A koalíció úgy szűnt meg, hogy közben megmaradt

Magyar Hírlap, Inforadio.hu

Úgy mentek, hogy maradtak

 Úgy mentek, hogy maradtak (fotó: Index)

Már az első nap ellentmondásba keveredett saját magával az elméletileg konstruktív ellenzéki pártként tovább működő szabad demokrata frakció, ugyanis – bár nem ért vele egyet – megszavazza a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt. Egyebek között ez derült ki a parlament tegnapi plenáris ülésén, valamint az, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő továbbra is kitart a május elsején megfogalmazott ígéretei mellett.

Szűcs Erika, Szabó Pál, Szabó Imre, Székely Tamás és Molnár Károly is letette tegnap miniszteri esküjét az Országgyűlés előtt. A kisebbségi MSZP-kormány első parlamenti napján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szóra sem méltatta a Fidesz–KDNP és az MDF által szorgalmazott bizalmi szavazást. A kormányfő inkább a következő két év szerinte pozitív változásairól beszélt, amelyekről már a május elsejei, városligeti előadásában is hallhattunk. Mint mondta, iskolák százait újítják majd fel, növekedni fognak a bérek, ezek mellett pedig csökken az államháztartási hiány.

Ezután derűs percek következtek. Kóka János felszólalása előtt először az ellenzéki padsorokból hangzott nevetés, miután Szili Katalin házelnök felolvasta a liberális pártelnök felszólalásának címét: Első nap ellenzékben. “Jó az irány” – súgott össze néhány szocialista képviselő, majd amikor a házelnök figyelmeztette Kókát, hogy elmulasztotta a felszólaláshoz szükséges csipkártyáját használni, a kormánypárti politikusok is hangosan nevetni kezdtek. A volt gazdasági miniszter az egykulcsos adórendszer bevezetésének szükségességét hangoztatta, valamint azt, hogy a gazdaság fellendítésének elengedhetetlen feltétele a vállalkozói szféra megerősítése. A munka ünnepén ellenzékivé lett párt elnöke szerint az idei május elseje üzenete az, hogy az emberek több pénzt akarnak. A kormányzat szerkezeti átalakításáról szóló törvény általános vitáján Navracsics Tibor frakcióvezető hangoztatta a Fidesz elutasító álláspontját. “Érdekes, hogy pont az MSZP kampányolt a választások előtt azzal, hogy egy kisebb és olcsóbb kormányzattal is lehet igazgatni az államot. Ezzel szemben mostanra azt látjuk, Gyurcsány Ferenc csak arra lehet büszke, hogy szétzilálta a központi közigazgatást, most pedig egy újabb minisztérium létrehozásával rukkolt elő” – emlékeztetett Navracsics. A fideszes politikus szerint cseppet sem különös, hogy ez a kalandorpolitika a most tapasztalható gazdasági válsághoz vezetett. A magát tegnaptól ellenzéki szerepbe pozicionáló SZDSZ részéről Hankó-Faragó Miklós is egyet nem értését fejezte ki a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatban. Mint mondta, a korábban hangoztatott olcsóbb állam elvével mond ellent a tárcák számának növelése. Pártja pedig saját magával szemben került ellentmondásba, ugyanis az SZDSZ-es képviselő az általa hangoztatott kifogások ellenére, beszéde végén mégis csak kijelentette: támogatják a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását.

“Kínos, hogy már az első napon szembefordulnak az általuk hangoztatott elvekkel, ennek ellenére csak biztatni tudom önöket, ha most még nem is, később menni fog az ellenzékiség” – ezt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere mondta, utalva arra a Kóka János által megfogalmazott alapvetésre, miszerint konstruktív ellenzéki pártként nem azt fogják nézni egy javaslaton, hogy honnan jött, hanem hogy mi van benne.

Szigeti Péter, az OVB elnöke pozitívnak minősítette az ötven százalék feletti részvételt a szociális népszavazáson, és elhárította a testület felelősségét annak kapcsán, hogy a kezdeményezéstől tizenhárom hónap telt el a referendum kihirdetéséig. Répássy Róbert (Fidesz) szerint ha az OVB-n múlt volna, meg sem tartják a népszavazást, az ellenzéki párt pedig nem fogadja el Szigeti beszámolóját.

