Orbán Viktor: A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez

Magyarnemzet.hu

A kilencedik szankciós csomag után lesz tizedik és tizenegyedik, így nekünk folyamatosan küzdenünk kell, hogy az alapvető értékünket megvédjük – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök kiemelte, hogy ezért is kérték az embereket, hogy a nemzeti konzultáción erősítsék meg a magyar álláspontot. A kormányfő szót ejtett a héten elfogadott magyar helyreállítási tervről, valamint a hazánk déli határán tapasztalható illegális migrációs helyzetről is.

Az volt az elképzelés, hogy a szankciókkal közelebb jutunk a háború végéhez, ám az elmúlt kilenc hónap megmutatta, hogy ez nem sikerült – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: a szankciók nem vittek közelebb minket a háború végéhez, ellenben súlyos gondokat okoztak az Európai Unió országainak. A kormányfő szerint nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van, Oroszország bevételei pedig továbbra is magasak, és tudják folytatni a háborút.

 

December 5-én lép hatályba az olajembargó, ami meg fogja nehezíteni Európa működését. Ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, ezért attól nem kell tartanunk, hogy ellátási hiány lépne föl, jogunk van az országunk ellátáshoz szükséges olajhoz hozzájutni. Az árral azonban probléma van, várjuk, hogy a szankciók hogyan fognak az árakra hatni – magyarázta a miniszterelnök.

Húsbavágó kérdés

A kilencedik szankciós csomag tartalma kapcsán kifejtette: a brüsszeli bürokraták azt szeretnék ha az olaj után a szankciókat kiterjesztenénk az atomenergiára és a gázra is, ami hazánkra nézve tragikus következményekkel járna. Jelezte: Magyarország eddig mindig mentesítette magát az embargó ténye alól, így ezt most is ki kell védeni.

A nyomás ugyanakkor folyamatos, mert a kilencedik szankciós csomag után lesz tizedik és tizenegyedik, így nekünk folyamatosan küzdenünk kell, hogy az alapvető értékünket megvédjük. Ezért is kértük az embereket, hogy a nemzeti konzultáció által erősítsék meg a magyar álláspontot – mutatott rá.

A nemzeti konzultáció húsbavágó kérdés, mert aligha van ma fontosabb a mindennapok szempontjából, hogy mennyit kell fizetni a vállalkozásoknak és a háztartásoknak az enegiáért. Így nem lepődök meg azon, hogy egy ilyen konzultációban több mint egymillió ember vett részt. Úgy érzem, hogy az ország megértette, hogy a következő gazdasági év sikere az az enegiaárakon és a szankciókon múlik – fogalmazott a kormányfő.

A háború párti tábor a szankciók kiterjesztését szeretné elérni, mert folytatni szeretnék a háborút, de mi azt mondjuk, hogy azonnali tűzszünetre van szükség és a béketárgyalások vezetnek a békéhez – mutatott rá a miniszterelnök. Elmondta, a háború pártiak mindig újabb és újabb szankciókat követelnek. Továbbá kiemelte, hogy félévente a már kivetett szankciók sorsáról is dönteni kell, ami eddig automatikusan történt, de most meg kell állnunk és számot kell vetni az eddigi szankciók következményeiről, alapos és mély vitát kell folytatni a szankciókat illetően.

Új gazdasági modell épül

Orbán Viktor szerint egyelőre az európaiak bolyonganak a sötét erdőben, eddig az Oroszországban lévő nyersanyagokat kihoztuk és fejlett technológiát vittünk oda, ez volt a tengelye az európai gazdaságnak.

Ez most megszűnt, bár Magyarország ezt nem tartotta jó ötletnek. Ez a gazdasági modell véget ért, Európa levágta magát az oroszokkal való gazdasági együttműködésről. Az a kérdés, hogy ha ez nincs, akkor mi van helyette, de erre a kérdésre nem tud választ adni az unió – jelezte a kormányfő.

