Ma – majdnem – befejezik a galvániszap elszállítását (frissítve)

Csepel.info

A galvániszap letakarása

Elhíresült Index.hu-kép a galvániszap 2007-es letakarásáról

Ma fejeződik be a csepeli galvániszap és a galvániszappal szennyezett föld elszállítása – közölte hétfőn a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A veszélyes hulladékot Csepelre szállító vállalkozó sajtónyilatkozatai és a minisztérium szakértői által 2004-ben még 1200 tonnára becsült galvániszap időközben 2200 tonnára hízott, megtalálását, őrzését és elszállítását is kőkemény botrányok kísérték. Ráadásul a Csepel.info úgy tudja: bármilyen hihetetlenül is hangzik, de egy 300-400 méteres galvániszap-szennyezésről még most is megfeledkeztek a szakemberek.

Németh Szilárd és a csepeli galvániszap 2004

Németh Szilárd 2004 decemberében

Hazugság és elhallgatás három éven keresztül

2004. december 10-én, lakossági bejelentés alapján tartottak Német Szilárd és Tirts Tamás országgyűlési képviselők először sajtótájékoztatót arról, hogy a csepeli Duna-parttól mintegy 150-200 méterre több mint 1000 tonna rendkívül mérgező galvániszapot tárolnak. Hamarosan kiderült, hogy Tóth Mihály csepeli polgármester és a hatóságok ekkor már több mint egy éve tudtak a súlyos környezetszennyezésről, de mindezt elhallgatták a kerület 80 ezer lakója és az önkormányzat ellenzéki képviselői elől. Bármilyen megdöbbentő is, a hatóságok és az önkormányzat még csak feljelentést sem tettek a környezetszennyezők ügyében. Miután ez kiderült, Németh Szilárd a feljelentést magánemberként tette meg 2004. decemberében, miközben a sajtó nyilvánossága előtt kijelentette: nemcsak a veszélyes hulladékot kell azonnal elszállítani, de a felelősöket is meg kell büntetni.

A csepeli önkormányzat, a hatóságok és a minisztérium folyamatos ígérgetése ellenére ez után 2006 nyaráig semmi előrelépés nem történt. Ekkor az önkormányzat a Pyrus-Rumpold Kft.-vel ellenőrző méréseket és szakértői vizsgálatot végeztetett, amely vészjósló eredménnyel zárult. A nemzetközileg is elismert cég – akkreditált mintavételezés és laboratóriumi vizsgálatok alapján – július 31-én már minden környezeti elemben kimutatta a nehézfém-szennyezést, nemcsak a telephelyeken, hanem azokon kívül, sőt, a Dunába vezető csatornarendszerben is. Az azonnali cselekvést sürgető, katasztrófa-közeli állapotokról beszámoló vizsgálati eredményeket és szakértői javaslatokat azonban Tóth Mihály polgármester a közelgő önkormányzati választások miatt öt hónapon keresztül ismét elhallgatta a képviselőtestület ellenzéki tagjai és a csepeli közvélemény elől. A közpénzből készült szakértői anyag megállapításait a csepeli polgárok azóta sem ismerhették meg, a jelentést ugyanis a Fidesz-KDNP frakció többszöri kérése ellenére sem hozta nyilvánosságra az önkormányzat. (Németh Szilárd és Illés Zoltán azonban a saját költségükön a teljes dokumentációt lemásolták 50 példányban, s azokat szétosztották a sajtónak.)

A Pyrrus-Rumpold jelentéséről csak 2007. január 23-án tárgyalt az MSZP-SZDSZ-es többségű XXI. kerületi képviselő-testület, de a képviselők akkor is csak egy kivonatot ismerhettek meg abból. A koalíció a Fidesz-KDNP frakció javaslatait – fogadja el az önkormányzat a szakértők jelentését, ki kell deríteni, hogyan került a galvániszap Csepelre, meg kell büntetni a felelősöket, a galvániszapot pedig el kell szállítani – leszavazta.

