Hideg lesz és havazni fog

A jeges Budapesten küzdöttek éjjel a munkagépek

Inforadio.hu, HVG

A jövő hét közepéig hidegre és havazásra kell készülni – mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatárs. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az éjszakai műszakban 36 munkagéppel folyamatosan síkosságmentesítette Budapest útjait, hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult – közölte a cég az MTI-vel.

Az FKF kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek, a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Kedden ismét – a délnyugati területeket leszámítva – az ország nagy részén számíthatunk havazásra. Majd a következő napokban szintén hózáporokra, kisebb havazásra kell készülni.

Ameddig a meteorológiának prognózisa van – tíz napra előre – egészen a jövő hét közepéig hideg, téli időre számíthatunk, így ahol most nagy hó van, az biztosan meg fog maradni – mondta Török László. Kedden pár centiméter friss hó várható.

Az OMSZ munkatársa azt is elmondta, hogy a jövő hétre nagyobb mennyiségű csapadékot vár a meteorológia, ami a mostani előrejelzések szerint szintén hó formájában hullhat.

Éjszakánként kemény fagyra kell készülni. Általában mínusz 9, mínusz 14 fok lesz az országban, de ahol vastagabb hó fedi a talajt, akár mínusz 20 fok is lehet – mondta az OMSZ munkatársa.

Napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A hétvégén várható kisebb enyhülés, melynek következtében szombaton, vasárnap és esetleg hétfőn plusz 2-3 fok is lehet. Ezután viszont megint egy kicsit hidegebb lesz – tette hozzá Török László.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közleménye szerint a járművek először a fő- és közösségi útvonalak ellenőrzését, szükség szerinti síkosságmentesítését végezték el, majd a mellékutak takarításával folytatták. Hajnalban a munkagépek visszatértek az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési úthálózatra, hidakra, felüljárókra, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető mellékutakra, hogy biztosítsák a közösségi közlekedés elindulásának feltételeit.

A tájékoztatás szerint az éjszaka nagyon hideg volt, a budai városrészben -8, -9, a pesti oldalon -14 Celsius fokot mértek, ami lassította az alkalmazott hintőanyag olvasztó hatását. Hétfőn a szóró munkagépek nem jutottak el több mellékútra, ahová emiatt a hulladékszállító járműveink sem tudtak behajtani. Amennyiben éjszakai erőfeszítéseink eredményeként nagy tömegű munkagépeink számára is bizonságosan közlekedhetővé válnak ezek az utcák, a mai napon pótolják a hulladék elszállítását.

Az FKF kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek, a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Forrás: Inforadio.hu, HVG

30 hozzászólás “Hideg lesz és havazni fog” bejegyzésre

  1. bhu szerint:

    Nálam kiveri a biztosítékot az új rendelet, hogy járdán sózás 100.000, az FKF meg kiloszámra dönti a sót az útra továbbra is, amitől szarrá megy a kocsim, a közművek, az útalap, minden. És nem áll az sem meg az útpadkánál, ezt komolyan gondolták, hogy mind lefolyik a csatornába?
    Mi nem sózzuk a járdát, mert attól csak leragad a hó. De tegnap igen, mert a jeget máshogy nem tudjuk felszedni.
    Talán az lenne az irány, hogy a közszolgáltatók átállnak acetátra, alkoholra, bazaltzúzalékra, stb., és utána szólnak a lakosságnak, hogy mi már átálltunk, kedvezményesen kapható síkosságmentesítő, és aki ennek ellenére sóz, azt megbüntetjük…
    (Ja, és ez nem pártpolitika, aki elkezdi, az egy f***.)

  2. grün szerint:

    Ha nem sózod akkor 50 000!
    Tehát megmarad a fele bünti, plusz a só!

  3. bhu szerint:

    De ha ketten vágják magukat hanyatt, akkor már 100.:)

  4. lolka szerint:

    “hozzászólás “Hideg lesz és havazni fog” bejegyzésre”-Ki hitte volna, hogy télen ilyen is elő fordulhat….nyalja meg a köztfenntartó. a járdát és döntse el…

  5. Princess szerint:

    Nagyon egyszerű, kirakjuk a házunk elé: “A járdára lépni TILOS vagy csak saját felelősségre!” 😀
    Így meg van oldva a probléma, mert a só is megmarad, a pénz is és a járda is ép.

  6. Jeniszej szerint:

    Ezeket a gépeket gyorsan le kell cserélni, akkor ha ilyen normális téli viszonyok között “küzdelmet”jelentenek nekik a hó eltakarítása.
    Nem érti a Fater miért küzdelem ez?

  7. Jeniszej szerint:

    A szegénységgel küzdeni, – az igen! – az emberformáló dolog. 😀

  8. lolka szerint:

    Az előtt…réges-régen, hajdanában…helyenként voltak nagy-nagy sárga műanyag ládák kirakva…szóróanyaggal, és állítólag a “köznép” vehetett abból szóró anyagot…(de lehet, hogy csak a busz megállók környékén láttam ilyeneket). De be lehetne vezetni újra, ha nem lenne túl drága, a gyalogosok lába, és onnan szóródhatna a járdákra…Államilag előírt anyag, nem hamu nagy rozsdás szegekkel. Igaz a gáznak nincsen hamva, milyen jó, hogy már a “német brikettet” sem nagyon használják, annak volt még szép látványa olvadás után…

  9. grün szerint:

    Két pitbull a kertbe, áram a kerítésbe a szegénység ellen! Küzdjenek ők!!!

