“Döbbenet” – leállt a szakmai munka a kormányban

Hírszerző

Gyurcsány

Hetek óta nem kerülnek érdemi előterjesztések a kormány elé, a koalíciós válság a jelek szerint felülírja az ügymenetet. A (még) liberális minisztériumoknál a helyzetet bonyolítja a közeljövőben bekövetkező vezetőváltás is. Emiatt több fontos ügy is parkolópályára került ezekben a minisztériumokban.

“Döbbenet. Nem csinálunk semmit. A kormányülések húsz percig tartanak, és csak nemzetközi szerződések kerülnek napirendre, amiről természetesen semmi megtárgyalnivaló nincs, csak átlapozzuk őket. Ezen kívül legfeljebb arról beszélünk, hogy ki kér ásványvizet” – jellemezte a kormányválság óta jellemző helyzetet egy miniszter a Hírszerzőnek.

A miniszter megerősítette értesüléseinket, hogy a koalíciós válság kirobbanása óta gyakorlatilag leállt a szakmai munka a kormányban, a folyamatban lévő, nagyobb horderejű ügyek nem kerülnek be a testület elé. (Az MDF éppen tegnap este kifogásolta, hogy “a szocialisták már az érdemi munka látszatára sem ügyelnek”.)

A három liberális tárcánál a helyzetet tovább bonyolítja, hogy várhatóan interregnum kezdődik május 1-től, ami természetesen szintén nem kedvez az ügymenetnek, tekintve a magyar közigazgatás hagyományait, az erős politikai irányítást, amely nélkül a szakapparátus általában “béna kacsa”.

Meddig tart az interregnum?

Hogy ez a köztes időszak milyen hosszú lesz, mennyi ideig hiányoznak majd a politikai vezetők (miniszterek, államtitkárok) az érintett tárcák éléről, még kérdés. A váltás elvileg akár napok alatt is levezényelhető lenne: a liberális miniszterek leköszönésének napján a kormányfő megnevezi új jelöltjeit, és azon melegében a köztársasági elnök elé terjeszti a neveket, aki jóváhagyja ezt, majd a kormányfő kinevezi őket. Ezután jöhet a bizottsági meghallgatás (ami persze koalíciós többség híján nem lenne az eddigiekhez hasonló sétagalopp), és a parlament soron következő ülésén az új tárcavezetők letehetnék a hivatali esküt.

Gyurcsány Ferenc többször nyilatkozta korábban, hogy május 1. után hajlandó csak beszélni az új kormányról, mert addig a koalíciós szerződés is érvényben van. Így nyitott az a kérdés is, hogy csak a távozó liberális kormánytagok helyére keres új embereket, esetleg jobban megkeveri a kártyát, netán a kormány szerkezetét is átalakítja – mindhárom forgatókönyv szóba került már.

A harmadik esetén módosítani kell a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006/55-ös törvényt, amihez a kisebbségi kormánynak máris szövetségest kellene találnia – így egy új kabinet felállítása bizonytalan időre tolódhatna ki – pedig a párt egyik alelnöke szerint őszig bizonyítaniuk kell, hogy hatékonyan tudnak dolgozni, különben “kizavarják őket az erdőből”.

A szabályok szerint a Miniszterelnöki Hivatal veszi át az érintett tárcák ügyeit, vagy helyettesítő miniszterek lépnek ideiglenesen a távozók helyébe – a környezetvédelmi tárcánál például azt mondták, Gráf József agrárminiszter lesz az utód.

Az ügymenet a három liberális minisztériumban viszont már így sem száz százalékon pörög. “Már most látjuk, hogy van olyan törvényjavaslata a tárcának, ami hetek óta bent hever, és nem kerül fel a napirendre, nem is értem, hogy miért” – mondta a Hírszerzőnek Horváth Ágnes. Így “parkolópályán van például a nemdohányzók védelméről szóló törvény, vagy az otthonszülés újraszabályozása is”.

Átadás-átvétel

A tárcánál most zajlik az átadás előkészítése, a miniszter szerint még “rengeteg folyamatban lévő ügy van, amit lehetett, még áprilisban próbáltunk lezárni, ezen dolgozott a teljes minisztérium”. Ezek közé tartozik például a kórház-átalakítás során bezárt intézmények tényleges bezárása, a vagyonátadás. Átadnak jópár peres ügyet is, a tárca több kórházzal áll perben pillanatnyilag, de zajlik a jogi csörte Rogán Antal V. kerületi polgármesterrel is.

A másik két liberális minisztériumból lapzártánkig nem nyilatkoztak, de mint megtudtuk, ott is parkolópályára került pár ügy. “Az új KRESZ-szel például mi már biztosan nem fogunk kijönni” – mondta egy forrásunk a GKM-ből, aki szerint nem várható, hogy száz százalékon pörögjön az ügymenet. A folyamatban lévő nagyobb horderejű ügyeken (az M6-os második szakaszának előkészítése, az elektronikus útdíj-fizetési rendszer kiépítése, vagy éppen a lobbizás az Európai Innovációs Központ Budapestre hozásáért) természetesen dolgoznak a megbízott munkatársak, de “egy ilyen helyzetben nyilvánvalóan más motivációkkal dolgozik mindenki”.

“Egyelőre senki nem beszélt velünk az ügyek átvételéről, de ez szerintem természetes, hiszen de jure még egy koalíciós kormány vagyunk” – mondta a “zöld minisztérium” egyik vezetője lapunknak, aki szerint a folyamatban lévő ügyekben teljes értékű munka folyik, Fodor Gábor miniszter és (az egyébként szintén erősen koalíciópárti) Kovács Kálmán államtitkár például folytatja a Klímakörútnak nevezett akciót a tárca klímavédelmi programjának propagálására. “A második félévre szóló tervezés természetesen teljesen leállt” – tette hozzá ugyanakkor informátorunk.

Forrás: Hírszerző

4 hozzászólás ““Döbbenet” – leállt a szakmai munka a kormányban” bejegyzésre

  1. atata szerint:

    Döbbenet? “Másfél évig nem csináltunk semmit.” (Aki nem tudná részlet a hazugság/igazság beszédből.) Mi ezen a meglepő? Ha meg csinálnak valamit akkor abban nincs köszönet, hadd ne soroljam a kurdarcokat. A borzasztó hogy ebből a Megyó-fecó ügyletből a mi osztályrészünk mindössze a szívás – pártállástól függetlenül! Ebbe lehet csak igazán beleszakadni.

  2. Nagyapó szerint:

    Nem igaz! Ugyan a kormánytól függetlenül, de folyik a törvénykezési munka. Elkészült, és vita előtt áll egy szocialista képviselő által jegyzet törvény, a nyakkendőtörvény. Bravó!
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  3. morzsi szerint:

    Vajon mi a jobb nekünk, ha nem csinálnak semmit, vagy ha csinálnak valamit? Nem biztos, hogy az utóbbi a jó a Kurcsány-kormánynál!

  4. Székely szerint:

    Morzsi. Egyetértek veled, de ez valahol azért nagyon szomorú. Azon gondolkodom, hogy hogyan süllyedhetett az MSZP és SZDSZ.

Itt lehet hozzászólni !