Magyar Nemzet: Hazaárulással gyanúsíthatják az NBH volt főigazgatóját

Origo

Hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nyugalmazott főigazgatóját – írja saját információkra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az NBH volt főigazgatóját kedden vették őrizetbe, előzetes letartóztatásáról péntekig döntenek.

A Magyar Nemzet információi szerint hazaárulással gyanúsíthatta meg a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját. A nyugalmazott tábornokot kedden vették őrizetbe, ettől számítva az ügyészség 72 órán belül, azaz péntekig dönt az előzetes letartóztatásról.

A Magyar Nemzet a büntetőtörvénykönyvre hivatkozva azt írja, hoygy hazaárulást követ el az, aki abból a célból, hogy az ország függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy ilyen szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn. Hazaárulásért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az [origo] Galambos Lajosról készült portréjából kiderül, hogy a volt főigazgatót 2004-ben Medgyessy Péter nevezte ki az NBH élére. Nem egészen három évvel később azonban zajos konfliktusok és botrányok közepette távozott nemcsak ebből a tisztségből, de a titkosszolgálattól is. Galambos akkor a nyilvánosság előtt nem indokolta a döntését, de abban az időben a nyilvánosságot kerülve működő NBH több ügy miatt is a reflektorfénybe került.

Előbb 2007 márciusában amiatt indult vizsgálat a hivatalnál, mert a munkatársai megjelentek a Magyar Nemzetnek annál az újságírójánál, aki érdeklődött Szilvásy György akkori titkosszolgálati miniszter házépítéséről, majd kirobbant az úgynevezett Egymásért-botrány. Az anyjától elszakított török-magyar kisfiú, Mehmet Károly hazahozatalával ismertté vált Egymásért Alapítvány vezetőjét, Földesi-Szabó László egykori rendőrt milliárdos csempészéssel és csalással gyanúsította meg a pénzügyőrség (jelenleg előzetes letartóztatásban van), a szervezetről pedig kiderült, hogy egy aktív és egy korábbi NBH-munkatárs is részt vett a tevékenységében.

A Heti Válasz csütörtöki számában arról ír, hogy a botrány Gyurcsány Ferenc anyósáig, Apró Piroska szűkebb köreihez is elérhet. Az Index szerdán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Galambos esetében az államellenes bűncselekmény gyanúja inkább a Molhoz kapcsolódó titkos tranzakciók miatt jöhet szóba.

Forrás: Origo

3 hozzászólás “Magyar Nemzet: Hazaárulással gyanúsíthatják az NBH volt főigazgatóját” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Attól mentse meg az Isten a társadalmat, hogy valaha is, az elmúlt húsz év igazságainak közelébe juthasson!

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Egyre inkább beválik a Rendező koncepciója? Nagyon “sokismeretes egyenlet,” mégis milyen egyszerű, mert csak pénz kérdése (virtuális?) az egész! Ha nincsen akkor majdan (időben) gyártanak.

Itt lehet hozzászólni !