A galvániszap letakarása 2007-ben

Letakarják a fideszesek a galvániszapot 2007-ben

Illés VS Persányi

A négy éve tartó semmittevés elleni tiltakozásból 2007. február 11-én Illés Zoltán és Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakciójával 600 m2 fóliával takarták le a súlyosabb állapotú 2. galvániszap-telepet. A cselekvés végre cselekvésre ösztönzte Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert is, aki azonban elég rossz irányba lépett, és a szakértői jelentésből idéző Illés Zoltánt jelentette fel közveszéllyel való fenyegetés címén, ahelyett, hogy legalább letakartatta volna az esős időben közben folyamatosan ázó és csordogáló galvániszapot.

Ekkorra azonban már több környezetvédő és civil szervezet is tiltakozott a környezetszennyezés ellen, ezért a minisztérium új, akkreditált vizsgálat indításáról döntött „a lakosság megnyugtatására”. Ez a vizsgálat azonban 2007. március 9-én ismét leszögezte: a veszélyes hulladék szivárog, ezért azonnali cselekvésre van szükség. Az Illés Zoltán elleni feljelentést közben a rendőrség is ejtette „megalapozatlanság” miatt.

Fodor Gábor színre lép – a galvániszap tovább hízik

A galvániszap-ügy egyik legnagyobb, 180°-os fordulata 2007. május 7-én történt, amikor Fodor Gábor lett a környezetvédelmi miniszter. A zöld tárca új vezetője a Rába-habzás és a német bálás szemét mellett a csepeli galvániszap-szennyezést is kiemelten kezelte. 2007. május végén először történt érdemi intézkedés a veszélyes hulladék szivárgásának megakadályozása érdekében: letakarták a galvániszapos telepeket.

Miután az egyik lefedett galvániszap-telepet szinte azonnal megpróbálták ismeretlenek felgyújtani, az önkormányzat kihasználta az adandó alkalmat: az eddig őrizetlen veszélyes hulladék őrzését egészen véletlenül a csepeli SZDSZ vezetőjének cége kapta meg. Mint később kiderült, Kál Károly csepeli pártvezető, önkormányzati képviselő cége éves szinten 36 millió forintot kaszál önkormányzati megbízatásaiból.

Bármilyen bizarr is, csak a galvániszap májusi letakarása után derült, ki, hogy a veszélyes hulladék mennyisége közben folyamatosan növekszik. A Fidesz-KDNP képviselői ezt először a 2007. június 7-i bejárásukkor tapasztalták, amikor a már letakart galvániszapos hordók mellett újabb, mintegy 10 tonnányi ismeretlen eredetű hulladékot találtak az elméletileg lezárt, sőt őrzött telephelyen. Június 28-án a telephelyet bérlő Murus Zrt. egyik kisteherautójában a helyszínre kiérkező fideszes képviselők piros hulladékos hordókat fotóztak le, melyeket aztán a veszélyes hulladék hordói között találtak meg.

Hulladékos hordók a MURUS Zrt. minibuszában

Gyerekmese volt a galvániszap-sztori

Bár korábban mindenki úgy tudta, hogy egy szerencsétlen, nincstelenné vált feltaláló egyedül felelős a környezetszennyezésért, több hetes nyomozás után kiderült, hogy személyes és üzleti kapcsolat is volt a galvániszapot lerakó Fríz Kft. és a csepeli, több milliárd forintos Rákóczi Liget lakópark beruházói, építői (Murus Zrt.), ingatlanforgalmazói között.

Kiderült, hogy a Felügyelőség és a csepeli önkormányzat is észlelte a veszélyes hulladék növekedését, de most sem tett senki feljelentést az ügyben. Ezért Németh Szilárd újabb rendőrségi feljelentést tett, immáron a „megszaporodott” hordók ügyében. Az Index.hu egyik cikkében ez után Kreisz Gyula, a MURUS Zrt. cégvezetője azt állította, hogy az illetékes környezetvédelmi hatóság tudtával, szállítási jegyzőkönyvekbe foglalt engedélyével és felügyelete mellett szállították a galvániszapot” a telephelyekre, ők pedig tisztán emberbaráti szeretetből keveredtek a galvániszap-ügybe.

Fodor Gábor beszél

Minden jó, ha jó vége?