  10. nagyapó szerint:

    Princessnek igaza van. Szerte az országban, ahol kátyúsak az utak, kirakják a veszélyes útszakasz táblát és el van rendezve minden.
    Házam előtt kirakom a “hóesés” táblát és védve vagyok.

  11. gyalog szerint:

    grün szerint:
    2010. december 28., kedd – 14:42

    Két pitbull a kertbe, áram a kerítésbe a szegénység ellen! Küzdjenek ők!!!

    Ez tök jó volt, röhögtem egyet!

    Aztán meg elhallgattam – azért szomorú ez az egész…
    Szeretettel, gyalog

  12. Kováts Elemér szerint:

    Tudna nekem segíteni valaki? Csepelen, a Rákosi Endre és az Atilla utca sarkára kéne eljutnom. Onnan pedig a Kalamár József utcára szeretnék átmenni egy ismerősömhöz. Hol találom ezeket?

  13. grün szerint:

    gyalog!
    Vannak akik gondolkoznak helyettünk! Nekünk marad a röhögés!

  14. lolka szerint:

    Kováts Elemér szerint:
    2010. december 28., kedd – 19:08
    -Nagyon “régi” csepeli, vagy régen jártál Csepelen, mert az említett utca nevek fele már nem az igazi. Azt nem említetted, hogy honnan szeretnél eljutni a keresett utcákba…Ezek a részek ’80-s években le lettek szanálva, így ebben az értelemben nem lehet megtalálni. Az Attila és v.Rákosi E sarkon most kb. egy nyugdíjas otthon van, de onnan a Béke-tér irányában (keresztül) el lehet jutni a v. Kalamár felé…De ha sikerült ide írni, akkor megnyitsz egy másik lapot (Firefox, Google stb.) és azokon a térképet meg lehet nézni…
    http://maps.google.hu/maps?client=firefox-a&rls=org.mozilla:hu:official&hl=hu&tab=wl

  15. gyalog szerint:

    Drága lolka! (2010. december 28., kedd – 21:19 )
    “Ezek a részek ’80-s években le lettek szanálva”

    Hát épp ez az!
    Szeretettel, gyalog

  16. lolka szerint:

    gyalog szerint:
    2010. december 28., kedd – 21:32
    Kedves “gyalog” -“Hát épp ez az!
    Szeretettel, gyalog”- nem tudok a szocializálni…valahogy most nem megy a sorok közti “olvasás” bocsi…

  17. Királyerdei szerint:

    De a Kalamár utat se keresse! 🙂

  18. gyalog szerint:

    Kedves Lolka!
    Kovács Elemér arra hívta fel figyelmünket irónikus formában, hogy éppúgy tűnt el a Kádár-rendszer végtelennek tűnő ideje, mint ezek az emberek és utcanevek.
    De Te tényleg egy igen kedves és segítőkész lélek lehetsz!
    Szeretettel, gyalog

    Ja! És boldog új évet!

  19. szigetország szerint:

    Kedves fórumozók!

    Vigyázzatok, “gyalog” nagy hazudozó! Adóssága van, amit nem akar törleszteni…

    Ugye, “gyalog”?

  20. lolka szerint:

    Kedves “gyalog” neked is Boldog Új Esztendőt és jó egészséget kívánok…bocsi a “bugyutaságomért”…nem mindig látok a dolgok mögé, (pedig sokszor nem ártana)…

  21. lolka szerint:

    szigetország szerint:
    2010. december 28., kedd – 21:48
    -Törleszteni, vagy Törley?….

  22. szigetország szerint:

    Hazudós vagy, ugye, “gyalog”?

  23. Kováts Elemér szerint:

    Köszönöm a válaszát, kedves lolka!

  24. lolka szerint:

    Kováts Elemér szerint:
    2010. december 28., kedd – 22:00
    Nagyon szívesen! (bocs a tegeződésért)…és B.Ú.É.K.

  25. gyalog szerint:

    Kedves lolka!
    Mért volnál bugyuta? Ezt felejtsd el!
    🙂
    szeretettel, gyalog

  26. szigetország szerint:

    Kedves gyalog!

    Ugye, hazudós vagy?

    szeretettel, szigetország

  27. gyalog szerint:

    Ezopusz: A szúnyog és a bika

    A szúnyog a bika szarvára telepedett, sokáig ott üldögélt. Mikor aztán készült elszállni, megkérdezte a bikától, akarja-e, hogy már elmenjen. Az mosolyogva mondta: “Nem vettem észre, hogy jöttél, azzal sem törődöm, ha elmégy.”

    Ezt a mesét alkalmazzuk a jelentéktelen emberre, aki sem jelenlétével, sem távollétével nem árt és nem is használ.
    🙂

  28. szigetország szerint:

    gyalog!

    Szüleidnek is gyakran hazudsz?

    szeretettel, szigország

  29. nagyapó szerint:

    T. Kováts Elemér!
    Csepelen azért elmehet a Martinász utcába, van kettő is belőle, de sétálhat a Munkásőr, vagy a Ságvári utcában is.

  30. gyalog szerint:

    Ki mint él, úgy ítél – Kis lovag…
    🙂

Itt lehet hozzászólni !