Fogjunk össze újra! – interjú Borbély Lénárd polgármesterrel az elmúlt három évről, a kerület előtt álló feladatokról

Csepel.hu

Október 13-án volt három éve, hogy újrázott az önkormányzati választáson Borbély Lénárd csepeli polgármester, megkezdve ezzel a második ciklusát.

A kerület első emberét kérdeztük az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseiről, beruházásairól, a Csepelt érintő legfontosabb történésekről, különösen a járvány és az energiaválság okozta problémákról.

Kezdjük a végéről. Lesz fűtés, meleg víz télen a csepeli közintézményekben?

Természetesen lesz.

Csak azért kérdezem, mert nemrég látott napvilágot, hogy például Dorogon lekapcsolják a távfűtést a város kilenc közintézményében, és azokban meleg víz sem lesz.

Mi is racionalizálunk, mivel nekünk is jelentősen megemelkedtek az energiaköltségeink. Mindent megteszünk, hogy a kerület biztonságos működése továbbra is biztosított legyen.

Térjünk vissza a kezdetekre. 2019. október 13-a óta újra Borbély Lénárdnak hívják Csepel polgármesterét. Milyen tervekkel vágott neki az új ciklusnak?

Három évvel ezelőtt a csepeliek az önkormányzati választáson értékelték az addigi munkát, amelyet a kerület érdekében végeztünk. Igyekszem azóta is megszolgálni a bizalmukat. Óriási megtiszteltetés egy újabb felhatalmazás, ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen az itt élők jövőjéről van szó. A beruházásokkal kapcsolatban el tudom mondani, hogy milliárdos fejlesztéseket indítottunk el és valósítottunk meg az elmúlt három évben annak ellenére, hogy 2020 tavaszán jött a koronavírus-járvány…

Apropó: koronavírus. Hogyan hatott ez Csepelre?

Nehéz időszak volt, de igyekeztünk mindent megtenni a csepeliek biztonsága érdekében. A rendezvényeink elmaradtak, és elhalasztottunk minden olyan eseményt, amelyen nagy számban vehetnek részt gyerekek. Minden támogatást megadtunk a helyi egészségügynek, fertőtlenítőkkel láttuk el intézményeinket, maszkokat osztottunk a helyi lakosoknak, ha pedig kellett, házhoz is vittük ezeket. Az oltások megjelenésével, a háziorvosoknak besegítve szerveztük meg az emberek oltakozását.

És mi lett a tervezett fejlesztésekkel? Azok nem álltak le?

Szerencsére a tervezett munkákat tudtuk folytatni, sőt új fejlesztéseket is indítottunk. Befejeztük az óvodaudvarfelújítási programunkat. Elindítottuk az iskolák felújítását. A Herman és a Mátyás suli után idén a harmadik, a Katona iskola újult meg önkormányzati önerőből. Ezek önmagukban is milliárdos fejlesztések. A kormány beruházásában épül-szépül a Jedlik iskola is. Két éve létrehoztuk és megnyitottuk az Összetartozás Házát. Felújítottuk a Csepeli Napközis Tábort, amely ‒ a rengeteg ingyenes nyári tábornak köszönhetően ‒ azóta is nagy sikernek örvend. Közösségi tervezéssel, az emberek véleményét kikérve, elindítottuk az ifjúsági tábor fejlesztését. A több száz milliós beruházást két ütemben, várhatóan a jövő év második felében fejezzük be. Büszke vagyok arra, hogy a néhány éve megálmodott Görgey-parkot hamarosan az elmúlt hetekben elhunyt 1956-os hősről, Wittner Máriáról nevezzük el. Rengeteg új utat is építettünk. Remélem, nemsokára elindulhat a nagyforgalmú Táncsics Mihály utca megújítása, és még ha van is lemaradásunk az útfejlesztések terén, a munkát az összes csepeli útszakasz megújításáig tervezzük folytatni. Mindezek mellett meg kell említenem, hogy közösségi programjaink a járvány után újraindultak, várjuk programjainkra a kikapcsolódni vágyó korosztályokat, legyen szó akár családokról, idősekről vagy éppen fiatalokról. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy október közepétől Észak-Csepelre költözött Budapest egyik legismertebb zenei, szabadidős, kulturális helyszíne, a Barba Negra, így nem kell elmenniük a fiataloknak más kerületbe, vagy a belvárosba szórakozni. A Barba Negra új helyszínén a fiatalok egy biztonságos, jól megközelíthető, a csepeliek nyugalmát nem zavaró helyen kapcsolódhatnak ki.