Fodor Gábor, Illés Zoltán és Németh Szilárd – a csepeli galvániszap elvitelében kimagasló szerepet játszó három személyiség – 2007. november 8-án, közösen indították útjának az első galvániszappal teli kamiont Csepelről. Figyelemre méltó, hogy Tóth Mihály csepeli polgármester és Gergely István MSZP-s képviselő még ekkor is csak a szállítás elindítását követő miniszteri sajtótájékoztató botrányos félbeszakítására tettek kísérletet.

Azóta kiderült, hogy az 1550 tonnás szerződéses határ kevés volt az eredeti adatok szerint 1200 tonna galvániszapnak, ezért újabb közbeszerzésre volt szükség a fennmaradó 400-500 tonna iszap elvitelére, amely információink szerint végül 600 tonna lett. Így a csepeli galvániszap végső mennyisége megközelíti a 2200 tonnát – már amennyiben a veszélyes hulladék nem nő tovább.

A Csepel.info azonban úgy tudja: aki azt gondolja, hogy most végre elszállították Csepelről a teljes galvániszap-szennyezést, az, sajnos korán örül. Lapunk egy fórumozója (neve stílszerűen „Galvániszap”) ugyanis felhívta a figyelmünket arra, hogy míg a galvániszap és a szennyezett földrétegek elvitelre kerültek, a kimosott, és az esővíz-elvezető csatornarendszerbe került galvániszap kármentesítéséről nem szóltak a területeket mentesítő cégekkel kötött szerződések. Ez mindkét hulladéktelep esetében 150-200 méteres csatornaszakaszt jelent. Márpedig a 2006-os és a 2007-es szakértői jelentések szerint is a csatornaiszap olyan mértékben szennyeződött át a galvániszapból kimosott nehézfémekkel, hogy már maga is veszélyes hulladékká, azaz szennyező forrássá vált (20-21. oldal).

Úgy tudjuk továbbá, hogy még mindig csak tart a rendőrségi nyomozás a galvániszap ügyében, amelyet tovább súlyosbít az a tény, hogy végül 1000 tonnával több veszélyes hulladékot kellett elszállíttatni, mint amennyiről az eredeti tulajdonos és az eredeti szakértői becslések szóltak. Akár igaz tehát, hogy a teljes galvániszap-szennyezés még mindig nem lett megszüntetve Csepelen, akár nem, a felelősök megnevezése és megbüntetése még mindig nem történt meg.

Csepel.info

Befejeződött a csepeli galvániszap elszállítása

Befejeződött a csepeli galvániszap és a galvániszappal szennyezett föld elszállítása kedden, a két érintett telephelyet az önkormányzat szerdán veheti át – tájékoztatta Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság vezetője kedden.

Váradi József elmondta: a területről az elmúlt hónapokban összesen 2100-2200 tonna hulladékot szállított el első körben a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft., második körben pedig a Saubermacher Kft. A cégek kármentesítést nem végeztek, erről nem is volt szó a közbeszerzési eljárásban – közölte Váradi József utalva azokra a vélelmezésekre, miszerint a galvániszapot rejtő hordókból a talajvízbe, illetve csatornákba szivároghatott szennyezőanyag.

Ilyen alapon bármelyik korábbi csepeli ipari telephely felülvizsgálata indokolt lehet – mutatott rá a főigazgató. Hozzátette, hogy a kármentesítés külön tevékenység, az egy hosszú távú program alapján zajlik, a szennyezéseket pedig veszélyesség szerint sorban kell felszámolni. A környezetvédelmi hatóság 2004 decemberében értesült a szennyezésről. A hordók a Dunától 100-150 méterre voltak, egy részük szétrohadt, ami a talaj szennyezettségéhez vezetett, s a folyóba is bekerülhetett az anyagból. Elsőként a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft. kapott megbízást a szállításra, a cég a múlt év novemberétől kezdte meg a munkát. Miután a szerződésben foglalt 1500 tonnát elszállították, még mindig maradt iszap a területen, ezért újabb közbeszerzési eljárás írtak ki. Ezt a Saubermacher Kft. nyerte el: a cégnek a maradék csepeli galvániszap és galvániszappal szennyezett föld elszállítására adtak megbízást. A galvániszap az aszódi hulladéklerakóba került.