Számot kell vetnünk azzal, hogy más megoldások drágábbak lesznek, a szankciók felárát meg kell fizetni. A magas energiaár tovább gyűrűzik és megjelenik minden termék előállítási folyamatában. Az, hogy milyen gazdasági modell jön most, erre a kérdésre még senki nem adott választ. Nem tudni, hogyan lesz Európa versenyképes, ez pedig nagyon súlyos kihívást jelent mindenki számára. Nem egy átmeneti válságot kell kezelni, hanem fel kell építeni egy teljesen új gazdasági modellt – tette hozzá a miniszterelnök.

Teljesítettük a bizottság kéréseit

A helyreállítási terv kapcsán, amit másfél év után helyrehagyott és az egyik az Európai Bizottság, a kormányfő elmondta: jelentős lépést tettünk előre. – Itt most arról a tervről beszélünk, amely annak a a pénznek az elköltéséhez szükséges, amely pénzt közös hitelfelvételből a koronavírus járvány okozta válságra válaszként készítettünk el. Itt a gyorsaság lett volna a legfontosabb, így már 2021 nyarán odaadhatátták volna a forrásokat, de nyilvánvaló politikai okai vannak annak, hogy miért döntöttek így – mutatott rá.

Mivel az EU és Magyarország között néhány fundamentális kérdésben véleménykülönbség van ezért ők nem szeretik a magyar kormányt. Ők az előző választáson egy baloldali kormányt szerettek volna, ezért nem adták oda a pénzt az országnak, viszont odagurították a dollárokat a baloldalnak, hogy meg tudja nyerni a választást. Így állt elő a guruló dollárok ügye – fogalmazott Orbán Viktor.

A jobboldal ugyanakkor megnyerte a választást, így nem volt mit tenni a bizottságnak, előrángattak mindenféle feltételeket, de miután eredményeket akartunk elérni, így a szerintünk szükségtelen kérdésekről is meg tudtunk állapodni. Teljesítettük a EB 17 kérését, sőt eljutottunk oda, hogy a magyar tervet kiválónak értékelték Európában – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki köszöntet mondott mindazoknak, akik ehhez hozzájárultak.

Mint mondta, aki ismeri az uniós intézményeket, pontosan tudja, hogy mindig lesz egy újabb ötletük. De annak ellenére, hogy mindig újabb feltételeket támasztanak, végül is megállapodásra kell törekedni. Persze van néhány alapvető kérdés ami a viták mélyén húzódik meg. Ők azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, engedjük be a szexuális propagandistákat az iskolákba és minden további nélkül fogadjuk el a szankciókat és támogassuk a háborút. Mi ezeket nem fogjuk megtenni, de ami ezen túl van, arról lehet tárgyalni – fogalmazott a kormányfő.

Adósközösséggé válna az Európai Unió

A háborúnak nem csak az a költsége van, hogy amit most lerombolnak azt újra kell majd építeni, hanem kiderült, hogy az ukrán állam működtetése is gondban van. Ukrajna nem tudja kifizetni a nyugdíjat, nem tudja fenntartani az infrastruktúráját, ezért Ukrajna nyugathoz, az Unióhoz is fordult, hogy adjunk pénzt. Évente 18 milliárd eurót kellene adnunk csak azért, hogy az ukrán állam működjön. A közösen felvett hitelből akarja mindezt állni az Unió, közösen eladósodott államok közösségévé téve az Uniót. Ez nem a tagállamok együttműködése, hanem adósságközösség lenne, amit még az unokáink is nyögnének. Ezt mi nem támogatjuk, több állam már az ukránok megsegítése nélkül is adósságban van. Szét kell osztani egymás között súlyozva az Ukrajna megsegítésére szánt összegeket, mi csak ezt tudjuk támogatni – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a globális minimumadó munkahely-gyilkos, minden országnak magának kell eldöntenie, hogy milyen adórendszert működtet. Ez a demokrácia lényege, a választók eldöntik, hogy milyen adópolitikát szeretnének hazájukban.

