Szombaton eldőlhet, baloldali párt marad-e az MSZP + Videó

MTI, Mno.hu, Hír TV

Szombaton dönt az MSZP választmánya arról, hogy mely kérdésekben ír ki pártszavazást. Mesterházy Attila pártelnök korábban nem zárta ki, hogy nemcsak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform által javasolt kérdéseket bocsátják szavazásra, most azonban ez tűnik valószínűnek.

A Népszabadság csütörtökön arról írt: az MSZP elnöksége a volt miniszterelnök és támogatói által megfogalmazott kérdéseket változatlan formában javasolja felvenni a szavazólapokra. Az azonban még nem dőlt el, hogy további kérdésekről is véleményt mondhatnak-e a párttagok. Simon Gábor választmányi elnök ugyanakkor pénteken arról tájékoztatta az MTI-t: az elnökség azt javasolta a választmánynak, hogy csak a kezdeményezők által megfogalmazott kérdéseket bocsássa szavazásra. A választmány elvileg még megfogalmazhat újabb kérdéseket, ehhez azonban – miként a pártszavazás kiírásához is – kétharmados többség kell. A voksolást júniusban tarthatják meg, és az egy hónap múlva esedékes testületi ülésen várhatóan már be is számolnak az eredményről.

Tekintse meg a hírTV felvételét!

Az MTI egyébként úgy tudja, az MSZP elnökségében is akadt támogatója annak az elképzelésnek, hogy a szocialista párt irányvonaláról, stratégiájáról szóló felvetéssel egészítsék ki a Demokratikus Koalíció kérdéssorát. Ha ugyanis a többség igent mondana arra, hogy az MSZP továbbra is markánsan baloldali párt maradjon, elejét lehetne venni Gyurcsány Ferenc elképzelésének, amely konzervatívok és liberálisok előtt is nyitott gyűjtőpárttá alakítaná az MSZP-t. A volt kormányfő ötletét a jelenlegi pártvezetés ellenzi, mondván, hogy a szocialista pártnak együttműködésre kell törekednie más demokratikus erőkkel, de nem szabad azok olvaszótégelyévé válnia.

Nem akarják, hogy Gyurcsányék diktáljanak

Az elnökségi tagok többsége szerint azonban ezt a kérdést nem pártszavazással kell eldönteni, és különösen nem úgy, hogy a voksolást Gyurcsányék „diktálják”. Többen úgy érveltek, hogy a túl sok kérdés parttalanná teheti a pártszavazást, miközben a vezetésnek inkább az az érdeke, hogy minél előbb túllegyen azon.

A pártszavazás egyébként biztosra vehető, a szocialisták két héttel ezelőtti maratoni frakcióülésén ugyanis az elnökség után a képviselőcsoport is támogatta Mesterházy Attila javaslatát, amely arra kéri a választmányt, hogy írja ki a voksolást. Így a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy befejezi a pár nappal korábban kezdett aláírásgyűjtést. Mesterházy Attila akkor elismerte, az ülésen felvetődött, hogy a korábbi kormányfő által felvetett kérdéseken kívül mást is szavazásra bocsássanak. (Gyurcsány Ferenc április végén ismertette, hogy platformja pártszavazást kezdeményez, hogy az MSZP a törvényben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a pártvezetők jövedelmi, vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolják, hogy a tagság közvetlenül válasszon elnököt.)

Vitára adhat viszont okot szombaton a volt kormányfő és támogatóinak levele, amelyet az MTI csütörtökön ismertetett, és amely sürgeti: az MSZP még a pártszavazás előtt mutasson fel hiteles tagnyilvántartást. Gyurcsányék ezzel megkérdőjelezték, hogy az MSZP-nek csakugyan több mint 33 ezer tagja van, mint azt a párt két héttel ezelőtt tudatta az MTI-vel. Mindez azért lényeges, mert a pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele részt vesz, és akkor eredményes, ha a voksolók több mint fele azonos szavazatot ad le. Érvényes továbbá akkor is, ha a párttagok több mint negyede azonos módon szavazott. Az MSZP választmánya szombaton emellett tájékoztatót hallgat meg az alapszabály-koncepcióról szóló vita állásáról. Simon Gábor elmondta: szükségesnek tartják az etikai szabályok szigorítását, valamint a párt gazdálkodásának, így a tagdíjfizetésnek a reformját.

