Elfogadta a görög parlament a válságcsomagot

Origo

Miközben a tüntetők ismét összecsaptak a rendőrökkel Athén utcáin, a görög parlamentben elfogadták az újabb megszorító csomagot. A szavazás kulcsfontosságú volt, mert lényegében ennek a kimenetelétől függött, hogy a csőd szélén álló ország megkapja-e a nemzetközi pénzügyi segítség következő részletét. A döntésnek jelentős befolyása lehet az euró sorsára is. A szavazás az utcai tüntetések miatt csúszott, így délután kettő helyett fél négykor kezdődött. A BBC arról tudósított, hogy a tüntetők megtámadták a görög pénzügyminisztérium irodáit.

A Guardian című brit napilap beszámolója szerint a görög parlament elfogadta a kormány 24,8 milliárd eurós takarékossági intézkedéscsomagját és 2015-ig szóló, 50 milliárd eurós bevételre számító privatizációs programját. A BBC jelentése szerint a csomagot 155 igen, 138 nem szavazat és két tartózkodás mellett fogadta el a görög parlament. A kormányzó szocialisták közül egy képviselő elvetette a tervet, őt nyomban ki is zárták a frakcióból, így a Paszok pártnak már csupán 154 képviselője van a háromszáz fős törvényhozásban.

A voksolás egyébként az utcai tüntetések miatt csúszott, fokozva ezzel a feszültséget az európai pénzügyi és politikai világban. Jellemző, hogy amikor a Reuters beszámolt a csomag támogatását ígérő egyik ellenzéki képviselő nyilatkozatáról, emelkedni kezdtek az európai tőzsdemutatók, nőtt a nyersolaj világpiaci ára, és erősödött az euró a dollárhoz képest. (Az intézkedés részleteiről itt olvashat bővebben.)

Abban ugyanis mindenki egyetértett, hogy a délelőtt kezdődött, a több évet átfogó költségvetési megszorító intézkedésekről szóló vita döntő fontosságú volt abból a szempontból, hogy a csőd szélén álló Görögország megkapja-e a nemzetközi pénzügyi segítség következő részletét. Ennek pedig az egész eurózóna szempontjából különös jelentősége van.

Az EU vezetői üdvözölték a döntést

Az Európai Unió rövid állásfoglalásban közölte, hogy Görögország fontos lépést tett a csőd elkerüléséért. Ez a nemzeti felelősség szavazása volt – olvasható a közleményben. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a döntés egy fontos lépés Görögország jövőjét tekintve, de emellett jelentős az euró stabilitásának szempontjából is. Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetője azt mondta, hogy ezzel a programmal Görögország megszilárdítja elkötelezettségét gazdasági és költségvetési helyzetének megváltoztatására.

Könnygáz, Molotov-koktél és több ezres tömeg a görög fővárosban

Athén utcáin reggel óta tüntetnek a csomag ellenzői, akik azt kiabálták a képviselőknek, hogy “ne hódoljatok be, az egyetlen út az ellenállás.” A BBC tudósítója szerint tüntetők egy csoportja körülvette például a szavazásra érkező egyik képviselőnő autóját, de amikor kijelentette, hogy a csomag ellen fog voksolni, átengedték. A Reuters hírügynökség jelentése szerint később a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetés feloszlatására. A tüntetők több, a görög parlamenthez vezető utcát is eltorlaszoltak.

A Reuters információi szerint a tüntetők megtámadták a kormányzó Paszok egyik képviselőjét, Alekszandrosz Athanasziadiszt is. Egy húszfős csoport megdobálta üvegekkel és egy székkel is, a politikus öt rendőr kíséretében tudta csak elhagyni a parlamentet. Athanasziadisz korábban azt mondta, nem szavazza meg a megszorító csomagot, de később meggondolta magát, és igennel szavazott.

A megszorítások ellen tiltakozók délben a főváros Szintagma terén kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a maszkos, gázálarcos, pajzsos rohamrendőröket. A transzparensek nyelével ütötték a rendőröket, amire azok gumibottal és könnygázzal válaszoltak. Többen megsérültek, számos tüntetőt őrizetbe vettek. A több ezresre becsült tömegben lévők még a szavazás előtt közölték: megpróbálják áttörni a parlament épülete körüli téren felállított kordonokat. A BBC azt írja, a tüntetők később a pénzügyminisztérium irodáit is megtámadták.

Este hat óra előtt nem sokkal a Telegraph című brit napilap helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy füst gomolyog pénzügyminisztérium épületéből, mert a tüntetők valószínűleg felgyújtották. A tüzet már eloltották, de még mindig nagy a füst.

A reggeli órákban négyszáz tüntető csapott össze a rendőrökkel nem messze a parlamenttől is. Ők is a törvényhozás előtti térre akartak eljutni, de a rendőrök könnygázzal feloszlatták a csoportot. Kórházi illetékesek szerint ekkor tíz ember könnyebben megsérült.

“A kormány tavaly úgy döntött, hogy tönkreteszi a közigazgatást és az egyetemeket. Választásokat követelünk, különben egy hónapig az utcán maradunk” – mondta az egyik tüntető, egy negyedéves egyetemi hallgató.

A Guardian a Skai görög hírportálra hivatkozva azt írja, hogy 26 tüntetőt vettek őrizetbe hármat pedig letartóztattak. A Vöröskereszt szerint legalább ötszáz embert kellett ellátni valamilyen sérüléssel a Szintagma térhez közeli metróállomásnál, harmincan pedig kórházba kerültek.

Csalódott turisták Athén repterén

Az Independent brit napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy már a keddi összecsapásokban is harminchét rendőr és kilenc tüntető sérült meg. A tiltakozók barikádokat emeltek, betörték egy McDonald’s és más kávézók ablakait. A környékbeli elit szállodák személyzete egészségügyi maszkokat osztott a turistáknak, akik a tüntetés törmelékein át cipelték be a bőröndjeiket.

Athén nemzetközi repülőterén szerdán több járatot is töröltek vagy később indítanak a második napja tartó sztrájk miatt. A repülőtéren rekedt utasok nem szimpatizálnak a tüntetőkkel, többen azt mondták a BBC-nek, hogy nincs értelme a sztrájknak, mert a megszorításokat úgyis végre kell hajtani a csőd elkerülése érdekében. “Csalódottak vagyunk a sztrájk miatt, megint csak a turisták járnak rosszul miatta” – mondta az egyik utas a BBC-nek.

Forrás: Origo

17 hozzászólás “Elfogadta a görög parlament a válságcsomagot” bejegyzésre

  1. Perspektíva? szerint:

    Na, de kérem 330ezer milliárdra -EURÓBAN- nőtt, a Görögök adósság állománya! Eladatták az országot? Ezt ki fogja visszafizetni? Nem hogy mikor?! Hanem egyáltalán megoldani?! Ugye mennyi kérdőjel! nos uraim vajon ki tudja a megoldó képletet?

  2. Perspektíva? szerint:

    T. Grűn Úr!
    Napokban olvastam, hogy az 50. éves osztály találkozójuk. Gratulálok hozzá, bízom benne, hogy még sok kedves volt osztálytársával sikerült találkoznia, nagy-nagy örömére.

    Látja ezért sem, de egyébként sem lehet soha sem feladni!

    ADY ENDRE ÜZENET EGYKORI ISKOLÁMBA

    “Bár zord a harc, megéri a világ,
    Ha az ember az marad, ami volt:
    Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.”

    Üdv. G……Ó.

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. Jeniszej!
    “A Görögök menjenek a francba”
    Szerintem nem egészen így van, egy kicsit érdemes lenne utána nézni, mi is az oka az egésznek! Alig néhány hét alatt több mint ötven milliárdnyit kellett privatizálniuk, szinte azonnal! Milyen kormányuk is van?! No ebből és a rendező személyéből kell kiindulni.
    Pl. eladták a turizmusukat, ezzel együtt a személy és teher szállításaik döntő hányadát. A Kínaiak árújának 80%-t Görög teherhajó szállítással bonyolították le. Miközben a Kínaiak nyomulnak Európába, no ezt kellett gyorsan megelőzni! Ezért fog (stratégiailag) valószínűen Portugália, Spanyolország és Itália is “következni” Csak GONDOLKODJUNK EGY KICSIT!

  4. nagyapó szerint:

    “Öt év alatt fejenként 700 ezer forintot vesznek ki a görögök zsebéből.” (forrás: METROPOL).
    Nálunk Gyurcsány(i)-Bajnai kormányok 1 év alatt 200 000 Ft-ot vettek ki.
    A görög szocik kevesebbet lopnak, mint a mieink.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. Jeniszej szerint:

    Igazad van nagyapó!

  6. Tóth Mária szerint:

    A görögök is rabszolgák lesznek ! szomorúúúúúú

  7. Gordon szerint:

    A görögök tanuljanak meg dolgozni (tisztelet a kevés kivételnek). A munkakultúra és a szorgalom terén van hova fejlődniük.

    Viszont így utólag már láthatjuk, hogy miért volt szükség az IMF hazaküldésére. A privatizáció egyfajta kényszerprivatizáció. A görögök a horribilis adósság miatt elvesztették függetlenségük egy részét. A hitelezőik diktálnak.

    Ezért kell csökkenteni a magyar államadósságot is, ehhez pedig dolgozni kell nem pofázni és a Kossuth téren (vagy Gyöngyöspatán stb., stb.) xarni, hug.ozni és kerepelni és csapokat nyitogatni.

  8. nagyapó szerint:

    T. Gordon!
    Nem kell egy népet sommásan elítélni. A déli- és volt szoci országok nehézségei nem a munkához való hozzáállásuktól függ. Az EU belső pacán szabad- árú tőkemozgás van, ezáltal a tőkeerős cégek elvonják a gyengébbek pénzét. MO-on nincs görög, portugál, lett, román, stb multi. Országunkból évente több mint 2000 milliárd Ft áramlik a régi EU-s országokba.

  9. Jeniszej szerint:

    T. Gordon – AZ okos tojás! 🙂

  10. aggódó szerint:

    Süketelni lehet a munkáról, azonban értékteremtő tevékenységet adni a munkanélkülieknek sokkal nehezebb.
    Főleg azok után, hogy legújabb kori “szövetségeseink” keze vastagon benne van az ország iparának és mezőgazdaságának tudatos lepusztításában.
    A közmunkások foglalkoztatása látszattevékenység. Megegyezik a Kádár-rendszerben alkalmazott, kapun belüli munkanélküliség leplezésére alkalmazott technikával.

  11. Gordon szerint:

    aggódó nyilván tudja mi az a kapun belüli munkanélküliség hisz feltételezhetően ő is azok sorát szaporította. Most aggódik hogy el kell majd mennie dolgozni és a köz érdekében munkát végezni.

    Régen is működtek sikeres közmunka programok. Tartalommal kell megtölteni, ez az ami igazán fontos.

  12. Gordon szerint:

    T. nagyapónak javaslom hogy nézzen már utána hogy a görögök hányféle módon “csalták” a munkát, pihengettek, lébecoltak, nem fizettek adót, vették fel a hiteleket, költekeztek a “Majd úgyis jönnek a turisták” jelszó alatt.

    Szerintem az adófizetés megkerülésében még minket is megközelítenek, pedig sajnos e téren a magyarok magas mércét állítottak.

    Nem tudom sajnálni a görögöket.

    Nagyon elbaxták.

    folyt.köv

  13. grün szerint:

    Gordon!
    Egyáltalán nem izgat a görög válság!
    Mint évtizedek óta tudjuk, hozzánk a külföldiek válsága nem gyűrűzik be!
    Máskülönben meg már túl vagyok a rodoszi nyaraláson!!! 🙂

  14. Gordon szerint:

    Arról nem is beszélve hogy mekkora irdatlan pénzt költöttek fegyverkezésre.

    Ezeknek a vadbarmok (nincs jobb kifejezés) több mint 1700 harckocsit (nekünk talán fél tucat van – az is minek), és mintegy 418 db (!- baszki) harcigépet (plusz mindenféle repülő és közpénztfelzabáló repülő koporsót (C-130 Herculesektől kezdve stb, stb.) tartottak (tartanak) fenn.

    Ilyen méretű költekezésre még a török fenyegetettség sem adhat felhatalmazást. Ezek teljesen elmebetegek. 🙂

    Összehasonlításképpen: nekünk 14 vadászunk van (azt is nyögjük, mert alig bírjuk pénzzel). Összesen 29 röpképes jármű (helikoptereket leszámítva).

  15. Gordon szerint:

    Jobb vagy baloldali lexarom.
    De azok a kormányok akik ezt a költekezést meg merték engedni nyugodtan mehetnek a p.csába.

    A görögök (tisztelet a kivételnek) meg mehetnek dolgozni… végre valahára.

  16. grün szerint:

    Gordon!
    Jöhetnének hozzánk is dolgozni, mondjuk démokráciát építeni!
    Habár ha a demokráciájuk is olyan mint a yoghurtjuk, akkor kenjék a hajukra!!! 🙂

Itt lehet hozzászólni !