Sereghajtók lettünk – Csepel a legolcsóbb

2007. augusztus 28. Privátbankár.hu

Lakótelep

Az V. és I. kerületben a legdrágábbak az új építésű lakások, a legkevesebbért a Csepelre, Kispestre vagy Pesterzsébetre tartók juthatnak saját ingatlanhoz.

A Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legfrissebb elemzése szerint óriási árkülönbségek alakultak ki Budapesten az új lakások piacán. Míg a legolcsóbb lakás – egy 25 négyzetméteres garzon a XVIII. kerületben – 6,8 millió forintba kerül, addig a legdrágábbért – egy 500 négyzetméteres lakás közvetlenül a Vár mellett – 550 millió forintot, azaz a legolcsóbb közel 81-szeresét kell fizetni – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Ez azt jelenti, hogy a méretbeli 20-szoros különbség 4-szerese mutatkozik meg a két ingatlan árai közötti differenciában.

A legdrágább, 550 milliós lakásnak így 1,1 millió forintos a négyzetméterára, ez azonban korántsem a legmagasabb négyzetméterár a fővárosban. Az V. kerület egyetlen új lakóépületében a lakások négyzetmétere ugyanis 1 milliótól 1,4 millió forintba kerül, a várfalon belüli újlakások pedig 900 ezertől 1,4 millióba kerülnek négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy egy gardróbért akár 2,5 milliót is fizethet a tulajdonosa – állapítja meg az elemzés, amely a fővárosban eladási fázisban lévő újépítésű, négylakásosnál nagyobb projekteket vizsgálta.

A felmérés szerint a legdrágább kerületek rangsorában az V. és az I. kerületet megosztott harmadik helyen a II. és a VI. kerület követi, ahol is a legmagasabb négyzetméterárak 850-850 ezer forintos szintet érnek el. Nem sokkal maradt le a dobogóról még mindig 800 ezer feletti áraival a XI. kerület sem.

A közlemény szerint legolcsóbban Csepelen, Kispesten és Pesterzsébeten juthat új lakáshoz a vásárló. Itt a legalacsonyabb négyzetméterár 220 ezer forint, a lakásárak a három kerületben 8-30 millió forint között mozognak.

Itt lehet hozzászólni !