Radioaktív sugárzás

TV2

Repedést találtak az egyik atomreaktor fűtőszálán, így sokkal több sugárzó anyag kerülhetett ki a Fukusimai atomerőműből, mint eddig gondolták.  Hogy ez pontosan mennyi lehet, megbecsülni se tudják.

Tegnap három munkás kórházba került, valószínűleg azért, mert a reaktorból kifolyt, radiokatív vízbe lépett. A tokiói magyar nagykövetség dolgozói is félnek. Azt mondják, már csak előre készített konzervet esznek és palackos vizet isznak.

19 hozzászólás “Radioaktív sugárzás” bejegyzésre

  1. Papi szerint:

    Függetlenül párt vagy etnikai vagy vallási ember mindenkinek mondom nálunk még nem érzékelhetők

  2. J szerint:

    Aki bevette a hülyeséget és nyakra főre veszi a jódot, az kapjon észhez és hagyja abba, mert tönkreteszi a pajzsmirigyét. Az a sugárzás, ami ideér töredéke annak, amit a nyári napsugárzás okoz!

  3. Jeniszej szerint:

    Papi szerint:
    2011. március 26., szombat – 10:23
    Azt mondja a Fater úgy legyen! – Hozzáteszi az Öregem nem volt ez máskor sem, mert míg él, – emlékezni fog az Öregem a rádióban bemondott – Csernobil katasztrófa hírére.
    Horgászni volt a Fater a családjával a Kunsági csatornán amikor két amur kapás között hallotta a rádióban, hogy felrobbant egy reaktor de “nincs baj!”
    Igaz most is kapja a tájékoztatást a Japán vezetőktől, ha mégis esne az eső, akkor használjunk esernyőt meg ehhez hasonló praktikus dolgot.
    Hálálkodik is az Öreg az “Égieknek”, hogy az Ősei ilyen jó messze telepedtek le a Japánoktól és így nem eshet bántódása neki és családjának a gyilkos, később rákot keltő sugárzástól.
    Csak attól fél az Öreg, hogy itt nem egy hanem a sorozatosan robbanó nuklerális berendezésekről van szó, ami megsokszorozza a félelmet és amiről még nem tudható meddig és mennyi gyilokot szór a világra. Tehát a baj jóval nagyobb lehet, mint azt az egyszerű halandó gondolná.
    Az atom energia a legdrágább, és a legveszélyesebb energiaforrás, mondja a Faterom! – Mert az emberiség veszte, – ez lehet – ha nem vigyázunk kellően.
    Miért használ az emberiség olyan energiát amit ha kell, nem tud megállítani, féken tartani – minden „körülmények között.” Ezer évek –ig szorhatja ránk a gyilkos sugárzást ezek a vezérelhetetlen berendezések.

  4. Gordon szerint:

    Nem tudom miért kell csinálni ezt az atomhisztit. Mindenki lmp-s lett?

  5. Jeniszej szerint:

    Senki nem hiszi és nem várja el, hogy Gordon valaha megérti. 😀

  6. Jeniszej szerint:

    A Fater atomtudósnak készül, mert már ilyeneket olvas a boros víz iszogatása közben.

