“Gőgös, tehetségtelen faszkalap, aki mindent Gyurcsánynak köszönhet” – Nagyon berágott az MSZP Kóka Jánosra

Hírszerző

 

Kóka János

A koalíciós társak szemében már ekkora sem

A szocialisták egyelőre nem ijedtek meg a kibontakozó kormányválságtól, és nem hajlandók Gyurcsány Ferenc leváltására. A kisebbségi kormányzás miatti félelmeket felülírták a szabad demokratákkal szembeni indulatok. A következmények azonban beláthatatlanok: nagyon kevesen bíznak a helyzet konszolidálásában, a lehetőségek között viszont továbbra is ott szerepel a kormányfő távozása és az előrehozott választás.

“Padlógázzal száguldott egymással szemben két autó, és egyik sofőr sem rántotta el a kormányt” – így összegezte az elmúlt napok eseményeit a Hírszerzőnek egy szocialista politikus. A koalíciós válság ugyanis lényegében azzal állt elő, hogy mindkét fél sarokba szorította magát, és egyik sem tudott vagy akart visszajönni.

Az MSZP-ben délután – az SZDSZ hétvégi közleménye, Kóka János és Fodor Gábor közös délelőtti bejelentése, és az SZDSZ-elnök Gyurcsány Ferencnek címzett parlamenti felszólalása után is – nagyon szkeptikusan és lekicsinylően fogadták azokat a híreket, amelyek szerint az SZDSZ kilép a koalícióból. A mérsékeltebbek abban reménykedtek, hogy április 30-ig lesz idő tárgyalni és megoldást találni, de a szocialista frakció nagy részéből elemi erővel törtek fel az elmúlt évek sérelmei, és a hosszú távú kockázatok helyett csak az tűnt fontosnak, hogy az SZDSZ-től tényleg megszabaduljanak. Egy, az ügyvivői testület esti döntése előtt megkérdezett képviselő például azt válaszolta a Hírszerző felvetésére, hogy úgy tűnik, az SZDSZ komolyan gondolja a kilépést: “Nagyon remélem. Eddig is kisebbségi kormányzás volt, csak a szabad demokraták bent ültek a koalícióban.”

Az elnökség több tagja is azt mondta a Hírszerzőnek, hogy abszurdum, amit a szabad demokraták művelnek, például Horváth Ágnest a reformokkal azonosítják. “Többször is bebizonyította alkalmatlanságát, az az ötlete pedig, hogy széfeket tegyenek a kórházakba, nem nevezhető reformnak…” – fogalmazott a lap egyik forrása. “Az SZDSZ-nek nagyobb az egója, mint az IQ-ja” – közölte egy másik elnökségi tag.

Kóka János a Hírszerző valamennyi MSZP-s informátora zsebében kinyitotta a bicskát: “hogy egy gőgös, tehetségtelen faszkalap ambícióira menjen rá a kormányzás, az maga az abszurdum” – bukott ki egy egyébként rendkívül higgadt pártvezető. Egy frakciótag pedig arra emlékeztetett, hogy Kóka Jánosból Gyurcsány Ferenc csinált minisztert, támogatta a pártelnökségben, és bár a hála nem politikai kategória – mint tudjuk -, a szabad demokraták elnöke most egy tökéletesen irracionális ok miatt árulja el azt, akinek mindent köszönhet.

Összezárt az MSZP

Az indulatok estére sem csillapodtak. Az SZDSZ beváltotta a fenyegetését, de az MSZP nem ijedt meg. A párt vezetése az elnökségi ülés kellős közepén értesült Kóka János nyilatkozatáról, és arról a hivatalos ÜT-döntéshez fűzött kiegészítéséről, miszerint állásfoglalásuk a jelenlegi kormányra vonatkozik, jelenleg pedig Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Ha lemondana, az új helyzetet teremtene.

De a szocialista pártnak egyelőre esze ágában sincs új helyzetet teremteni. A Hírszerző szerint az elnökségi ülésen senki nem feszegette Gyurcsány Ferenc felelősségét az előállt helyzet miatt, és azt sem javasolta senki, hogy akkor esetleg jelöljenek új miniszterelnököt. Olyannyira nem, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető bejelentette: Kóka János megkereste őt és felajánlotta, hogy egyeztessenek az új kormányfő személyéről, de ezt ő kategorikusan elutasította. Az elnökség tagjai pedig mélységesen egyetértettek vele.