Arra, hogy van-e elegendő forrás a családok megvédésre a hatalmas rezsiköltségektől, a miniszterelnök úgy fogalmazott: most még nincs, de azon dolgoznak, hogy legyen.

A helyzet úgy fest, hogy a Magyarországra érkező energia ára a 2021-es évben hétmilliárdos egyenleget mutatott, ennyit fizettünk azért az energiáért, amire hazánknak szüksége volt. Ez 2022-ben felment 17 milliárdra, jövőre pedig még tovább emelkedik. A magas árak miatt nagyjából évente négyezer milliárd forintot veszítünk el – tájékoztatott. A kormányfő szerint ha ez nem volna, akkor ezt az összeget oda tudnák adni béremelésekre, nyugdíjra, fejlesztésekre és egészségügyi beruházásokram de mivel ezt pénzt kirepítik az országból, így nekünk azt a költségvetésből kell előteremteni.

Ezen most gőzerővel dolgozunk, van egy hatályban lévő költségvetési törvényünk 2023-ra, annak újratervezése azonban megkerülhetetlen. Úgy látjuk, ha mindenki jól dolgozik, akkor következő évben el tudjuk érni, hogy a magyar gazdaság ne essen recesszióba. Másfél százalékos gazdasági növekedéssel számolunk, ami ha megvalósul, akkor meg tudjuk védeni a családok rezsitámogatását. Jelezte azt is, ha a rezsicsökkentés politikája nem lenne, akkor minden család havonta 181 ezer forinttal többet fizetne. Éppen ezért kulcskérdés, hogy a következő évben minden forintot a rezsivédelmi alapba tudjanak beletenni – mutatott rá.

Fokozódó nyomás a déli határon

Az illegális migrációval kapcsolatban a kormányfő arról beszélt, hogy a helyzet egyre nehezebb, áldatlan állapotok uralkodnak a déli határon. Kiemelte, hogy az ott élők élete lassan elviselhetetlenné válik.

Ezt a határterületet jobban védeni már nem tudjuk, a konfliktusokat szinte lehetetlen kezelni, ezért lejjebb kell tolni délen a határokat. A megoldás térképe, akcióterve rendelkezésre áll, a cél, hogy levonulhassunk Szerbia déli határához, és az ő irányításukkal, közösen védjük meg a biztonságunkat. Jó hír, hogy Kassán volt egy V4-es megbeszélés, ugyanis az átszivárgó migránsoktól a másik három V4-es ország is szenved, ezért felajánlották, hogy segítenek a terv végrehajtásában. A részletekről zajlanak a tárgyalások, és bár most minden a háborúról szó, történelmi léptékben a migráció a legnagyobb kihívás – fogalmazott a beszélgetés végén Orbán Viktor.

Magyarnemzet.hu

38 hozzászólás “Orbán Viktor: A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez” bejegyzésre

  1. Konrád szerint:

    Rajtunk hiznak.

    A Waberer’s csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján bejelentette, hogy lezárult az az ügylet, melynek értelmében a Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Equity 26,8 százalékos részesedést szerzett a Waberer’s-ben, miután megvásárolta a korábban Mike Ferenc tulajdonában lévő MHB Optimumot.

  2. Hozzászóló szerint:

    A szankciók működnek, legalábbis idehaza igen jól, de a szankciók lecsapódásának területét eltévesztették, akárcsak az ukránok a lengyelekre kilőtt rakétájukat. Nem tudom, Putyin tudja-e hogy szankcionálva van, de legalább egy e-mailben megírhatnák neki, hátha befejezi ezt a háborút.

  3. Gary Ridgway szerint:

    Putyler biztosan telibeszarja, de a népe csak-csak szopóágon van. 🤣
    Olvass a MTI-n túlról is ezt-azt.

  4. Gary Ridgway szerint:

    A Főnök szeretett szerbjei ma elköszöntek a VB-től. 😎

  5. kormánypárti szerint:

  6. László szerint:

    Ez az Orbán kormány tönkretesz minket féle inzultáció?