    Előrejelzés szerint atomenergia nélkül nehéz lesz összeegyeztetni az energiaigényeket és a környezetvédelmi követelményeket. Ugyanakkor a jelenlegi politikai akadályok miatt sokan elképzelhetetlennek tartják az atomenergia szerepének növekedését.
    1989-ben az atomenergia a világ elektromos energiatermelésének 16 százalékát szolgáltatta. Ez év végére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency, IAEA) szerint 426 atomreaktor volt bekapcsolva a világ elektromos hálózatába, összesen 318 271 megawatt elektromos teljesítménnyel. (Az egy gigawattal egyenlő 1000 megawatt nagyjából 500 ezer háztartás energiaellátását fedezi.) Jelenleg kilencvenhat reaktor építése folyik, ezek elkészültével az atomerőművek kapacitása 397 178 megawatt, azaz kereken 400 gigawatt lesz.
    Képzeljük el, mi történne, hogy ha a maghasadással történő elektromos energiatermelés szintje az elkövetkező száz évben megmaradna az említett 400 gigawattos szinten, azaz ha a működő és az építés alatt álló erőművek alkotnák a világ végső atomenergia-parkját. A mai, könnyűvizes reaktorokban (ligh-water reactor, LWR) nagyjából 30 tonna 3 százalékra dúsított urán-235 kell ahhoz, hogy az erőmű egy éven át egy gigawatt teljesítménnyel üzemeljen. (Az elnevezés abból adódik, hogy ezekben a reaktorokban közönséges vizet használnak a reaktor hűtésére, és atombomlás energiájának hatására keletkező gőz hajtja a turbinákat.). A ma üzemelő reaktorok hetvenöt százaléka LWR-típusú. (Az uránium-235-öt – mely természetesen uránium 238-cal együtt fordul elő – úgy dúsítják, hogy a reaktor belsejében elérhessék a hasadási láncreakció beindulásához a kritikus tömeget.)
    Abban a valószínűsíthető esetben, ha 15 százalékkal javulna a reaktorok hatékonysága – azaz növekedne a nukleáris fűtőelemek élettartama – évenként csupán 20 tonna uránra (azaz 160 tonna dúsítatlan, tehát természetes uránra9 lenne szükség gigawattonként. Ha tehát e értéktartó becslés helyes, akkor a következő évszázadban az energiatermelés igényeit ki lehetne elégíteni 6-7 millió tonna urániummal, s ez megegyezik a világ jelenleg ismert uránkészletével.
    A fűtőelemeket egyszeri felhasználás után, újrahasznosítás nélkül eldobják, ami a kiégett, de még sugárzó fűtőelemek felhalmozódásához vezet. Mivel egy reaktorban az új fűtőelemek mennyisége megegyezik a kiégett és eltávolított fűtőelemekével, 1 gigawatt teljesítményre 20 tonna kiégett fűtőanyag jut (ennek 94%-a urán, 1%-a melléktermékként képződő plutónium, 5%-a bomlási termék), ez pedig 400 gigawattos összteljesítmény esetén évenként 8000 tonna hulladékot jelent.
    Mármost a becslések szerint a jelenleg lerakóhelyek mindegyikén 70 ezer tonna nehézfémet (elsősorban uránt és plutóniumot) lehet tárolni ilyen befogadóképességű tárolóhelyekből tehát kilencévenként kellene, egy-egy újat megnyitni (azaz egy évszázad alatt tizenegyet).
    A tárolótelepek kialakítása technikailag könnyen megvalósítható, de a radioaktív anyagok kezelésével és tárolásával szembeni társadalmi ellenállás miatt az ilyen telepek létesítése mégis komoly jogi és politikai bonyodalmakkal jár. Már eddig is előfordult néhány esetben – ezek közé tartozik Yucca-hegység az Egyesült Államokban és Gorleben a Német Szövetségi Köztársaságban -, hogy az erőteljes tiltakozások hatása a hulladéktárolók létesítését elhalasztották, vagy teljesen le is mondtak róluk. A Földön ma sehol sincsenek hosszú távú tárolásra alkalmas lerakóhelyek.
    Az biztos!
    Az LWR-technológiával nemcsak az a baj, hogy feléli a világ urániumkészleteit, és a jövő században egész hegyeket hoz létre kiégett, de sugárzó fűtőelemekből, hanem ráadásul még viszonylag kevés energiát is szolgáltat. Annak ellenére, hogy az atomenergiában más forrásokhoz képest hatalmas lehetőségek rejlenek, a 400 gigawattos teljesítmény mindössze 70 terawattév termális energiával egyenértékű, ami sokkal kevesebb a már ismert olaj- gáztartalékoknál (az előbbiek 154, az utóbbiak 130 terawattévre tehetők). Ennek az az oka, hogy még ha az LWR-reaktorok hatásfokát 15%-ra növelnék is, a felhasználható urániumatomoknak akkor is csupán 0,6%-a hasadna szét, 99,4%-uk pedig kárba veszne.

  7. nagyapó szerint:

    Ennyi hülyeséget összehozni egy rövidke cikkben komoly teljesítmény.
    – „Repedést találtak az egyik atomreaktor fűtőszálán”. Húzzák ki a konnektorból, tegyenek be új cekaszt.
    – „radiokatív vízbe lépett”. Még a radioaktív vízről sem hallottam. Vajon melyik vízizotóp sugárzik?
    – „előre készített konzervet esznek”. Én kedvelem az utólag készített konzervet is.
    A cikket megosztom ismerőseimmel.

  8. Papi szerint:

    Jeniszej!
    Én a műszereknek hiszek csak és senki másnak! Biztos lehetsz benne azonnal jelezni fogok!