Gyurcsány Ferenc mögött tehát pillanatnyilag ott áll az MSZP teljes vezérkara, az SZDSZ-szel igen régóta torkig lévő frakció, valamint a sérelmeket nagyon is észben tartó tagság – emlékezzünk csak a szombati pártértekezleten tett miniszterelnöki bírálatokat üdvözlő nagy tapsokra. A hogyan tovább azonban egyszerűen kiszámíthatatlan.

Támogatás csak szemtől szemben?

Forgatókönyv van rogyásig, a jelek szerint a szocialista párt felkészült mindenre, és annak ellenkezőjére is. Akadnak persze, akik az egységes elnökségi kiállás ellenére úgy gondolják, csak idő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc megbukjon. “Nincs mozgástér se itt, se ott. Kézenfekvőnek tűnik egy mindkét fél számára elfogadható, civil gazdasági szakembert megnyerni kormányfőnek. Kicsit bonyolultabb ugyan a helyzet most, mint 2004-ben, de nagyon hasonló. Az elnökség akkor is egységesen támogatta a miniszterelnököt, Medgyessy Pétert, miközben a háttérben már szervezték a megbuktatását” – mondta lapnak a párt egyik erős embere.

Egy másik szerint viszont szó sem lehet Gyurcsány Ferenc leváltásáról. “Elfogadtuk az SZDSZ ajánlatát: tőlünk nyugodtan pakolhatnak. Elkaristolunk kisebbségben pár hónapig, aztán a szadi rájön, hogy ez így nekik nem jó, és akkor újból tárgyalhatunk. Ha nem, akkor ősszel minden eldől: ha a szabad demokraták nem szavazzák meg az adótörvényeket és a költségvetést, akkor előrehozott választás lesz. Mi kapunk vagy 25 százalékot, ők meg 0,2-őt. Mi egyszer majd újra kormányozni fogunk, ők már soha többé” – vázolta elképzelését a Hírszerzőnek nyilatkozó egyik informátor.

Az elnökségi ülés után közvetlenül több elnökségi tag is Szili Katalin házelnök dolgozószobájába vonult vissza, de állításuk szerint minden hátsó szándék nélkül, csak a kialakult helyzet elemzésére. A Hírszerző szerint valóban ez történt, Szili Katalinból tényleg nem akarnak miniszterelnököt csinálni.

Ez nem 2004

A helyzet viszont több ponton is alapvetően különbözik a 2004-estől. Egy: akkor az elnökség szinte egységesen Kiss Pétert támogatta, most egyáltalán nincs személyi alternatíva. Kettő: az akkoriban sem felhőtlen koalíciós viszony azóta teljesen elmérgesedett. Három: az MSZP nem engedheti meg magának, hogy ismét az SZDSZ kottájából játsszon; egyszer megbukott miattuk egy miniszterelnök, egyszer egy köztársasági elnök-jelölt, “harmadszorra már nem fogunk azért szívni, mert a szabad demokratáknak megint nem tetszik valaki. Kizárt, hogy másodszor is lejátsszunk egy kormányválságot az SZDSZ forgatókönyve szerint, mert ezzel végképp elveszítenénk az arcunkat a közvélemény szemében. A miniszterelnök – amúgy az SZDSZ kérésére – kirúgja Horváth Ágit, erre meg Kóka kirúgja Gyurcsányt… Hát nehogy már” – fogalmazott lapunknak egy elnökségi tag.

Gyurcsány Ferenc tehát csatát nyert: a dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre miniszterelnök marad. Íme, a további lehetőségek, elnökségi vélemények alapján, a teljesség igénye nélkül: kedden megállapodnak a kormányzási minimumról, azokról a kérdésekről, amelyeket az SZDSZ támogatásával el lehet fogadni, és az MSZP hosszú ideig, ne adj’ Isten 2010-ig hatalmon marad, hiszen az előrehozott választás egyiküknek sem érdeke, a szabad demokratáknak pedig egyenesen a véget jelentené.