Forrás: MTI, Mno.hu

14 hozzászólás “Ma – majdnem – befejezik a galvániszap elszállítását (frissítve)” bejegyzésre

  1. anti szerint:

    Ez az összefoglaló szép munka volt, akárki csinálta.
    Igaz, egyoldalú, de semmi sem lehet tökéletes.
    A habot a szájak széléről talán most már le kellene törölni, és akkor esetleg egy mosolyra is futná az erőtökből. Meglátnátok, hogy mennyivel kellemesebb a fogak csikorgatásánál, a dühödt vigyornál egy kellemes mosoly. Próbáljátok ki! Fog ez menni mint a galvániszap Csepelről…

    Táncsics Antal
    a ti antitok

  2. Ábel Attila szerint:

    Remélem hamarosan megtudjuk, hogy valósak-e az esőcsatornában maradt iszapról szóló hírek. Ugyanakkor, több éves kemény munka után, számomra is mindenképpen nagyon-nagy öröm és sikerélmény a galvániszap elvitele.

  3. galvaniszap szerint:

    De ne higgyétek kedves fórumozók, hogy a volt Csepel Művek területén csak ennyi elhagyott veszélyes hulladék van, majd később a részletek…

  4. Kovács Ernő szerint:

    Van másik?!

  5. Andrew Toth szerint:

    Hogy értitek, hogy “300-400 méteres galvániszap-szennyezés” merre kell mérni azokat a métereket?

  6. galvaniszap szerint:

    Hát, kedves Andrew Toth arra kell mérni, amerre a volt telephelyektől a csatornák lejtenek…. ugye érti?

  7. id_hu_ba szerint:

    “a ti antitok”!
    Én azért – ha megengeded – nem törölném le a számról az amúgy nem létező habot!
    Attila!
    Valaki számszerűsítse – ha lehet – mennyibe került ez nekem, adófizetőnek: szakértők, őrzés, szállítás, megsemmisítés…….
    Ebből mennyi hajtható be a károkozótól.
    A felelősök felelősére vonása????
    Ha ez mind megtörténik “ti antitok”, letőrlöm a “habot”!

  8. Andrew Toth szerint:

    Azt már mondták, hogy egy hajléktalan a felelős cégvezető, akin nem lehet behajtani semmit és elérni se nagyon lehet őt.

  9. Csepeli Galvániszap szerint:

    Kedves Andrew, aki ezt mondta, rosszul mondta. A Fidesz erről többször is tartott sajtótájékoztatót és ebben a cikkben is ott van, hogy ez egy átverés. Akik benne voltak a buliban, ma is több milliárdos üzletekben vannak benne, miközben a hulladékot az állammal, a mi pénzünkön vitették el.

  10. galvániszap szerint:

    Egyetlen ember ellen folyik bűnvádi eljárás, az ellen az idős vegyészmérnök ellen, aki annak idején kidolgozott egy technológiát a galvániszap feldolgozására. Csinálta is a IX. kerületben, amíg ki nem pakolták onnan.
    Na itt jönnek a képbe azok a cégek és emberkék, akik üzletet láttak ebben és “beszálltak” a bizniszbe. Ennek egyenes következményei ma már jól láthatóak. Az idős ember csődbement, mindenét eladta és most albérletben tengődik Csepeltől délre. Hát nem lett Happy end a vége az biztos.

  11. anti szerint:

    Kedves id_hu_ba!

    Hidd el nekem, habosan csak a kávé jó.

