    Az a baj ebben az országban hogy 20 évvel a rendszerváltás után még mindig a multban élünk ahelyett hogy a jelenel foglalkoznánk.

  80. kiskovi szerint:

    Ditte:
    “Ezt megint nem értem, konjunktúra idején, nem számít a tőkésnek a megtérülés, a biztos profit?”
    De pont ez a mozgató rugója és vannak a spekulánsok is, akik ráadásul nagyobb kockázatot vállalnak és nagyobb nyereséget is. Na most Magyarországon nincsen jogbiztonság , nincs semmi, ami miatt egy tőkés idejönne. A spekulánsok meg megérezték a vérszagát és bizony abba az irányba nyomják a piacot, hogy az nekünk nagyon rossz lesz. Egyszerűen levetítve a dolgot, látsz egy hírt, hogy holnap 600FT lesz a benzin, most vagy azt teszed, hogy bevásárolsz most a benzinből, persze ezt annak a tudatában, hogy a kutas bármikor elveheti tőled a benzint, ha neki úgy tetszik. Vagy adsz ajánlatot arra, hogy 200ft vennél töménytelen benzint.

  81. lb szerint:

    Ditte!

    Kocsit hogy szoktál vásárolni? Nyilvánvelolvasod a szaklapokban megjelent cikkeket az adott típusról. Ha az egyik rosszat ír róla, akkor arról mit gondolsz? A kocsi rossz, vagy a szakírók nem értenek hozzá?
    Ugyanez a folyamat játszódik most le az országminősítéseknél. Csak itt a minősítő intézetek a “szaklapok”, Itt is fel lehet tenni a kérdést, hogy tényleg az adott országgal van probléma, vagy a minősítők szaktudásával. És mondhatom éln, hogy az országgal minden rendben, ha a többi olvasó inkább a “szakérőnek” hisz, és úgy gondolja, hogy az országgal van probléma. Ami a többi minősítőintézetet illeti. Múlt hét csütörtökön a legnagyobb a S&P jelezte, hogy le fogja országunkat minősíteni. hogy ezt elkerüljük,l Orbán és Matolcsy sebtében bejelentették, hogy újra tárgyalni fogunk az IMF-fel. Majd a következő napokban azt is hozzátették, hogy a korábbiaktól eltérően, természetesen az általunk felállított feltétetek szerint. Ettől az egész komolytalanná vált és sokan úgy gondoltrák, többek között a Moody’s szakértői is, hogy komolytalan az egész és leminősítettek minket! AZ S& egyelőre kivár, és megvárja a tárgyalások végét. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor a Moody’s is fel fog minket minősíteni, és akkor mindenki nagyon happy lesz! 🙂

    Én Kövér László állítólagos reakcióján (“És Matolcsy még miniszter?!”) gondolkoztam el, amikor Orbán tájékoztatta őt, hogy újra leülnek az IMF-fel tárgyalni. Orbán mikor fogja felismerni, hogy ha nem szabadul meg időben Matolcsytól, akkor ő is bukni fog!

  82. Jeniszej szerint:

    Lám, lám mint a karikacsapás úgy ér többet, kevesebbet a magyar forint.
    Pedig hajdanán szállóigévé vált a béka táborában, miszerint termelj többet jobban, élsz.
    Meg ilyeneket hallottam meg-lett felnőttek szájából énekelve, hogy kényszer volt egykor a munka. Ma hősi tett. – akkor!
    Ma vajon, hogy változott meg az ének mondani valója.
    Akkor, amikor a pénzügyi világemberek nem kapnak puncit, mint szolgáltatást a szállodai alkalmazásban álló csajoktól. Ha nem dughatnak ott, akkor a Magyarokkal bassnak ki, mert dugni akarnak mindenáron a megátalkodottak.
    Na ezt kapd ki “rövid joságos” macskakörmök között. – de nem magázva és szemüveg nélkül.
    ))) 😀 (((

  83. Ditte szerint:

    Köszönöm a válaszokat, körülbelül annyit tudtam meg, amennyit az újságokban olvashatok ezekről a szervezetekről.
    Amikor fiatal voltam, azt hittem, hogy komoly szervezetek egészen másként épülnek fel, mint más, a társadalomban alsóbb szinten működő szerveződések. Amióta két országos jelentőségű szervezetnél is dolgoztam, úgy látom, hogy az emberiségnek nem sikerült még mindig kiküszöbölnie az “emberi tényezőt”.
    Nem lennék meglepődve, ha egy fontos pénzügyér szexuális élete ténylegesen befolyásolná
    az én kis hétköznapi életemet. Ha hagynám.

  84. Lakó1214 szerint:

    Esetleg, ha mindkét “oldal” médiáját górcső alá vennéd, akkor reálisabb kép állna össze. A fenti hozzászólók elmagyarázták pedig.

  85. Ditte szerint:

    Rossz hír. Mindkét “oldal” médiáját olvasom.

  86. kiskovi szerint:

    Ditte: A hírközlőknek is nagy szerepe van abban, hogy az ember mit gondol és mit hisz el. A helyzet nem egyszerű, de jó irányba haladsz!
    Ha a te munkádra ki kihatnak a hétköznapi érzelmek/frusztrációk, másra is kifognak.

Itt lehet hozzászólni !