Gyurcsány: el kell felejteni az adóreformot – 50 milliárdba került a koalíciós válság

Inforadio.hu

Gyurcsány

Odaszögezte magát

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint középtávon is el kell felejteni az adóreformot, mert nincsenek meg hozzá a társadalmi, politikai feltételek. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című televíziós műsorában beszélt.

“Szerintem középtávon is el kell felejteni az adóreformot” – jelentette ki a miniszterelnök. A kormányfő kifejtette: adóreform akkor lehetséges, ha megelőzi egy drasztikus államigazgatási és jóléti kiigazítás vagy megszorítás és a kiigazításból származó plusz jövedelmet adócsökkentésre és adóreformra fordítják.

Mint kifejtette, az SZDSZ-nek ebben a kérdésben az az álláspontja, hogy csináljanak egy nagy szociális és igazgatási megszorítást, ebből a forrásból pedig hajtsák végre az adóreformot. Az MSZP azt mondja, hogy nincsen lehetőség szociális-jóléti-igazgatási megszorításra, a reformoknak nem az adóreform irányába kell mennie, hanem az egészségügy, a felsőoktatás, az igazgatás területén megszorítás nélküli reformfolyamatokat kell vezényelni. A kormányfő szerint a Fidesz pedig azt mondja, hogy “se reform, se megszorítás”.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: Magyarországon a legnagyobb ellenzéki párt megszervezett “egy nagyon erős és nagyon reformellenes politikai és társadalmi többséget”, és ha nem lehet ezermilliárd forintos nagyságrendben szociális kiigazítást csinálni, akkor “nem lehet adóreformot csinálni”. Az adóreformhoz szükséges társadalmi, politikai feltételek teljes egészében hiányoznak.

A kormányfő beszélt a kormányátalakításról is. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy a kormányátalakítás során MSZP-n kívüli miniszterek, úgynevezett külső szakértők jönnek, úgy válaszolt: “természetesen”.

A nyugdíjakkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kifejtette: mielőbb dönteni kell arról, hogy 2018-2020 körül elkezdődjön a nyugdíjkorhatár emelésének 5-10 éves folyamata, amely során a mai 62 éves korhatár felmegy 65 évre. A folyamat 2025-2028 körül fejeződne be.

“Ezt mindenképen meg kell csinálni, ha azt akarjuk, hogy 2050-ben a mai 30-40 éveseknek legyen tisztességes nyugdíja” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogyan látja saját politikai jövőjét, “belefér-e” az ellenzéki szerep, kijelentette: “hát persze, hogy belefér” és hozzátette, hogy egy demokratikus politikus van, hogy kormányon van, van, hogy ellenzékben. A felvetésre, hogy visszamenne-e az üzleti világba, azt mondta: “én? soha, soha”.

“Az a dolgom, hogy szolgáljam ezt az országot, kormányon vagy ellenzékben, segítsem a magyar baloldalt, a szocialista pártot képviselőként, pártvezetőként, amiként hozza a sors” – mondta.

A Budapesti Közlekedési Vállalattal kapcsolatban pedig emlékeztetett rá: 2003-ban megállapodást kötöttek a fővárossal, de ezt a főváros nem tartotta be, miközben az állam a megállapodás szerint 36-37 milliárd forintot juttatott a BKV-nak és normatív alapú, kiszámítható támogatást is bevezetett.

“Szeretne ön több adót fizetni azért, mert Budapest nem teszi a dolgát?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki kifejtette: egy tollvonásba kerülne aláírni a BKV 18 milliárd forintos plusz támogatását, de nem teszi meg, mert “következmények nélkül nem lehet ilyeneket csinálni”. Mint mondta, van egy költségvetés, egy egyezség és azon belül kell maradni.

“Budapest nem mutogathat a kormányra: amit ígértünk, azt megtettük és én be fogom tartani a költségvetést” – jelentette ki a kormányfő a közszolgálati televízióban.

Forrás: Inforadio.hu

Varga: A koalíció felbomlása eddig 50 milliárdba került

Varga Mihály szerint egyre jobban lemaradunk a régió országaival folytatott versenyben. A Fidesz egykori pénzügyminisztere szerint a befektetők egyre inkább elfordulnak Magyarországtól az euróövezeti kilátástalanság miatt.

Lemaradásunkhoz most már hozzájárul az is, hogy míg a 2004-ben csatlakozott tagok közül egyre többen bevezetik az eurót, jövőre például Szlovákia, addig nálunk még időpont sincs a váltásra. A befektetők így egyre inkább elfordulnak majd Magyarországtól és ezt csak erősíti az a bizonytalanság, amelyet a koalíciós válság okoz – jelentette ki Varga Mihály a közrádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Varga szerint folyamatos, tartós biztonytalanság van a forintpiacon, az állampapírok hozamai jelentősen megemelkedtek, csak a koalíció fölbomlása 50 milliárd forintjába került az országnak, ennyivel növekedett az államadósság kamatfinanszírozása.

A társadalom már nem tűri sokáig, hogy egyre csúszik a gazdasági modernizáció, és ezt a teljes poltikai eliten fogja számon kérni – mondta szintén a Vasárnapi Újságnak Kapolyi László, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt vezetője. A szocialista frakció tagjakét politizáló milliárdos jelezte: politikai közmegyegyezés kéne, ez pedig ismét felhozza egy esetleges nagykoalíció szükségességét. Kapolyi László ugyanakkor közölte: nem biztos, hogy egy előre hozott választás lenne most a legcélszerűbb lépés.

Forrás: Mno.hu

Itt lehet hozzászólni !