  7. pl szerint:

    B+ kormányos, ne inzultáljál már!

  8. László szerint:

    Orbán Viktor az uniós pénzeknek köszönheti a hatalmát, különben nem más, mint Putyin trójai falova – vélekedett a bajor közmédia

    Kiemelik, 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrás áramlott Magyarországra. „A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak”

  9. László szerint:

    “Az Orbán család „palotája” a korrupció szimbóluma Magyarországon.” – Orbánék hatvanpusztai „palotájáról” cikkezik az El País. A País újságírójának Hadházy Ákos mutatta meg a birtokot. 🤣🤣🤣

  10. Kádárszellemiörököse szerint:

    Telex, December 1. “Rosszul áll a nemzeti konzultáció, a Megafon tízmilliót trombitált el a népszerűsítésére…”
    Alig több mint hétszázezren töltötték ki eddig a nemzeti konzultációt „az elhibázott brüsszeli szankciókról”. A kormány hadrendbe is állította az embereit, hogy országjáráson és az interneten is hirdessék az igét: tessék kitölteni az ívet!
    Szükségük is van erre a nyomulásra, hiszen a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté már lenyilatkozta, hány kitöltőt remél: „néhány millió magyar ember véleményét”, akik szavát már szerinte az Európai Bizottság sem söpörheti le az asztalról. Egyelőre ettől messze állnak, a határidő, december 9-e pedig vészesen közeleg. 🤣

  11. Gary Ridgway szerint:

    A Youtube-on nem láttam az agitálást, szerencsére… 😎

  12. László szerint:

    “Orbán Viktor jövő héten Dohába utazik, hogy megnézze a most zajló FIFA Labdarúgó-világbajnokság elődöntőit és döntőjét”

  13. Gary Ridgway szerint:

    Gondolom, mint elnöki köztársaságokban szokás, a kormánygéppel, a sleppjével együtt közpénzen utazik. Ez persze a MongolFidióták szerint így teljesen rendben is van.

  14. László szerint:

    “A kormány felhatalmazta saját magát arra, hogy a parlament nélkül is átírhassa a költségvetést. Nem kell az országgyűlés elé vinni az ötleteket. A kormány az államháztartási törvényt már korábban is átalakította, hogy évente többször módosíthassa az előző nyáron elfogadott éves költségvetési törvényt. – rendeleti kormányzás az van, de a feleősséget senki nem vállalja, arra ott van Brüsszel meg a Gyurcsány.

  15. Gary Ridgway szerint:

    Korábban marxista-leninista voltam, amit egy picit sem szégyelltem. Újabban sorosista-gyurcsányista vagyok, amit nagyon büszkén vállalok!! 😎

  16. László szerint:

    Kultúrális programajánló: “Befejezték a munkálatokat a Blaha Lujza téren, Karácsony Gergely szombaton mindenkit vár az átadóra. Lesz forró tea meg zene is.” 🤣

  17. Gary Ridgway szerint:

    Figyelj rám, Kicsirigó!
    Ha szerinted ez itt mind rendben van, hogy lassan államcsőd lesz, akkor te tényleg beteg vagy. Nyilván valamilyen formában haszonélvezője ennek a kialakult rendszernek, de vannak akik meg nem.

  18. Gary Ridgway szerint:

    László! Mindent a Csúti ír alá, akkor övé a felelősség. 🤣

  19. László szerint:

    Azt nem válallják. Kocsis Máté a mai fenyegetése közben bejelentette: jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból. Ezek szerint valami fog történni a forinttal amiről már tudnak, de fogalmuk sincs hogyan kéne lereagálni, de már előre rá van fogva: Soros 🤣

  20. Gary Ridgway szerint:

    Gyuri (a másik) mást mondott. Londonban akarnak odavágni. Valljuk be, shortolni ilyen szinten, csak a szart lehet. 😎☝

  21. László szerint:

    “Le Monde: Tiborcz István mégsem veszi fel az EU-tól elnyert 156 milliós támogatást, gazdasági megfontolásokra hivatkozással” – Az nehezen érthető, hogy milyen gazdasági megfontolások lehetnek egy önrész nélküli támogatás visszautasításában, viszont az kétségtelen, hogy nagyon rosszul néz ki, ha a miniszterelnök veje uniós pénzeket vesz, miközben pár nap múlva dönt az Európai Unió a Magyarországnak járó uniós támogatások befagyasztásáról” Orbán Viktor Le Monde-tt már? 🤣 A szemtelenség határtalan. Milliárdos és még most is uniós pénzekre pályázik.

  22. kormánypárti szerint:

    Nagyon vicceske vagy, László. Tudod, ha holnap lennének a választások, a kormánypártok ismét toronymagasan megnyernék. A nép ugyanis Orbánt akarja. Gyurka bá krumplira és száraztésztára szánt ~1,2 milliárdját az ellenzék szemrebbenés nélkül lenyúlta, most meg egymásra mutogatnak miatta – hát ennek lett a következménye a sokadik kétharmad. Ezen röhögcséljél!

  23. László szerint:

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  24. Gary Ridgway szerint:

    Mert ennyi primitív ember van ebben az országban, kormányos.
    A többi hülye dumádra meg annyit, hogy 7 hónap után gurultak elő a dollárok?
    Mentek ti a picsába! 🤣☝😎
    Aprópénz, kisember.

  25. László szerint:

    “Simor András: Orbánt a magyar gazdaság fejlődése addig érdekli, amíg a Fidesz népszerűségét szolgálja. Orbán számára nem tűnik fontosnak, hogy középtávon erodálódik a gazdaság versenyképessége, elég, ha ma van betanított munkások számára munkahely az autóiparban. Kirakni Magyarországot nem lehet az EU-ból, de megvonhatják a szavazati jogát. Attól kezdve viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar kormány ilyen körülmények között az EU-ban akarna maradni.”

  26. kormánypárti szerint:

    “Az EU pénzügyminiszteri tanácsa reagált a vétóra, és nem vette napirendre a döntést”
    Varga előre jelezte az álláspontját, miszerint további egyeztetést szeretne az ügyben, ezért a tanács nem vette napirendre a kérdést, így nem történt semmiféle vétó.

  27. László szerint:

    Az EU Tanácsa módot talált arra, hogy a magyar vétót kikerülve is támogassa Ukrajnát.

    Daniel Köster, az Európai Néppárt szóvivője pénteken arról beszélt Brüsszelben, hogy az uniós szervek dolgoznak az Ukrajna megsegítését célzó program új módszerén, amit úgy hoznának létre, hogy Magyarország ne tudja azt megvétózni.
    Az EU együtt olcsóbban tudna hitelt felvenni, ami összegre – a viszonylag kicsi bruttó magyar nemzeti össztermék miatt – Magyarországnak kisebb költség, mint mondjuk Olaszországnak.

  28. Gary Ridgway szerint:

    Tényekkel ne zavard össze, már a TV-ben is hír. Nem lesz lóvé, de Tompi megaszondja. ☝👍

  29. Nagyapó szerint:

    László és a többi eetás! Havi jövedelmükből mennyit áldoznának föl az ukrán-orosz háborúért? Vagy eladósítanák utódjaikat?
    Több fegyvert az ukránoknak, hogy ölhessék a magyarokat!? Ugye?!!!!!!!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  30. László szerint:

    tiborc gyerek megijedve visszamondta a vissza nem térítendő 158milliós uniós támogatást. Látja már szereztem is pénzt. Vagy ott vannak még a lakossági megtakarítások, jobb ha kiveszi a bankból. Ezek megvédik a pénzét…

  31. kormánypárti szerint:

    Nem a magyarok, hanem az ukránok lopják el az uniós pénzeket. Meg fegyverlobbira költik.
    Persze a színész szerint náluk nincs korrupció. Amit hitelből biztosít nekik az EU, soha nem fogja visszakapni, mert nem lesznek képesek és nem is akarják majd visszaadni. Miért nem számol be a nyugati fősodratú média a nap mint nap általuk elkövetett háborús bűncselekményekről? A sok ukrán menekült meg nem akar sem dolgozni, sem beilleszkedni.

  32. László szerint:

    Ukrán még uniós pénzt nem tudott lenyúlni. De lesz mit visszafizetniük. Tele van ásványkincsekkel, végeláthatatlan búza mezőkkel. Soroljam még? Nekün mi van? Olcsó munkaerő (indiai, pakisztáni) Erre büszkék lehetünk. Gyárüzem helyett földkupac, 9 milliárd forintnyi támogatás lenyúlva, cég eltünve. Dehogy lopnak Orbán haverjai. Csak ők kapnak támogatást. Hanyatlóék erre ráuntak. Dolgoztam magyarul sem beszélő sorozás elől menekülő ukránokkal. Meglepő módon keményen dolgoztak. A forint mint kifizetőeszköz nem tetszett nekik. Hol az euro? Kérdezték…🤣

  33. László szerint:

    Lemaradt. Dec.09. “Aggódnak a tagállamok: elárasztják Európát az ukrán élelmiszerek”

    Korábban a hiányuk, most a dömpingjük okoz zavart a piacokon.
    Egyre nagyobb aggodalmat kelt az Európai Unió piacain az Ukrajnából érkező, nagy mennyiségű élelmiszer – írja a napi,hu
    Egyes élelmiszerekre és mezőgazdasági termékekre importkorlátozás bevezetését javasolná Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos. Ukrajnában a gyártóknak jóval kisebb az önköltségük, tekintettel arra, hogy nem kell megfelelniük a nagyon szigorú uniós élelmiszer-biztonsági és állatjóléti előírásoknak.

    Az uniós gazdák versenyképességét érdemben veszélyeztetheti az olcsón előállított ukrán élelmiszerek dömpingszerű megjelenése, ami érezhető feszültséget okoz az Európai Unió piacain.

  34. Gary Ridgway szerint:

    “Orbán Viktor: Nagyon jó, hogy egy arab országban látják vendégül a világot
    A miniszterelnök a helyszínről nézi meg a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőit és döntőjét.”
    VS:
    https://streamable.com/hz5lff

    Ennyit róla…

  35. PáLoS TReND szerint:

    Az önbíráskodással megtisztíthatjuk Mária országát a faj és lélekidegen szeméttől az ziher…
    Bátrabb nemzeti öntudattal megáldott országokban nüansznyibb hazugságokért is kivégzi az Isten adta nép az efféle fajzat belső ellenségeit, mint amit ezek a Soros ügynökök műveltek le itt a cionista gyarmatosítás 33 éve alatt!!!
    A világ vallási vezetőinek véleménye szerint itt a világvég.
    Ez a karácsony volt az utolsó “egyeseknek”:
    https://www.pravda.ru/news/faith/1784…onecsveta/
    Így üzenve a templomból kijövet válaszadásra képtelen szemforgató bélpoklos zsarnokoknak…
    Az, hogy Budaházy Györgyéknek kegyelemért kell könyörögni, a legújabb kori magyarországi cionista rémuralom és zsidó diktatúra örömmámora!!!
    Hiszen éppen eme hazafiaknak a 2006-os megmozdulásai révén kerülhettek kétharmaddal hatalomba apartheid Israhell narancs kipás fartúrói és kikeresztelkedett sátánistái!!!

    „Likasszák már az égben fönt a rostát
    s a csillagok tengelyét olajozzák
    szorgalmas angyalok.
    És lészen csillagfordulás megint
    és miként hirdeti a Biblia:
    megméretik az embernek fia
    s ki mint vetett, azonképpen arat.
    Mert elfut a víz és csak a kő marad,
    de a kő marad.”
    -Wass A.-
    http://web.t-online.hu/apuska/media/5/04__Farizeus_bal_mix.mp3

Itt lehet hozzászólni !