Forrás: MTI, Mno.hu

10 hozzászólás “Szombaton eldőlhet, baloldali párt marad-e az MSZP + Videó” bejegyzésre

  1. Királyerdei szerint:

    Gyurcsány szereptévesztésben van”

    Bírálta Gyurcsány Ferenc párton belüli szerepét Mesterházy Attila. A szocialista pártelnök a Népszavának adott interjújában beszélt az MSZP jelenlegi helyzetéről. Mesterházy szerint Gyurcsány Ferenc szereptévesztésben van. Véleménye szerint ha mellékszereplőként nem tudja elviselni, hogy nem főszereplő az MSZP-ben, akkor keresnie kell egy másik pártot magának.

    Mesterházy megismételte, hogy belső fórumokon kell megbeszélni a párton belüli vitákat és nem a médiában. A pártelnök szerint az MSZP elnökének a feladata az, hogy mindenki megtalálja a helyét és szerepét a szocialista párton belül. A pártelnök hozzátette: 2014-re a szocialista párt a választók számára vonzó alternatíva lesz. (rá)

    hírTV”

    Itt a vég elvtársak!Jujj!!! 🙂

  2. Kiskacsa szerint:

    Mindegy minek nevezik magukat, vagy melyik oldalra pozicionálják a pártot, a komunista az komunista marad!
    Amíg a régi bagázs vezeti Őket, addig marad a rothadó hús szaga…

  3. Kófic szerint:

    Remélem megeszik egymást vacsorára!

  4. csapos szerint:

    Királyerdei! Beléptél az MSZP-be? Nem is szóltál róla. Csak így minden előzetes bejelentés nélkül elvtársad lett Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc? Őket legalább értesítetted, hogy elvtársaidnak tekinted őket, Királyerdei úr?

  5. grün szerint:

    Akik pedig a régi kipróbált MSZMP-és elvtársaikhoz ragaszkodnak átlépnek a fideszbe!
    Ott épp úgyis fogyatkozás van!!!

  6. "?!" szerint:

    Az mszp-s csepel.infópluszról idézett szöveg:

    A baloldali szavazókhoz,valamint az MSZP tagjaihoz és támogatóihoz címzett levélben a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció Platform részéről kifejtik, hogy azért van szükség a pártszavazás tárgyát képező közvetlen pártelnökválasztásra, mert:
    “temérdek tapasztalatunk van arról, hogy az MSZP-ben a küldöttek rejtett alkukban adják-veszik a szavazatokat, s színfalak mögötti megállapodások döntik el, kiből lesz vezető az MSZP-ben, ami elfogadhatatlan!

    Számomra egyáltalán nem meglepő, hogy Gyurcsányéknak “temérdek tapasztalatunk van arról, hogy az MSZP-ben a küldöttek rejtett alkukban adják-veszik a szavazatokat, s színfalak mögötti megállapodások döntik el, kiből lesz vezető az MSZP-ben”, hiszen Gyurcsány 2004-ben is ilyen piszkos piaci módszerrel jutott a csúcsra az MSZP-ben és ugyanilyen módszer eredményeként lett miniszterelnök is!

  7. csaba péter szerint:

    “?!” kedves”?!” Te egy igen komoly és súlyos érv vagy az abortusz mellett”?!”

  8. "?!" szerint:

    Kedves “csaba-bavária-gyalog péter”!

    A 18:05-ös hozzászólásodra válaszolva elárulom neked, hogy én tervezett gyerek voltam. Nem olyan kotonszökevény és abortusz tilalmi melléktermék mint Te!

Itt lehet hozzászólni !