Fidesz: végóráiban a kabinet

Erős felhatalmazású kormányra van szüksége Magyarországnak – úgy tudjuk, erről beszélt tegnap a Fidesz-frakció ülésén Orbán Viktor pártelnök. Ehhez demokratikus úton meg kell magát méretnie a Fidesznek egy új, előre hozott választáson. Információink szerint a pártelnök egyetértett abban Navracsics Tibor frakcióvezetővel, hogy az új kisebbségi kormány felhatalmazás nélkül működik. Az is szóba került, hogy a kormánypártok és holdudvaruk egyre erőteljesebben riogatnak azzal, hogy mi lesz, ha a Fidesz kétharmados arányban nyeri a választásokat. Ez a Fidesz vezetői szerint egyértelműen a Gyurcsány-kormány végjátékát jelenti. Úgy tudjuk, Orbán Viktor óva intette a képviselőket az elbizakodottságtól, és újra azt mondta: fegyelmezettséget, határozottságot kér tőlük. Hangsúlyozta, hogy csak kemény munkával lehet sikert elérni.

Forrás: Magyar Hírlap

Török: A koalíció úgy szűnt meg, hogy közben megmaradt

Elképzelhető, hogy az SZDSZ nem akarja elvágni annak lehetőségét, hogy nyár végén vagy ősszel ismét összeálljon a koalíciós kormányzás – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András politikai elemző. Török Gábor politológus ugyanakkor arról beszélt: az SZDSZ az elnökválasztásig elsősorban saját ügyeire koncentrál, a pártot belső hatalmi kérdései vezérlik.

A koalíció úgy szűnt meg, hogy közben megmaradt: hétfőn a Parlamentben három kivételtől eltekintve – két szabad demokrata képviselő nemmel szavazott, egy pedig tartózkodott – az MSZP és az SZDSZ olyan fegyelmezetten szavazott együtt, mint a koalíció fénykorában – mondta Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ennek oka lehet az, hogy az adott interpellációkban, törvényjavaslatokban nem volt vita a két párt között, Török Gábor szerint azonban az együtt szavazás üzenete, hogy az SZDSZ továbbra is a kisebbségben lévő MSZP-t támogatta. Eközben az ellenzéki oldal három másik pártja minden esetben nemmel voksolt, néhány tartózkodás volt csupán – fűzte hozzá a politológus.

A parlamenti matematika szempontjából érdekes, hogy a Fideszből kivált két független képviselő az egyetlen igazán téttel bíró szavazásnál, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény részletes vitára bocsátásánál az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szavazott együtt – mondta a Vision Consulting igazgatója.

Újraköthetik?

A Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: az, hogy az SZDSZ az MSZP-vel együtt szavaz, jelentheti, hogy a koalíciós tárgyalás még nem lefutott kérdés.

A két volt koalíciós partner érezheti azt, hogy őszre új helyzet alakul ki: egyrészt személyi kérdésekben, másrészt abban a tekintetben, hogy az érdemi döntéshozatal megkezdésével nehezebb lesz majd megszerezni a szavazatok többségét – magyarázta Giró-Szász András.

A politikai elemző úgy véli: a politikai ráció is azt diktálja, hogy a két volt koalíciós partner közeledjen egymáshoz, amint a személyi ellentétek elsimulnak. Éppen ezért nem érdekük, hogy most olyan kérdésekben konfrontálódjanak, amelyek miatt a későbbiekben nehezebbé válhat a koalíció újbóli megkötése, más vezetőkkel az élen.

Kiszámíthatatlan

A Vision Consulting igazgatója szerint az SZDSZ mostani lépéseiből nem lehet következtetni arra, hogy mit tesz majd a párt a következő hónapokban. Ma az SZDSZ-ben senki és semmi sem az, mint aminek látszik: a belső viszonyok, a hatalmi kérdések határozzák meg, hogy a párt hogyan viszonyul az egyes témákhoz – mondta Török Gábor.

Az SZDSZ most nem lát a saját, belső körén kívülre, kizárólag azzal van elfoglalva, hogy ki lesz a párt elnöke június 7-én – tette hozzá a politológus.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “A koalíció úgy szűnt meg, hogy közben megmaradt” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Nagyon jól mondta Harrach Péter : ” az SZDSZ már nem csak a saját tárcái ügyébe, hanem minden ügybe beleszólhat.
    A kutya és a farok alkujában a győztes továbbra is a farok lesz!”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !