244 forint fölött a frank

Index


Bár reggel erősödéssel nyitott a forint a devizapiacokon, napközben elfogyott a lendület. A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is borúlátó, az Egyesült Államokban a két nagy párt között megkötött adósságmegállapodásnak egyre több a kritikusa. Emiatt a svájci frank a kora délutáni órákban az euróval és a dollárral szemben is rekordra drágult, majd négy óra körül szinte percenként döntött újabb és újabb csúcsokat.

A frankerősödési hullámból a forint sem maradt ki. Bár reggel még 233-234 forint között kereskedtek a frankkal, kora délután már 237 forint fölött volt az ára, majd fél négy után nem sokkal átlépte a múlt pénteken 239-es szinten elért rekordját is. Az új csúcs a Buda-Cash adatai szerint fél négy után néhány perccel 239,66 forint volt.

Ezután szinte percenként erősödött újabb és újabb magasságokba. Háromnegyed négy után néhány perccel már 240,78 forint volt a történelmi csúcs, négykor már 241,82 forint. Negyed ötig, szinte percenként erősödve, 244,27 forintra drágult a frank. Ez azt jelenti, hogy reggel nyolc óta nagyjából 10 forinttal, ám csak az elmúlt nagyjából egy órában majdnem 7 forinttal drágult a frank, az egy óra alatt 2,5 százalékos árfolyamváltozást jelent.

Az euróval szemben a dél körüli 1,128-as szintről is tovább erősödött egy frank. Fél négy körül az 1,12-es szintet érte el az árfolyam. A dollár-frank árfolyam 0,7801-es szintig esett, holott reggel még a 0,795-ös szint környékén volt. Négy előtt nem sokkal már 1,1164 volt az új euró, és 0,7778 az új dollárrekord. Negyed ötkor 1,1028-as és 0,7732-es szinten álltak a csúcsok.

Egy londoni elemzés szerint a frank elmúlt hónapokban lezajlott erősödésének brutális hatása van a devizahitelesekre. Az árfolyamváltozás átlagosan a hitelkamat 6 százalékos emelkedésének felel meg.

Samu János a Concorde makroelemzője szerint több okra is visszavezethető a frank drágulása, a ma napvilágot látott európai menedzserindex és az amerikai feldolgozóipar indexe is rossz hangulatot okozott a piacon, a bizonytalanságot pedig fokozza, hogy egyelőre még nem szavazták meg az amerikai csomagot. A harmadik ok lehet Samu szerint, hogy terjed egy olyan pletyka, miszerint Olaszország kimaradhat az európai mentőcsomagból.

Hasonló okokat említett az Indexnek Móró Tamás a Concorde elemzési vezetője is, szerinte a frankerősödésben ugyanakkor jelentős szerepet játszanak a pszichológiai hatások, a menedéknek tekintett svájci frank akár tovább is erősödhet.

Azt, hogy ezúttal nem a forint gyengül, hanem a frank erősödik, jelzi: az euróval és a dollárral szemben nem változott érdemben a forint árfolyama. Az euró a 268,5-269 forintos sávban mozog, a napi csúcsa is csak 269,01 forint volt, míg a múlt héten járt 270 forint fölött is – igaz, reggel 267 forint közelében is. A dollárral most 187,5-188 forint környékén kereskednek, ami gyengülés a reggel 185-186-os szinthez képest, de még így sem éri el a múlt heti 190 forint körüli szintet.

Forrás: Index

35 hozzászólás “244 forint fölött a frank” bejegyzésre

  1. paul szerint:

    Az elmúlt 1 évben 60ft emelkedett a CHF. Köszönjük a Fidesznek is.
    Valahogy a Cseh gazdaságot ez nem nagyon érinti.
    Vajon kinek az érdeke a magyarok földönfutóvá tétele????

  2. Manitu szerint:

    Paul, te még mindig nem vagy tiszta fialás. Menj, mentsd meg az amerikai gazdaságot. Mellesleg ha a Jobbik nyer, már földönfutók lennénk.

  3. Manitu szerint:

    Péniszlóbálás meg vonulgatás nem megoldás a világ bajaira.

  4. paul szerint:

    Manitu=Gordon.

    Arra válaszolj amit kérdeztem!!!

  5. loastman szerint:

    Valahogy nincs garancia arra vonatkozólag, hogy ha továbbra is szegfűs lenne a főtolvaj, akkor ne lenne ugyanez… Kis szar ország vagyunk mi ahhoz, nulla gazdasággal és nulla előállított javakkal, hogy mi tudjuk befolyásolni a világgazdaság alakulását…
    Egy másik fórumon azt olvastam, hogy önkényesen bevezethetnénk a svájci frankot is akár fizető eszköznek, csak az a Csányi bácsinak és a többi vele egy Sor(os)ban lévő embernek nem tetszene…

  6. Gordon szerint:

    “Kis (…) ország vagyunk mi ahhoz, nulla gazdasággal és nulla előállított javakkal”

    Na ez a lényeg. Erről beszéltem én is mikor azt mondtam, hogy szétosztani csak azt lehet amit megtermelünk.

    Többek között ezért kell növelni a foglalkoztatottságot, ezért kell minél több embernek dolgoznia (akár közmunka formájában).

    Meg ezért nem kellene a németországi ingyenélő lelkésznek az ingyenkádjáról papolnia politikai megrendelésre írt levelében.

    Igen kis ország vagyunk, kis gazdasági erővel, de sok lusta lakossal megáldva. Ha viszont ez így van, akkor legyenek kicsit az igények is.

  7. "*" szerint:

    Valahogy nem hallottam, hogy az elmúlt pár napban, megszólalt volna a kormányunk, határozott elképzeléseit hangoztatva, hogy miként igyekszik segíteni a bajbajutottaknak. A mostani frank-emelkedéssel jóval több devizahiteles és család kerül bajba, mint ahogy arra előzetesen lehetett számítani. Ilyenkor miért nem tart naponta két sajtótájékoztató Szíjjártó?

  8. csapos szerint:

    Jaj, kiscsillag! Hogy kérdezhetsz ilyet?! Szijjártó Péter óránként mondja meg a frankót!

    Különben is, nem látod, hogy nemzeti együttműködés van! Fülkeforradalmi kormányunk tagjai együtt működnek, ezért csak a frankót szeretik, naponta meg is mondják a frankót, de a frankot, a svájcit és a vele járó frankó adósságot a népre hagyják. Látod, kiscsillag, ez a fideszes munkamegosztás. De ezt ne áruld el senkinek. Maradjon a mi titkunk. Frankó?

  9. loastman szerint:

    Minden szerződés alján, így a frankhitel szerződés alján is van egy pont, amelynek az a lényege, hogy a szerződést SZABAD AKARATODBÓL írtad alá. Innentől kezdve pedig kuss van…
    Amikor aláírtad, akkor minden rizikót elvállaltál.
    Nekem is CHF hitelem van, de a takarómon belül van, még így is, pedig 165nél szerződtem.

  10. aggódó szerint:

    Egy cikk arról az országról, ahol már sikerrel építik a munka alapú társadalmat.
    De szép is lesz, ha felépül.
    http://velemenyvezer.blog.hu/2011/08/02/keleti_szel_dolgozz_hogy_wc_ben_kontenerben_lepcsohazban_lakhass

  11. Gordon szerint:

    Nem rosszak ezek a konténerek belülről. Szebb mint a putri.

  12. "*" szerint:

    “Minden szerződés alján, így a frankhitel szerződés alján is van egy pont, amelynek az a lényege, hogy a szerződést SZABAD AKARATODBÓL írtad alá. Innentől kezdve pedig kuss van…”

    “Nem rosszak ezek a konténerek belülről. Szebb mint a putri.”

    Íme a fideszesek gondolkodása a bajbajutott devizahitelesekről. Remélem sokan olvassák. Bezzeg Gyurcsánynak és Bajnainak tudtatok naponta pattogni, hogy azonnal álljanak elő mentőmegoldásokkal. Szánalmas egy bagázs.