    Egyebekben pedig azért olvassátok egymás bejegyzéseit, mert olyan ellentmondásokba keveredtek, hogy kijönni sem tudtok belőle. A csatornaméretekkel és a méterekkel mint ha valami nem stimmelne. Eddig a Dunától mért 150 méterekről beszéltetek, az Info-rádióban ez a távolság Németh Szilárd információja szerint már csak 50 méter volt. Most meg hirtelen 400 méter?! Mindenkit azért nem kell teljesen hülyének nézni! De spongyát rá! Hadd folytatódjon az osztályharc és a fogcsikorgatás. Lám, az eltakarított (galvániszap) ismeri a történetet. Más ugyanígy utána nézhet. Az eltakarított (galvániszap) már sejteti a folytatást.
    Kikaparjátok ti még a szüleink és a nagyszüleink emlékét is! Nagy ész kell ahhoz, hogy valaki rájőjjön: ott, ahol 1892 óta volt és van kohászat, bizony sok mindent rejt a föld mélye. Szóval fijjug, föl újabb harci sikerekre, ne lazítsatok, galvanizáljatok. Galvanizáljátok az újabb indulatokat, meg a magatok szégyenét. Abból persze van már elég, de ti pakoltok még rá. Bizony, rohadt, galvanizált ügy ez.

  12. Ábel Attila szerint:

    Szia id_hu_ba!

    Pontos összeget nem tudunk. Csak a konkrét elszállítás költségeit ismerjük, az azt megelőző két szakértői vizsgálat költségeit, no meg az SZDSZ-es őrzési költséget. A minisztérium több vizsgálatot végzett az ügyben, hatósági eljárások, nyomozások voltak, rendőrségi eljárás folyik, nem ismerjük a veszélyes hulladék letakarásának költségeit, a közbeszerzési eljárások kiírásának, elbírálásánek költségeit és még sok mindent.

    Szilárd az Info Rádióban 150 millióra becsülte a galvániszapra költött közpénz nagyságát, szerintem is kb. ilyen összegről lehet szó.

    Tisztelt anti!

    Amikor 2004. decemberében és az után a galvániszapról beszéltünk, rendre az ehhez hasonló kritikát kaptunk. Emlékszik még azokra a szövegekre, hogy “a galvániszap nem szivárog, nem is szivároghat ilyen körülmények között” és hasonlók? Az akkreditált szakértői mérések mind igazolták az állításainkat (“rémhírterjesztésünket”).

    Az esőcsatornában mind a két akkreditált mérés kimutatta, hogy a csatornaiszap olyan mértékig szennyeződött a galvániszappal, hogy már maga is veszélyes hulladéknak minősül. A galvániszap-telepek 150-200 méterre vannak a Dunától, logikus tehát, hogy a cikk írója, az itt megszólaló “Galvániszap” fórumozó, és mi is 300-400 méteres hátramaradt szennyezésről beszélünk, amely persze, természetesen becslés. Ha Szilárd az Info Rádióban valóban 50 méterről beszélt, akkor ott bakizott.

    Bevallom, mi nem gondoltunk a csatornarendszerre, ha az említett fórumozó hölgy vagy úr erre nem hívja fel a figyelmet, eszünkbe sem jutott volna. Már csak ezért is jó, hogy a csepel.info oldalon kulturált formában mindenki elmondhatja a véleményét, gondolatait, javaslatait.

    Egyébként a Csepel Művek területe valóban nagyon szennyezett, ebben egyetértünk. A mostani akkreditált mérések nemcsak a galvániszap okozta környezetszennyezést, de a korábbiakat, pl. a világháborús olajszennyezést is kimutatta. Rengeteg kohósalakot is raktak ott le, ha jól tudom, egész egyszerűen minden feltöltött rész azzal van feltöltve. Egyszerűen nem hiszem, hogy ezt az iparterületet valaha is ki lehetne annyira pucolni, hogy lakhatásra alkalmas legyen, viszont az iparnak, szolgáltatóiparnak még alkalmas, sőt, kiváló hely lehet.

    Jó lenne készíteni egy térképet, amely a szennyezett és az erősen szennyezett területeket kimutatja.

  13. […] Németh Szilárd 2004 decemberében – a csepeli galvániszapot négy éves munka és tiltakozás után vitték el (a galvániszap összefoglalója itt olvasható) […]

  14. […] amit ajánlanék továbbra is oknyomozó újságírók figyelmébe!  Emlékszünk még a Csepeli galvániszap botrányra is ?  Hallott valaki a MURUS Zrt.-ről? Akkor most kapaszkodjatok […]

Itt lehet hozzászólni !