Vagy: eltelik pár hónap, lenyugszanak a kedélyek, megtörténik a tisztújítás az SZDSZ-ben, és a mérsékeltebb Fodor Gábor lesz a pártelnök, így újra el lehet kezdeni tárgyalni a koalícióról. Esetleg: Gyurcsány Ferenc maga látja be, hogy nem megy a kisebbségi kormányzás – az ATV-ben este úgy fogalmazott: “erre még gondolnom sem szabad” – , és az ország érdekében lemond. És akkor vagy előrehozott választás lesz, vagy új miniszterelnök. Utóbbi lehet külsős, de nagy kérdés, hogyan tudna rendet tartani abban a két pártban, amely a viszonyokat azért valamennyire ismerő Gyurcsány Ferencnek sem sikerült. Ennél is nagyobb kérdés – jelentkező híján -, hogy ki lenne az a szocialista utód, akivel sikeresen átvihető egy bizalmatlansági indítvány.

Megeshet – bár a valószínűsége igen-igen csekély -, hogy az SZDSZ mégis összeáll a Fidesszel, és új koalíció jön létre. Álmodozók szerint az MSZP kitartását látva április 30-ig még észhez térhetnek a szabad demokraták, és némi tárcacserével helyre billenthető a koalíció. De egyes született optimisták azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy néhány csalódott liberális politikus átül a szocialista frakcióba – négy kell a parlamenti többséghez -, és így nem is lesz kisebbségi az a kormányzás.

Az MSZP-n belül két dologban teljes az egyetértés. Egy: senki nem tudja biztosan, hogy mi sül ki ebből. Továbbá: ez a leghülyébb ok miatt előállt kormányválság a világtörténelemben, és megdőlt a közismert mondás, mely szerint a politikusok intelligens, bölcs, államférfihoz méltó döntéseket hoznak, amint kimerítettek minden más lehetőséget.

Forrás: Hírszerző

3 hozzászólás ““Gőgös, tehetségtelen faszkalap, aki mindent Gyurcsánynak köszönhet” – Nagyon berágott az MSZP Kóka Jánosra” bejegyzésre

  1. én szerint:

    ÍGY IGAZ, DE NAGYON.
    IGAZAT SZÓLT A SZÁJA, DE NAGYON.
    KÓKA JELLEMTELEN, AKARNOK, ZSAROLÓ-CSAK RÁ KELL NÉZNI ÉS NEM IS NAGYON. ÉSZRE VESZED!
    GAZDAG GYEREK HÜLYE SZÓRAKOZÁSÁNAK TARTOTTA AZ EGÉSZ MINISZTERKEDÉST ÉS ENNEK CÍMÉN SZÉTVERNI-VERETNI A PÁRTJÁVAL EGYÜTT AMIHEZ CSAK HOZZÁFÉRTEK.

  2. miska72 szerint:

    Mit mutat Kóka? Mi csak ekkorát hazudtunk!

  3. Teljesen elhűltem az olvasott infókon, persze nem ismerjük az igazságot, mert ezek már szűrt, a népnek közölhető dolgok. A háttérben szerintem már mindenki a maga kis bőrét mentegeti. Ősz nagyon nehéz lesz, politológusok, szakértők, gazdasági szakemberek tucatjai fogják elemezni a kérdést. Egy biztos, a szadeszosok elérték céljukat, és most úgy táncoltatják a népet, ahogy ők fütyülnek. Mindenki a szadeszosokra fogja fordítani figyelmét, vajon beváltja-e a nép akaratát, vajon képes-e ezáltal önmagát is lapátra tenni, ha nem szavazza meg a költségvetést, és az adótervezeteket…..és megtöri esetleg a 6 éve tartó szinte már diktatórikus formába működő állam rossz irányba való tartását. Ha azt az igazi liberális elvet képviselné, ami alapján ők megalakultak, akkor rá kell látniuk a helyzetre, és segíteni kell az áprilistól kisebbségi kormányzásban lévő Gyurcsányékat megbuktatni! Ez így ebben a tempban nem haladhat tovább.

    Szinte már a saját bőrömön tapasztalom mindazt, amit ezek művelnek, és nem szeretném a három gyerekemet ilyen katasztrofális országnak egyáltalán polgárának sem mondani (…)

Itt lehet hozzászólni !