  13. loastman szerint:

    Drága Kiscsillag…

    A saját hitelem miatt sosem pattogtam, nem volt, és most sem kötelező hitelre vásárolni. Csak az a baj az átlag magyarral tudod, hogy baszott nagyokat álmodik, aztán megdolgozni érte már büdös, és csak a markát tartja…

    Fröcsöghetsz nyugodtan, csak felesleges. A saját hülyeségük miatt kerültek bajba emberek, senki sem kérte őket, hogy hitelre építkezzenek, csakhát a nagyravágyás…

    Nem tartom magam fideszesnek, sosem pattogtam, de az igazságtalanságot nem viselem el. Tök mindegy, ki a főtolvaj…

  14. lolka szerint:

    “*” szerint:
    2011. augusztus 02., kedd – 09:56
    -“Bezzeg Gyurcsánynak és Bajnainak tudtatok naponta pattogni, hogy azonnal álljanak elő mentőmegoldásokkal. Szánalmas egy bagázs.”
    -Bezzeg a benzin áraknál is tudtatok naponta pattogni:csökkentsék a jövedéki adót…ja az más most tudnák csökkenteni csak…(evvel mindenki jól jár)…Vannak akik tudnak tankolni és vannak akik csak szeretnének….

  15. Joságos szerint:

    Pattogni a FIDESZ remekül tud.Cselekedni! na az nem megy.

  16. J szerint:

    Joságos:) Vicces vagy!:) Jót röhögtem! Félreértés ne essék akkor is jót röhögtem volna, ha épp az LMP-re vagy az MSZP-re írod.

    Erre mondta volt tanárom: “leül 1-es”

    1. Szerinted ennek a kis fityfasz országnak mekkora beleszólása van a világ gazdaságba?
    2. Az a rohadt nagy szerencséje a szerencsétlenségben a devizahiteleseknek, hogy a forint most kvázi erős. Tessék megnézni az EURHUF, USDHUF, GBPHUF chartokat. Az más kérdés, hogy a jen és a chf még erősebb.

    Meglehet köszönni, az usa-nak a 110-120%-kos hiteleket, amitől az egész dominó beindult. Illetve a drága görögöknek. Dolgozni kéne nem tüntetni(aki már dolgozott velük rudja miről beszélek)

  17. aggódó szerint:

    Tipikus magyar történet: akármelyik társulat van hatalmon, ugyanabban a cipőben jár.

    Amikor a frank drasztikusan emelkedni kezdett, lett volna idő felkészülni a várható fejleményekre, a veszteség minimalizálásra.
    Akkortájt a házi firkászok ( Gordonnal az élen) azt hajtogatták, hogy vessen mindenki magára, ha felvette a frankhitelt.
    Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az is megszívja, aki egy fillért sem vett fel.

    http://www.hrportal.hu/c/sulyos-tarsadalmi-problemakhoz-vezet-a-draga-svajci-frank-20110802.html

    Az illetékesek bénultak, a rögzített árfolyamtól várják a csodát. Megértem idegességüket. Ők eddig stadionfelújításokról álmodoztak. Eszközkezelő sehol, az arra szánt két milliárd nem old meg semmit.
    A rögzített árfolyam ötlete zseniális. A problémát áttolja a következő kormány asztalára. A rögzített árfolyam lejártát követően a többség kamatostul kéne, hogy fizessen. Miből?
    A bankok dörzsölik a tenyerüket. A pacák egyre többet dolgozik és fizet, miközben lehet, hogy sohasem lesz az övé, amit magáénak hisz.

    Húzzák előtte a mézesmadzagot.

  18. aggódó szerint:

    Újabb reagálás egy korrekt laptól, az idomított firkászoknak az előzményekről és a várható következményekről.
    http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/mindent_tonkretesz_az_eros_frank.html

    Gratulálok Gordon a korábbi “éleslátású” cikkeidhez!

  19. Manitu szerint:

    Aggódó képében egy újabb szuperagy jelent meg. Olvasni nem tud, írni igen, csak ettől még nem lesz okosabb, és ezt ő nem tudja. Ha ez a tendencia folytatódik, visszatérhetünk a kőkorszakba.

    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110802-hogyan-mozgott-a-frank-es-a-forint-a-kormanyvaltas-ota.html

  20. aggódó szerint:

    T. Manitu ( Gordon? teljesen mindegy)!
    Köszönöm, hogy érdemben reagáltál a felvetéseimre. Ennyire futotta? Ez bizony érvelésnek vérszegény.

  21. Bugi szerint:

    Nagy baromság világgazdasági folyamatokat egy 10 milliós ország vezetésére kenni. Aggódó, buta ember vagy. Vagy rosszindulatú. Egik se jó.

  22. Manitu szerint:

    Aggódó! Nem írok Gordon néven. Amúgy meg nem volt értelmes felvetésed. Az a duma, hogy minden Orbán miatt van, nem hat meg. Minden hülyét onnan lehet megismerni, hogy ezt a komolytalan szöveget nyomja.

    Egyrészt 2002-2010 között, amikor az országot szétlopták és lehetetlen gazdasági helyzetbe hozták, nem Orbán kormány volt. Másrészt, most se Orbánék tehetnek a frank erősödéséért. Harmadrészt pedig azok, akik semmit sem tettek a devizahitelesekért, most is hülyeségeket beszélnek. Reggel hallottam pl. az egyik MSZP-st, aki az EU-tól kérne segítséget. Az EU-nak ott van Olaszország, Portugália, Görögoszág, ami éppen elég probléma.

  23. Királyerdei szerint:

    Svájcnak az égvilágon semmi köze sincs a Frank erősödéséhez.Nekik sem tetszik,de a spekulánsok diktálnak a pénzpiacon.
    Amúgy a MNB nem nyomtathat Forintot már rég,mivel a nyomtatási jog nincs a kezükben.(hasonlóan az “usa” dollárhoz.)A Forintot nem itthon nyomtatják.

  24. Joságos szerint:

    Röhögni lehet.Attól azonban ami igaz az igaz.A FIDESZ ellenzékben nagyon tudta az észt osztogatni.Most valahogy le ültek.Amikor meg csinálnak valamit az nagyon szűk rétegnek kedvez.

  25. Manitu szerint:

    Te jóságos… Először tanulj meg írni, aztán kezdd el olvasni az elmúlt évek híreit, beleértve azt is, ami az elmúlt évben történt.

  26. aggódó szerint:

    t. Bugi!
    Mikor írtam azt, hogy a mostani kormány felel a világgazdasági folyamatokért?
    Ezek a te szavaid. Rosszindulatú, kiforgató szavaid.

    L a s s a n írom, hogy megértsd:
    azt írtam, hogy nem a kellő súllyal foglalkozott a kérdéssel. Az erdélyi találkozón 100 futballstadion felújításáról fantáziáltak, Debrecenben 12 milliárdért épül az Aréna, az Eszközkezelő ügye meg nem tart sehol.

    Hol volt ebben a válságnak kormányra kenése?
    Ajánlom neked és Manitu figyelmébe a Magyar Nemzetben Pilhál György Kasszasiker cikkét.
    Minden szavával egyetértek.

    Lehet, hogy nektek ő is komcsi vagy hugyozós?

  27. Joságos szerint:

    Manitu!Én megtanultam írni,maga viszont azt tanulja meg, hogy csak azt tegezük,aki minket is tegez.Amúgy a híreket nem elég olvasni, érteni is kell.Ehhez magának még fejlődnie kell.

  28. aggódó szerint:

    T. Manitu!
    – mikor írtam azt, hogy minden Orbán miatt van?
    Idézd pontosan, melyik hozzászólásomban írtam le?
    -azt sem írtam le soha, hogy az Orbán kormány adósította el az országot, legfeljebb azt, hogy az elszámoltatásban nem történt semmi. Ha szerinted ilyet írtam, idézz pontosan!
    – nem írtam egy szóval sem, hogy Orbánék felelnek a frank erősödéséért, csupán azt, amit Buginak válaszoltam.

    Ha máskor válaszolsz valakinek, ne adj hazugságokat a szájába! Várom válaszod a pontos idézetek megjelölésével!

  29. Manitu szerint:

    “Az elszámoltatásban nem történt semmi”

    Na tessék, már megint hazudtál. És a több száz eljárás, büntetőügy micsoda, semmi? Mit vártál egy jogállamban, Dunába lövést?

    Gondolod, hogy az eszközkezelő is csak úgy kipattanm a földből, mint a gomba? Hol élsz te? Az Orbán kormány az első, amelyik a devizaadósok problémáival foglalkozik. A szocik csak lopni, a Jobbik meg csak masírozni tudott az elmúlt években. Persze, amikor nagy a szükség, minden segítséget későinek tartanak az emberek, és ez szerintem érthető is. De azért legyünk már egy kicsit reálisak is.

  30. aggódó szerint:

    Mennyi jött vissza a kasszába az ellopott pénzekből?

  31. Manitu szerint:

    Szerinted mennyi szokott visszajönni egy átlagos büntetőügyben? Szerintem nagyjából annyi, talán egy kicsit több fog most is, ha lemennek a perek. Viszont legalább számonkérés van.

Itt lehet hozzászólni !