Luxusajándék állami pénzen

Blikk

Márkás svájci órákat vásárolt 3,4 millió forintért a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) Kocsis István vezetése alatt – tudta meg a Blikk. A furcsa vételre egy közelmúltban lezajlott adóvizsgálat derített fényt. Ebből az is kiderült, hogy 2007-ben 38 millió 496 ezer 430 forintot költött reprezentációs célra az állami cég.

A családi ház árát kitevő kisebb vagyon egynegyedéből, 8,4 millió forintból bort vásároltak, amiket 1,7 millióért díszdobozba csomagoltak. Más élvezeti cikkre, például szivarra is futotta az állami cégnek: csaknem egymillió forintért vásárolt az MVM a dohányfajtából, és mivel a szivar élvezete külön tudomány, szivarszakértő szolgáltatását vették igénybe 842 ezer forintért. Teniszütőt egy karitatív árverésen 288 ezer forintért szerzett be az MVM Kocsis István igazgatása alatt, különféle ajándékokra, tollakra, pezsgőre pedig 8,3 millió forintot költöttek. Étteremben 1,5 millió forintot hagyott az MVM 2007-ben, virágra pedig 433 ezer forint jutott.

Az MVM-nél megbecsülik a vezetők közvetlen beosztottait. Ruhára legalábbis nem kellett sokat költenie a titkárnőnek és a sofőrnek, hiszen 720 ezer forintból öltöztették őket. A vezérigazgató saját ruházatára is adott, ez 601 ezer forintjába került az MVM-nek.

Az MVM sajtóosztálya nem cáfolta értesülésünket. Megerősítették, hogy a Blikk birtokába került dokumentumban szereplő kiadások szerepelnek 2007-es nyilvántartásukban. Ugyanakkor sem a milliós órák, sem a teniszütő, illetve a bor és a többi eszköz nincs az MVM raktárában, így valószínűleg elajándékozták azokat.

A BKV-nál természetesen kerestük Kocsis Istvánt kérdéseinkkel, hiszen az MVM volt vezére most már a budapesti közlekedési céget igazgatja. Kíváncsiak lettünk volna többek között arra, hogy mi lett a sorsa a milliós karóráknak, miért költöttek luxuscikkekre, ezek milyen célt szolgáltak az MVM működésében.

Kocsis Pásztor Erzsébet szóvivőn keresztül azt üzente, hogy mindig betartotta a költségvetésben meghatározott kommunikációs költségeket.

Egy autó járt, kettőt használt

Fullextrás Audi A6-os luxusautója mellé egy 20 millió forint értékű terepjárót is vetetett magának az MVM pénzén Kocsis István. Pedig a munkaszerződése szerint csak egyetlen kocsira volt jogosult. Ez is egy adóvizsgálat során derült ki. A vezérigazgató korábban azt közölte a Blikk-kel, hogy az MVM vezéreként többfelé kellett utaznia az országban. Ha a terepviszonyok úgy kívánták, akkor ment a terepjáróval.

Forrás: Blikk

15 hozzászólás “Luxusajándék állami pénzen” bejegyzésre

  1. cseppetsem szerint:

    Talán futja a 38 milliárdos nyereségből, amit termeltek.

  2. cseppetsem szerint:

    Pontosítok, 36,2 milliárd Ft volt 2007-ben az MVM adózás utáni nyeresége.

  3. Manitu szerint:

    Én meg úgy tudom, hogy állami cégről van szó, és bizony az állam erősen bajban van, súlyos pénzhiánnyal küszködik.

  4. cseppetsem szerint:

    Az MVM a tavalyi adózott nyeresége után (ami 60 milliárd Ft volt) 35 milliárd Ft osztalékot fizetett be az államkasszába. Ez nem BKV vagy MÁV, ami nyeli a pénzt. Ez hozza a pénzt, dönti be az államkasszába. Az, hogy a nyereség 1 ezrelékét repiajándékra költi, nem hiszem, hogy kifogásolható.

  5. Nagyapó szerint:

    Egy Paks melletti tanyán készült hamuban sült pogácsával (igazi magyar termék) kellett volna reprezentálni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Tóth Mária szerint:

    ő is csak egy tróger alak, mint a többi szoci! fizesse vissza, talán? a fizetéséből meg tudja tenni!?

  7. Nyugger szerint:

    Régóta mondom: még a szeme se áll jó!

  8. csepelino1 szerint:

    EBBEN ÉN NEM LÁTOK SEMMI KÜLÖNÖSET! Repiajándékokra mindíg is költöttek, és a FIDESZ ÉRÁBAN IS KÖLTENI FOGNAK. Mondjuk majd később derül ki!

    Ugye nem azt képzelitek, hogy majd a Fidesz közeli vezető nem ezt fogja csinálni?????
    Max. majd azt mondja, az előttem lévő is ezt csinálta! És meg van bocsájtva neki…

  9. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Tisztelt Csepelino1 ! Az állam pénzét lehet herdálni, lehet szórni !! Itt a jó példa. Engem, és gondolom másokat is, irritál ekkora reprezentációs költség, lehet, hogy téged nem ! Nem hiszem, hogy az MVM-nél ez nem volt behatárolva ! Hol volt az állam kontrollja, (APEH), hogy csak most derült rá fény !, mily érdekes ??
    Miért kellett ekkora nagylábon élés, olvasd már el a cikket, két luxus autó, szivarszakértő, teniszütő, több milliós borvásárlás, diszdobozok vétele, vezérigazgatói ruházkodás, titkárnői és sofőri öltözködés, virágvásárlás stb.
    Igencsak folytak a milliócskák !! Ne mutogass a Fidesz-re, mert azt nem tudhatod, előre, hogy ők nem tanultak az ilyen esetekből !!!

  10. csepelino1 szerint:

    De tudom előre! Én még emlékszem a 4 évükre! Ti nem, de újra megtapasztalhatjátok! A Szocik a Fidesztől tanultak meg igazán lopni. . . Emlékezz: Autópálya építések (kavics), Apeh vezető, stb. . .

    Repi költségek kellenek. Nem is hiszed, hány befolyásos ember (vagy magát annak feltüntető) tűnik fel ilyenkor a vállalatoknál. . . És mind tartja a . . .

    És ez ezután is így lesz!

  11. Nyugger szerint:

    Sok rendes tisztességes ember már élni nem tud mert megfojtják, ezek meg borozgatva, szivarozgatva társalognak egymással a rohadt nagy bevételről, meg a nyájról mely a nyereséget termeli. Teszek rá, hogy mennyi volt a nyeresége, befizetése, ennek hány %-át fordította repire, akkor is bicskanyitogató ez a szitu, az meg főleg hogy a büdös bunkó még azt mondta: akkor még nem volt válság.

  12. Nyugger szerint:

    Ja, még valami. Bár különb lenne a fidesz az mszp-nél! Nem nagy bizadalmam van iránta, hiszen ez Mo. Tök igaza van csepelino1-nek!

  13. Nagyapó szerint:

    Jó lenne, csepelino1 abbahagyná hazudozásait. Tudja, hogy Keller et. nem talált egyetlen egy, újra EGYETLEN EGY olyan estet, amit bíróság elé tudott volna vinni. Így pofa súlyba!
    Lám már Nyuggert is meghülyítette.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Nyugger szerint:

    Nyuggert nem hülyíti meg senki! Nyuggert hülyére próbálják venni, meg hülyének nézik (még pár millió sorstársával együtt) a magyar politikusok!

Itt lehet hozzászólni !