Korábban említette az egészségügyi intézményeket, valamint hogy a járvány alatt együttműködtek a Tóth Ilona szakrendelővel. Történtek ott is fejlesztések?

A kormány támogatásával milliárdos beruházások valósultak meg a csepeli egészségügy területén. Az Egészséges Budapest Program keretében közel 3,5 milliárd forint támogatás jutott Csepelnek, ezt mi kétszázmillió forinttal egészítettük ki. Új szakrendeléseket indítottunk, felújítottuk a tüdőgondozót, új kiegészítő orvostechnikai eszközöket helyeztünk üzembe, orvosi rendelőket tataroztunk, miközben részben önkormányzati forrásból megújult a Táncsics utcai és a Csikó sétányi rendelő. A jövőt illetően pedig felújítjuk az egykori szülőotthon épületét, elindítjuk a kerületben az egynapos sebészetet és további orvostechnikai eszközöket szerzünk be. Ma már folyamatos mammográfiai szűrés van Csepelen, és az új ultrahang-berendezések is a kerületi egészségügy javát szolgálják. Ehhez kapcsolódik, hogy megvásároltuk az anafilaxiás sokk kezelésére használható allergiagyógyszert, az Epipent a csepeli bölcsődéknek és óvodáknak. A kormány támogatásával két éve pedig még egy vadonatúj Volkswagen mentőautót is átadtunk a csepeli mentőállomás részére.

Ezek nagyszerű hírek, csakhogy kérdés, tudják-e folytatni a munkát, nyakunkon ugyanis az energiaválság.

Másfél vagy kétmilliárd forinttal növekszik az energiaköltségünk éves szinten. Ez brutális összeg. A kialakult helyzetben elsődleges feladatunknak azt tekintjük, hogy biztosítsuk a kerület működését, a szükséges prioritásokat felállítva.

Mik a legfontosabb feladatok?

Prioritásként kezeljük gyermekeink biztonságát, a szociális, valamint a nyugdíjas intézményeinket, a kerületi egészségügyet. Ezeknek működniük kell. Nem állhat le az önkormányzat és annak egyik intézménye sem. Átnéztük az új költségeket, és a napokban döntünk arról, hogy miként tudnánk a megemelkedett árak miatt pénzt spórolni. A részletes intézkedésekről természetesen be fogunk számolni a lakosoknak.

Mivel tudják támogatni az itt élőket?

Áttekintjük például a segélyezési rendszerünket, hogy több jusson az igénylőknek. De módosítottuk az ablakcsereprogramunkat is. Nagyobb lett a pályázati összeg, és az igénylés időtartami megkötését eltöröltük. Az állam támogatásával izzócsereprogram indul. Sikerült megoldanunk azt is, hogy ne zárjon be a Zászlós munkásszálló, megakadályozva ezzel több száz ember utcára kerülését. Ezenkívül kamatstopot vezettünk be az önkormányzati lakást vásárlóknál. A kamat mértékét hat százalékban maximalizáltuk, ezzel jelentősen csökkentjük és befagyasztjuk a fizetendő törlesztőrészleteket.

 Hogyan látja az elkövetkezendő időszakot?

Súlyos gazdasági nehézségek előtt állunk, amelyeket orvosolni kell Csepel működési biztonságának érdekében. Ezért születtek a korábban említett intézkedések, és segítenek ebben azok a források is, amelyeket a megtakarításunk eredményeképpen értékpapírokba kötöttünk le. Az elkövetkezendő időszak mindenki számára nehezebb lesz, ezért arra kérem a csepelieket, hogy segítsük egymást és tartsunk össze. A világjárvány alatt egyszer már sikerült. Sikerülni fog most is.

Csepel.hu

10 hozzászólás “Fogjunk össze újra! – interjú Borbély Lénárd polgármesterrel az elmúlt három évről, a kerület előtt álló feladatokról” bejegyzésre

  1. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Mi ez a rinyálás, még van két szűk esztendő! 😎

  2. László szerint:

    Balog Zoltán ex-emberi erőforrás, most már püspök szerint most jön a 7 szűk esztendő. Annak örüljünk hogy eddig a 7 bő esztendő volt. Én éreztem is…

  3. pl szerint:

    Ma meg lehozzátok: rezsivédelmi intézkedések Csepelen…
    Elmentek ti az anyátokba!