  9. grün szerint:

    Túdósok!
    Mit értsek az alatt, hogy rádióaktív részecskék nyomait fedezték fel az élelmiszerekben?!
    Lyukat hagy maga után, mint a szú?
    Esetleg pirosra festi az addig fehér tejet?

  10. Papi szerint:

    Grün!
    Remélem (habár a beírásod után Hmm!) ha van érettségid ha van ekkora hülyeséget még viccből sem kellett volna leírnod. Szerintem te azok közé tartozol akik mindenféle ostobaságot kitalálnak és azt terjesztik.

  11. Jeniszej szerint:

    Ujabb baromságok!
    Félnek,hogy a felrobbant berendezés “tönkremegy” a sós víztől. ))) 😀 ((((
    “”Megkezdték az előkészületeket Fukushima egyes számú atomerőművében arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy amerikai szakértők javaslatára és aktív segítségével térnek át az édesvízre. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz – amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél – súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.

    Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai segítséggel Jokoszukából hoznak majd édesvizet.””

  12. grün szerint:

    Papi!
    Ezt a hír tv-n olvastam! De nem világították meg eléggé!
    Ma pedig a normál sugárzás tízmilliószorosáról beszéltek!
    Lehet, hogy a zöregeket és a gyerekeket beköltöztetik a reaktortérbe, mert az összes hasadóanyag kijött és abból a legvédettebb hely lett?!

  13. Papi szerint:

    Grün!
    Pont azt kértem, hogy ne terjessz rémhíreket Az a tízmilliós az csak egy millió volt a reaktornál közvetlen! A többi hülyeségedre még reagálni sem érdemes!!

  14. grün szerint:

    Papi!
    Még mindig fut a hyr tv-n!
    “Japán tudósok cáfolják a tízmilliószoros sugárzást és újabb mintát vesznek!”
    Esetleg Csepekinfót olvastak? 🙂

  15. Papi szerint:

    Grün!
    Most mondták be a hírekben a téves infót!

  16. grün szerint:

    Papi!
    Tehát akkor ki hazudik?! Nem gondolod, hogyén informálom őket?!

  17. Jeniszej szerint:

    Sajnálatos módon jelenleg nincs konkrét ütemtervünk arra vonatkozólag, hány hónap, vagy hány év múlva ér véget a krízishelyzet” – mondta el Sakae Muto, az atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke, aki egyúttal elnézést kért a téves sugárzási eredmények közzéételéért is.

  18. Papi szerint:

    Grün!
    Jeniszej beírása már válaszolt neked. Egy biztos itt Magyarországon (Budapest) nem emelkedett a háttérsugárzás!

  19. Jeniszej szerint:

    Megmondta a Fater, hogy lesz még nagyon „sokk” baj a Japcsik tűzhányóra épített erőműveivel.
    Senki nem tudja, hogy még mi fog bekövetkezni. Egyszer az a hír járja, hogy nincs
    nagy baj. – Nem fognak kilyukadni a tartályok. Máskor meg, hogy már kilyukadt.- v. lyukadnak ki.
    Az üzemanyag meg fog olvadni, ami átégeti a tartály falát és a keletkező hidrogén robbanni fog. Néha azt halja az öreg, hogy ez a szóban forgó jód izotóp nyolc nap alatt hasadozik, – és ide hozzánk már nagyon fáradtan érkezik meg.
    Magyarul ártalmatlan jószággá szélidül meg.
    Mire az embernek a tudatába eljut a hír, már ott a következő, hogy ott ahol az eső képződik mégis csak feldúsul koncentrálódik az izotóp. ??
    A faterom már nem bízik nagyon a különböző forrásokból származó hírekben. Biztos ami biztos alapon, – esernyővel mászkál a Budafokra a kedvenc borospincéjébe a védő italért.
    A japán atomerőmű-katasztrófa sokkal nagyobb, mint az 1986-os csernobili volt – állítja egy orosz szakértő. Natalja Mironova szerint a fukusimai történések miatt lehet, hogy újra kellene írni az atomlétesítményekben történt baleseteket osztályozó nemzetközi skálát. A hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán eddig csak a csernobili esemény kapta a legmagasabb, hetes besorolást. Az orosz szakértő szerint viszont a mostani balesetnek ennél is magasabb értéket kellene kapnia.
    Az orosz aktivista azért soroltatná Csernobilnél magasabb kategóriába Fukusimát, mert az ukrán városban csak egy reaktor robbant fel, és az esemény sem tartott két hétnél tovább. Japánban viszont négy reaktorral vannak nagyon komoly gondok immár három hete.

Itt lehet hozzászólni !