  4. csakúgy szerint:

    Lénárdka, nézz már tükörbe, és .. na ezt nem mondom meg …

  5. csakúgy szerint:

    Lénárdka, nézz már tükörbe, és .. na ezt nem mondom meg …
    Ez még nem volt , nem láttam, de valszeg másnak is ez a véleménye

  6. PáLoS TReND szerint:

    FELHÍVÁS TÜNTETÉSRE!!!…- 2022. 10. 23-án 10.00-18.00-ig a Budai Vár, Szent György terén (Jelen lesznek: dr. Csókay András, Drábik János, Kondor Katalin, Varga Domokos György, Fuksz Sándor, Dévai Nagy Kamilla, Ertsey Attila, Patrubány Miklós, dr. Pócs Alfréd, dr. Tamasi József, Bene Gábor, Gaudi-Nagy Tamás, Gyetvay György Gergely, Novák Előd, dr. Horkovics-Kováts János, dr. Turcsányi Zsolt, Ambrus Károly, Balla József, Kovács Emese, Botka István, Szemző Gábor, Sinkovits-Vitay Andrés, Füstös Zoltán, Vesztergám Miklós, Vukics Ferenc és még sokan mások.)!!!
    A CIONISTA VÉRBÍRÓ NEVE: Dr. IGNÁCZ GYÖRGY (06-30-259-4473)!!!…- a SZADISTA SZEMITA 17 ÉV FEGYHÁZRA ÍTÉLTE a MAGYAR HAZAFIT: BUDAHÁZY GYÖRGYÖT!!!
    Dr. IGNÁCZ GYÖRGY JÚDÁS FAJÚ ÍTÉLKEZŐ az ELTE ÓRAADÓJA (Email: ignaczg@staff.elte.hu) VALÓBAN MEGÉRETT a MAGYAR HAZAFIAK SZERETETÉRE/”SZERETGETÉSÉRE”!!!
    Az ÁTKOZOTT FAJIDEGEN CÍME (1136 Bp, Gergely Győző utca 3/A, 2. emelet, 7.), HOGY SENKI SE MENJEN EL MELLETTE “HÁLAADÁS” NÉLKÜL!!!
    ALANTAS és PITI, HOGY a KIBASZOTT TASZ SEM AJVÉKOL VALAHOGY az ORBÁN-REZSIM HIGH-TECH PÖCEGÖDRÉBEN!!!
    ORBÁNIA a VALÓSÁGBAN 1 TETVES KIBUC AHOL ENNEK a FELCSÚTI BÉLPOKLOSNAK VALÓJÁBAN SEMMI BELESZÓLÁSA NINCS új ISRAHELL VEZETÉSÉBE, MERT ÜGYNÖK MÚLTJA MIATT ZSAROLJÁK és SAKKBAN TARTJÁK!!!
    Az UGYANCSAK VÉRRE SZOMJAS SAUL FIAI ÁLTAL URALT BV Intézet TÖRVÉNYTELEN MÓDON fegyelmi kilátásba helyezése mellett kijelentette, hogy a pszichopata cion-bolsevik Ignácz bíró ítélet ellen a SZABADSÁGHARCOS BUDAHÁZY GYÖRGY nem írhat fellebbezést a számítógép segítségével, csak kézzel!!!…- pont, mint a nyomorult Rákosi érában!!!
    UGYE NEM KELL MAGYARÁZNI EBBEN a NYÍLTAN TALMUDISTA KONCEPCIÓS PERBEN, hogy több tízezer oldalnyi digitális iratból és egyéb anyagokból álló ügyben, egy 200 oldal körüli, képekkel és grafikákkal ellátott fellebbezési dokumentum összeállítása kézzel lehetetlen!?

  7. Konrád szerint:

    Már megint a román parádézik!

  8. Armageddon szerint:

    A kurva anyád a román te tetű.

  9. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Megpengették a kormányinfón, hogy már nem a nép választ Polgárjenőt… Persze GG nem hallott róla, tehát igaz.
    Akkor minek a parádé? 😎

    Arnagedeon!
    Okmányai szerint?

  10. Gary Ridgway szerint:

    Főnök!
    Ezzel mi van, mi lesz?
    https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2017/11.30/T-11_tajekoztato.pdf
    Nem érint, csak másokat biztos. 😎

Itt lehet hozzászólni !